joi, 20 februarie 2025

Cum se face coliva. Rețeta tradițională

 

Când se face coliva

la înmormântarea celor dragi;
la parastasele celor adormiţi (3 zile, 9, 40, un an, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ani etc.);
la marile sărbători ale Bisericii, la praznicele împărăreşti sau la zilele de pomenire ale sfinţilor al căror nume îl purtăm.
la Moșii , când se face Pomenirea morților.
Rețetă de colivă. Cum se face coliva tradițională

 Ingrediente: 1 kg de arpacaş (orz măcinat dur), dar se poate folosi şi grâu pisat, 2 ceşti de stafide, 2 căni de nucă rasă, 2 ceşti cu miere, o linguriţă de scortişoară, coaja de la o lămâie şi de la o portocală, 500 g de zahăr, 1 fiolă esenţă de vanilie, 1 fiolă esenţă de rom, o linguriţă de sare; pentru ornat: pesmet de pâine sau biscuiţi, cacao, bomboane colorate, miez de nucă

Preparare: se spală grâul de 9 ori în apă rece. Se înmoaie stafidele în apă cu rom. Se pune grâul la fiert în 2 litri dea apă şi se lasă până când s-a înmuiat bine şi a înflorit bobul. Se poate pune şi la cuptor. Se ia de pe foc şi se lasă la răcit. Ca să nu facă coajă deasupra, se acoperă cu un prosop curat umed.

Peste câteva ore sau a doua zi se pune iar pe foc. Apoi se adaugă sare, nuca rasă, coaja de lămâie, stafidele şi mierea, amestecând bine. Se mai lasă puţin pe foc şi apoi se lasă la răcit. Dacă nu este destul de dulce, se mai adaugă zahăr. Dacă e prea moale, se mai adaugă pesmet. Se pune pe platou şi se modelează cu un cuţit cu lama lată, înmuiat în apă. Se presară cu pesmet de pâine sau biscuiţi şi se ornează cu cacao, bomboane, nucă.

Câtă apă se pune la colivă

Pentru a pregăti coliva, proporția dintre grâu și apă este crucială pentru a obține o consistență corectă. În general, se folosește o proporție de 1 parte grâu la 3 părți apă. Astfel, pentru 500 g de grâu (arpacaș), vei avea nevoie de aproximativ 1,5 litri de apă.

Adu apa la punctul de fierbere, apoi reduce focul la mic și fierbe grâul, amestecând ocazional, până când este bine fiert și apa este absorbită complet. Acest proces poate dura aproximativ 1-2 ore. Dacă apa se evaporă și grâul nu este încă complet fiert, poți adăuga treptat apă fierbinte, câte puțin, până când grâul este moale și bine gătit.

Rețetă de colivă din grâu, explicată pas cu pas

Coliva este un preparat tradițional românesc folosit în ritualurile de pomenire, având o semnificație profundă în cultura ortodoxă.

Ingrediente

  • 500 g arpacaș
  • 1,5 l apă
  • 200-300 g zahăr (după gust)
  • 100 g nucă măcinată
  • 50 g stafide (opțional)
  • coajă rasă de la o lămâie
  • 1 plic zahăr vanilat sau 1 linguriță esență de vanilie
  • 1 praf de sare

Mod de preparare

Se pune 500 g de grâu într-o sită și se spală bine sub jet de apă rece, amestecându-l cu mâna pentru a elimina impuritățile și amidonul. Se spală până când apa care iese din sită este clară. Rețeta este tot mai simplă.

Într-o oală mare, se adaugă arpacașul spălat și 1,5 litri de apă. Se pune oala pe foc mediu și se aduce apa la punctul de fierbere. Se reduce focul la mic și se lasă să fiarbă încet, amestecând ocazional pentru a preveni lipirea. Se fierbe timp de aproximativ 1-2 ore, până când este bine fiert și apa este absorbită complet. Dacă apa se evaporă înainte ca grâul să fie complet fiert, poți adăuga treptat apă fierbinte, câte puțin.

După ce grâul este bine fiert, se acoperă oala cu un capac și se lasă să se răcească complet. Acest pas permite grâului să se hidrateze complet și să devină mai pufos.

După ce grâul s-a răcit, se adaugă 200-300 g de zahăr și se amestecă bine până când zahărul se dizolvă complet.

Se adaugă zahărul vanilat sau esența de vanilie și coaja rasă de lămâie pentru aromă. Apoi se adaugă 100 g de nucă măcinată și se amestecă bine. Nuca adaugă textură și un gust bogat colivei.

După aceea, se toarnă coliva într-o tavă sau pe un platou și se nivelează cu o spatulă. Se decorează cu nucă măcinată suplimentară, bomboane colorate, ciocolată rasă sau scorțișoară. Se lasă coliva să se odihnească la temperatura camerei timp de câteva ore sau peste noapte pentru a permite aromelor să se întrepătrundă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor