sâmbătă, 27 mai 2023

Dialoguri pentru Sanatate – Ce este posturologia. Explica dr. Felicia Oprea, medic primar expertiza si recuperare medicala

Dialoguri pentru Sănătate – Ce este posturologia. Explică dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală
Invitată: doamna dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală, fondatoarea Clinicii Medicale Floare de Lotus (www.floare-de-lotus.com, 0744 470 138, strada Iordache Golescu nr. 17, parter, Bucureşti, sector 1)
Dialog realizat de Cecilia Caragea

Cecilia Caragea: În cadrul Dialogurilor noastre pentru Sănătate, ne-am propus să vorbim astăzi despre posturologie. Am venit în vizită la Clinica Floare de Lotus și stăm de vorbă cu doamna doctor Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală. Ce este posturologia?

Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală: Posturologia este un concept mai nou apărut în lumea medicală. Eu am făcut cursul despre posturologie în anul 2018, cu unii dintre cei mai mari sau poate chiar cei mai mari specialiști ai lumii.

Cecilia Caragea: Și unde ați făcut acest curs?

Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală: În România au venit. A fost un curs deosebit de interesant, la care au participat medici de multe specialități, iar la sfârșitul cursului eram cu toții fascinați și abia așteptam să ajungem la clinici, la cabinete, să aplicăm ceea ce am învățat, pentru că îți dă o altă viziune asupra medicinei. Ce aduce nou această posturologie, în care faci, practic, o evaluare, o comensurare computerizată a mersului, a posturii, a călcăturii? Pentru că ai un aparat care îți măsoară felul în care calci și, evident, presiunea pe care o lași pe o platformă cu câteva mii de senzori. Cu ochiul uman, cât ai fi de bun, de specialist clinician, n-ai cum să discerni la nivelul acesta de finețe și de acuratețe.

Cecilia Caragea: Și pacientul vine, se descalță și, desculț, calcă pe această platformă.

Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală: Da. Pacientul, cât mai puțin îmbrăcat, pentru că e important acest lucru, calcă pe o platformă unde sunt mulți senzori. Este o măsurătoare, ca să zic așa, condusă de un specialist. Întâi măsurăm mersul, apoi măsurăm felul în care calcă pe o altă platformă. Toate sunt conectate la un laptop, în care există o aplicație informatică, care, în final, îți dă niște informații pe care le poți folosi în dinamică, să vezi evoluția. Dacă ai diagnosticat pacientul și deja vrei să vezi, într-un tratament, cum au mers lucrurile, îți dă un plan de intervenții, în care vezi dacă are nevoie de kinetoterapie, dacă are nevoie de orteze, acei suporți, tălpicii, cum le spune toată lumea, care, practic, sunt niște susținători plantari, dacă e de mers la osteopat, dacă trebuie să decontracturăm sau dacă merge, clar, către zona de fizioterapie. Bineînțeles că toate lucrurile acestea sunt conexate cu examenul clinic al pacientului. Iar la sfârșit, după această evaluare, că e o testare, de fapt, pacientul pleacă cu un plan de intervenție. Este un mod de a evalua, în primul rând, iar de aici lucrurile se derulează și se desface o paletă largă, de la terapie la a monitoriza, la a evalua, la a-l vedea din nou în dinamică și tot așa.

Cecilia Caragea: Mai demult, știam că, de exemplu, dacă aveai dureri de picioare, de spate și mergeai la un medic specialist, medicul specialist se uita la pantofii tăi, să vadă cum sunt tociți și, în funcție de cum erau tociți pantofii, știa să-ți spună anumite lucruri despre tine. Dar înțeleg că acum lucrurile au evoluat foarte mult.

Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală: În mod sigur. Fabricanții de încălțăminte… ați văzut ce pantofi fac, pantofi de sport în mod deosebit, special pentru alergat, pentru baschet, ca să-ți țină glezna într-un fel, să-ți țină călcâiul în alt fel. Nu prea mai poți evalua după urma lăsată pe talpă. Dar lucrurile aici sunt la un nivel științific foarte înalt, cu studii clinice susținute și argumentate.

Cecilia Caragea: Apropo de pantofi, evident, și producătorii de pantofi au evoluat. Aplică diferite teorii științifice pentru a produce pantofi cât mai comozi și pantofi în care să dai din tine, ca sportiv, ceea ce e mai bun, ca să ai șanse să câștigi o competiție, dar, noi, oamenii obișnuiți, luăm pantofi normali. Cam ce pantofi ați recomanda? Mai ales pentru noi, femeile? Cu toc, fără toc? De cât să fie tocul ca înălțime?

Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală: Trebuie să fie un pic de toc, cam 2-3 centimetri.

Cecilia Caragea: Balerinii nu-i recomandați…

Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală: Nu întotdeauna. Ați văzut, dacă mergi pe distanțe mai lungi sau dacă stai mai mult în picioare, un balerin nu te prea ajută. Pui presiunea într-un fel anume, mai mult pe partea din spate și, atunci, că discutam de postură, te duce într-o zonă în care axa… nu ești perfect aliniat, cumva, și ai o supraîncărcare în anumite locuri, care, în timp, poate să dea durere. De exemplu, te dor călcâiele. Te pot durea călcâiele dacă porți balerini à la longue, dar, dacă ai 2-3 centimetri… cât suportă fiecare, nu neapărat tocul stiletto, dar o talpă cam de 2-3 centimetri, care să crească și să fie un pic înălțată spre călcâi este mult mai confortabilă și mult mai ușor de suportat dacă e să porți un pantof pe durata unei zile întregi. Spuneați de pantofii de sport care au evoluat foarte mult, producătorii ajungând la un nivel de performanță, pentru că și ei au specialiști care studiază forțele de apăsare, de frecare, ce se solicită, ce nu se solicită în cursul efortului respectiv. De aceea trebuie să am pantofi pentru alergare, pentru baschet, pentru a face sport indoor și tot așa. Dar ce oferim noi este un pantof personalizat, în care, pe un pantof de o asemenea performanță, special pentru alergat, pentru, nu știu, fiecare cu ce sport face, dacă ai o problemă, tu vii și-ți pui susținătorul plantar care este al tău.

Cecilia Caragea: Foarte bine spus!

Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală: Și îmbunătățesc acel pantof, care e un pantof… în general, sunt scumpi, sunt scumpi pentru că s-a lucrat foarte mult la ei. Nu este un produs, nu neapărat plătești… ați văzut că plătești și brandul, dar în spatele brandului sunt echipe de oameni de știință care studiază din plin foarte multe lucruri, foarte multe aspecte…

Cecilia Caragea: Formele, materialele…

Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală: Forma, materialul, nivelul de susținere, de solicitare, ce se întâmplă în timpul efortului, în timpul alergării, că de aceea am un pantof pentru alergare și unul pentru a face sărituri, de exemplu. De ce? Pentru că am alt tip de solicitare acolo. În momentul în care noi venim cu posturologia și cu această evaluare podometrică și… faci evaluarea, vă fac dumneavoastră evaluarea proprie a mersului și vedem cum călcați într-un fel, poate puțin pe interior, poate puțin pe exterior, poate este un platfus, poate nu, poate genunchii sunt puțin apropiați, deci poate e un genu valgum, poate e un genu varum. Poate știu oamenii că au un picior mai arcuit, cu o talpă mai arcuită, un picior scobit sau mai plat… Atunci, în pantoful acesta atât de performant, dacă ai venit și ți-ai pus susținătorul tău plantar, bineînțeles că lucrurile vor sta altfel și nivelul tău de performanță va fi altul și nivelul tău de sănătate va fi altul. De ce? Pentru că un copil care face sport e foarte bine să-l evaluezi înainte de a începe să facă sport. Sau și în timpul în care face sport. Pentru că trebuie să văd cum calcă.

Cecilia Caragea: Dar chiar și dacă nu face sport!

Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală: Dar chiar și dacă nu face sport. Din punctul meu de vedere, așa cum duc copilul la stomatolog, cum îmi duc copilul la oftalmolog… De ce? Ca să am un adult sănătos! Că, dacă-și pierde dințișorii în copilărie sau este plin de carii și de suferință, nu e bine. Dacă nu vede bine, n-are performanță la școală, dar… i se creează o dizabilitate. Același lucru, așa ar trebui împământenit acest obicei, în care să-i facă această evaluare posturală. Și eu sunt convinsă că peste câțiva ani vom discuta cum erau lucrurile mai la început. Nu sunt chiar la început, dar nu sunt nici implementate la un nivel la care părintele să aibă acces la informație, să înțeleagă cât este de important, de ce e important. Dacă copilul face, nu face sport… nici nu contează, până la urmă, dar calcă cumva… sau are un picior un pic mai scurt. Marea majoritate dintre noi avem un picior un pic mai scurt! Lucru pe care n-am cum să-l corectez altfel, oricâtă kinetoterapie aș face, oricât înot aș face… Nu! Acela așa este! Atunci, eu trebuie să vin să corectez un pic.

Cecilia Caragea: Și, dacă nu calci corect, ajungi să ai dureri.

Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală: Dacă nu calci corect, ce se întâmplă? Nu calc corect, corect e un fel de a spune, pentru că fiecare este cu corectul lui, ca să spun așa, dar corect astfel încât, în momentul în care eu cu mine… corpul meu să fie așezat corect, iar călcătura mea să fie potrivită și corect distribuită pentru mine. Dacă eu calc puțin pe interior, undeva, corpul are un mecanism compensatoriu. Voi avea o contractură în altă parte. Poate la nivelul coloanei vertebrale cervicale. Eu calc tot timpul, nu? În fiecare zi, acolo se creează niște microleziuni, pentru că am o zonă de suprasolicitare nepotrivită. De aceea ajung tinerii să aibă hernia de disc și te întrebi cum la 20 de ani, 25 de ani, fără să facă un efort deosebit, are o hernie de disc și în 3 ani mai face una. De ce? Este pacientul pentru posturologie. Acolo trebuie văzut de ce el calcă cumva, poate are un picior mai scurt, se produce fie o rotație a bazinului, fie din umeri. Întotdeauna se creează o presiune pe coloană. Tensiunea aceea pe coloană, în timp… dacă am o tensiune o dată, nu e… o decontracturez, asta e… dar, când lucrurile acestea se întâmplă zilnic, acolo sunt microleziuni care, în timp, duc la leziuni mai mari. Am proces de informație cronică. Iar în ultimii ani, în care medicina s-a dezvoltat enorm, au fost aduse atât de multe noțiuni care au îmbunătățit nivelul de evaluare, de terapie, care, în final, se reflectă în calitatea vieții fiecăruia dintre noi… ne-au arătat că orice boală cronică are la bază o inflamație cronică. Și o să fac acum, așa, o extindere a discuției. Se vorbește foarte mult despre microbiom, despre microbiotă, despre inflamația de la nivel intestinal, care trebuie asanată, care trebuie curățată, care trebuie închisă. Orice boală cronică pornește de aici. Bun, este foarte corect, și noi facem asta, așa trebuie făcut, dar, în afară de focarul de inflamație din intestin, mai am și alte focare pe care trebuie să le asanez. Iar pe acestea date de postură nu le bagă nimeni în seamă. Iar, în timp, îmi creează leziuni, leziuni care apar de obicei în tinerețe, apar la copil… De aceea tot insist pe copii, aici e cel mai ușor de corectat. Se obișnuiește copilul rapid cu susținătorii sau face kinetoterapie sau face un pic de osteopatie. Ai corectat, ai un copil sănătos.

Cecilia Caragea: Și, cu cât corectezi mai repede, cu atât perioada în care se corectează e mai scurtă.

Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală: Exact! Și nu mai ajunge… la 30 de ani, te miri de ce a făcut o hernie de disc, de ce… Am avut pacient pe care doar l-a lovit valul peste genunchi și i s-a rupt ligamentul încrucișat.

Cecilia Caragea: La mare.

Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală: La mare. Ești siderat. Cum să se întâmple așa ceva? Da, pentru că stătea, avea o poziție ciudată… nu ciudată, cum au marea majoritate. Este poziția aceea în W, se întind un pic ligamentele la nivelul genunchiului, se creează o sensibilitate pe care nu o estimezi. Și, atunci, vine un mic traumatism și te avariază mult mai mult decât dacă ți-ai fi luat măsurile de precauție înainte, dacă s-ar fi făcut o medicină de prevenție. Că, până la urmă, această posturologie asta aduce. Este o medicină de prevenție, este o medicină care aduce o îmbunătățire a calității vieții pe termen lung. Am un copil evaluat corect, periodic, voi avea un adult sănătos. De exemplu, la fetițe, în pragul pubertății, marea majoritate, în contextul endocrin, se creează o laxitate a ligamentelor și unele dintre ele dezvoltă o scolioză. La unele se rezolvă, la marea majoritate ar trebui să se rezolve foarte ușor. Dar, în momentul în care i-am făcut evaluarea și văd dacă este o scolioză sau este o atitudine scoliotică, ceea ce înseamnă altceva…

Cecilia Caragea: Ce înseamnă?

Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală: Am și planul de intervenție potrivit. Scolioza este efectiv modificarea clasică, statică a coloanei vertebrale. Atitudinea scoliotică… am o coloană care este ușor scoliotică, dar dată de o atitudine nepotrivită. Și, atunci, pot să corectez acest lucru. Dar ea, între timp, se poate organiciza și să devină o scolioză propriu-zisă.

Cecilia Caragea: Poate din cauza timidității, mai vreau să mă ascund, nu vreau să mă uit, să privesc lumea în față.

Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală: Toate la un loc. Bineînțeles că există și o componentă emoțională, și o componentă hormonală, creșterea în sine, nu, că e un copil în creștere…

Cecilia Caragea: E un efort pentru organism.

Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală: E un efort, e un proces complex acolo. Copiii fac sport. La fel, ar trebui evaluați înainte. Un alt pacient de posturologie este sportivul care se accidentează des. Sunt sportivi care tot timpul se accidentează. Înseamnă că…

Cecilia Caragea: Ceva nu merge bine acolo.

Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală: Da, are o tulburare de propriocepție. Tot ce înseamnă stimuli proprioceptivi, care transmit către creier, unde va fi prelucrată informația, nu este… nu i se dă un semnal corect. Sau cei care se lovesc în cameră de obiecte. Ați văzut, sunt unii dintre noi care încontinuu au câte o vânătaie. „Așa mă lovesc eu de birou… așa mă lovesc eu, ușor…”

Cecilia Caragea: Își pierd echilibrul puțin, pentru scurt timp?

Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală: Nu, nu apreciază, nu estimează corect distanțele. Și nu este din cauza vederii. Pentru că posturologia este o știință complexă, în care eu studiez captorii. Cine-mi preia… Captorii informaționali… de unde îmi preiau? De la nivelul stimulului cu care vin în contact. Am talpa, aici este 80%, am cavitatea orală, deci putem să-l trimitem către stomatolog, dacă observăm acest lucru, sau către oftalmolog. Și există o poveste foarte frumoasă a unuia dintre cei mai mari posturologi ai lumii, un medic din Franța. Oftalmolog fiind, a ajuns să studieze posturologia și să fie unul dintre cei mai mari specialiști ai lumii pentru că cei doi copii ai lui aveau dislexie și nu se descurcau deloc cu școala. Deloc. Doi băieți gemeni, care nu se descurcau și abia treceau clasa. Și a tot încercat și a căutat soluții și a tot căutat… Și a ajuns la posturologie și a corectat, la nivelul acesta… S-a făcut corecția la toate cele trei niveluri: talpă, în gură, unde se pun două mici puncte de compozit, le pune stomatologul, tot așa, după ce i-ai făcut evaluarea și nu mai are copilul tulburări de atenție sau de concentrare, și la nivelul ochilor, cu niște prisme speciale, care nu au dioptrie. Deci, când ai un nivel atât de mare de afectare, se intervine pe toate cele trei niveluri.

Cecilia Caragea: Tot în urma evaluării posturologice. Adică puteți să faceți niște orteze ca să corectați felul în care calcă persoana respectivă, dar se poate interveni și cu ajutorul stomatologului și cu ajutorul oftalmologului?

Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală: Da!

Cecilia Caragea: Să discutăm puțin aici, pentru că pare foarte interesant. Cum cu ajutorul stomatologului? Vorbeați de niște mici corecții de compozit. De ce se fac? Nu percepe bine… ce, cum, de ce? Are o anumită mușcătură? Mult prea în față, mult prea în spate?

Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală: Există un examen clinic. În momentul în care, în urma examenului clinic, constați că există o disfuncție, să spunem, o afectare ușoară a preluării captorilor, da?

Cecilia Caragea: Adică informațiile…

Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală: A preluării informației, exact, la nivelul cavității orale, îl îndrum către stomatolog. Și chiar există în București oameni care fac asta și sunt foarte specializați. Sau la nivelul ochilor și, atunci, îl îndrum către oftalmolog. Și se pun niște ochelari, nu-ți dai seama că sunt alți ochelari, care nu au lentilă de corecție și sunt niște prisme care se folosesc. Ce-mi face posturologia aceasta? Îmi evaluează propriocepția, felul în care eu îmi preiau informația din mediu și mă poziționez în mediu, în funcție de informația pe care am preluat-o. Examenul clinic este unul complex, asta am învățat la curs cu acei oameni care au venit să ne învețe, v-am zis, unii dintre cei mai mari și mai prestigioși. Și nu este o treabă simplă, în care doar am pus, am mers, m-am întors, calcă bine, nu calcă bine. Este un examen complex, care-mi aduce multe informații, în care nu numai… eu vorbesc acum strict, dar… Îi faci evaluarea unui copil de 10 ani care are tulburări de atenție și concentrare, care calcă și puțin așa… poate mama l-a văzut, poate nu, se vede foarte clar… Dar ce vine mama și spune după ce aduce copilul? Are note mai bune la școală! Deci îi dădea tulburări de atenție și de concentrare, pe de o parte, din cauza posturii nepotrivite, nu mi se oxigenează corect creierul dacă stau cu capul mai așa, dacă mi-l țin în tensiune permanent, dar sunt mult mai multe mecanisme implicate, mult mai multe.

Cecilia Caragea: Pe lângă toate aceste aparate pe care le utilizați, vorbeați, pe bună dreptate, de importanța examenului clinic. Vă uitați la pacient, la micul pacient și vedeți și cum închide gura, și cum privește, și cum calcă, per ansamblu. Și, atunci, vă puteți da seama și ce probleme are și cum pot fi corectate aceste lucruri: cu ajutorul ortezelor, îl trimiteți la stomatolog, la oftalmolog și așa mai departe. Dar este important și să-i dați anumite exerciții, mă gândesc, pe care să le facă acasă?

Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală: Examenul clinic este unul complex. Observarea pacientului, că e mic, că e mare, este o parte a examenului clinic. Examenul clinic pentru posturologie este unul foarte specific, care îți aduce foarte multă informație, pe care trebuie să știi să o valorifici. În momentul în care am terminat această evaluare, a terminat adultul sau copilul, cine merge, a terminat de mers, am terminat de făcut evaluarea călcăturii, a posturii, vedem axele, vedem cum stau… cum se repartizează greutatea, pacientul pleacă de la noi cu un plan de intervenție. Nu întotdeauna înseamnă acel susținător plantar. Dar, de cele mai multe ori, primește un plan de kinetoterapie. Noi facem kinetoterapie în clinică, facem kinetoterapie chiar unu la unu, adică nu cu trei copii odată, nu cu cinci oameni odată, cu fiecare în parte, pentru a-i studia mișcarea pe care acasă să o poată face. Pentru că, dacă mișcarea nu este făcută corect, este făcută prea repede, nu este solicitată articulația pe care îmi doresc sau nu, atunci o fac degeaba. Deci ei pleacă cu un plan de intervenție, cum spuneam. Li se recomandă kinetoterapie, li se recomandă exercițiile, sunt observați și îndrumați să le facă corect, să corecteze ceea ce nu este corect. De asta există un plan. De obicei, sunt câteva ședințe.

Cecilia Caragea: Și, între ședințe, ei trebuie să facă acasă anumite exerciții.

Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală: Între ședințe, li se recomandă și acasă să facă, sigur că da. Chiar este indicat. Poate nu aceleași exerciții, poate altele, complementare, care să mă ajute și să-mi pun mai multe grupe musculare, alte articulații, poate am alt tip de solicitare pe care mi-l doresc acasă. La fel, cum să doarmă, cum să stea la masă, care este poziția corectă. Mai discutam noi, la un moment dat, să-și ridice la 15 grade băncuța, măsuța, biroul. Dacă se joacă pe telefon, nu la nivelul acesta, deci el trebuie ținut un pic la nivelul ochiului, tocmai pentru… și aici este de dezbătut, putem să discutăm mult de ce așa și nu așa… Pentru că îmi iau informația într-un fel și este corect și o prelucrează și creierul nu obosește, nu fac contractură la nivel cervical, nu mă doare, am vascularizație bună a creierului, deci sunt multe elemente care pot fi luate în considerare. Deci de la noi pleacă, dacă i se recomandă, în urma analizei, cu recomandare de susținători plantari, întotdeauna cu exerciții de kinetoterapie. Și li se arată exact care sunt, ce trebuie făcut și unde trebuie să ajungă, pentru că asta le explicăm oamenilor, spunându-le că este o medicină de prevenție. Ești în situația asta, dacă nu faci așa, poți să ajungi așa sau așa, dar, dacă faci așa, poți să fii în situația asta, cu o altă calitate a vieții. Și cu toții ne dorim să fim sănătoși și astăzi, dar și peste 3 ani, și peste 5 ani. Chiar dacă îmi petrec timp la birou, nu știu… 8 ore, 10 ore pe zi, chiar dacă am deja două hernii de disc, chiar dacă fac sport și am un genunchi accidentat și zic: „Ei, așa mă doare pe mine piciorul acum, ce să fac dacă a fost accidentat.” Dar și acolo trebuie intervenit și făcută corecția, ca să nu te mai doară, să nu mai lezezi altceva. La fel, o altă recomandare este către osteopatie, altă recomandare este către fizioterapie. Înotul… Deci ei pleacă de la noi cu un plan de intervenție complet.

Cecilia Caragea: Vorbeați foarte mult și foarte frumos despre copii. Că trebuie să îi aducem la o ședință de posturologie și, cu recomandările pe care le faceți, ei vor avea o altă calitate a vieții. Dar adulții pot să vină la o ședință de posturologie? Presupun că da, dar recomandările, în cazul lor, care ar fi? Și în cât timp un adult poate să își corecteze postura?

Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală: Și adultului i se recomandă. Când i se recomandă? Când are o durere care nu cedează. Când ai o hernie de disc și mai faci o hernie de disc. Când ai o durere pe un genunchi și te doare și celălalt. Când ai migrene și nu sunt din cauză hormonală sau nu ai o afectare biliară. Aceștia sunt pacienții care ar trebui, de primă intenție, să își facă această analiză. Pentru că îi faci evaluarea, vezi exact unde apare deficitul, îl corectezi. Și am avut pacient cu migrene pe care nu l-a mai durut capul la câteva zile după ce a început să poarte acest susținător plantar.

Cecilia Caragea: Și în cât timp se produc acești susținători plantari… de la ședința de evaluare?

Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală: Durează puțin, pentru că noi lucrăm, pe de o parte, cu producători români, pe de o parte, direct cu cei din Italia.

Cecilia Caragea: În 2-3 săptămâni de la ședința de evaluare, pacientul poate avea ortezele respective.

Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală: Da. Am avut pacientă, chiar de curând, cu gonartroză bilaterală. Bineînțeles că, nu știu, eram a cincea, a șasea clinică la care venea. Orice îi făceai, revenea durerea. Și, când încă o consultam, am văzut: „Doamnă, aveți un picior mai lung.” „A, da, dar îl am de mult.” Cum îi pui sub… Se face o probă, e foarte simplă. Pui un susținător sub talpă. Și spun: „Vă mai doare?” „Nu mă mai doare!” Deci numai că i l-ai așezat. În momentul în care i-l faci pe al lui, personalizat, e cu totul altceva. Sau am avut pacient la care vedeam clar, tânăr fiind, nici 30 de ani n-avea, tot așa, cu multe ore de lucru la birou… și vedeam exact unde este contractura. O foaie de hârtie i-am pus sub talpă, îndoită așa, exact unde se vedea că este piciorul puțin, puțin mai scurt. Doar că s-a așezat și… imediat se vede cum se decontracturează zona. Nu durează mult.

Cecilia Caragea: Și aceste orteze se potrivesc în orice pantofi?

Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală: În ai mei, proprii și personali, nu ai dumneavoastră!

Cecilia Caragea: Da, deci se potrivesc în orice pantof. Și, în fiecare zi, le iau și le pun în pantofii cu care umblu în ziua respectivă.

Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală: Se face o acomodare, la început, că n-o să stau… astăzi mi-au venit susținătorii plantari și eu voi sta toată ziua cu ei. Nu.

Cecilia Caragea: Nu reușesc.

Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală: Nu, pentru că nu ești într-o zonă de confort. Pentru că este făcut nu ca să mă ducă în zona de confort, ci ca să-mi corecteze un deficit.

Cecilia Caragea: Deci la început nu-ți place.

Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală: La început, poate unii simt, unii nu, unora le place… Deci se poate să existe un ușor disconfort. Dar îi poartă câte 30 de minute, pe urmă o oră, pe urmă 2-3 ore, dar, într-o săptămână, două, deja nu-i mai simți. Te acomodezi.

Cecilia Caragea: Deci e un proces de acomodare.

Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală: Da, e un proces de acomodare.

Cecilia Caragea: Și, după acomodare, cam în cât timp pacientul simte efecte?

Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală: Destul de repede.

Cecilia Caragea: Și cât timp va trebui să poarte asemenea orteze? Pentru tot restul vieții? Sau se va acomoda călcătura lui și, la un moment dat, va renunța la orteze?

Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală: Exact! Acesta este scopul, de fapt. Acesta este scopul final. Dar ține de la om la om, de la pacient la pacient. Teoretic, și așa e corect să se facă, se face o evaluare cam la 6 luni. Deci ați venit, v-am făcut evaluarea, au venit ortezele, le-am băgat în pantofi, învățăm să le purtăm, facem și un pic de kinetoterapie, dacă e cazul, sau osteopatie sau decontracturăm, că se creează niște arcuri reflexe patologice, care trebuie scoase, care trebuie relaxate. Și, atunci, ne mai vedem peste 6 luni. Vedem cum stau lucrurile.

Cecilia Caragea: Se poate întâmpla să trebuiască schimbate ortezele?

Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală: Se poate întâmpla, sigur că da.

Cecilia Caragea: La 6 luni.

Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală: Da, se poate întâmpla. Se poate întâmpla și așa ar fi firesc să se întâmple, pentru că ar trebui să mi se modifice călcătura și piciorul să se acomodeze, astfel încât, încet-încet, să ajungă în zona în care trebuia să fie normal. Când nu renunți la orteze o viață întreagă? Când ai un picior mai lung, unul mai scurt. Acolo n-am ce să fac. Dar vedeți că și lungimea membrelor poate să fie dată dintr-o contractură exagerată, dintr-o postură vicioasă, care e undeva mai sus…

Cecilia Caragea: De fapt, să nu am un picior mai lung și unul mai scurt, dar să pară că unul e mai lung și unul mai scurt.

Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală: Exact! Și, atunci, în momentul în care eu mă așez, calc corect, îmi fac exercițiile corect, în câteva luni, lucrurile se așază și vezi exact cum stau lucrurile. Ai un alt tablou.

Cecilia Caragea: Dar, dacă este vorba de persoane în vârstă, pe care încep să le doară genunchii, șoldurile? În cazul lor, se pot corecta lucrurile cu o ședință de posturologie? Pentru că, acum câțiva ani, nu era posturologie în România.

Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală: Sigur că da! Avem și oameni în vârstă care vin.

Cecilia Caragea: Până la ce vârstă? E vreo limită de vârstă?

Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală: Nu, nu. Eu n-am avut chiar așa pacienți de peste 80 de ani, dar domnul doctor Tiron cred că a avut pe la 84, dacă nu chiar 89 de ani. Deci fără nicio problemă, sigur că da. Lucrurile acestea pot fi corectate toată viața. Cât trăiesc, pot să corectez.

Cecilia Caragea: Atâta doar că, pe măsură ce înaintăm în vârstă, corectura e mai dificilă și ia mai mult timp.

Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală: Pe măsură ce înaintez în vârstă, mi-a produs leziuni și suferință de-a lungul vieții, pentru care eu am încercat să găsesc soluții și poate între timp m-am operat, deși nu trebuia, poate m-am operat și nu mi s-a ameliorat durerea. Am făcut, cum spuneam, o protruzie discală, încă o protruzie discală, o rotație în axa coloanei… greu de corectat. Deci am ajuns la niște leziuni pe care nu le mai corectezi, le corectezi foarte greu și care îmi dau multă suferință. Pe când… de aceea insist în ceea ce privește evaluarea copiilor, pentru că e mult mai ușor. Cu toții, dacă ne uităm în acest moment, afecțiunile musculo-scheletale sunt cele mai frecvente în lume. Generează cele mai mari costuri de îngrijire. Au cel mai mare număr de zile de concediu medical pe care-l primesc oamenii pentru afecțiuni musculo-scheletale. Deci pe toți ne dor capul, ceafa, spatele…

Cecilia Caragea: Spatele, picioarele.

Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală: Genunchiul, glezna… Toți avem… De ce? Pe de o parte, din cauza felului în care suntem și așa ne-am născut, pe de altă parte, din cauza modului de viață, a statului în exces pe scaun, a lipsei mișcării… Dar și mișcarea aceasta trebuie făcută într-un fel în care să se potrivească nevoilor mele. Că, dacă eu am niște articulații laxe, dacă am un picior subțire, cu ligamente fine și alerg, poate să-mi facă mult mai rău.

Cecilia Caragea: Și dumneavoastră îi și consiliați pe părinți spre ce sport să îi îndrume pe copii, de exemplu?

Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală: Sigur că da. Nu eu în mod deosebit, dar este domnul doctor ortoped și cu doamna doctor care se ocupă… doamna doctor de recuperare, de medicină fizică și recuperare, care chiar îi îndrumă. Pentru că, dacă au niște articulații gracile, dacă au niște ligamente mai laxe, nu pot face un sport de contact. Că imediat îl avariază, imediat îl accidentează. Și, atunci, îi îndrumă, sigur că da. Sau un sport din acesta, de echipă, mai dur, nu știu, rugby sau știu eu… când el este gracil și delicat…

Cecilia Caragea: E vorba de o concordanță între ceea ce se dorește și ceea ce se poate.

Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală: În mod sigur. Am făcut o evaluare, văd dacă am un copil sănătos… Eu, ca adult, dacă mă doare spatele și mi-am făcut niște investigații, am o imagistică care-mi arată că am o protruzie, mai am o protruzie mai sus, mai am niște hernii, mă întreb: Dar de ce, totuși, au apărut lucrurile acestea? Pentru că stai prea mult pe scaun. Bun, OK, dar colegul tău, care stă la fel de mult pe scaun, el de ce nu are? Și, atunci, așa s-a pornit, evaluând oameni care au fost expuși la același nivel de solicitare, la același tip de solicitare. Am 5 sportivi, din 5, unul se accidentează foarte des, 4, nu. Pe unul îl doare spatele. De ce? Și, atunci, dacă eu îi fac evaluarea aceasta, care este personalizată, și îi dau și adjuvante și îi dau un plan de intervenție, n-are de ce să nu aibă o calitate a vieții bună.

Cecilia Caragea: Și succes!

Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală: Sigur că da!

Cecilia Caragea: Așadar, cu toate aceste noi descoperiri, cu toate aceste noi cercetări, noi putem să fim mai sănătoși, mai productivi, oameni de succes, așa cum ne dorim cu toții. Noi vă mulțumim tare mult și nu uitați că pe site-ul Clinicii Floare de Lotus găsiți mult mai multe informații despre posturologie. Și merită să vă programați la o asemenea ședință! Vă mulțumim tare mult și vă dorim multă sănătate!

Share

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor