luni, 10 februarie 2020

Piata Muzeului, cea mai veche piata din Cluj-Napoca

Piata Muzeului din Cluj-Napoca, numita in trecut Piata Mica, este cea mai veche piata a orasului, un punct de atractie pentru clujenii si turistii dornici de relaxare. Indragita piata isi trage denumirea de la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, aflat in capatul vestic al pietei. Piata Muzeului este situata in centrul primei incinte fortificate a vechii cetati. Pe langa muzeu, alte repere importante din Piata Muzeului sunt: Biserica Franciscana, Obeliscul Carolina, amplasat in fata bisericii, Palatul Mikes si Casa Matei Corvin.
Biserica Franciscana a fost construita in perioada 1260-1290, pe locul celui mai vechi lacas de cult din Cluj, distrus in timpul marii invazii a tatarilor, din anul 1241. In anul 1442, cu sprijinul guvernatorului Ioan de Hunedoara, langa biserica a fost construita o manastire.
Obeliscul Carolina a fost ridicat, in anul 1831, sub forma unei coloane monumentale, cu inaltimea de 10 metri. Initial a fost amplasat in actuala Piata Unirii. In anul 1898, cu ocazia reamenajarii centrului, el a fost mutat in Piata Muzeului, in fata Bisericii Franciscane. Acesta este primul monument laic al orasului, celelalte construite pana atunci avand semnificatie religioasa.
Casa Matei Corvin sau Casa Matia este unul dintre cele mai vechi monumente istorice aflate in orasul Cluj-Napoca, ce dateaza din secolul al XV-lea. In cladirea amplasata in Piata Muzeului s-a nascut, in anul 1440, Matei Corvin, fiul lui Iancu de Hunedoara, cel care urma sa devina regele Ungariei.
Palatul Mikes se situeaza pe latura nordica a Pietei Muzeului. Cladirea a fost construita in secolul al XVIII-lea, in stil baroc, dupa modelul Palatului Banffy. In prezent, cladirea se afla intr-un amplu proces de restaurare. Piata Muzeului este cel mai boem loc din oras, un loc prietenos, plin de viata, intesat de terase si restaurante, in care domina atmosfera de vacanta si unde neaparat trebuie sa ajungeti, daca vizitati Cluj-Napoca. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor