Vinul fiert si tuica fiarta sunt leacuri traditionale pentru gripa si raceala, cu conditia sa fie consumate cu masura aprobarea doctorului
Tuica fiarta, utila celor de la munte
Iarna, taranii se incalzeau si cu tuica fiarta. Dar nu orice bautura distilata din fructe, ci acea tuica româneasca preparata dupa retete traditionale care, in cantitate mica si de tarie slaba, are proprietati de vindecare si prevenire a unor boli. Cum se produce efectul terapeutic al tuicii fierte? Vaporii calzi de alcool etilic produc o dilatare a vaselor capilare din plamini, permitand o mai buna oxigenare a sangelui. in acest fel se usureaza schimbul vital de intrare a oxigenului in sange si eliminare a dioxidului de carbon. Decongestionarea pulmonara va scadea riscul de pneumonie. Vaporii de alcool etilic inhalati fierbinti, asociati substantelor prezente in fructe, in doze mici, ajuta si in hipoxie (lipsa de oxigen) cerebrala. Contribuie la reglarea concentratiei glucozei din sange si muschi, in cazul unor eforturi fizice de lunga durata. Conform mai multor studii, tuica fiarta i-a ajutat pe nordici sa supravietuiasca intr-o clima rece, supusi permanent stresului termic, pe cand mediteraneenii, orientalii, semitii si asiaticii isi puteau revigora forta prin vitaminizare si consum de glucide direct din fructe. si la noi a fost la fel. Bauturile spirtoase au facut parte din obiceiurile culinare ale populatiilor montane si a celor din nordul si nord-vestul Transilvaniei. In schimb, consumul de tuica tare a fost chiar daunator românilor din Sud (Muntenia, Oltenia, Dobrogea).
Distruge colesterolul si combate anemia
Se pune problema, insa, cata tuica fiarta putem consuma pentru a nu deveni periculoasa pentru sanatate. Dupa un efort fizic sustinut, in conditii de frig, se admit maximum 150 ml (de 30 grade). Este interzis consumul de tarii dupa cina. Ca aperitiv, tuica fierbinte trebuie bauta incet, fara a depasi 100 ml. Este interzisa femeilor gravide, firave, scunde, slabe, sensibile, dar este benefica pentru femeile supraponderale. O enzima prezenta in tuica fiarta are rolul de a reduce depunerile de colesterol pe artere. Are rol in prevenirea arterosclerozei si, implicit, a infarctului miocardic. Consumul zilnic, timp de o saptamana, a 30 ml tuica de pruna este o eficienta metoda de a reduce riscul de aparitie a unor boli de inima. Acest leac era recomandat si in anemii, adevar demonstrat si de studii recente. Aceasta bautura poate creste cu peste 120% viteza de producere a hemoglobinei si chiar a producerii de hematii (celule rosii ale sangelui care transporta oxigen). in plus, tuica de pruna are un bogat continut in fier. Dar acest lucru nu inseamna nici pe departe ca anemia se previne cu tuica. Dimpotriva, un consum zilnic de tarie de pruna poate avea efecte nefaste chiar si pentru un organism sanatos.
Vechile frectii cu tuica
In compozitia tuicii de pruna naturale se afla si vitaminele A, B, C, D1 si D2, nedegradate termic. Acestea se absorb la nivelul intestinului mai eficient atunci cand temperatura bauturii este apropiata de cea a sangelui (37,5 grade C). Acesta este un motiv pentru care tuica de pruna fiarta, nu foarte fierbinte, este, in ciuda celor crezute, benefica functiilor hepatice. Dar asta nu inseamna ca face bine in orice boala a ficatului. O cescuta din aceasta licoare calda ajuta doar in dischinezii biliare si constipatii. Sa nu uitam nici beneficiile tuicii nefierte. in primul rand, este ingredient pentru prepararea maceratelor alcoolice. Apoi, este un leac extern fara concurenta cand vine vorba de frectii. Vreme de secole, nu se stie de solutiile mentolate pe care le gasim azi in farmacii. Dar taranii faceau frectii cu tuica pentru tratarea racelilor, a reumatismului, pentru activarea circulatiei sanguine, pentru alungarea durerilor de cap. tuica si vinul fiert nu sunt bauturi alcoolice, sunt leacuri traditionale pe care n-ar trebui sa le uitam. Asa cum nu trebuie sa uitam si ca se pot transforma in dusmani ai sanatatii, daca depasim doza terapeutica.
Leacurile lui Asclepios, nu ale lui Bachus
1. Atat vinul care urmeaza sa fie fiert, cat si tuica au efecte terapeutice numai daca sunt „curate“, de casa.
2. Nu se recomanda ca „terapia cu tuica“ sau „terapia cu vin fiert“ sa devina un obicei. Aceasta „traditie“ se poate transforma in viciu.
3. A mari doza terapeutica de alcool, in ideea ca mai mult „medicament“ grabeste vindecarea, este o conceptie falsa care poate conduce la alcoolism.
Reteta lui Radu Anton Roman
1 litru de vin
5 linguri de miere
1 praf de scortisoara
10 boabe piper
10 cuitoare
Se pune vinul la fiert cu piper, cuisoare, scortisoara. Cand ies primii aburi, se adauga mierea si se amesteca. La apropierea primului clocot, se ia de pe foc si se acopera.
Vinul fiert este o traditie de iarna la romani si la multe alte popoare. Nimic nu se compara cu o cana culicoarea calda, din care ies aburi aromati, imbiind la relaxare. E bun cu orice ocazie, in timpul sarbatorilor, dar si inainte de Craciun, fiind singura bautura alcoolica permisa in post. Vinul fiert este cunoscut ca remediu impotriva racelii inca de pe vremea romanilor. Dar are si alte aplicatii in medicina traditionala. Imaginati-va ca ati intrat in casa inghetati, iar pe soba fierbe o oala mare cu vin rosu. Ce poate fi mai placut decat sa sorbiti din licoarea fierbinte, preparata dupa retete vechi românesti?
Un remediu corect dozat
Vinul fiert nu este doar o licoare apreciata in zilele reci, ci si un leac vechi pentru raceala, frisoane, gripa, deoarece ridica temperatura corpului, ne face sa transpiram, sa respiram mai usor si astfel boala pare mai usor de suportat. Este un remediu simplu, placut si confirmat ca eficient de cateva secole. insa trebuie sa nu uitam ca este alcool si, automat, va obosi organismul. Ca orice bautura alcoolica este contraindicata celor cu afectiuni cardiovasculare, cu hipertensiune, ulcer sau cu orice diagnostic in care consumul de alcool este interzis. si, mai ales, este interzis celor ce vor urca la volan in acea zi. in plus, vinul fiert confera o senzatie de caldura pe termen scurt., datorita vasodilatatiei care se manifesta aproape instantaneu. Dar, la scurt timp, se manifesta fenomenul invers, de racire. Se stie ca alcoolul favorizeaza aparitia degeraturilor, deoarece extremitatile sunt primele expuse frigului. Vinul fiert este eficient si sanatos atunci cand e consumat in cantitati moderate. Nu mai mult de o cana pe zi, seara, la culcare. Mai mult, alcoolul scade rezistenta organismului si, in loc sa ne ajute sa depasim boala, ne expune infectiilor.
Vinul nu se fierbe
Cum se prepara un vin fiert de leac? Este impropriu numit fiert, in realitate se aduce pana aproape de fierbere, dar in niciun caz pana da in clocot, asa ca, mai corect ar fi sa il numim vin incalzit. Prin fierbere se pierde nu doar alcoolul, ci si aroma si anumite componente cu rol curativ. Se poate folosi vin rosu sau alb, in functie de preferinta, desi vinul rosu pare sa fie mai placut. De obicei nu se foloseste vinul scump, deoarece procesul de incalzire le aduce pe toate la acelasi numitor comun. Cel mai bun e vinul vrac, de la tara. La preparare trebuie tinut cont de faptul ca, prin fierbere, se produce compusul organic hydroxymethylfurfural, care este considerat un agent potential cancerigen. Se adauga diferite condimente, de obicei scortisoara, cuisoare, coaja de lamaie, dupa care se incalzeste pana pe la 80 de grade C si se indulceste dupa gust. Unii prepara vinul fiert adaugand coji de portocale sau feliute subtiri de mar. Aceste ingrediente se pun in ultimele 2-3 minute, pentru a nu acri vinul si a nu-i altera gustul de baza. Este de preferat sa folositi betisoare de scortisoara in loc de pudra, aceasta facand ca vinul sa aiba o consistenta neplacuta, tulbure si sa se lipeasca de vasul de fierbere si mai apoi de cani.
Ingredientele magice ale vinului cald
Retetele de vin fiert sunt numeroase in functie de traditie, diferenta fiind data de mirodeniile adaugate, care vor conferi licorii fierte miresme si arome deosebite. Aceste mirodenii pot fi: nucsoara, cardamon, anason, ienibahar, boabe de piper. Este indicat sa nu folositi foarte multe condimente, caci vinul va capata in final un gust greu, aromele combinandu-se adesea prea puternic. O regula de baza in obtinerea unui vin fiert bun spune ca nu se folosesc mai mult de trei arome diferite. Orice reteta ati folosi, tineti minte ca mirodeniile uscate se adauga imediat dupa ce ati pus scortisoara. Pentru gripa si raceala, se recomanda doua cesti de vin fiert pe zi, din care una seara, la culcare. in acelasi timp, se fac la picioare bai de apa cu sare sau flori de fin. Vinul fiert cu putina coaja de lamaie, cu scortisoara sau cuisoare, constituie un remediu minunat care produce sudatie in pneumonie si grabeste vindecarea. Daca nu sunteti un adept al bauturilor alcoolice, dar va e pofta de un vin fiert, puteti prepara aceasta licoare cu suc de fructe, rezultatul va fi asemanator. in orice caz, in perioada rece, medicii recomanda o alimentatie un pic mai condimentata, inclusiv vin fiert, pentru ca acestea pisca microbii, ferindu-ne de imbolnaviri.
Bauturi calde folosite de secole
Nu se stie exact cand si cine a facut prima oara vin fiert, dar se presupune ca a fost folosit ca „intaritor“ de catre cei care munceau afara pe timpul iernii. in schimb, despre bauturile distilate se stie ca au aparut acum 3.000 de ani, la eschimosi. Ei preparau un alcool din alge fermentate si-l foloseau doar in scopuri terapeutice. Vinul fiert a aparut in zona mediteraneeana, dar e popular in tarile nordice. Se face, de obicei, din vin rosu, condimentat cu scortisoara, cardamom, ghimbir, cuisoare si portocale amare. Se poate combina cu votca, aquavit sau coniac, dupa cum exista si variante fara alcool, din sucuri de fructe. Stramosul vinului fiert este mentionat in „Tratatul de bucate“ al romanului Apicius. Conditum Paradoxum era un amestec de miere cu putin vin incalzit si asezonat cu piper, sofran si curmale pajite. in Evul Mediu, vinul fiert se consuma rece si era considerat medicament, mai pur chiar decat apa, recomandat si copiilor. Licoarea fierbinte era aromata cu miere, scortisoara, nucsoara si ghimbir. Astazi, vinul fiert e la mare cautare la nemti. Austriecii prefera sa incalzeasca vin alb. Scandinavii mai adauga si lichior sau votca.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.