luni, 31 iulie 2023

Ceai de pelin

 

Ceaiul de pelin, pe cât de amar, pe atât de sănătos

Pelinul este „oaia neagră” a plantelor medicinale, fiindcă gustul său amar foarte intens este suportat și plăcut de puține persoane. Ceaiul de pelin poate avea, însă, o serie de beneficii pentru sănătate, de ajutor în tratarea anumitor afecțiuni.

Pelinul este o plantă care crește în sălbăticie în Europa, Africa de Nord și Asia de Vest, dar poate fi și cultivat special. Frunzele și florile de pelin, precum și uleiul obținut din acestea, se folosesc în producerea unor remedii pe bază de plante.

Pelinul este cunoscut popular și pentru utilizarea lui în prepararea unor băuturi alcoolice, în special vermut și absint. Absintul, popular în secolul al XIX-lea în Europa, a provocat mai multe cazuri de leziuni cerebrale și chiar moarte și a fost interzis în unele zone ale lumii la începutul secolului al XX-lea. Uleiul de pelin continuă să fie folosit ca agent de aromatizare în anumite produse alimentare, deși în cantități mult mai mici decât au fost găsite în absint.

Ca remediu tradițional, pelinul a fost utilizat de-a lungul timpului pentru a îmbunătăți digestia, pentru a stimula menstruația și pentru a combate infestările cu viermi, deși, legat de acest ultim aspect, studiile științifice nu au găsit dovezi clare că ar fi eficient la oameni. De asemenea, pelinul a fost considerat un remediu util pentru problemele ficatului și ale vezicii biliare.

Cum prepari un ceai de pelin?

Ceaiul de pelin se face din frunze și tulpini uscate, o lingură plină adăugată în 250-300 ml de apă clocotită. Se acoperă și se lasă la infuzat 5-10 minute. Se strecoară și se poate bea cât este călduț. Deși gustul poate fi greu de suportat, este de preferat să nu îndulcești ceaiul cu zahăr, pentru a nu-i diminua calitățile. Dacă dorești, îi poți adăuga o linguriță de miere și 2-3 picături de zeamă de lămâie, care îi vor schimba puțin aroma. 

Poți bea o cană cu ceai de pelin cu o jumătate de oră înainte să iei micul dejun. În acest mod, infuzia își va face efectul, iar mâncarea consumată după te va scăpa de gustul neplăcut cu care rămâi. Se vor bea două căni cu ceai de pelin pe zi, înainte de masă, dacă medicul nu recomandă altfel.

Contraindicații ceai de pelin

Înainte de a discuta despre beneficiile ceaiului de pelin, trebuie să știi că nu este recomandat femeilor însărcinate și celor care alăptează, și nici persoanelor care suferă de boli ale sistemului nervos. De asemenea, nici persoanele cu afecțiuni cardiace nu ar trebui să consume ceai de pelin întrucât acesta poate încetini ritmul cardiac. La fel, nici pacienții cu astm alergic nu ar trebui sa bea ceai de pelin, iar cei cu dermatită de contact nu ar trebui să aplice acest ceai la nivel cutanat întrucât poate declanșa iritații.

În plus, este extrem de important ca pelinul sub formă de ceai să nu fie consumat mai mult de două săptămâni la rând, fiindcă poate avea efecte secundare precum halucinațiile, convulsiile, vărsăturile și amețelile.

Ceai de pelin: beneficii

Deși multe persoane îl folosesc ca remediu natural pentru balonare și alte probleme gastrointestinale, ceaiul de pelin poate avea efect și ca adjuvant în tratarea altor probleme de sănătate:

Tratează afecțiunile gastrointestinale

Pelinul este recomandat în special în cazul problemelor digestive, fiindcă este fatal pentru viermii intestinali și pentru bacteriile dăunătoare și reglează ca prin minune tranzitul intestinal. Mai mult, poate trata balonarea, spasmele, flatulența, indigestia, arsurile gastrice și formele nu foarte grave de gastrită, și este totodată și un adjuvant de încredere în tratamentul hepatitei și icterului. 

Pelinul conține agenți amari puternici, cunoscuți sub numele de absintină și anabsintină, care stimulează funcția digestivă și a vezicii biliare. De asemenea, o combinație de mentă, semințe de chimen, semințe de fenicul și pelin a fost raportată într-un studiu ca fiind un tratament eficient pentru durerile abdominale.

Vindecă leziunile de la nivelul pielii

Ceaiul de pelin poate fi aplicat pe răni sau arsuri, fiindcă le curăță în profunzime, previne infectarea acestora și grăbește vindecarea. O tăietură superficială tratată cu ceai de pelin poate fi vindecată complet în doar 2-3 zile.

Reduce simptomele răcelii

Printre beneficiile ceaiului de pelin se numără și acela că poate calma simptomele răcelii și gripei, poate reduce durerea de cap și starea generală proastă. Are și ușoare proprietăți tonice, oferite în special de aroma atât de puternică.

Eficient în tratarea bolii Crohn

Potrivit unor cercetări, ceaiul de pelin consumat zilnic poate fi util pentru a reduce simptomele bolii Crohn. Într-un studiu restrâns, 10 persoane cu această boală au primit 750 de miligrame de pelin uscat de trei ori pe zi timp de șase săptămâni, în plus față de tratamentul obișnuit. Alte zece persoane care nu au primit pelin au servit ca grup de control. În grupul celor care au luat pelin, opt dintre cei 10 participanți au raportat mai puține simptome, în timp ce doar doi din grupul de control au spus că simptomele lor s-au îmbunătățit.  

Ușurează tusea

Ceaiul de pelin consumat de două ori pe zi poate ameliora, ba chiar poate vindeca, tusea cauzată de bronșită sau chiar de pneumonie. Pentru a-i îndulci gustul neplăcut, se poate folosi, cum spuneam, puțină miere de albine, care la rândul ei ajută la calmarea iritației produse în gât de crizele de tuse.

Tratează hemoroizii

Hemoroizii creează neplăceri multor persoane, dar remediile naturale pot fi de ajutor. Compresele cu ceai de pelin aplicate in zona anală pot calma hemoroizii externi.

Util în combaterea durerilor menstruale

Multe tinere și femei adulte se confruntă cu dureri menstruale. Pentru calmarea crampelor menstruale, se poate apela și la ceaiul de pelin, care va fi consumat de trei ori pe zi.

Remediile naturale ar trebui administrate cu precauție

Atenție, orice remedii din plante trebuie luate cu atenție și după ce se cere sfatul medicului sau al farmacistului. Chiar dacă sunt naturale, pot avea efecte adverse și, așa cum am discutat mai sus, anumite contraindicații. Mai ales persoanele care suferă de boli cronice, care se află în tratamente medicamentoase, trebuie să aibă acordul medicului curant înainte de a lua orice remedii sau suplimente alimentare, pentru a se asigura ca acestea nu interferează cu medicamentele pe care le iau.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor