vineri, 28 iulie 2023

Farmacia naturii: Tapasnicul

 Tapasnicul sau limba boului (denumire oficiala, zeabra - Galeopsis speciosa ochroleuca) este o planta  anuala, inalta de 10-50 cm, in patru muchii, roscata in partea inferioara, fara umflaturi sub insertia frunzelor opuse cate doua, ovale, lungi, putin zimtate, catifelate pe fata dorsala. Corola, de 2-3 cm, este de trei, patru ori mai lunga decat caliciul. Floarea este de culoare alb-galbuie sau galbena, fiind formata din doua parti. Perioada de inflorire: iulie si august. Planta emana un miros puternic, neplacut. Perioada optima de recoltare: iulie, august, septembrie, octombrie. In scop terapeutic se foloseste partea aeriana a plantei (inflorescentele). Se pastreaza nu mai mult de un an. Aceasta planta este inrudita cu izma (menta) si creste spontan in desisul padurilor de la munte. Mai exista o specie de tapasnic, cu flori rosii (Galeopsis ladanum), care este bogata in calciu si fosfor.


La ce este bun tapasnicul
Tapasnicul este compus din mucilagii, uleiuri volatile, taninuri, glucide (galactoza, pentoza), rasini si principii active antitumorale. Compozitia sarurilor minerale ale acestei plante este apropiata de cea a sangelui uman: siliciu, potasiu, magneziu, calciu, fosfor, sodiu, fier. Prin urmare, ea are actiune hematopoietica (hematopoieza e procesul de formare a elementelor figurate sangvine: hematii, leucocite, trombocite). Este emolienta, antiinflamatorie, antibacteriana, antitumorala, tonic amara, regeneratoare la nivel tisular, impiedica procesele de imbatranire, datorita saponozidelor are efect diuretic, depurativ, este drenor limfatic, curata organismul (sangele si limfa) de compusii toxici rezultati din metabolism si are actiune imunomodulatoare, sustinand functiile sistemului imunitar. Este eficienta in boli sistemice, neoplazice, cu afectarea splinei si ganglionilor limfatici, are actiune tonica, remineralizanta, hraneste si revigoreaza organismul dupa boli cronice consumptive, are actiune hemostatica gratie taninurilor. In uz extern, actioneaza, prin functia sa depurativa, in vindecarea diverselor boli dermatologice.
Afectiunile in care este recomandata aceasta planta sunt: afectiuni respiratorii (bronsite, traheite, laringite, faringite, traheo-bronsite, tuberculoza pulmonara), afectiuni tumorale cu diverse localizari, limfadenopatii, maladii limfoproliferative (leucemii, limfoame), convalescente prelungite, anemie, boli sistemice consumptive. Alte intrebuintari externe: eczeme, dermatoze, furunculoze, pentru grabirea cicatrizarii ranilor. Se foloseste extern sub forma de compresa, tinctura si unguent.

Preparate din tapasnic
Decoctul din tapasnic se face din 10-20 g (2-4 lingurite) din partea aeriana (inflorita) a plantei la 1 litru de apa. Se beau 3, 4 cani de ceai zilnic, intre mese. Se pot face si comprese.
Tinctura se prepara astfel: 100 g din partea aeriana (inflorita) a plantei uscate sau 150 g din planta proaspata se pun la macerat in 500 ml de alcool etilic de 70 de grade, intr-un vas care se inchide bine, etans. Se agita zilnic, de 3, 4 ori pe zi, se lasa la macerat 14 zile, se strecoara cu ajutorul unei palnii si al unei bucati de vata. Se pastreaza in sticlute colorate bine inchise. Se pastreaza timp de 2 ani (eu le pastrez chiar mai mult).
Doza zilnica este de 3 lingurite pe zi, diluate in ceai, apa sau suc.
Pasta-unguent de tapasnic: 100 g miere de albine, 5 g rasina de brad, 10 g pulbere de tapasnic cu flori rosii. Se topeste rasina de brad, se amesteca cu mierea, se adauga pulberea de tapasnic, se strecoara. Unguentul de tapasnic se aplica pe zona pubiana timp de cateva zile. Aceasta pasta trateaza cancerul colului uterin.
Intern, este recomandat urmatorul ceai complex: tapasnic cu flori galbene (Galeopsis ochroleuca), coada-calului (partea aeriana; Eqiusetum arvense), troscotel (partea aeriana; Polygonum aviculare), radacina de ciubotica-cucului (Primula officinalis). Din fiecare planta se pun in parti egale, se amesteca bine. Se face un decoct scurt, adica se fierbe amestecul de plante timp de 5 minute (o lingurita la 250 ml apa). Se strecoara. Se beau 3 cesti de ceai cald pe zi. Acest amestec de ceai este bun pentru cancerul de col uterin.

Alte intrebuintari ale tapasnicului
Este bine de stiut ca in partea aeriana a tapasnicului se gasesc cantitati importante de principii active din clasa iridoidelor, cum ar fi harpagozida si harpagid, la fel ca in tuberele marginale ale plantei numite gheara diavolului (Harpagophytum procumbens), care creste in Africa de Sud. Aceasta planta trateaza reumatismul, este antiinflamatoare si are efect analgezic. Ajuta in tratarea unor boli ca atroze, spondiloze, poliartrite cronice inflamatorii, nevralgii cerebrale. Radacina de gheara diavolului se poate folosi si sub forma de unguent, dar bauta sub forma de ceai inlatura durerile reumatice, imbunatateste mobilitatea articulatiilor si imbunatateste starea generala de sanatate. Acest tratament este indicat oamenilor mai in varsta care au afectiuni reumatismale dublate de adipozitate si hiperlipidemie.
In frunzele de lumanarica (Verbascum thapsiforme) si in partea aeriana a bubernicului (Scrophularia nodosa), plante care cresc si la noi in tara, exista cantitati importante de harpagozida si harpagid. Cu tinctura sau cu unguent de bubernic se trateaza piodermitele si plagile deschise.
Din partea aeriana a tapasnicului, din frunze si flori de lumanarica si din radacina de bubernic se poate prepara un unguent pentru combaterea reumatismului (toate formele). Se folosesc aceste plante in parti egale, care se incorporeaza intr-o baza de unguent (200 g unt, 250 ml ulei de masline si 50 g ceara de albine). Acestui unguent i se mai adauga o lingurita de foi de dafin, o lingurita de frunze de rozmarin, o lingurita de frunze de maghiran, o lingurita de flori de galbenele. Se strecoara. Dupa racire (dar pana ca unguentul sa se solidifice) se mai adauga ulei volatil de menta, ulei volatil de ienupar, ulei volatil de eucalipt. Se amesteca bine. Separat, intr-un alt vas, se topesc ceara de albine, unt de shea si unt de cacao. Se adauga la unguentul de baza topit, apoi se amesteca bine. (Ioan Marcus din Aiud, pasionat de fitoterapie)
Pe domnul Ioan Marcus il puteti contacta la numarul de telefon 0745.558.868 sau la adresa de e-mail janosm3@gmail.com

 http://www.daciccool.ro/sanatate-si-frumusete/remedii-naturale/6118-farmacia-naturii-tapasnicul?fbclid=IwAR0pTyAqzscmteJJRdjy-9hg7qQ12TDhGzpq9FHTCTJwfwa23FRpg_LW44k

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor