miercuri, 27 noiembrie 2024

Turte cu julfa si nuci, sau Pelincile (Maicii) Domnului. O rețetă de tradiție în Moldova , garantat nu ai mâncat ceva mai bun -scutecele lui Isus!


 În satele din Moldova, gospodinele continuă să păstreze cu sfinţenie, de Crăciun, o reţetă veche din moşi-strămoşi. Este vorba despre turte sau scutecele Domnului, o delicioasă prăjitură care se mănâncă şi se dă de pomană doar în Ajunul Crăciunului.

Copii fiind, imi amintersc despre ultima saptamana din Postul Craciunului, care era plina de evenimente placute, printre care taiatul porcului, dar mai ales pregatitul turtelor pentru ziua de Craciun.

Luni diminata, mama se scula si cu faina care statuse dupa soba, la uscat, framanta un aluat fara drojdie, doar din faina, apa si sare pe care, dupa ce il insemna cu semnul Sfantei Cruci, il lasa o jumatate de ora sa de odihneasca.

Cand ne sculam, o gaseam pe mama cu facaletul lung in mana, intinzand foi subtiri, pe care mai apoi le taia in patru si la cocea pe marginea plitei, dupa care le punea sus, pe soba, pe un stergar de canepa alb (ca neaua de afara), se se usuce.

Noi trebuia sa spargem nucile, cat mai multe, caci turtele erau cu atat mai bune, cu cat aveau mai multe nuci. Odata sparte nucile, acestea erau puse intr-o tava, in rola, unde erau mestecate din cand in cand, sa nu se arda, dupa care, lasate sa se racesca, erau fercate de catre mama cu mainile si apoi vanturate, pentru a se indeparte coaja, apoi erau date prin masina de nuci, care le marunte bine.

Mai furam, cand se intorcea cu spatele, cate o manuta de nuci prajite si cate o turta coapta, pe care le rontaiam cu pofta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor