joi, 12 decembrie 2024

PLANTELE MEDICINALE SI AROMATICE IN SLUJBA FRUMUSETII

PLANTELE MEDICINALE SI AROMATICE IN SLUJBA FRUMUSETII
Insusirile vindecatoare ale plantelor medicinale se datoreaza substantelor chimice pe care le contin , denumite principii active.

Aceste principii active se gasesc uneori in intreaga planta, inclusiv in radacina; alteori se gasesc localizate numai in flori, frunze, seminte, fructe, coji sau radacina. In scopul extractiei principiilor active din plante, se utilizeaza diferite procedee de preparare, si anume: infuzia, decoctia, maceratia si digestia.

Infuzia consta in a varsa apa clocotita peste planta asezata intr-un vas smaltuit. Se acopera vasul, lasandu-se astfel 10-15 min., dupa care compozitia se filtreaza.

Decoctia se deosebeste de infuzie prin aceea ca planta se fierbe in clocote. Florile, frunzele sau intreaga planta se fierb 10-20 minute, iar radacina si cojile se fierb 30-40 minute. Dupa racire, decoctia se filtreaza.

Maceratia consta in punerea plantei - dupa ce in prealabil a fost bine spalata - intr-un vas cu apa rece, care se prepara numai la temperatura camerei (20 - 250 C). Durata maceratiei nu trebuie sa depaseasca 10 ore. Dupa expirarea timpului acordat maceratiei, compozitia se strecoara printr-un filtru de tifon, fiert in prealabil. Maceratiile apoase se prepara pentru cel mult 24 ore, pentru ca actiunea lor sa fie sigura, pastrandu-se in acest timp la loc racoros, in sticle de culoare inchisa.

Digestia, spre deosebire de maceratie, este o plamadeala la cald, la o temperatura 50 - 600 C. Prin acest procedeu se prepara uleiurile din diferite plante. Intr-un vas se aseaza planta, peste care se toarna ulei de floarea soarelui. Acest vas se introduce in baia de apa in fierbere, tinandu-se doua ore si amestecand compozitia din cand in cand. Dupa preparare si racire, uleiul se strecoara, pastrandu-se la loc racoros in sticlute astupate.

ALBASTRELELE
Un tratament cu infuzie de flori de albastrele sub forma de comprese se recomanda in special pentru pleoa-pele ridate si pentru ochii obositi. Datorita proprietatilor tonifiante si calmante, albastrelele sunt indicate si in tratamentele muschilor faciali si asupra ridurilor, aplicandu-se pe fata comprese cu infuzie de flori de albastrele (o lingura de flori la doua pahare cu apa).

BUSUIOCUL
Busuiocul contine uleiuri volatile, avand proprietati antiseptice, bactericide, antiinflamatorii si cicatrizante. In cosmetica se foloseste infuzia sub forma de comprese sau pulverizari in tenurile grase, uleioase si acneice.

CIMBRISORUL
Se intrebuinteaza planta culeasa in timpul infloririi, ce contine ulei volatil si tanin. Compresele cu infuzie de cimbrisor sunt indicate tenurilor seboreice, tinandu-se pe fata timp de 10-20min. (la un litru de apa se pun 50g de planta). Se folosete in tenurile grase, uleioase, sub forma de cataplasme. Are efect astringent si antiseptic. Se prepara o infuzie de 250ml clocotita ce se toarna peste 2 linguri de planta uscata si sfaramata. Se lasa sa se raceasca, se inmoaie un tifon si se aplica sub forma de comprese pe fata. Se mai poate face o masca din o lingura de infuzie de coada calului si putin caolin ,care se aplica pe fata bine demachiata si degresata in prealabil. Masca se tine 10min., pana se usuca bine; apoi se scoate cu un tifon inmuiat in infuzie de musetel, cu care se clateste mereu fata pana se indeparteaza toate urmele lasate de masca aplicata.

GALBENELELE
Florile de galbenele contin saponine si ulei esential, cu proprietati cicatrizante si calmante.Datorita acestor principii active, infuzia de flori de galbenele sub forma de comprese este indicata in tratamentul tenurilor grase,pentru ca activeaza circulatia sanguina. Rezultate bune se obtin cu tincturile de galbenele,care se prepara prin macerarea a patru linguri de galbenele in 100 ml alcool de 900, timp de zece zile. O lingura de tinctura astfel obtinuta se amesteca cu 100 ml apa distilata. In acest amestec se inmoaie comprese si se aplica pe fata in tratamentele tenurilor grase si palide.INUL
In cosmetica se foloseste faina din seminte de in sub forma de masti, pentru tenurile uscate (alipice). Se recomanda urmatoarea masca: semintele de in se dau o singura data prin rasnita de cafea; apoi, o lingura din aceste seminte se pune intr-un pahar si se toarna deasupra apa distilata, atat cat sa le acopere cu doua degete. Se lasa astfel de dimineata pana seara. Se formeaza un mucilagiu care se amesteca cu un galbenus de ou proaspat si cu o lingurita de zeamil sau putina masca emolienta. Fata trebuie sa fie demachiata; se da cu crema grasa, hranitoare in jurul ochilor si se aplica apoi masca pe fata, pe gat si pe decolteu. Persoana trebuie sa fie foarte relaxata si de preferat singura in camera. Masca se tine timp de 20min. Se scoate apoi cu un tifon inmuiat in infuzie de musetel. Aceasta masca se recomanda sa se aplice de doua ori pe saptamana. Semintele macinate de in sau faina de in, in parti egale cu musetel, se fierb impreuna pana se obtine o pasta cu actiune antiseptica, recomandata in tratamentul tenurilor acneice. impreuna cu faina de mustar negru, inul este folosit ca emolient si usor revulsiv.

LEVANTICA
Principiul activ de baza al florilor de levantica este uleiul eteric, datorita caruia au un miros placut. Ele mai contin tanin si un principiu amar. In industria cosmetica florile de levantica folosesc la fabricarea parfumurilor. Din florile de levantica se poate prepara apa de levanda care, prin frectiuni, invioreaza si tonifica pielea. La 50ml alcool in concentratie 60-700 se pun la macerat 200g flori de levantica, tinandu-se la loc racoros 30-40 zile, dupa care se filtreaza, obtinandu-se astfel preparatul. Contra seboreei tenului si porilor dilatati se recomanda o masca din amestecul urmator: 4 linguri infuzie de flori de levantica, o lingura amidon, o lingura tarate de grau. Se amesteca pana se obtine o pasta de consistenta mastii, care, aplicata pe fata, va fi tinuta 15min., dupa care va fi scoasa cu apa calduta. Levantica se foloseste si in tratamentul contra cuterozei si acneei, sub forma de comprese, folosind infuzie 5 %; de asemenea, in ingrijirea tenului gras.

MENTA
De la menta se folosesc frunzele care contin ulei volatil bogat in mentol, tanin, substante antibiotice. In cosmetica menta se foloseste in tratarea si intretinerea tenurilor grase, sub forma de pulverizari cu infuzie sau comprese (reci). Are actiuni sedative, calmante, racoritoare, usor antiseptice si tonice. Pentru intretinerea ingrijita a dintilor este indicat , ca dupa fiecare spalare, sa fie clatiti cu infuzie de menta. O masca pentru ten ofilit se poate prepara din 5% infuzie de menta.

PATLAGINA
In cosmetica se intrebuinteaza frunzele datorita mucilagiilor pe care le contin; avand o actiune usor astringenta, se foloseste sub forma de comprese cu infuzii preparate din planta uscata. Frunzele proaspete au actiune antiinflamatoare si cicatrizanta, si se folosesc ca hemostatic, usureaza mancarimile si iritatiile pielii. impreuna cu musetelul se foloseste in prepararea mastilor astringente utilizate in tratamentele si intretinerea tenurilor grase. Pleoapele obosite, congestionate, pot fi inviorate aplicand pe ele comprese cu ceai de patlagina, de preferinta seara, inainte de culcare.

SUNATOAREA
In cosmetica se foloseste planta inflorita, in special pentru actiunea stimulatoare si tonifianta pe care o exercita asupra tenurilor uscate, imbatranite si lipsite de suplete. Se utilizeaza comprese cu infuzii de sunatoare in tratamentele tuturor tipurilor de ten. Infuzia se prepara astfel: o lingurita de planta maruntita la o ceasca de apa. Compresele se aplica inmuindu-le in infuzie la temperatura camerei. Se mai foloseste uleiul de sunatoare obtinut prin macerarea florilor in uleiul de floarea soarelui, timp de 4-6 saptamani. O alta reteta: 20g flori de sunatoare uscate peste care se toarna 25ml alcool de 900. Dupa 24 de ore se adauga 250ml de ulei de floarea soarelui. Se fierb pe baie marina 3ore, amestecandu-se din cand in cand cu o spatula de lemn. Se lasa la limpezit 2-3 zile, dupa care se strecoara printr-un tifon.Se lasa sa stea 24ore, apoi se strecoara din nou. Lichidul obtinut de culoare rosiatica se pastreaza la loc intunecos si racoros. In cazul tenului gras se foloseste otetul de toaleta preparat din sunatoare, amestecate cu salvie si rosmarin in parti egale. Sunatoarease foloseste si la prepararea unei masti cu efect astringent, antiseptic si cicatrizant.

TEIUL
De la tei se intrebuinteaza atat florile cat si frunzele. Teiul contine numeroase substante chimice ca mucilagii, flavonoide, zahar, acetil colina. In tratamentele cosmetice infuzia de tei (5oo ml apa si 6o g tei) e indicata sub forma de comprese pentru catifelarea si intretinerea frumusetii, tineretii si prospetimii tenului, dar si tratamentul tenurilor iritate ca urmare asupra solicitarilor sistemului nervos. Compresele cu infuzie de flori de tei in amestec cu flori de albastrele sunt recomandate in cazul cearanelor; tinandu-se pe pleoape 1o-15min inainte de culcare. Pentru hranirea si inviorarea tenurilor ofilite se aplica urmatoarea masca compusa din: 4 linguri infuzie de tei, 1 lingura rasa de lapte praf, 1 lingura rasa de tarate de grau. Se amesteca pana se obtine o pasta care se mentine pe fata 10-15min., scotandu-se cu infuzia de tei. Cand sunteti obosita si nu dispuneti de prea mult timp pentru a va odihni, faceti o baie la picioare cu bai de tei.Teiul este un bun calmant si un bun decongestiv.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor