marți, 12 mai 2020

Plante de primavara – remedii pentru sanatate

Plantele de primavara, benefice in mentinerea sanatatii
Primavara reprezinta o adevarata frenezie a plantelor, iar multe dintre acestea intra in categoria plantelor medicinale datorita beneficiilor pe care le pot aduce sanatatii. In popor se spune ca natura are leac pentru orice afectiune care ameninta sa ne spulbere echilibrul. Iata cateva plante de primavara care ne ajuta la mentinerea sanatatii sau chiar la remedierea unor afectiuni:

Urzica este una dintre cele mai apreciate plante ale primaverii.
 Putem sa o folosim in diverse preparate culinare, dar si sub forma de ceaiuri pentru remedierea unor disfunctii ale organismului. Urzica are o actiune diuretica si depurativa, astfel ca este in topul preferintelor celor care fac cure de detoxifiere primavara. Are un bogat continut de substante proteice si glucidice, saruri minerale, steroli, ulei volatil, acid acetic, acid formic, dar si vitaminele A, B2, C şi K. Pentru a beneficia de intreaga paleta de substante, este indicat sa nu se prelucreze termic. Astfel, dupa o spalare temeinica, se pot da frunzele prin blender, se adauga suc de lamaie si ulei. Amestecul poate fi consumat pe paine prajita sau pe bruschete, fiind un adevarat rasfat al papilelor gustative, insa si un aport important de vitamine si minerale. Sa nu uitam ca primavara avem nevoie de refacerea stocului de energie cu ajutorul verdeturilor. In plus, urzica este si un ajutor de nadejde pentru ingrijirea parului. Astfel, clatirea cu infuzie de urzica ajuta la fortificarea podoabei capilare.

Ciuboțica-cucului. Ne incanta privirea cu aspectul ei special, insa este bine de stiut faptul ca ciubotica-cucului ajuta la combaterea bronsitei, a pneumoniei, gutei si chiar a reumatismului. Infuzia de flori de ciubotica-cucului este foarte buna si in cazul racelilor. Asadar, trei cani pe zi pot ameliora substantial starea de sanatate. Ciubotica-cucului este un excelent fluidifiant al secretiilor bronsice, are o actiune antispastica, emolienta, calmantă, sedativa, cicatrizanta si sudorifica. Datorita continutului bogat de vitamina C (regasit in special in frunze), ciubotica-cucului este una dintre cele mai cautate plante de primavara, mai ales ca se poate adauga in salate care incanta gusturile. Ca remediu natural, aceasta planta poate fi folosita sub forma de infuzie, pentru reglarea ritmului cardiac, pentru ameliorarea disfunctiilor nervoase, dar si pentru combaterea tusei.

Patrunjelul. Da o savoare deosebita preparatelor culinare in care este adaugat, insa poate fi folosit si ca remediu in combaterea unor afectiuni precum cele digestive, combate balonarile si indigestia, icterul si poate fi folosit ca remediu pentru ameliorarea ranilor sau a vanatailor. Frunzele sale sunt bogate in saruri minerale, dar si in vitamine precum A, B, C. Consumul de patrunjel ajuta si la calmarea durerilor menstruale. Se poate face suc din frunzele de patrunjel. Acesta ajuta la buna functionare a glandei tiroide, a suprarenalelor si protejeaza ochii. Pentru cei care consuma suc de patrunjel, este bine de stiut faptul ca acesta se consuma neaparat proaspat, imediat dupa ce este facut, pentru a beneficia de intreaga paleta de vitamine si minerale. Daca este tinut in frigider, chiar si pentru cateva ore, sucul de patrunjel isi pierde proprietatile.

Papadia. Perioada optima de recoltare a frunzelor de papadie este primavara. Acestea pot fi consumate atat in salate, cat si in sucuri sau ceaiuri. Papadia are numeroase beneficii pentru sanatate. Este un ajutor de nadejde in stimularea digestiei, este bogata de vitamina A, C, D, vitamine din complexul B, precum si minerale cum ar fi fier, potasiu si zinc. Ceaiul de papadie este recomandat pentru afectiunile hepatice, dar si pentru afectiuni renale.
https://www.daciccool.ro/sanatate-si-frumusete/remedii-naturale/9871-plante-de-primavara-remedii-pentru-sanatate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor