Muzeul National al Taranului Roman, in parteneriat cu Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud, Muzeul de Arta Comparata Sangeorz-Bai, va asteapta joi, 18 martie 2021, de la ora 17.00, la vernisajul expozitiei Incandescent, care va avea loc la Sala „Irina Nicolau”.
Pamant, apa, aer si foc. Patru elemente primordiale, vremelnic impreuna, au faurit un lucru desavarsit: cahla. Inventata in urma cu cinci sute de ani, posibil, chiar pe la 1300, cahla este o placa de teracota sau faianta folosita la constructia sobelor. Etimologic vorbind, isi are obarsia in kahlja ucraineana, care la randul ei se trage, probabil, din germanul kachel. Ornamentele intalnite la decorarea cahlelor sunt de o varietate impresionanta, iar simbolurile, culorile vii din glazurile stralucitoare, suprafetele geometrizate cu trimiteri la esenta formei, frumusetea de dincolo de timp fascineaza pe oricine. Fiecare mester din vechime si-a lasat amprenta inconfundabila atat la propriu, cat si la figurat, a venit intotdeauna cu ceva unic, numai al lui. Nu vom afla vreodata doua cahle identice, caci niciodata nu au existat doua stari asemenea. Si nici nu e de dorit. Expozitia in stadiul initial s-a cristalizat in jurul micului nucleu de cahle transilvanene din colectia Galeriei Karo, Bacau. Hazardul a jucat un rol important in strangerea lor, dar pentru ca majoritatea provine dintr-o singura sursa, nu a putut fi atinsa acoperirea geografica dorita sau reprezentativitatea necesara. O perspectiva ampla a fost asigurata prin aducerea unor cahle din patrimoniul Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud si din cel al Muzeului National al Taranului Roman. Dialogul generatiilor de vechi artizani cu artistii contemporani a venit cat se poate de firesc, propunerile celor din urma fiind, cum era de asteptat, foarte diverse. Unii au ales modelarea directa in lut sau portelan cu ardereain cuptorul electric ori in soba, la altii, materializarea ideii de cahla s-a realizat prin ingenioase interpretari si tehnici: ulei pe panza sau lemn, colaj, acuarela, obiect, print, grafica pe computer, fotografie, gravura, sculptura, metal, asamblaj, decolaj, instalatie.
Expozitia, cu numele initial Cahle, a debutat in august 2020, la Muzeul de Arta Comparata Sangeorz-Bai, cu participarea a 24 de artisti. La Muzeul Taranului, numarul expozantilor a crescut la 43, au fost adaugate noi lucrari si artefacte, completari binevenite pentru o si mai buna intelegere. Incandescent, de aceasta data, cu abordare oarecum diferita: fierul, ceramica, hartia, ipsosul, fibra, culoarea, lumina, jocul dintre ele, surprinzatoarele ipostaze, chipuri mereu altele, bogatia si emotia. In toate se reflecta, mare sau mic, dincolo de orice, frumoasa cahla a celor o mie de infatisari.
Expun: Eugen Alupopanu, Ciprian Ariciu, Ilie Boca, Dalina Badescu, Anca Boeriu, Smaranda Bostan, Dragos Burlacu, Ioan Burlacu, Vlad Ciobanu, Marian Coman, Andrei Ciubotaru, Florina Coulin, Emil Cassian Dumitras, Maxim Dumitras, Paul Gherasim, Ion Grigorescu, Bogdan Hojbota, Mirela Iordache, Geanina Ivu, Matei Lazarescu, Marcel Lupse, Marius Craita-Mandra, Dumitru Macovei, Laurentiu Mogosanu, Lucian Muntean, Vasile Muresan-Murivale, Ana Maria Negara, Elisabeth Ochsenfeld, Horea Pastina, Christian Paraschiv, Bogdan Pelmus, Magdalena Pelmus, Ștefan Pelmus, Ovidiu Petca, Sorin Purcaru, Luminita Radu, Bianca Rotaru, Andrei Rosetti, Mihai Sarbulescu, Napoleon Tiron, Mirela Traistaru, Constantin Tinteanu, Bogdan Vladuta.
Curatori: Maxim Dumitras, Constantin Tinteanu
Expozitia va putea fi vizitata la Sala „Irina Nicolau”, pana la 18 aprilie 2021, de marti pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00. Lunea este inchis.
Pretul biletului de intrare: adulti – 8 lei; pensionari – 4 lei; elevi si studenti, posesori ai cardului Euro 26, in varsta de pana la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau usor – 2 lei
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si www.accmediachannel.ro si revista online www.daciccool.ro.
Masuri sanitare si sugestii de vizitare a expozitiei
In Sala „Irina Nicolau” este permisa prezenta a maximum 20 de persoane simultan, iar la vernisaj, care va avea loc in curtea exterioara, se va permite prezenta unui numar de maximum 100 de persoane, cu respectarea regulilor de distantare.
Purtarea mastii este obligatorie pentru personalul muzeului si pentru vizitatori.
Accesul in sala va fi permis dupa ce vizitatorii isi vor dezinfecta mainile la distribuitorul de gel hidroalcoolic.
In expozitie, vizitatorii sunt rugati sa pastreze, intre ei, distanta fizica de 2 m.
https://accmediachannel.ro/in-arena/in-arena-incandescent-expozitie-de-arta-comparata-la-mtr/#
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.