duminică, 24 noiembrie 2019

Biserica culturala multimedia la Cincsor

Asociatia Contrafort Pro Kleinschenk/Cincsor deruleaza in aceasta perioada proiectul Biserica culturala multimedia care isi propune imbunatatirea experientei de vizitare a bisericii fortificate din Cincsor (jud. Brasov), dar si cresterea numarului de turisti si individualizarea acestui monument in peisajul turistic al bisericilor fortificate transilvanene. In cadrul proiectului este in curs de dezvoltare o aplicatie-ghid multimedia care faciliteaza o mai buna intelegere a istoriei bisericii fortificate Cincsor, cu toate componentele sale. Aplicatia va fi disponibila online, dar va fi accesibila pentru vizitatori si pe tablete si pe un ecran tactil in incinta fortificatiei.
Informatia istorica referitoare la monument si comunitate este completata de planuri arhitecturale, imagini de arhiva, imagini cu obiecte din patrimoniul parohiei evanghelice Cincsor care nu pot fi expuse din motive de conservare sau securitate si chiar cu materiale audio (mostre ale dialectului sasesc local, inregistrari cu muzica interpretata la orga construita de Samuel Maetz).
In plus, in vestibulul de sub turnul-clopotnita va fi amenajata o mica expunere de istorie a bisericii si comunitatii, ce completeaza expunerea permanenta din sacristia bisericii dedicata vietii muzicale a comunitatii (muzica bisericeasca, de fanfara, culta), bazata pe arhiva muzicala istorica a sasilor cincsoreni. Dulapul fanfarei, tiparituri muzicale vechi, copii dupa manuscrise muzicale vechi si fotografii, instrumente muzicale, precum si un ecran tactil care va rula materiale audio si video legate de istoria muzicilor cincsorene - toate alcatuiesc o expunere interactiva.
Pe langa elementele interactive ale micilor expuneri, destinate in special copiilor, aplicatia-ghid va fi insotita de un traseu de tip vanatoare de comori menit sa ofere micilor turisti si familiilor lor o experienta de vizitare unica in peisajul bisericilor fortificate transilvanene.
Acest proiect, cofinantat de Administratia Fondului Cultural National, este integrat conceptului de biserica culturala pe care Asociatia Contrafort Pro Kleinschenk/Cincsor il pune in aplicare in cazul bisericii fortificate Cincsor de cativa ani.
Pornind de la realitatea reducerii functiei cultice la minim, conceptul de biserica culturala presupune ca monumentul trebuie sa gazduiasca evenimente si activitati cultural-turistice pentru a-si asigura supravietuirea, pentru a se reinventa si a-si pastra utilitatea atat la nivel comunitar, cat si la nivel general.
https://www.daciccool.ro/romania-mea/articole-despre-romania-mea/9731-biserica-culturala-multimedia-la-cincsor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor