duminică, 23 iulie 2023

Ceai de brusture beneficii

 


 

Brusturele

Brusturele este o plantă surprinzătoare pentru obişnuiţii terapiilor naturale. Ne-am aştepta să fie o plantă folosită tradiţional de bunicii şi străbunicii noştri. El este descris în literatura contemporană ca un „purificator” al sângelui, care „curăţă ficatul şi rinichii” prin eliminarea din sistem de materiale toxice reziduuale.
Totuşi, se pare că folosirea Brusturelui drept curăţitor al sângelui pentru drenajul ficatului şi rinichilor datează numai de la sfârşitul secolului al 17-ea şi că a fost introdus de medicii alopaţi!
Planta a fost complet ignorată în America de Nord până la sfârşitul secolului 19 când a fost introdusă (din nou) de doctorii profesionişti. De aici, brusturele s-a strecurat în vindecarea cu plante obişnuită, unde acum este prescris pe larg, deşi pe baza unor indicaţii mai degrabă vagi, drept „purificator al sângelui” şi „curăţitor al ficatului”. Totuşi, pare că vechea tradiţie a insistat îndeosebi asupra asemănării seminţelor de brusture cu calculii urinari şi a pus mai mult accent pe influenţa pe care Brusturele o are asupra rinichilor.

Această plantă larg răspândită a găsit o nişă în farmacopeea vindecării cu plante a aproape fiecărei culturi pe unde creşte. Ea este folosită în Europa, India, China şi Japonia. La sosirea sa, Amerindienii din nord au adoptat-o în folosinţă.

Ce este brusturele?

Brusturele (Arctium lappa) este o plantă erbacee bienală din familia Asteraceae, cultivată în grădini pentru rădăcina sa comestibilă sau întâlnită frecvent ca buruiană.

Specia este nativă regiunilor temperate din Europa şi Asia de Nord, însă acum este cultivată pretutindeni în lume. În Japonia, se numește adesea rădăcină de gobo și este cultivată ca legumă. Este considerată o plantă ruderală (crește pe terenuri necultivate, lunci, câmpuri, margini de drum).

La noi, mai este denumit popular şi ciulin, deoarece scaieţii săi se agată de haine sau de blana animalelor. Brusturele are frunze mari, în formă de inimă, şi flori de culoare mov.

Tulpinile imature pot fi culese, de asemenea, primăvara târziu, înainte de apariția florilor. Gustul este asemănător anghinarei, aceste două plante fiind înrudite.

Rădăcina brusturelui este verde maroniu sau chiar cenuşie, este crocantă şi dulce. Aceasta este bogată în  fibre dietetice şi conţine în principal carbohidrați, uleiuri volatile, steroli vegetali, tanini și uleiuri grase.

În a doua jumătate a secolului al XX-lea, brusturele a devenit cunoscut la nivel internațional datorită creșterii popularității dietelor macrobiotice, care susțin consumarea plantei.

În medicina naturistă, brusturele uscat este considerat un agent diuretic, diaforetic și purificator al sângelui, ajutând, de asemenea, la eliminarea toxinelor renale și hepatice. Datorită efectului său curativ purificator, brusturele este folosit și în reglarea colesterolului și a trigliceridelor din sânge.

 

Compoziţia nutriţională a rădăcinii de brusture

Rădăcina de brusture conține inulină, acid palmitic, steric și cofeic, ulei volatil, vitamine din complexul B, nitrat de potasiu, steroli, hormoni vegetali, taninuri, mucilagii, dar şi o cantitate mare de fibre dietetice.

Din punct de vedere nutrițional, o ceașcă de rădăcină de brusture conține aproximativ:

  • 85 de calorii
  • 20,5g carbohidrați
  • 1,8g proteine
  • 0,2g grăsimi
  • 3,9g fibre dietetice
  • 0,3mg Vitamina B6 (14% din necesarul zilnic)
  • 0,3mg Mangan (14% din necesarul zilnic)
  • 44,8mg Magneziu (11% din necesarul zilnic)
  • 363mg Potasiu (10% din necesarul zilnic)
  • 27,1 micrograme Folat (7% din necesarul zilnic)
  • 3,5mg Vitamina C (6% din necesarul zilnic)
  • 60,2mg Fosfor (6% din necesarul zilnic)
  • 48,4mg Calciu (5% din necesarul zilnic)
  • 0,9mg Fier (5% din necesarul zilnic)
  • 0,1mg Cupru (5% din necesarul zilnic)


Contribuie la eliminarea toxinelor din sange - contine ingrediente active in sistemul sau radicular care pot ajuta la eliminarea toxinelor din sange si cresterea circulatiei sangvine. efect inhibitor puternic asupra dezvoltarii celulelor canceroase, cum ar fi carcinom pancreatic. efect hepatoprotector.

 

Rădăcina de brusture este un remediu plin de beneficii, folosit din cele mai vechi timpuri pentru proprietatea sa de a purifica sângele şi a reduce febra. În Evul Mediu, era folosită drept legumă, însă astăzi doar câteva tări mai utilizează această rădăcină în bucătărie (Japonia, unde este numită gobo, Coreea, unde poartă numele de ueong, și în bucătăriile italiene și portugheze, unde se numește bardana).

Cunoscut încă din vremea dacilor, brusturele este una dintre cele mai răspândite plante din lume, având proprietăţi antibacteriene, antifungice, diuretice şi detoxifiante.

Fitoterapeuţii din Europa, India, China şi din Japonia recomandă preparatele din brusture pentru proprietăţile detoxifiante în bolile de ficat, de rinichi şi de splină. De asemenea, brusturele reglează nivelul glicemiei, curăţă sângele de toxine şi acţionează ca un antibiotic, având o eficienţă similară cu cea a penicilinei.

Din rădăcina de brusture se poate face ceai, poate fi consumată ca legumă sau sub formă de pulbere şi suplimente. Ce gust are? Brusturele are o textură plăcută, crocantă şi o aromă dulce, asemănătoare cu cea a ţelinei. Citeşte în continuare, pentru a afla care sunt beneficiile rădăcinii de brusture şi cum poate fi folosită, inclusiv în tratarea bolilor cronice, precum diabetul zaharat.

 

Înapoi la cuprins

Top 10 beneficii ale rădăcinii de brusture

Brusturele este utilizat de mii de ani în medicina populară ca agent diuretic şi detoxiafiant, dar şi datorită efectelor sale antitermice. În China, fructele de brusture erau folosite ca remediu împotriva afecţiunilor pulmonare şi de stomac, dar şi pentru menţinerea sănătăţii şi a frumuseţii pielii, în timp de în Europa, seminţele serveau ca adjuvant în procesul de digestie.

De asemenea, brusturele reprezintă un ingredient important în ritualurile de frumuseţe, contribuind la menţinerea sănătăţii scalpului şi a firului de păr.

Haide să aflăm, în continuare, la ce este bună rădăcina de brusture şi cum putem beneficia de efectele sale terapeutice. Iată care sunt principalele 10 motive pentru care ar trebui să o utilizezi cât mai des:

1. Detoxifică sângele

În cărţile de plante medicinale, rădăcina de brusture este descrisă ca fiind “purificator al sângelui”, deoarece ajută la eliminarea toxinelor din fluxul sanguin. Datorită ingredientelor sale active, săruri de potasiu, uleiuri volatile şi tanina, brusturele detoxifică sângele de metale grele, îmbunătățind sănătatea organelor și a întregului corp. De asemenea, stimulează circulația sângelui pe suprafața pielii.

2. Susţine buna funcţionare a sistemului limfatic

Sistemul limfatic este "sistemul de drenaj" al corpului, o rețea de vase de sânge și ganglioni limfatici care transportă fluidele din țesuturile întregului corpului în sânge și invers. Un sistem limfatic mai puternic înseamnă un organism protejat împotriva bolilor. Rădăcina de brusture ajută la drenajul limfatic şi la detoxifierea organismului. Ca agent de purificare a sângelui, brusturele are un rol important şi în buna funcţionare a sistemului limfatic.

3. Este un diuretic natural

Diureticele stimulează rinichii și ajută organismul să elimine excesul de lichide. Rădăcina de brusture este un diuretic natural, ce contribuie la combaterea retenţiei de apă prin creşterea cantităţii de urină. Dacă te confrunţi cu retenţia de apă, ar fi bine să începi să consumi suplimente cu rădăcină de brusture sau ceai de brusture. În plus, e posibil să scapi şi de câteva kilograme.

4. Rezolvă cele mai frecvente probleme ale pielii

Produsele cosmetice pe bază de brusture sunt recomandate pentru tratarea unor probleme frecvente ale pielii precum: acnee, eczeme sau pasoriazis. Datorită proprietăţilor sale antibateriene şi antifungice, brusturele ajută la calmarea pielii şi vindecarea acestor afecţiuni. Substanţa responsabilă de efectele benefice asupra afecţiunilor pielii este arctiozida, care are actionează asemenea penicilinei.

Studiile științifice au arătat că extractul de brusture poate îmbunătăți semnele clinice ale îmbătrânirii pielii. Un studiu din 2008 a demonstrat că tratamentul topic cu extract natural de brusture a îmbunătățit semnificativ metabolismul matricei dermice extracelulare și a condus la o reducere vizibilă a ridurilor.

În plus, uleiul de brusture reduce căderea părului şi a măreţii, contribuind la menţinerea sănătăţii şi frumuseţii părului tău.

5. Luptă împotriva diabetului

Rădăcina de brusture conține inulină, o fibră solubilă și prebiotică, care ajută la îmbunătățirea digestiei și la reducerea nivelului de zahăr din sânge, fiind o alegere excelentă pentru persoanele care încearcă să-și gestioneze în mod natural glicemia. În Europa, rădăcina proaspătă este folosită pentru scăderea zahărului din sânge, conținutul său de inulină fiind deosebit de benefic pentru diabet. Studiile pe animale au arătat, de asemenea, capacitatea rădăcinii de brusture de a scădea severitatea complicațiilor diabetice, în special retinopatia diabetică .

Citeşte şi despre Cinci buruieni care sunt leacuri mai bune decat orice produs farmaceutic

6. Ajută în ameliorarea artritei

Rădăcina de brusture este cunoscută pentru proprietăţile sale antiinflamatoare și poate fi un ingredient important în dieta pentru artrită. Un studiu publicat în Jurnalul Internațional al Bolilor Reumatismale a arătat că ceaiul din rădăcină de brusture combate starea inflamatorie și stresul oxidativ la pacienții cu osteoartrită a genunchiului, cunoscută și ca boala degenerativă a articulațiilor.

Subiecții au primit trei cești de ceai de rădăcină de brusture pe zi, timp de patruzeci și două de zile și apoi au fost evaluați pentru markeri inflamatorii, cum ar fi proteina C-reactivă cu sensibilitate ridicată. Rezultatele au arătat că ceaiul de brusture poate ajuta semnificativ persoanele care suferă de osteoartrită prin scăderea markerilor inflamatorii.

7. Previne şi combate infecţiile

Timp de secole, vindecătorii tradiționali au recomandat utilizarea rădăcinii de brusture în tratarea răcelilor obișnuite, a durerilor de gât și a altor afecțiuni. Cercetările științifice oferă acum informații despre modul în care brusturele poate combate infecțiile. Unele studii au descoperit că are calități antibacteriene. Se pare că este deosebit de eficient în distrugerea biofilmelor, care sunt colonii mari și lipicioase de bacterii. Placa bacteriană care cauzează carii este un exemplu de biofilm. Biofilmele se pot forma pe tot corpul.

Un studiu din 2015 a constatat că rădăcina de brusture ar putea trata infecții ale tractului urinar legate de biofilm. Cercetarea publicată în 2017 a constatat că brusturele ar putea ucide și alte tipuri de bacterii.

8. Ajută în tratarea splinei mărite

Dacă suferi de splină mărită, rădăcina de brusture te poate ajuta. Splina este un organ vital, "paznic al organismului", care ne ţine departe de infecții, viruși și tot felul de agenți patogeni periculoși. O splină mărită este un semn clar de avertizare că sistemul imunitar luptă din greu pentru a elimina “duşmanii” din corpul nostru, dar nu reușește să facă acest lucru, deoarece nu poate ține piept numărului mare al acestora.

Splina este în contact constant cu sângele tău. Curăţând sângele de toxine şi alte substanţe nocive şi luptând împotriva inflamaţiilor, rădăcina de brusture protejează și splina. Îmbunătățirea acestor patru factori are un efect pozitiv direct asupra sănătății splinei, deci cu siguranță vei dori să incluzi acest aliment în dieta ta, mai ales dacă suferi de splină mărită sau un sistem imunitar deficitar.

9. Contribuie la buna funcţionare a rinichilor

Aşa cum am văzut, rădăcina de brusture are puternice efecte diuretice, adică ajută la eliminarea excesului de apă din corp prin creşterea catităţii de urină. Astfel, rinichii devin mai eficienţi, ceea ce înseamnă că scade considerabil riscul apariţiei pietrelor la rinichi, deoarece urina contribuie la scăderea probabilității depunerii reziduurilor în aparatul renal.

10. Ajută în tratarea afecţiunilor hepatice

Ficatul este unul dintre cele mai importante organe, având rol în sinteza substanţelor indispensabile vieţii şi în detoxifierea organismului. Atunci când consumăm alimente nesănătoase, pline de grăsimi, sau alcool ficatul nostru are de suferit.

Rădăcina de brusture este foarte benefică în tratarea ficatului gras, deoarece ajută la eliminarea toxinelor din ficat şi reducerea inflamaţiei. Aşadar, ai putea încerca acest remediu natural dacă te confrunţi cu această problemă foarte des întâlnită la persoanele cu un regim de viaţă haotic.

Cum poate fi consumată rădăcina de brusture?

Rădăcina de brusture se găseşte pe piaţă sub formă de pulbere de rădăcină de brusture, ceai de rădăcină de brusture, capsule cu extract de brusture sau ulei de brusture.

Doza tipică de brusture este de 1 până la 2 grame de rădăcină uscată pulbere de trei ori pe zi. În cazul suplimentelor sau al uleiurilor de rădăcină de brusture respectaţi indicaţiile de pe prospectul produselor în ceea ce priveşte dozele şi modul de administrare.

Rădăcina de brusture poate fi consumată, de asemenea, în stare crudă, în salate sau în diverse preparate culinare, având un gust apropiat de cel al ţelinei. O altă modalitate de a profita de beneficiile brusturelui este să consumi ceai de brusture. Se poate găsi în magazinele naturiste și se preparară adăugând o lingurită la o cană de apă. Ceaiul de brusture este bun și pentru slăbit, deoarece ajută la detoxifierea organismului și eliminarea excesului de apă din corp.

Contraindicaţii şi efecte adverse ale rădăcinii de brusture

Rădăcina de brusture este considerată sigură atunci când este consumată ca hrană. Cu toate acestea, femeile însărcinate și care alăptează ar trebui să evite rădăcinile de brusture.

Dacă eşti deshidratat, nu trebuie să iei produse cu brusture, deoarece efectele diuretice ale plantei ar putea face ca deshidratarea să fie mai gravă. În plus, dacă eşti sensibil la familia de plante Asteraceae/Compositae, care include crizantemele, gălbenele și margaretele, ai putea avea o reacție alergică la utilizarea brusturelui intern sau extern.

Nu există date științifice despre interacțiunile dintre brusture și medicamentele convenționale. Cu toate acestea, trebuie să consulţi sfatul medicului dacă iei: diuretice (brusturele ar putea face ca efectul acestor pastile să fie şi mai puternic), medicamente pentru diabet zaharat (brusturele ar putea scădea nivelul zahărului din sânge, provocând hipoglicemia) sau medicamente de subțiere a sângelui (brusturele poate încetini coagularea sângelui și, atunci când este administrat cu medicamente care diluează sângele, poate crește riscul de vânătăi și de sângerare).

Dacă urmează să faci orice fel de intervenție chirurgicală, nu mai lua rădăcină de brusture cu cel puțin două săptămâni înainte de data operației. Brusturele poate crește riscul de sângerare în timpul și după intervenția chirurgicală.

Nu există date științifice despre utilizarea acestei plante în cazul copiilor, de aceea cere părerea unui medic înainte de a da suplimente cu brusture celor mici.

Aşadar, rădăcina de brusture nu este doar un aliment gustos, folosit în bucătăria multor popoare, ci şi un remediu natural eficient în menţinerea sănătăţii întregului corp şi ameliorarea diverselor afecţiuni. Rădăcina de brusture ajută la detoxifierea organismului, ajutând la buna funcţionare a sistemului limfatic, a ficatului, a rinichilor şi a splinei. De asemenea, are un rol benefic pentru sănătatea şi frumuseţea pielii şi părului.

Vrei să te bucuri de toate aceste beneficii ale rădăcinii de brusture? Consum-o în stare pură, sub formă de pulbere, ceai sau suplimente naturale cu brusture!

 

Rădăcina de brusture: 6 beneficii pentru sănătate și piele

Rădăcina de brusture a fost folosită de multă vreme pentru tratarea afecțiunilor pielii, cum ar fi acneea, psoriazisul și eczema, dar se pare că are și alte utilizări pentru sănătate.

Brusturele este o plantă din familia Asteraceae, originar din zonele temperate, care în vechime era utilizat ca legumă. În prezent, brusturele este folosit în alimentație mai mult în bucătăriile japoneză și coreeană. Rădăcina de brusture, bogată în magneziu, calciu și fosfor, a fost folosită în trecut ca remediu popular pentru digestie, pe post de diuretic sau de afrodiziac, iar în prezent, cercetările arată că poate avea unele beneficii pentru sănătate. 

Brusturele conține uleiuri, precum și compuși numiți taninuri și steroli vegetali. Medicii nu știu exact care dintre componentele plantei oferă beneficii pentru sănătate, motiv pentru care majoritatea cercetărilor se referă la rădăcina de brusture ca la un întreg și nu la un element specific din rădăcină.

1. Rădăcina de brusture poate fi utilă în osteoartrită

Rădăcina de brusture conține mai multe tipuri de antioxidanți puternici, inclusiv quercetină, luteolină și acizi fenolici. Antioxidanții protejează celulele din corp de daunele cauzate de radicalii liberi și pot ajuta la tratarea și prevenirea mai multor probleme de sănătate. Acțiunea antioxidantă ajută la reducerea inflamației; un studiu¹ din 2014 a constatat că rădăcina de brusture a redus markerii inflamatori din sânge la pacienții cu osteoartrită.

2. Rădăcina de brusture poate purifica sângele

Una dintre cele mai frecvente utilizări tradiționale pentru rădăcina de brusture a fost purificarea sângelui. Dovezi recente sugerează că rădăcina de brusture poate elimina toxinele din sânge. Un studiu² din 2011 a constatat că rădăcina de brusture poate detoxifica eficient sângele și, de asemenea, favorizează circulația sangvină.

3. Rădăcina de brusture contribuie la tratarea problemelor pielii

Rădăcina de brusture a fost folosită de mult timp pentru tratarea afecțiunilor pielii, cum ar fi acneea, psoriazisul și eczema. Proprietățile antiinflamatorii și antibacteriene ale rădăcinii pot ajuta la rezolvarea problemelor pielii atunci când este aplicată local. Cercetătorii au găsit dovezi³ că rădăcina de brusture poate ajuta și la tratarea arsurilor topice. Pentru purificarea tenului și stimularea circulației, poți încerca o mască cu extract brusture.

4. Rădăcina și semințele de brusture pot inhiba unele tipuri de cancer

Se pare că rădăcina și semințele de brusture pot inhiba anumite tipuri de cancer. Un studiu din 2011 a constatat că semințele de brusture au avut „efecte inhibitoare puternice” asupra creșterii tumorilor cauzate de cancere precum carcinomul pancreatic. Un alt studiu din 2016 a constatat că rădăcina de brusture a interferat semnificativ cu creșterea celulelor canceroase. Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina efectele complete ale semințelor de brusture și rădăcinii de brusture asupra diferitelor tipuri de cancere și tumori, aceasta este, totuși, o constatare semnificativă.

5. Rădăcina de brusture poate contribui la reglarea glicemiei

Unele cercetări pe animale au constatat că rădăcina de brusture ar putea preveni creșterea glicemiei și deci ar putea fi utilă diabeticilor. Într-un studiu recent al efectelor rădăcinii de brusture la șoareci, cercetătorii nu au găsit beneficii asociate cu consumul rădăcinii brute de brusture, dar rădăcina fermentată le-a redus semnificativ zahărul din sânge.

6. Rădăcina de brusture poate fi folosită ca afrodiziac

O altă utilizare tradițională a rădăcinii de brusture este pe post de afrodiziac. Un studiu realizat pe șobolani masculi a constatat că extractul de rădăcină de brusture a avut un efect afrodiziac în cazul lor, extractul îmbunătățindu-le funcția sexuală și sporind comportamentele sexuale.

Ce riscuri și efecte secundare are consumul de brusture?

Există cercetări limitate cu privire la utilizările pediatrice ale rădăcinii de brusture, iar siguranța acesteia nu a fost studiată la copii. Din această cauză, nu ar trebui să îi oferi copilului rădăcină de brusture decât dacă este sub supravegherea unui medic.
Unele riscuri potențiale ale brusturelui includ următoarele:

  • Brusturele este considerat a fi sigur pentru consum, dar ar trebui să îl cumperi numai de la vânzători acreditați și să nu îl colectezi niciodată în sălbăticie. Brusturele seamănă oarecum cu plantele de belladonna, care însă sunt extrem de toxice. De multe ori acestea cresc împreună cu brusturii, astfel încât pentru o persoană necunoscătoare poate părea că e vorba de aceeași plantă.
  • Dacă iei suplimente cu brusture, respectă dozele indicate pe ambalaj. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a stabili clar siguranța acestor suplimente.
  • Rădăcina de brusture este un diuretic natural, deci nu ar trebui să o consumi dacă ești deshidratat. De asemenea, nu ar trebui să iei suplimente cu brusture dacă ai tratament cu diuretice recomandat de medic, deoarece combinația poate crește deshidratarea.
  • Dacă ești alergic la crizanteme sau margarete, este posibil să ai un risc crescut de a avea o reacție alergică la rădăcina de brusture și ar trebui să o eviți.
  • Gravidele sau femeile care încearcă să rămână însărcinate nu trebuie să consume rădăcină de brusture și nici suplimente.

Cum se consumă brusturele?

Se poate consuma ceai de brusture, rădăcină proaspătă de brusture, pulbere de rădăcină uscată, ulei de brusture sau extract de brusture. 

Rădăcina de brusture poate fi consumată în condiții de siguranță cu moderație. Pentru pasionații de feluri orientale, rădăcina de brusture se poate consuma prăjită și ușor murată. Se curăță, se spală, se taie bastonașe, se sotează în ulei câteva minute, până când devine aurie, apoi se fierbe cu sake, sos de soia și zahăr, pentru încă 5 minute, după care se poate consuma.

În ceea ce privește ceaiul de brusture, două căni pe zi sunt considerate sigure. Se toarnă 250 ml apă peste o linguriță de rădăcină de brusture mărunțită, se lasă 15 minute, după care se strecoară și se bea neîndulcit. Ceaiul se poate folosi și intern (ca adjuvant în reglarea glicemiei, pentru purificarea organismului, pentru buna funcționare a sistemului urinar, pentru susținerea digestiei), dar și extern (pentru tratarea acneei și a altor probleme ale pielii, pentru stimularea creșterii părului, precum și pentru tratarea durerilor cauzate de înțepăturile de insecte).

Când vine vorba de suplimente, urmează instrucțiunile de pe ambalajul produsului sau pe cele ale medicului care ți-a recomandat suplimentul. Dacă îți cumperi extracte, ulei sau pulbere uscată de rădăcină de brusture, ia-le întotdeauna de la o sursă de încredere, cum ar fi magazinele naturiste autorizate. Nu depăși niciodată dozele recomandate.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor