luni, 28 octombrie 2024

Acatistul Sfântului Ierarh Iachint, Mitropolitul Țării Românești

 


De este preot, ziceBinecuvântat este Dumnezeul nostru totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor. Aminiar de este diacon, monah sau mirean, zicePentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi.

Slavă Ție, Dumnezeul nostru, slavă Ție!

Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindenea ești și pe toate le împlinești; Vistierul bunătăților și Dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi și ne curățește pe noi de toată întinăciunea și mântuiește, Bunule, sufletele noastre.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi (de trei ori).

Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh. Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Preasfântă Treime, miluiește-ne pe noi. Doamne, curățește păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează și vindecă neputințele noastre, pentru numele Tău.

Doamne, miluiește (de trei ori), Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh. Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Tatăl nostru, Care ești în ceruri, sfințească-se numele Tău, vie împărăția Ta, facă-se voia Ta, precum în cer, așa și pe pământ. Pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi, și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri. Și nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăvește de cel rău.

Preotul: Că a Ta este împărăția, puterea și slava, a Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor.

Cântărețul: Amin. Doamne, miluiește (de 12 ori). Și troparele:

Miluiește-ne pe noi, Doamne, miluiește-ne pe noi, că nepricepându-ne de nici un răspuns, această rugăciune aducem ție, ca unui Stăpân, noi, păcătoșii robii Tăi, miluiește-ne pe noi.

Slavă...

Doamne, miluiește-ne pe noi, că întru Tine am nădăjduit; nu Te mânia pe noi foarte, nici pomeni fărădelegile noastre, ci caută și acum ca un Milostiv și ne izbăvește pe noi de vrăjmașii noștri; că Tu ești Dumnezeul nostru și noi suntem poporul Tău; toți lucrul mâinilor Tale și numele Tău chemăm.

Și acum..., al Născătoarei de Dumnezeu:

Ușa milostivirii deschide-o nouă, binecuvântată Născătoare de Dumnezeu Fecioară, ca să nu pierim cei ce nădăjduim întru tine, ci să ne mântuim prin tine din nevoi, că tu ești mântuirea neamului creștinesc.

Apoi:

Cred întru unul Dumnezeu, Tatăl Atotțiitorul, Făcătorul cerului și al pământului, văzutelor tuturor și nevăzutelor.

Și întru unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul-Născut, Care din Tatăl S-a născut mai înainte de toți vecii; Lumină din Lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut, iar nu fă-cut, Cel de o ființă cu Tatăl, prin Care toate s-au făcut;

Care pentru noi, oamenii, și pentru a noastră mântuire, S-a pogorât din ceruri și S-a întrupat de la Duhul Sfânt și din Maria Fecioara și S-a făcut om;

Și S-a răstignit pentru noi în zilele lui Ponțiu Pilat și a pătimit și S-a îngropat;

Și a înviat a treia zi, după Scripturi.

Și S-a înălțat la ceruri și șade de-a dreapta Tatălui;

Și iarăși va să vină cu slavă, să judece viii și morții, a Cărui împărăție nu va avea sfârșit.

Și întru Duhul Sfânt, Domnul de viață Făcătorul, Care din Tatăl purcede, Cel ce împreună cu Tatăl și cu Fiul este închinat și slăvit, Care a grăit prin proroci.

Întru una, sfântă, sobornicească și apostolească Biserică;

Mărturisesc un Botez întru iertarea păcatelor;

Aștept învierea morților.

Și viața veacului ce va să fie. Amin.

Doamne, miluiește (de 12 ori).

Apoi:

Psalmul 142

Doamne, auzi rugăciunea mea, ascultă cererea mea, întru credincioșia Ta, auzi-mă, întru dreptatea Ta. Să nu intri la judecată cu robul Tău, că nimeni din cei vii nu-i drept înaintea Ta. Vrăjmașul prigonește sufletul meu și viața mea o calcă în picioare; făcutu-m-a să locuiesc în întuneric ca morții cei din veacuri. Mâhnit e duhul în mine și inima mea încremenită înlăuntrul meu. Adusu-mi-am aminte de zilele cele de demult; cugetat-am la toate lucrurile Tale, la faptele mâinilor Tale m-am gândit. Întins-am către Tine mâinile mele, sufletul meu ca un pământ însetoșat. Degrab auzi-mă, Doamne, că a slăbit duhul meu. Nu-ți întoarce fața Ta de la mine, ca să nu mă asemăn celor ce se coboară în mormânt. Fă să aud dimineața mila Ta, că la Tine mi-e nădejdea. Arată-mi calea pe care voi merge, că la Tine am ridicat sufletul meu. Scapă-mă de vrăjmașii mei, că la Tine alerg, Doamne. Învață-mă să fac voia Ta, că Tu ești Dumnezeul meu. Duhul Tău cel bun să mă povățuiască la pământul dreptății. Pentru numele Tău, Doamne, dăruiește-mi viață. Întru dreptatea Ta scoate din necaz sufletul meu. Fă bunătate de stârpește pe vrăjmașii mei și pierde pe toți cei ce necăjesc sufletul meu, că eu sunt robul Tău.

Slavă..., și acum..., Aliluia (de trei ori).

(Troparul)

Doamne, miluiește (de trei ori).

Apoi:

Psalmul 50

Miluiește-mă, Dumnezeule, după mare mila Ta, și după mulțimea îndurărilor Tale, șterge fărădelegea mea. Mai vârtos mă spală de fărădelegea mea și de păcatul meu mă curățește. Că fărădelegea mea eu o cunosc și păcatul meu înaintea mea este pururea. Ție unuia am greșit și rău înaintea Ta am făcut, așa încât drept ești Tu întru cuvintele Tale și biruitor când vei judeca Tu. Că iată, întru fărădelegi m-am zămislit și în păcate m-a născut maica mea. Că iată, adevărul ai iubit; cele nearătate și cele ascunse ale înțelepciunii Tale mi-ai arătat mie. Stropi-mă-vei cu isop, și mă voi curăți; spăla-mă-vei, și mai vârtos decât zăpada mă voi albi. Auzului meu vei da bucurie și veselie; bucura-se-vor oasele mele cele smerite. Întoarce fața Ta de la păcatele mele și toate fărădelegile mele șterge-le. Inimă curată zidește întru mine, Dumnezeule, și duh drept înnoiește întru cele dinlăuntru ale mele. Nu mă lepăda de la fața Ta și Duhul Tău cel Sfânt nu-L lua de la mine. Dă-mi mie bucuria mântuirii Tale și cu duh stăpânitor mă întărește. Învăța-voi pe cei fără de lege căile Tale și cei necredincioși la Tine se vor întoarce. Izbăvește-mă de vărsarea de sânge, Dumnezeule, Dumnezeul mântuirii mele; bucura-se-va limba mea de dreptatea Ta. Doamne, buzele mele vei deschide și gura mea va vesti lauda Ta. Că de ai fi voit jertfă, Ți-aș fi dat; arderile de tot nu le vei binevoi. Jertfa lui Dumnezeu: duhul umilit, inima înfrântă și smerită Dumnezeu nu o va urgisi. Fă bine, Doamne, întru bună-voirea Ta, Sionului, și să se zidească zidurile Ierusalimului. Atunci vei binevoi jertfa dreptății, prinosul și arderile de tot; atunci vor pune pe altarul Tău viței.

(Apoi, urmează Condacele și Icoasele)

Condacul 1

Pe tine, vrednic păstor duhovnicesc, te ştim părinte plin de dragoste pentru turma ta, arhiereu cinstit şi iconom al Tainelor dumnezeieşti; pentru aceasta te rugăm să ne păzeşti pe noi de primejdii, de boli şi de necazuri, ca să cântăm ţie: Bucură-te, Sfinte Ierarhe Iachint, mare arhipăstor al Ţării Româneşti!

Icosul 1

De Hristos, Păstorul cel mare, ai fost dăruit Ţării Româneşti ca întâi mare păstor duhovnicesc, Sfinte Ierarhe Iachint, spre călăuzirea noastră şi spre întărire în dreapta credinţă, pe care am primit-o prin cuvântul Evangheliei, semănat în inimile strămoşilor noştri de Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat; pentru aceasta, după datorie, te cinstim zicând:
Bucură-te, mărturisitor al dreptei credinţe!
Bucură-te, iubitor de nevoinţe!
Bucură-te, cel plin de râvnă sfântă pentru poruncile Domnului!
Bucură-te, miel curat al lui Hristos şi păstor al poporului!
Bucură-te, propovăduitorul Ortodoxiei prin faptă şi cuvânt!
Bucură-te, arhiereu luminat de umbrirea Duhului Sfânt!
Bucură-te, rugător neadormit pentru păstoriţii tăi!
Bucură-te, izbăvitorul turmei tale de lupii răpitori şi răi!
Bucură-te, pildă de răbdare smerită în necazuri, în boli şi-n întristări!
Bucură-te, luminător cârmuitorilor credincioşi ai acestei ţări!
Bucură-te, flacără nestinsă a rugăciunii şi a deplinei milostiviri!
Bucură-te, întemeietor de multe sfinte biserici şi mânăstiri!
Bucură-te, Sfinte Ierarhe Iachint, mare arhipăstor al Ţării Româneşti!

Condacul al 2-lea

Văzând noi cu bucurie purtarea de grijă a Preamilostivului Dumnezeu către binecredinciosul popor român, cinstim pe Sfântul Ierarh Iachint, păstor dorit şi aşteptat, şi cu evlavie cântăm lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 2-lea

În împărăteasca cetate a lui Constantin ai crescut cu vârsta şi cu înţelepciunea, dobândind bunele deprinderi creştine şi învăţând tainele cele mai alese ale credinţei în Hristos – adâncul cunoaşterii Scripturilor şi păzirea sfintelor canoane ale Bisericii – pentru care grăim către tine unele ca acestea:
Bucură-te, cel ce din pruncie ai iubit frumuseţea curăţiei!
Bucură-te, cel ce din tinerețe ești fiu al Ortodoxiei!
Bucură-te, suflet luminos în trup nevoitor!
Bucură-te, om îngeresc lui Hristos următor!
Bucură-te, că psalmii lui David îi aveai pe buze mereu!
Bucură-te, că ai lepădat trândăvia şi somnul cel greu!
Bucură-te, cel neobosit în săvârşirea slujbelor sfinte!
Bucură-te, cel ce prin privegheri ţi-ai curăţit a ta minte!
Bucură-te, că de la povăţuitori buni şi de la dascăli iscusiţi ai învăţat!
Bucură-te, că sporind în multe virtuţi, ai rămas întru smerenie neschimbat!
Bucură-te, că la Dumnezeu cugetai zi şi noapte!
Bucură-te, că iubirea ta către toţi se vădeşte din fapte!
Bucură-te, Sfinte Ierarhe Iachint, mare arhipăstor al Ţării Româneşti!

Condacul al 3-lea

Urmând viaţa monahicească, plină de evlavie şi de râvnă sfântă, te-ai făcut ales lucrător al rugăciunii lui Iisus; drept aceea, din fire cunoscând frumuseţea omului îndumnezeit, cântai lui Hristos, Celui ce în Muntele Taborului a arătat slava luminii dumnezeieşti: Aliluia!

Icosul al 3-lea

Când Biserica lui Hristos era tulburată de înşelătoare învăţături omeneşti, te-ai arătat apărător al Ortodoxiei prin cuvânt, adeverind că harul dumnezeiesc pe cei credincioși, smeriți și rugători îi luminează și îndumnezeiește; pentru aceasta strigăm ţie:
Bucură-te, următor Cuviosului Grigorie Sinaitul în nevoinţe!
Bucură-te, cu Sfântul Grigorie Palama apărător al dreptei credinţe!
Bucură-te, lucrător al rugăciunii neîncetate!
Bucură-te, îndrumător al vieţuirii poporului din cetate!
Bucură-te, candelă plină de untdelemnul faptelor bune!
Bucură-te, slujitor luminat al lui Hristos în lume!
Bucură-te, cel ce prin trezvie ai adus lumină minţii!
Bucură-te, că prin cuvântul Evangheliei ai luminat păstoriţii!
Bucură-te, smerit ucenic şi dascăl vestit!
Bucură-te, părinte blând și păstor iscusit!
Bucură-te, înţelept propovăduitor al credinţei lucrătoare!
Bucură-te, sfinţit slujitor al Bisericii dreptmăritoare!
Bucură-te, Sfinte Ierarhe Iachint, mare arhipăstor al Ţării Româneşti!

Condacul al 4-lea

Trecând la Domnul păstorul Dobrogei, mitropolitul Chiril al Vicinei, din voia lui Dumnezeu ai fost rânduit urmaş în scaun şi trimis de fericitul Patriarh Ecumenic Isidor să păstorești în ţinut dunărean, luminat prin propovăduirea Sfântului Apostol Andrei şi prin pătimirea sfinţilor mucenici, iar credincioşii, cu dragoste şi cu cinste primindu-te, laudă de mulţumire aduceau lui Hristos, cântând: Aliluia!

Icosul al 4-lea

Vrednic urmaş te-ai arătat sfinţilor ierarhi ai Dobrogei, asemănându-te lor prin viaţa îmbunătăţită, prin răbdarea încercărilor pentru credinţă şi prin iubirea faţă de cler şi credincioşi, pentru care, cu recunoştinţă, aducem ţie aceste laude:
Bucură-te, cel deopotrivă cu Sfinţii Bretanion şi Teotim!
Bucură-te, că împreună cu dânşii acum te cinstim!
Bucură-te, făclie scoasă de sub obroc şi aşezată în sfeşnic!
Bucură-te, că sfintele canoane ţi-au fost bun sfetnic!
Bucură-te, că ai împodobit cinstitele locaşuri ale eparhiei tale!
Bucură-te, că ai binecuvântat viaţa obştilor monahale!
Bucură-te, că ai aşezat preoţi şi diaconi buni în biserici!
Bucură-te, că ai apărat Biserica de cei nevrednici!
Bucură-te, cel înţelepţit de Dumnezeu!
Bucură-te, că ai mângâiat prin cuvânt pe poporul tău!
Bucură-te, grabnic ajutător către cei săraci şi neputincioşi!
Bucură-te, că i-ai învăţat pe toţi să fie spre milostenie sârguincioşi!
Bucură-te, Sfinte Ierarhe Iachint, mare arhipăstor al Ţării Româneşti!

Condacul al 5-lea

Strălucind în Dobrogea ca un luminător al bunei credinţe, ai întărit cugetele celor dreptslăvitori şi te-ai arătat mărturisitor prin răbdarea cu care ai îndurat încercările; pentru aceasta, în tot pământul a ieşit vestirea ta şi ai fost chemat de Dumnezeu să păstoreşti şi plaiurile Munteniei, al cărei popor cântă lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 5-lea

Multe necazuri ai suferit în Vicina de la năvălitori de altă credință; cu durere ţi-ai văzut turma prigonită şi risipită de străini; bisericile năruite şi schiturile pustiite; dar tu, ca un alt Iov răbdai având mare nădejde în Dumnezeu, pentru care te lăudăm cu graiuri ca acestea:
Bucură-te, chip al blândeţii, al evlaviei şi al smeritei cugetări!
Bucură-te, icoană a nădejdii nezdruncinate în mijlocul multor încercări!
Bucură-te, cel prigonit pe nedrept, ca sfinţiţii mucenicii Efrem şi Tit!
Bucură-te, că de la cotropitori mult ai avut de suferit!
Bucură-te, cel ce cu rugăciuni şi osteneli turma ţi-ai păzit-o de lupii răpitori!
Bucură-te, că ai părăsit cetatea Vicina, robită de asupritori!
Bucură-te, că multe necazuri ai pătimit, în Hristos nădăjduind neîncetat!
Bucură-te, că Sfinţilor Apostoli ai urmat, cercetând pe credincioşii fiecărui sat!
Bucură-te, bun sfătuitor al domnitorului Țării Românești!
Bucură-te, fierbinte rugător către cetele îngerești!
Bucură-te, că ai apărat credința ortodoxă în vreme de încercare!
Bucură-te, că ai păstorit pe românii ortodocși de la munte până la mare!
Bucură-te, Sfinte Ierarhe Iachint, mare arhipăstor al Ţării Româneşti!

Condacul al 6-lea

Arhipăstor al cetății Vicina ai fost, de Dumnezeu rânduit şi de oameni dorit; căci binecredinciosul Domnitor Nicolae – Alexandru Basarab te-a chemat să împodobeşti cu slujirea tronul vlădicesc cel nou al Ungrovlahiei şi să fii povăţuitor al acestui popor, învățându-l să cânte lui Hristos cu mulţumire: Aliluia!

Icosul al 6-lea

Mărturia cea bună a vieţii tale având, toţi binecredincioşii români s-au bucurat să le fii păstor, văzându-te pe tine pildă aleasă de purtare creştinească; şi primindu-te cu evlavie şi cinste mare împreună cu domnitorul şi cu sfatul ţării ţi-au adus laude ca acestea:
Bucură-te, cel fără de prihană, veghetor şi înţelept!
Bucură-te, sfinţit slujitor, cuviincios şi drept!
Bucură-te, primitorul celor străini şi călători!
Bucură-te, cel destoinic să-i înveţi pe cei neştiutori!
Bucură-te, cel blând, paşnic şi neiubitor de avuţii!
Bucură-te, că ai urmat în învăţătură şi purtare Sfinţilor Părinţi!
Bucură-te, că stăruind cu timp şi fără timp ai propovăduit cuvântul vieţii!
Bucură-te, păstor veghetor care ai împodobit înţelepciunea bătrâneţii!
Bucură-te, că pe cei răi şi îndărătnici i-ai mustrat şi i-ai îndemnat la pocăinţă!
Bucură-te, că pe aceștia i-ai primit cu îngăduință!
Bucură-te, că n-ai iubit veacul de acum şi slava lui trecătoare!
Bucură-te, că înfăptuirile tale au fost cunoscute slavei lui Dumnezeu celei nepieritoare!
Bucură-te, Sfinte Ierarhe Iachint, mare arhipăstor al Ţării Româneşti!

Condacul al 7-lea

Fiind luminat de Dumnezeu, Sfântul Patriarh Calist al Constantinopolului a hotărât să primească cererea domnitorului Nicolae – Alexandru Basarab şi să te aşeze drept preacinstit mitropolit al Ţării Româneşti şi exarh al plaiurilor transilvane, pentru a păstori cu înţelepciune turma cea cuvântătoare, pentru a cânta Mântuitorului Hristos: Aliluia!

Icosul al 7-lea

Ca o cetate pe vârf de munte ai fost întărit cu harul şi cu priceperea şi pentru aceasta nu ai rămas tăinuit, ci ai fost ales spre ocrotirea păstoriţilor tăi, lăudându-te cu graiuri ca acestea:
Bucură-te, că ai fost aflat vrednic de a fi începător tronului vlădicesc!
Bucură-te, că la curtea domnească ai fost primit ca un sol ceresc!
Bucură-te, porumbel, care ai adus pacea lui Hristos vestind încetarea potopului neştiinţei!
Bucură-te, vultur departe văzător care ai prevăzut primejduirea credinţei!
Bucură-te, păstor legiuit de Dumnezeu chemat!
Bucură-te, dascăl iscusit şi prealuminat!
Bucură-te, că ai fost chemat să pui rânduială în obiceiurile pământului!
Bucură-te, că ai avut asupra ta datoria propovăduirii cuvântului!
Bucură-te, începător al unei noi vieţi obşteşti, după Evanghelie!
Bucură-te, că ai zidit din pietre vii biserici pline de evlavie!
Bucură-te, cel ce sfinte locaşuri din zid ai ridicat!
Bucură-te, îndemnător al tuturor spre o viaţă fără de păcat!
Bucură-te, Sfinte Ierarhe Iachint, mare arhipăstor al Ţării Româneşti!

Condacul al 8-lea

Strajă tare ai fost, înţelepte Ierarhe Iachint, împotriva vicleniei celor ce voiau să răpească turma ta pe care ai păzit-o cu lumina lui Hristos – Răsăritul cel de Sus, iar noi, păstrând unitatea credinţei şi năzuind la cunoaşterea slavei celei neapropiate, cântăm: Aliluia!

Icosul al 8-lea

Prin tine, Sfinte Ierarhe Iachint, Părintele Luminilor a cercetat poporul Său, căci tu ai vestit cu multă râvnă calea mântuirii, care ni s-a arătat în Biserica Ortodoxă cea Una, Sfântă, Sobornicească şi Apostolească, stâlpul şi temelia adevărului; pentru aceasta te cinstim, grăind:
Bucură-te, apărător al dreptei credințe!
Bucură-te, că ai vestit pe Tatăl ca fiind singurul izvor al Dumnezeirii!
Bucură-te, că ai mărturisit pe Duhul Adevărului, care de la Tatăl purcede și în Fiul se odihnește!
Bucură-te, că învăţătura cea dreaptă rodește duhovnicește!
Bucură-te, că ai mărturisit Simbolul credinţei neschimbat!
Bucură-te, că n-ai primit înnoiri în privinţa credinţei!
Bucură-te, că ai propovăduit pe Hristos cap al Bisericii!
Bucură-te, că ai mărturisit pe Hristos temelia Bisericii!
Bucură-te, propovăduitorule al harului dumnezeiesc nezidit!
Bucură-te, că ai împărtășit pe credincioși cu Trupul și Sângele lui Hristos!
Bucură-te, luptător pentru păstrarea unităţii de neam şi de credinţă!
Bucură-te, cel ce cu duhul blândeţii chemi la pocăinţă pe cei rătăciţi!
Bucură-te, Sfinte Ierarhe Iachint, mare arhipăstor al Ţării Româneşti!

Condacul al 9-lea

Cu dragoste părintească ai ferit de rătăcire poporul tulburat de învățături străine şi prin cuvânt cu putere multă ai întărit în credinţa ortodoxă pe domnitorul Țării şi pe boierii dregători care erau ispitiţi a-şi schimba legea strămoşească pentru foloase lumeşti; dar tu, Sfinte Ierarhe Iachint, ca un prooroc, ai mustrat rătăcirea şi ai înnoit în păstoriţii tăi făgăduinţele Sfântului Botez, de a urma fără poticnire calea lui Dumnezeu şi de a-I cânta: Aliluia!

Icosul al 9-lea

De Dumnezeu cugetătorule, sprijin şi mângâiere ai fost poporului binecredincios din Ţara Românească, hrănindu-l cu bunătăţi cereşti şi pământeşti, ocrotindu-l la vreme de încercare şi îndemnându-l spre sporirea duhovnicească şi întărirea în dreapta credință, pentru care primeşte de la noi aceste cântări de laudă:
Bucură-te, că pe mulţi i-ai adus la mântuirea în Hristos!
Bucură-te, că din adâncul pierzării pe cei păcătoşi i-ai scos!
Bucură-te, că ai predicat pocăinţa izbăvitoare de păcate!
Bucură-te, că ne-ai învăţat a preţui osteneala duhovnicească!
Bucură-te, toiag de sprijin pentru cei cuprinşi de neputinţă!
Bucură-te, balsam care aduci alinare celor aflaţi în suferinţă!
Bucură-te, ocrotirea şi binecuvântarea familiilor creştine!
Bucură-te, că izbăveşti de patimi pe cei ce aleargă cu credinţă la tine!
Bucură-te, liman pentru cei înviforaţi!
Bucură-te, izvor ce adăpi pe cei însetaţi!
Bucură-te, hrană îndestulată celor flămânzi!
Bucură-te, tămăduire grabnică celor suferinzi!
Bucură-te, Sfinte Ierarhe Iachint, mare arhipăstor al Ţării Româneşti!

Condacul al 10-lea

De la apele Dunării și până pe crestele Munților Carpați, ai întemeiat mânăstiri şi schituri, Sfinte Ierarhe Iachint, binecuvântând pe sihaştrii neîncetat rugători pentru ţară şi lume, şi îndrumând viaţa de obşte a mânăstirilor și a creștinilor din lume, spre a cânta lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 10-lea

Slujitor plin de evlavie al celor sfinte ai fost, căci astfel de arhiereu se cuvenea să avem: sfânt, fără de răutate şi fără de pată. Pentru aceasta, împreună cu cei ce s-au împărtăşit din harul revărsat prin binecuvântările tale, cântăm ţie:
Bucură-te, cel ce prin rugăciune curată ai liturghisit împreună cu îngerii!
Bucură-te, binecuvântare pentru cei viețuitori în această vale a plângerii!
Bucură-te, dar făcut de Dumnezeu Ţării noastre Româneşti!
Bucură-te, că întru primejdii, liman de scăpare eşti!
Bucură-te, că inima ţi-ai făcut-o altar al jertfei cuvântătoare!
Bucură-te, că Duhul lui Dumnezeu trupul tău sălaş curat îl are!
Bucură-te, pildă de vrednică slujire pentru preoţii cucernici!
Bucură-te, reazim întru nevoinţă pentru toţi monahii vrednici!
Bucură-te, împodobitorul sfintelor lăcaşuri, care sunt ceruri pe pământ!
Bucură-te, că cinstitele icoane zugrăvite la îndemnul tău sunt ferestre către Raiul sfânt!
Bucură-te, foc ce aprinzi râvna cea întru cunoştinţă!
Bucură-te, luptător prin cuvânt pentru neam şi dreapta credinţă!
Bucură-te, Sfinte Ierarhe Iachint, mare arhipăstor al Ţării Româneşti!

Condacul al 11-lea

La Curtea de Argeş avându-ţi tronul vlădicesc, ai îndemnat pe binecredinciosul domnitor Nicolae – Alexandru Basarab să zidească din nou biserica domnească, închinată Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul său, ca să-i fie lui spre pomenire şi semn de neschimbată statornicie în dreapta credință, în care se aduce cântare lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 11-lea

Cu înţelepciune ţi-ai împodobit cărunteţile şi ai răbdat la adânci bătrâneţi tulburări ridicate de cel viclean împotriva ta. Dar tu, cu smerenie și blândeţe, ai biruit răul cu binele, pildă făcându-te nouă, celor ce-ţi aducem cântări ca acestea:
Bucură-te, cel ce pe treptele fericirilor ai urcat!
Bucură-te, cel ce te-ai smerit cu duhul!
Bucură-te, cel ce cu lacrimi ai adus rugăciuni!
Bucură-te, blândeţe care ai moştenit pământul!
Bucură-te, cel flămând şi însetat de dreptate!
Bucură-te, chip al milostivirii îmbelşugate!
Bucură-te, curăţia inimii văzătoare de Dumnezeu!
Bucură-te, pacea lui Hristos adusă poporului tău!
Bucură-te, că fiind clevetit şi prigonit, gândeai la cetatea cea de sus!
Bucură-te, că ai suferit nedreptatea cu gândul la pătimirile lui Iisus!
Bucură-te, că prin nădejde ai răbdat povara bolilor fără cârtire!
Bucură-te, că iubind pe Domnul, te-ai făcut Treimii sălășluire!
Bucură-te, Sfinte Ierarhe Iachint, mare arhipăstor al Ţării Româneşti!

Condacul al 12-lea

Vremea despărţirii de păstoriţii tăi apropiindu-se, pe toţi i-ai îndemnat să iubească pe Dumnezeu din tot sufletul, iar pe aproapele ca pe sine, să facă bine tuturor, să păstreze adevărul credinţei ca pe lumina ochilor, ferindu-se de robia păcatelor. Acest testament lăsând fiilor tăi duhovniceşti, te-ai mutat la viaţa cea neîmbătrânitoare, spre a cânta cu îngerii lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 12-lea

Ca pe un părinte al ţării te-a plâns poporul adunat la prohodirea ta, Sfinte Ierarhe Iachint, căci i-ai fost călăuză spre Hristos şi dascăl de vieţuire aleasă; iar noi, înţelegând că ai fost rânduit în cetele Sfinţilor din Ierusalimul cel ceresc, grăim către tine cu evlavie:
Bucură-te, că lupta cea bună ai luptat şi ai biruit!
Bucură-te, cel ce cu izbândă călătoria vieţii ai săvârşit!
Bucură-te, cel ce ai păzit comoara credinţei!
Bucură-te, că Dreptul Judecător ţi-a pregătit cununa biruinţei!
Bucură-te, că împreună cu sfinţii dobrogeni acum te veseleşti!
Bucură-te, cel numărat cu mărturisitorii Ortodoxiei româneşti!
Bucură-te, cald ocrotitor al celor ce te cheamă!
Bucură-te, al Bisericii apărător fără teamă!
Bucură-te, păzitorul nostru în primejdii şi nevoi!
Bucură-te, bunăvoinţa lui Dumnezeu către noi!
Bucură-te, trupurilor cuprinse de boli grabnică tămăduire!
Bucură-te, mijlocitor fierbinte pentru a noastră mântuire!
Bucură-te, Sfinte Ierarhe Iachint, mare arhipăstor al Ţării Româneşti!

Condacul al 13-lea

O, Sfinte Ierarhe Iachint, cel care ai fost întâiul mare păstor duhovnicesc al Ţării Româneşti, roagă-te lui Dumnezeu, Celui în Treime slăvit, să ne izbăvească de robia păcatelor, de necazuri, de boli şi de primejdii, ca vieţuind creştineşte să ne învrednicim de Împărăţia cerească și să cântăm împreună cu tine lui Dumnezeu: Aliluia! (acest condac se zice de trei ori)

Apoi se zic din nou

Icosul 1

De Hristos, Păstorul cel mare, ai fost dăruit Ţării Româneşti ca întâi mare păstor duhovnicesc, Sfinte Ierarhe Iachint, spre călăuzirea noastră şi spre întărire în dreapta credinţă, pe care am primit-o prin cuvântul Evangheliei, semănat în inimile strămoşilor noştri de Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat; pentru aceasta, după datorie, te cinstim zicând:
Bucură-te, mărturisitor al dreptei credinţe!
Bucură-te, iubitor de nevoinţe!
Bucură-te, cel plin de râvnă sfântă pentru poruncile Domnului!
Bucură-te, miel curat al lui Hristos şi păstor al poporului!
Bucură-te, propovăduitorul Ortodoxiei prin faptă şi cuvânt!
Bucură-te, arhiereu luminat de umbrirea Duhului Sfânt!
Bucură-te, rugător neadormit pentru păstoriţii tăi!
Bucură-te, izbăvitorul turmei tale de lupii răpitori şi răi!
Bucură-te, pildă de răbdare smerită în necazuri, în boli şi-n întristări!
Bucură-te, luminător cârmuitorilor credincioşi ai acestei ţări!
Bucură-te, flacără nestinsă a rugăciunii şi a deplinei milostiviri!
Bucură-te, întemeietor de multe sfinte biserici şi mânăstiri!
Bucură-te, Sfinte Ierarhe Iachint, mare arhipăstor al Ţării Româneşti!

şi

Condacul 1

Pe tine, vrednic păstor duhovnicesc, te ştim părinte plin de dragoste pentru turma ta, arhiereu cinstit şi iconom al Tainelor dumnezeieşti; pentru aceasta te rugăm să ne păzeşti pe noi de primejdii, de boli şi de necazuri, ca să cântăm ţie: Bucură-te, Sfinte Ierarhe Iachint, mare arhipăstor al Ţării Româneşti!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor