O cana cu ceai aduce un plus de sanatate daca il preparam dintr-o planta de leac
Lucerna, mac si obligeana
Lucerna nu are renume de planta utila sub forma de ceai, fiind folosita mai mult in hrana animalelor. Dar frunzele de lucerna contin cantitati mari de beta-caroten, vitamina B, C, D, E si K, minerale: potasiu, fier, calciu si fosfor. Datorita continutului crescut de clorofila, este un detoxifiant foarte bun. Se recomanda ceaiul de lucerna ca laxativ si diuretic, ajutand in balonari, ulcere, anorexie, prin actiunea sa alcalinizanta si antimicotica. Ceaiul de lucerna e bun pentru varstnici. Fortifica sistemul imunitar si incetineste procesele de imbatranire. Creste puterea fizica, pofta de viata, asigura un somn odihnitor. Lucerna este folosita in terapia cistitelor acute si cronice, precum si a prostatitelor. Datorita continutului de vitamina K, previne sangerarile, faciliteaza coagularea sangelui. Infuzia de mac, preparata dintr-o lingurita de petale la 200 ml apa clocotita, are proprietati usor sedative, antispastica, fiind recomandata in bronsite acute, gripe, laringite acute, tuse. Ceaiul se bea caldut. Infuzia de obligeana se prepara din 20 g rizomi la 250 ml apa clocotita. Se iau 4-5 linguri pe zi, cate una inaintea fiecarei mese. Intern, are actiune tonic-amara, antibacteriana si analgetica. Se consuma ca stimulent al secretiei gastrice si in diferite afectiuni ale stomacului. De asemenea, obligeana are actiune tranchilizanta (calmant psihic) si ajuta si in balonari.
Maghiran, muschi de piatra, nuci
Maghiranul preparat sub forma de ceai (o lingurita de planta maruntita, peste care se toarna o ceasca cu apa fierbinte) stimuleaza digestia, ajuta la eliminarea gazelor, mareste pofta de mancare si calmeaza colicile stomacale, sporeste diureza si combate insomniile. Muschiul-de piatra contine substante amare care stimuleaa secretiile stomacale si sistemul nervos vegetativ. De asemenea, sporeste secretia pancreatica, este emolient si calmant al aparatului respirator si digestiv, fluidifica secretiile bronhice. Ceaiul preparat din aceasta planta ajuta in insuficienta pancreatica, bronsite, laringite, traheite, stari de voma la gravide, anorexie. Infuzia se completeaza cu un varf de bicarbonat de sodiu. Ceaiurile se beau reci, cel mult trei pe zi. Ceaiul din nuci are proprietati usor hipotensive, hipoglicemiante si antialergice, antiinflamatoare, dezinfectante ale aparatului urinar, antidiareice. Se foloseste in cazuri de enterite acute, diabet zaharat, infectii si edeme renale. Ceaiul de frunze de nuc, asociat cu bai locale, ajuta la vindecarea leucoreei si la micsorarea transpiratiei. Baile generale cu aceasta infuzie intaresc organismul, ajuta in eczeme, ulceratii, furunculoza. Ceaiul se prepara dintr-o lingura de frunze la 250 ml apa clocotita. Se beau 2 ceaiuri pe zi. Extern, o infuzie mai concentrata ajuta in afectiuni ale gitului si stomatite, sub forma de gargara.
Odolean, osul-iepurelui, paducel
Ceaiul de odolean (valeriana) este unul din cele mai vechi leacuri pentru insomnii. In scopuri medicinale, de la odolean se folosesc rizomii si radacinile care au efecte inhibitoare asupra tesuturilor nervoase si musculare. Infuzia are proprietatea de a micsora starile de excitatie, regleaza palpitatiile inimii si aduce un somn linstitor. Are efect calmant si in colicile stomacale de natura nervoasa. Este un ceai bun in astm si hipertensiune. Ca somnifer, ceaiul se prepara dintr-o lingura de planta la la 250 ml apa clocotita si se bea seara, inainte de culcare. Radacinile de osul-iepurelui stimuleaza secretiile glandelor, avand actiune diuretica si depurativa. De aceea, ceaiul din aceasta planta este prietenul rinichilor, ajutand la eliminarea calculilor renali, dar si in reumatism si boli de piele cronice. Ceaiul de paducel actioneaza asupra aparatului cardiovascular si sistemului nervos central. Este vasodilatator coronarian si periferic, sedativ nervos si al sistemului cardiovascular, creste permeabilitatea vasculara, scade tensiunea arteriala. Actioneaza ca un bun bronhodilatator. Intern, este adjuvant in angina pectorala, miocardita, hipertensiune arteriala, tulburari neurovegetative, ateroscleroza si nevroze cardiace. Florile sau fructele de paducel asociate cu valeriana si talpa gistei isi maresc efectul medicinal. Infuzia se prepara dintr-o lingurita de flori cu frunze sau de fructe la 250 ml apa clocotita. Dupa 20 minute se strecoara, se indulceste si se bea fractionat in decursul unei zile.
Papadie, rachitan, scaiete
Si din papadie se prepara ceaiuri cu efect medicinal. Acestea sunt recomandate in toate bolile unde exista un dezechilibru glandular, precum si in obezitate si gastrite hiperacide. Rezultate bune da si in bolile de ficat, diskinezii biliare cu tulburari intestinale. Normalizeaza circulatia sangvina. Ceaiul de papadie mai este folosit in guta si reumatism,
ulcer varicos. Se prepara din 3 lingurite de planta la 300 ml apa clocotita si se recomanda 3-4 ceaiuri pe zi. Ceaiul de rachitan proprietati antiseptice si antibiotice. Se bea in cazuri de dizenterie, hemoragii gastro-intestinale sau de alta natura. Sub forma de bai sau comprese, are actiune cicatrizanta in ulcerele varicoase. Din infuzie (o lingurita de planta la 250 ml apa fiarta) se beau 3-4 cani pe zi. Ceaiul se prepara fie numai din planta, fie in amestec cu musetel, menta, sunatoare sau galbenele. Dubland cantitatea de planta, obtinem o infuzie utila in irigatii vaginale. Scaietele de lapte este o planta cu flori rosii, ale carei fructe sunt folosite ca leac de peste doua mii de ani. in compozitia scaietelui intra silimarina care nu se gaseste decat in semintele acestei plante. Aceasta substanta previne patrunderea toxinelor in celulele ficatului si totodata ajuta la regenerarea acestora. Ceaiurile sunt recomandate in tratamentul hepatitelor si al altor boli ale ficatului, fiind de neinlocuit in cazul alcoolicilor. Silimarina poate scadea nivelul glucozei din sange, asa ca diabeticii trebuie sa fie atenti cu aceasta planta.
Scai-vanat, schinel, soc
Ceaiul de scai-vanat se prepara din planta intreaga. Datorita saponinelor pe care le contine, ajuta la fluidificarea secretiilor bronhice si la expectorarea lor. Are actiune diuretica, fiind utilizat in retentiile urinare. Asociata cu frunze de patlagina si cimbrisor, aceasta planta aduce calmarea rapida in tusea convulsiva. Schinelul contine principii amare si multe minerale. Are rolul de a stimula secretiile gastrice, marind pofta de mancare si fiind recomandat ca tonic in dispepsii si toxiinfectii alimentare. Intern, ceaiul de schinel ajuta in anorexie si hipoaciditate gastrica, in bolile hepatice si respiratorii. O lingurita de planta maruntita se pune in 200 ml apa clocotita, apoi, ceaiul se indulceste si se bea fractionat, cu o jumatate de ora inaintea meselor principale. Ceaiul de soc provoaca transpiratie abundena, ajutand la scaderea temperaturii. Florile de soc au proprietati antinevralgice. Ceaiul de flori de soc se ia contra tusei in raceala, gripa, bronsita, dar e recomandat si in constipatie, reumatism, boli ale aparatului urinar. Acelasi ceai mareste cantitatea de lapte la femeile care alapteaza, se foloseste ca medicament natural in obezitate. Ceaiul se prepara din 3 lingurite de flori la 300 ml apa. Sunt indicate 4 ceaiuri caldute pe zi. Ca laxativ, se bea inainte de culcare.
Cititi si Ceaiul verde si PLANTE-dictionar si Ceaiuri de slabit si Ceaiuri rare si Matasea de porumb
Ceaiul este cea mai consumata bautura din lume, mai ales in anotimpul rece. Ceaiul medicinal nu contine altceva decat apa si planta. Un preparat simplu, obtinut in cateva minute, foarte ieftin si placut la gust. Consumat fierbinte, ne incalzeste, dar ne ajuta si in depasirea unor probleme de sanatate. N-ar trebui sa treaca nicio zi fara ceaiuri fitoterapeutice. Acestea actioneaza printr-o multitudine de principii biologic active, stimuland buna functionare a organelor interne. Daca ne vom face un obicei din a considera ceaiul a treia masa a zilei, slabim procesele degenerative din organism. Iar daca stim sa alegem planta potrivita, ceaiul cel de toate zilele se va transforma intr-un medicament natural. suntem obisnuiti cu musetel si menta, dar exista si ceaiuri mai putin cunoscute. Iata cateva dintre ele.
Cum preparam ceaiul ideal?
Ceaiul este un remediu vedeta in tratarea unor boli, maladii, afectiuni cronice, hepatice, biliare. Terapia pe baza de ceaiuri din fructe, diferite frunze, legume, sunt un remediu naturist si, in general, fara contraindicatii. Aproape orice afectiune se poate trata naturist pe baza de ceai, trebuie doar sa stim care sunt plantele cu eficienta curativa pentru fiecare tip de disfunctie. Ca sa profitam din plin de toate beneficiile unei cesti de ceai, trebuie sa tinem cont de niste reguli esentiale. Nu folositi „ouale“ sau lingurile perforate. Nici pliculetele. Ceaiul sanatos este cel in care planta este introdusa direct in apa. Apa de la robinet, cu cantitate mare de clor, nu e indicata, va schimba aroma ceaiului. Cea mai buna e apa plata. Se fierbe separat, se da deoparte si abia apoi se presara planta. Se acopera si se lasa cateva minute pentru infuzare, atita timp cat precizeaza reteta. Unele ceaiuri se beau fierbinti, altele caldute, iar altele reci. La orice temperatura ar fi, nu folositi pahare de plastic, ci cesti de portelan. Pentru un tratament corect, respectati intocmai cantitatile de apa si planta, precum si numarul de cani recomandate pentru consumul zilnic. Alegeti ceaiuri din farmacii sau, mai bine, plante culese de mana dumneavoastra.
Aloe, chimen, albastrele
Exista ceai din aloe vera. Din frunzele acestei plante se extrage un suc amar, care este solidificat si transformat in pulbere. Frunzele de aloe contin compusi care actioneaza asupra intestinului uman, ceea ce face din aloe vera un laxativ puternic. Ceaiul de aloe curata colonul eficient, dar e bine sa consultam medicul daca vrem sa facem o cura cu acest ceai, mai ales daca luam si medicamente pentru inima. Ceaiul de albastrele are efect antidiareic, dar mai este indicat si in afectiuni renale. Folosit extern, calmeaza iritatiile oculare, iar sub forma de comprese, combate ridurile si muschii lasati ai fetei. Se opareste o lingurita si jumatate de flori cu apa clocotita si se acopera 20 minute. In cazul afectiunilor renale si vezicale, se beau cate 200 ml de ceai cu 15 minute inainte de masa. Ceaiul din fructe de chimen stimuleaza secretiile gastrice, este galactogog, antiinflamator intestinal, fluidifica secretiile bronhice. Se utilizeaza in anorexie, balonari, bronsite, este calmant in colici gastrice. Se bea in trei reprize, dupa mesele principale si se prepara dintr-o lingurita de fructe la o ceasca cu apa.
Coriandru, dud, hamei
Coriandrul se foloseste sub forma de ceai de fructe, ca stimulent al secretiilor gastro-intestinale. Este recomandat si in anorexie, balonari, si viermi intestinali. Infuzia se obtine din 300 ml apa clocotita peste care se pune o lingurita de fructe zdrobite. Se bea caldut si fractionat in timpul unei zile. Un alt ceai mai putin obisnuit este cel de frunze de dud. Este astringent, antidiabetic, alcalinizant si antidiareic, fiind recomandat diabeticilor si persoanelor cu gastrite si ulcer gastric sau duodenal. Ceaiul se prepara dintr-o lingura de de frunze de dud la 350 ml de apa clocotita, si se bea dupa cele trei mese ale zilei. Ceaiul de hamei este un stimulent tonic amar. Are proprietati sedative si bacteriostatice asupra germenilor gram pozitivi. Diminueaza excitabilitatea sistemului nervos, avand efecte neurosedative si antispastice. Ceaiul de hamei ajuta in insomnii, tuberculoza, anorexie, iar extern, in acnee, seboree si in infectii cu Thricomonas. Infuzia se prepara dintr-o lingura si jumatate de conuri la 200 ml apa clocotita (pentru calmare). Lichidul rezultat se bea pe parcursul ueni zile sau seara, inainte de culcare, pentru insomniaci. Sulfina sub forma de ceai mareste permeabilitatea vasculara, regenereaza celula hepatica, scade tensiunea arteriala. Infuzia dintr-o lingurita de flori la o cana de apa fiarta este de ajutor in boli ca: astm bronsic, bronsite, hepatita cronica, afectiuni renale. Extern, e utila in spalarea ranilor, gargara in abcese dentare, gingivite, afte, laringite.
Iarba febrei, isop, trandafir
Iarba febrei este o planta mica, are flori galbene si frunze in forma de pana, bune de leac. Seamana cu margareta si este recomandata in medicina naturistei pentru diminuarea durerilor date de artritele reumatice. Ceaiul din aceasta planta reduce inflamatiile si ajuta si in durerile de cap. S-a mai demonstrat ca previne formarea cheagurilor de sange. Daca sunteti alergici la fin, puteti fi alergic si la iarba febrei. Ceaiul de isop are actiune antispasmodica asupra musculaturii netede si sedativa asupra sistemului nervos central si a centrilor respiratiei, producand o usoara bronho-dilatatie. cate trei ceaiuri consumate pe zi vor favoriza eliminarea apei din tesuturi, stimularea poftei de mancare si reglarea functiilor digestive. Isopul scade presiunea sanguina prin dilatatie arteriala. Se recomanda in traheite, bronsite, tuse, afectiuni hepatice, hipertensiune arteriala, iar extern, dezinfecteaza si cicatrizeaza rani, aplicat sub forma de comprese. Frunzele si florile de podbal au proprietati secretolitice, emoliente si usor antiseptice. Ceaiul se utilizeaza cu bune rezultate in bronsita, tuse, raguseala, astm, emfizem pulmonar, silicoza. Se obtine din 20 g frunze sau flori la 250 ml apa clocotita si se indulceste cu miere. Ca expectorant, se ia o lingura de ceai la 3-4 ore. Petalele de trandafir din care se prepara infuzie sunt leac pentru raceli, gripa, transpiratie abundenta, bronsite. Extern, ceaiul e dezinfectant si decongestiv pentru ochii obositi. Pentru diaree, ceaiul se obtine din 2 lingurite de petale la 250 ml apa clocotita. Se beau 3 ceaiuri pe zi.
Ceaiuri combinate
- Ceai gastric: flori de coada-soricelului, flori de galbenele, flori de musetel, radacina de odolean, menta, papadie.
- Ceai hepatic: coaja de crusin, flori de coada-soricelului, frunze de mena, fructe de maces, matase de porumb, radacina de papadie, turita-mare, rostopasca, volbura, sunatoare.
Se beau doua-trei ceaiuri pe zi, dintre care unul dimineata pe stomacul gol.
- Ceai laxativ: coaja de crusin, frunze de roinita, volbura.
- Ceai diuretic: flori de albastrele, frunze de mesteacan, frunze de merisor, matase de porumb, radacina de osul-iepurelui, rizomi de pin, seminte de macese, coada-calului.
- Ceai depurativ: flori de soc, cicoare, papadie, trei-frati-patati.
- Ceai dietetic: frunze de afin, frunze de dud, frunze de nuc, teci de fasole, menta, papadie.
- Ceai antiasmatic: flori de coada-soricelului, frunze si flori de paducel, frunze de podbal, frunze de salvie, cimbrisor-de-cimp, isop, talpa gistei, unguras.
- Ceai antireumatic: frunze de frasin, frunze de mesteacan, flori de soc, fructe de ienupar, teci de fasole, coaja de salcie, coada-calului.
- Ceai sedativ: flori de tei, radacina de odolean, capsule de mac, conuri de hamei, sovarv, talpa-gastei.
- Ceai pentru cardiaci: flori de tei, frunze si flori de paducel, radacina de odolean, talpa-gastei, menta.
Ceai antidiareic: coaja de stejar, frunze de nuc, radacina de cerentel, coada-racului, rachitan, turita-mare, cimbrisor-de-cimp, menta.
- Ceai aperitiv: radacina de ghintura, rizomi de obligeana, schinel, tintaura, pelin, macese, coriandru.
Ceaiuri de slabit din plante autohtoneTopiti grasimile cu plante din flora Romaniei, mult mai eficiente si mai sanatoase decat produsele chinezesti care promit o slabire miraculoasa
Grasimile sanatoase controleaza apetitul
Regulamentul regimului de slabit cu ceaiuri presupune in primul rand consumul zilnic a cel putin 20 de grame de fibre. Aceasta este cantitatea minima care face ca tranzitul intestinal sa se desfasoare fara probleme si, in plus, ajuta la eliminarea grasimilor in exces. Fibrele au si proprietatea de a scadea valoarea calorica a alimentelor ingerate, concomitent cu reducerea colesterolului rau. Respectati necesarul de calciu si vitamina D, in fiecare zi. Calciul pune in miscare celulele grase din depozitele adipoase. Combinatia calciu vitamina D este esentiala pentru mentinerea unei greutati normale. Vitamina D este stocata in depozitele de grasime. Dar daca organismul primeste suficienta vitamina D, nu o sa mai fie nevoie de depozite, astfel ca acestea se vor dezintegra mai usor. Pe durata unei cure cu ceaiuri, pentru pastrarea sanatatii, trebuie sa consumati grasimi sanatoase, cel putin 1,3 gram zilnic, adica grasimi mononesaturate si omega 3. Astfel, apetitul este tinut sub control. Grasimi sanatoase inseamna avocado, peste gras, nuci si migdale. Beti suficienta apa. Apa este intermediarul tuturor proceselor metabolice si sustine activitatea renala, suprasolicitata de dieta.
Cum scapam de poftele nocturne?
Multi oameni se plang ca, atunci cand incep o dieta, totul merge perfect pana la lasarea intunericului. Seara apar poftele de alimente interzise si toata munca de peste zi devine egala cu zero. Mancatul seara ingrasa, gustarile de dupa cina sunt excese calorice de care organismul nu are nevoie, adeci se depun sub forma de grasimi. Dupa o zi stresanta, o masa bogata in carbohidrati potenteaza starea de bine. Dar majoritatea acestor alimente placute la gust sunt bogate in calorii si duc in timp la dezechilibre metabolice, la cresterea nivelului de glucoza, insulina si grasimi in singe si implicit a riscului de aparitie a diabetului zaharat sau a bolilor cardiovasculare. Mancatul la ore tirzii perturba ritmul somnului, asociat deseori cu anxietate, depresie si obezitate. Cum poate fi controlat acest obicei daunator? In primul rand trebuie sa mancati micul dejun. Daca este bogat in proteine, ajuta la controlarea apetitului pe toata durata zilei. Daca sariti peste mese, seara veti manca peste masura. Tineti tentatiile departe. Daca nu veti gasi nimic de rontait, silueta va fi in siguranta. Incercati sa nu leneviti toata seara, daca veti fi ocupat cu ceva, veti uita de mancare. Peste 90 % dintre cei care tin dieta recistiga greutatea pierduta (sau mai mult) odata ce incheie regimul. Pastrarea unor obiceiuri alimentare sanatoase trebuie sa fie un angajament pentru tot restul vietii.
Greseli care saboteaza cura de slabire
Nu va infometati. Cea mai mare greseala in cursul unei diete este aceea de a priva organismul de necesarul de nutrienti, minerale si vitamine. Aceasta duce la epuizare, la dereglarea grava a metabolismului si la posibile afectiuni. Daca nu mancam suficient, metabolismul nu se pune in miscare. Scaderea sub 1.200 de calorii pe zi, nu numai ca duce la saracirea organismului in nutrientii necesari, ci chiar la ingrasare. Corpul va intra in criza, pregatindu-se pentru infometare si astfel va retine calorii. Aces fenomen se intimpla mai ales atunci cand sarim peste mese. Nu supraestimati caloriile arse prin miscare si nu va premiati cu „ceva bun”. Nu beti prea multe bauturi dietetice, cercetarile arata ca, in 10 ani, veti avea o talie cu 178% mai groasa. Andulcitorii artificiali pot sa creasca nivelul de insulina si sa-l scada pe cel de zahar, ceea ce stimuleaza pofta de mancare, eliberandu-se mai multa dopamina. Riscul de a fi obez creste daca peste jumatate dintre prietenii au aceeasi problema, conform unui studiu realizat la Harvard. Perceptia asupra greutatii corporale se schimba si scade exigenta cu propria persoana. Nu eliminati vinul din dieta. Noile cercetari in domeniu arata ca femeile care beau unul sau doua pahare de vin pe zi cistiga mai putine kilograme in decursul a 13 ani, comparativ cu cele care nu consuma vin deloc. Daca renuntati de tot la carbohidrati sau grasimi, va puteti ingrasa, pentru ca nu mai beneficiati de energia pe care acesti nutrienti v-ar fi oferit-o. Nu degeaba Vitamina C, calciul si vitaminele in general sunt luate de obicei din fructe, care contin si carbohidrati. Fara ei va veti ingrasa la loc in scurt timp, iar fluctuatiile de greutate fac mult rau sanatatii. O stare de spirit buna si controlul greutatii merg mana in mana. Atunci cand apare stresul, este eliberat hormonul numit cortizol, care duce la cresterea apetitului si face ca grasimea sa se depoziteze mai usor, in special in regiunea abdominala. Riscul diabetului creste, iar odata cu acesta se mareste si cel al aparitiei bolilor de inima.
Curele de slabire reprezinta una dintre cele mai frecvente preocupari ale omului modern. Din acest motiv, au aparut zeci de diete si produse care promit o silueta de vis. In realitate, nu exista o metoda ideala de slabire, nu exista potiuni magice, grasimea nu dispare ca prin minune. Pentru ca dietele dezamagesc, unele persoane aleg sa se infometeze. Solutiile drastice distrug organismul. Cea mai corecta cale de a regla greutatea organismului este cura cu ceaiuri. Acestea ajuta organismul sa slabeasca sanatos si frumos in acelasi timp. Dar nu va bazati pe ceaiurile chinezesti, care promit o slabire spectaculoasa in scurt timp. Alegeti infuziile din plantele noastre autohtone.
Caldute si fara zahar
Ceaiurile de slabit sunt la mare cautare, insa trebuie sa fiti foarte atenti si selectivi atunci cand le alegeti, deoarece pot sa afecteze grav sanatatea. Alegeti ceaiurile din plante sau fructe autohtone, care sunt extrem de eficiente in lupta cu kilogramele. Baute fara zahar sau alte adaosuri, taie pofta de mancare si reprezinta o mica gustare intre mese, cu zero calorii. Mai ales daca acest ceai e baut caldut. Nu se bea fierbinte pentru ca agreseaza calea digestiva, de la cavitatea bucala pana la stomac. Nici rece, din frigider, din acelasi motiv. Oricum, ceaiul trebuie baut la scurt timp dupa preparare, inainte de a-si pierde anumite componente volatile. Modul de preparare a ceaiului: pentru o cana de ceai, se toarna 250 ml de apa fierbinte, la 100 – 80°C, peste o cantitate de planta uscata, de obicei, o lingurita. Vasul se lasa acoperit timp de 15 – 20 de minute, si apoi se strecoara. Cantitatile recomandate variaza intre una si trei cani pe zi. Daca ceaiul va fi baut inaintea meselor sau dupa fiecare masa, vor fi trei cani. Este bine sa incepeti cu o cana pe zi si sa observati eventuala intoleranta. Daca organismul reactioneaza cu simptome neplacute, intrerupeti cura. Durata curei poate sa varieze intre trei saptamani si trei luni, cu pauze de o saptamana, pana la o luna. Daca se procedeaza corect, cura de ceai poate ajuta la hidratarea organismului, la estomparea senzatiei de foame, precum si la diminuarea unor boli. Ceaiurile au efect antioxidant, revigorant, energizant, si reduc riscurile aparitiei bolilor respiratorii si cardiace.
Ceai, miscare si alimente sanatoase
Orice cura ar trebui urmata intre 4 si 8 saptamani, pentru ca organismul sa aiba timp sa se obisnuiasca cu schimbarile care se petrec. Exista mai multe efecte secundare posibile, care dispar in timp: stari de agitatie si irascibilitate (in cazul ceaiului verde), tulburari de somn, stari de insomnie, crampe intestinale puternice, deoarece efectul purgativ poate fi foarte rapid, senzatie de slabiciune, oboseala, ameteli, senzatie de uscaciune a gurii si a gitului din cauza deshidratarii. Se recomanda sa se consume cel putin 2 litri de apa pe zi, pe linga canile de ceai. E bine sa consultati un nutritionist inainte de a incepe cura cu ceai de slabit. Ceaiurile antiadipoase, de exemplu, au un efect diuretic foarte puternic, ducand la deshidratare si demineralizare a organismului, daca sunt consumate o perioada andelungata. Ceaiurile de slabit nu sunt recomandate in timpul sarcinii si alaptarii! Aceste ceaiuri pot fi dintr-o singura planta sau din amestec de plante. Intr-o formula de ceai pentru slabit trebuie sa se gaseasca plante cu usor efect laxativ care sa grabeasca tranzitul intestinal, plante cu efect diuretic ca sa elimine excesul de apa si plante cu efect de echilibrare a activitatii endocrine. De fapt, aceste ceaiuri ajuta organismul sa functioneze la cote maxime si sa renunte usor la tot ceea ce nu ii trebuie, adica toxine si grasime in exces. Nu beti acelasi fel de ceai mai mult de trei saptamani. Ceaiurile de slabit, desi sunt foarte eficiente, nu ajuta daca nu renuntati la dulciuri, sucuri acidulate, prajeli si fast-food. In acelasi timp, ceaiurile de slabit nu ajuta persoanele sedentare. Veti da jos kilogramele numai daca faceti si multa miscare.
Menta si socul micsoreaza talia
Ceaiul de menta cu lamaie este indicat in curele de slabire deoarece combate senzatia de foame si confera o digestie mai usoara. Ceaiul de menta poate fi baut si cald, si rece, calitate care-l face ideal pe canicula. Menta nu constipa, ci regleaza tranzitul intestinal. In plus, ceaiul de menta are calitatea de a taia pofta de dulce, cea aparuta pe fond de stres sau oboseala. Ceaiul de lamaie infuzeaza organismul cu vitamina C si, in plus, taie pofta de mancare. E recomandat inainte de fiecare masa sau macar dimineata, pe stomacul gol, pentru a accelera metabolismul si a nu mai simti atat de acut nevoia de a manca peste masura. In timpul in care este digerata, lamaia produce carbonat de potasiu, care actioneaza pentru prevenirea hiperaciditatii gastrice. Astfel, lamaia se transforma dintr-un aliment acid intr-unul bazic. Uleiul din coaja de lamaie si cel din coaja de portocala, avand proprietati detoxifiante si decongestive, curata ficatul si rinichii. Ceaiul din frunze de soc provoaca o transpiratie abundenta, elimina toxinele din corp si ajuta la scaderea in greutate. Ceaiul are si efect laxativ moderat, fiind benefic persoanelor care sufera de constipatie de origine nervoasa. Ceaiul de soc se poate folosi in in uz extern. Sub forma de comprese, elimina celulita, daca se prepara un ceai concentrat (cantitate dubla de planta). Consumul de soc scade edemele, detoxifica organismul si previne aparitia infectiilor urinare. Tot in scopul eliminarii celulitei, insa cu efect mai rapid, se recomanda tinctura din fructe de soc. Aceasta se obtine prin macerarea fructelor de soc in alcool de cereale dublu rafinat. Se va consuma o lingurita diluata de tinctura inaintea fiecarei cani de ceai de soc.
Frunze verzi care taie pofta de mancare
Ceaiul din frunze de nuc e bogat in vitamina C, uleiuri volatile si minerale, fiind ideal in curele de slabit. Nu este recomandat persoanelor care au boala Basedow sau alta forma de hipertiroidie, datorita continutului ridicat in iod. Ceaiul din frunze de dud e bun pentru persoanele care vor sa slabeasca si care sufera de afectiuni precum: ulcer, diaree, gastrita. Ceaiul de urzici aduce un aport de vitamine C, K, B12, A si are efect curativ in cazul persoanelor anemice, ajuta la combaterea reumatismului, diabetului, diareei, ulcerului, nisipului la rinichi. Ceaiul de anghinare ajuta la eliminarea toxinelor si imbunatateste digestia. Un litru de ceai de anghinare pe zi nu numai ca va imbunatati tonusul, dar va taia pofta de mancare, fara a tulbura sistemul imunitar, anghinarea fiind o planta bogata in vitaminele C, B6 si K, magneziu, fier, potasiu, fibre alimentare si acid folic. Ceaiul de maces elimina toxinele din organism, are un continut bogat in vitamina C, care are efect antioxidant. E diuretic, stimuleaza secretia biliara. Ceaiul din matase de porumb are efect diuretic. Leusteanul este un diuretic performant, capabil chiar sa dizolve pietrele de la rinichi. Stimuleaza secretia salivara si gastrica, fluidizeaza secretiile, usurand expectorarea. Ceaiul din coaja de crusin are puternice proprietati purgative. Ceaiul de cicoare favorizeaza secretia biliara, ajuta la detoxifierea ficatului si la refacerea celulelor hepatice. Ceaiul de cimbru sau de cimbrisor stopeaza senzatia de foame datorita calitatilor sale energizante. Dimineata, pe stomacul gol, beti o infuzie de cimbru. Ceaiul de trandafir elimina toxinele din organism, ajuta si la infrumusetarea pielii. Contine vitaminele A, B3, C, D si E si este cunoscut ca agent impotriva infectiilor. De asemenea, previne constipatia si ajuta la silueta.
Papadia si semintele de in
Valeriana, planta medicinala cu efect calmant, despre care se spune ca ar fi cea mai consumata din lume, taie pofta de mancare aparuta mai ales pe fond de stres. Ceaiul de chimen, care stimuleaza digestia si previne balonarea, are si marea calitate de a regla pofta de mancare. Se recomanda mai ales atunci cand regimul alimentar ar putea afecta tranzitul intestinal. Papadia este diuretica si regleaza secretia biliara, grabind astfel digestia. Este o planta ideala pentru slabit. Merele sunt un depurativ sanguin si un antiseptic intestinal, deoarece favorizeaza secretia unei diastaze intestinale bactericide. Stimuleaza activitatea enzimelor si sunt usor laxative. Ceaiul din frunze de mesteacan are efect diuretic si faciliteaza eliminarea acidului uric si a colesterolului din corp. Nalba este o planta emolient, balsam pentru caile respiratorii si usor laxativ. Trei-frati-patati are proprietati diuretice si expectorante. E o planta depurativa, antialergica si usor laxativa. Lemnul dulce este diuretic si laxativ, trandafirul japonez cunoscut si ca Hibiscus, e laxativ, antiinflamator si antioxidant, lotusul are efect laxativ si detoxifiant, iar ardeiul iute arde caloriile. Patlagina are efect laxativ, favorizand eliminarea toxinelor pe cale intestinala. Semintele de in induc senzatia de satietate si reduc absorbtia grasimilor, pentru ca au un continut bogat de mucilagii care se depun pe suprafata mucoasei gastro-intestinale. Spirulina contribuie la controlul greutatii prin scaderea apetitului, avand totodata si efect hipocolesterolemiant.
Piureurile verzi
In afara de ceaiuri, puteti slabi si cu piureuri verzi, din legume. Se pare ca piureul reprezinta arma secreta in lupta cu kilogramele in plus. E ideal pentru arderea grasimilor, deoarece e foarte bogat in nutrienti si sarac in grasimi. Nu trebuie sa adaugati lapte si iaurt in aceste cocteiluri verzi. Surse bune de calciu, care nu ingrasa, sunt si papadia, varza creata, portocalele, kiwi, smochinele. Eliminati din piure si fructele cu grasimi, cum sunt nuca de cocos si avocado, care ar putea duce la cresterea in greutate. Incercati sa nu adaugati zahar. Bananele coapte sau alte fructe dulci vor tine loc de andulcitor in piure. Nu cumparati piureuri sau lapte vegetal din supermarket, sunt pline de zaharuri si conservanti. Preparati-le singuri acasa, la blender. Evitati alimentele conservate sau ambalate. Fructele proaspete, legumele si verdeturile cu frunze verde inchis sunt pline de fibre si de micronutrienti care stimuleaza metabolismul.
Fiecare ceai, la vremea lui
- Ceaiurile depurative se beau inainte de masa.
- Ceaiurile cu efect laxativ se beau dupa masa, de preferinta seara pentru ca acestea actioneaza pe parcursul noptii, efectul fiind simtit dimineata.
- Ceaiurile diuretice nu se beau seara, din cauza efectului rapid.
- Incercati sa beti ceaiul la aceeasi ora, pentru a imprima organismului un ritm constant de adaptare.
Trucuri pentru a manca putin
Mancatul in exces este principala cauza a obezitatii si a afectiunilor ce deriva din acest comportament. Iata cateva modalitati eficiente prin care se poate controla mancatul in exces:
1. Folositi farfurii mai mici. Este o metoda eficienta de a pacali mintea, deoarece mancarea asezata pe farfurii mai mici creeaza impresia de mult si iti ofera senzatia ca ai mancat suficient si ca te-ai saturat cu mai putina mancare.
2. Folositi pahare inalte. Daca vreti sa slabitti, este esential sa beti apa inainte de masa, acest lucru va reduce senzatia de foame, lichidele vor umple stomacul.
3. Evitati combinarea alimentelor. Limitati-va la maximum doua categorii de alimente, aromate, in portii mici. Condimentele accelereaza metabolismul, favorizeaza arderile si taie senzatia de foame.
4. Concentrati-va! Atentia si concentrarea asupra mancatului ajuta la controlarea poftei de mancare. Atunci cand atentia este distrasa de altceva, gen televizor, laptop sau telefon, avem tendinta sa mancam mai mult. Mestecati incet, savurand fiecare imbucatura.
5. Respectati cele trei mese principale si apelati la gustari sanatoase bazate pe fructe si legume.
6. Nu tineti mancarea la indemana.
7. Nu neglijati niciodata micul dejun.
8. Cautati alternative mai putin calorice la dulciuri sau mancaruri preferate.
- Ceai anticolici: flori de coada-soricelului, flori de musetel, frunze de roinita, frunze de menta, sunatoare, talpa-gistei, capsule de mac, fenicul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.