duminică, 28 februarie 2021

Schimba-ti viata! Informeaza-te! – Importanta florei vaginale pentru sanatatea intima a femeii

 Schimba-ti viata! Informeaza-te! – Importanta florei vaginale pentru sanatatea intima a femeii

B1 TV, 27 februarie 2021, de la ora 9.30.
Invitata: doctor Cristina Buzgar, medic specialist obstetrica-ginecologie.
Emisiune realizata cu sprijinul Floral’aise (https://www.floralaise.rohttps://www.facebook.com/floralaise, 021.408.63.33), Arcadia Spitale si Centre Medicale (https://www.arcadiamedical.rohttps://www.facebook.com/ArcadiaSpitalesiCentreMedicale, 0232.920) si Yoni Wellness (https://www.yoniwellness.rohttps://www.facebook.com/YoniWellness.Dr.CristinaBuzgar).

Stim, echilibrul si starea noastra de bine se reflecta si in exterior. Dar ele pot fi afectate de orice disconfort din zona intima, de care trebuie sa stim sa avem mare grija. Haideti sa aflam impreuna care sunt recomandarile pentru sanatatea intima a femeilor!

Dr. Cristina Buzgar, medic specialist obstetrica si ginecologie: Pentru noi, ca femei, este foarte important sa ne mentinem, mereu, o stare de sanatate buna, atat in interior, cat si in exterior. De aceea, din punct de vedere ginecologic, este foarte important sa avem mereu grija de sanatatea noastra vaginala. Sa mergem, bineinteles, frecvent, la medicul ginecolog – macar o data pe an, sa ne urmarim patologiile. Sa ne ingrijim zilnic, sa avem o igiena corecta, sa avem o viata sexuala corecta, o igiena a vietii sexuale corecte, dar, cel mai important, sa ne pastram flora vaginala intacta, sa avem grija ca ea sa nu se deterioreze in timp.

Ce presupune sa avem grija de flora vaginala? Care sunt factorii care o afecteaza?

Dr. Cristina Buzgar, medic specialist obstetrica si ginecologieSanatatea florei vaginale depinde cel mai mult de echilibrul pH-ului vaginal, care poate fi afectat – fie sa devina mai acid, fie sa devina mai bazic – in anumite circumstante. Fie in urma unui tratament cu antibiotic, de exemplu, fie in urma unor infectii pe care le putem avea, fie in urma unei igiene mai putin adecvate a mediului vaginal sau a altor factori care pot interveni, pana la urma, in aceasta perturbare a mecanismului pH-ului vaginal.

Ce trebuie sa facem pentru ca pH-ul vaginal sa se mentina in valorile adecvate, intre 3,8 si 4,5?

Dr. Cristina Buzgar, medic specialist obstetrica si ginecologie: Pentru a ne mentine un pH adecvat, trebuie sa respectam o serie de recomandari medicale. In primul rand, trebuie sa mentinem o igiena corecta. Si, cand spun corecta, ma refer la a evita igiena intravaginala agresiva sau, daca facem acest lucru si ne-am obisnuit sa facem spalaturi intravaginale, obligatoriu sa repopulam flora vaginala cu probiotice, care sa refaca pH-ul la nivelul respectiv. Pentru ca, in momentele in care noi ne spalam, indepartam si flora sanatoasa, bacilii Doderlein, care sunt esentiali pentru a pastra acest pH in limite normale. Si, atunci, daca ne spalam intravaginal, obligatoriu administram probiotice, fie pe cale orala, fie pe cale intravaginala, in scopul de a reface flora respectiva.

Care sunt recomandarile dumneavoastra in privinta igienei zonei genitale?

Dr. Cristina Buzgar, medic specialist obstetrica si ginecologie: In mod normal, igiena zonei genitale trebuie facuta ori de cate ori este nevoie, la exterior, cu apa si produse dedicate zonei intime, dar pentru spalat intravaginal trebuie sa limitam aceasta atitudine. Nu inseamna ca nu ne spalam deloc, dar trebuie sa gasim un echilibru, pentru a nu fi exagerati. De exemplu, se recomanda o data pe luna, dupa menstruatie, sa ne spalam (cu un irigator, nu cu mana!), iar ulterior sa administram probiotice care sa contina lactobacili, care sunt buni pentru mediul vaginal, in scopul de a mentine toata luna o sanatate vaginala corecta, pana la urmatoarea menstruatie si asa mai departe… In acelasi timp, ne mai putem spala intravaginal in anumite circumstante. De exemplu, inainte de administrarea unui tratament care ne este recomandat de medicul ginecolog. Sau dupa un contact sexual, daca se doreste asta.

Stim, insa, ca flora noastra este afectata si de diverse tratamente. Stim, de exemplu, ca tratamentele cu antibiotice ne afecteaza atat flora digestiva, cat si flora vaginala.

Dr. Cristina Buzgar, medic specialist obstetrica si ginecologie: Noi, ca femei, putem primi tratamente cu antibiotice din nenumarate motive, inclusiv din cauze stomatologice sau pentru afectiuni din zona ORL. Din orice motiv am lua antibiotic, el trebuie recomandat neaparat de catre medic, pentru ca medicul, in primul rand, stie sa dea tratamentul care sa fie in directia agentului patogen care intr-adevar afecteaza, sa fie un antibiotic la care respectiva pacienta sa nu aiba rezistenta, ca sa-si poata face efectul acel tratament… Pentru ca, daca luam dupa cum ne duce capul, asa, putem gresi si directia de administrare, dar putem lua un antibiotic la care avem deja rezistenta… Si, atunci, nu va fi functional. Dar cel mai important lucru este ca, daca medicul prescrie antibioticul, atunci stie ca acel antibiotic, pe langa faptul ca va distruge infectia, va distruge si flora sanatoasa a corpului. Iar aici sunt incluse flora digestiva si, bineinteles, flora vaginala. Si, atunci, un medic care este orientat pe faptul ca da tratamentul unei femei stie ca, pe langa o repopulare a florei digestive, va fi necesar sa recomande si un tratament probiotic cu lactobacili. Pentru ca flora vaginala este foarte sensibila. In momentul in care luam antibiotice, deja de la prima sau de la a doua administrare putem observa semne de afectare a florei noastre vaginale, si anume vom dezvolta o candidoza, de cele mai multe ori. Se va modifica pH-ul vaginal atat de mult, prin moartea propriilor noastre bacterii sanatoase, incat vom dezvolta infectii micotice, de cele mai multe ori. Si este vorba de Candida, care este foarte frecventa, foarte recurenta in populatie. Iar aceasta este una dintre cele mai importante cauze.

Dar cum ne ajuta probioticele in aceste situatii?

Dr. Cristina Buzgar, medic specialist obstetrica si ginecologie: Probioticele contin bacterii sanatoase pentru mediul vaginal. Iar in cazul nostru, ca femei, tot timpul ne intereseaza sa avem o cantitate foarte mare de lactobacili Doderline, adica bacterii care ne protejeaza mediul vaginal. Ele creeaza o pelicula de protectie, sa-i spunem asa, care sa se lupte cu bacteriile cu adevarat periculoase, bacteriile cu adevarat patogene. Daca avem factori care ne distrug aceasta flora normala, in 6 ore mediul vaginal se va coloniza cu bacterii periculoase, din zona perineului. Si, atunci, vom dezvolta o infectie sau vom avea predispozitie sa o dezvoltam in curand. In mediul vaginal sunt prezente atat bacterii sanatoase, cat si bacterii cu potential patogen. Iar pe noi ne intereseaza sa avem un echilibru sau sa predomine flora sanatoasa, astfel incat sa nu ajunge in circumstante care ne vor duce la ginecolog cu diverse infectii. Probioticele pot fi cu administrare orala sau cu administrare vaginala si, in functie de particularitatea cazului, recomandarea medicala va fi intr-o directie sau in alta, in functie de contextul respectivei paciente. Exista probiotice care, pe langa continutul bogat de lactobacili, au si diverse substante care sunt un adjuvant pentru sanatatea florei vaginale si a mediului vaginal si a epiteliului, a mucoasei vaginale, care are nevoie de o anumita hidratare si sanatate pentru a ingloba acesti lactobacili si a-si face treaba… De exemplu, vitamina A, care s-a demonstrat ca are un rol esential in sanatatea, troficitatea si elasticitatea mucoasei vaginale si a intregului epiteliu neted din corp.

Stim, insa, ca flora vaginala este afectata si de diferitele schimbari hormonale prin care trecem – schimbari firesti in viata femeilor…

Dr. Cristina Buzgar, medic specialist obstetrica si ginecologie: In perioada sarcinii, imediat dupa nastere, cand este perioada lehuziei si alaptarea, si, bineinteles, atunci cand este vorba de menopauza. In toate cele trei circumstante, mediul vaginal are o modificare la nivel de parte hormonala, dar si statusul imunitar este putin diferit. Si, atunci, sigur, exista un risc mai mare ca bacteriile patogene sa-si faca de cap… Asa incat ne intereseaza sa avem un aport de probiotic in sarcina. In primele doua trimestre, se recomanda probiotic fie cu administrare orala, fie cu administrare intravaginala, in functie de particularitati, iar in trimestrul trei, dat fiind faptul ca burtica este voluminoasa si este aproape imposibil de administrat intravaginal orice forma de tratament, se recomanda varianta orala a probioticelor, in scopul de a mentine foarte buna sanatatea mediului vaginal si de a scadea riscul de nastere prematura sau de rupere prematura de membrana. Pentru ca se cunoaste faptul ca un mediu vaginal sanatos ajuta foarte mult la ducerea la termen a unei sarcini. In lehuzie, in primele 40 de zile, este contraindicata orice administrare intravaginala, a oricarui produs, inclusiv viata sexuala – trebuie sa lasam colul sa se repare si corpul sa-si revina. Si, atunci, se recomanda administrarea per os (sau orala) a oricaror tratamente sau suplimente sau medicamente. Astfel, probioticul cu administrare orala este recomandat in perioada imediata post partum, dar si pe perioada alaptarii, cand mamica este, eu stiu, din cauza oboselii si a overwhelmingului, tot ce tine de ingrijirea unui nou-nascut, are, de obicei, o imunitate mai scazuta. Imediat ce s-a terminat perioada lehuziei urmeaza perioada cu alaptarea, cand mamicile, dat fiind ca pun bebelusul pe primul lor, ajung sa nu mai puna atat de mult accent sau atentie pe propria lor alimentatie, au un somn afectat, statusul imunitar, per total, este perturbat… Si, atunci, exista riscuri mari sa dezvolte unele patologii, unde dintre ele chiar in sfera ginecologica. Si, bineinteles, revenim si la reluarea vietii sexuale, care, iarasi, este o mica provocare post partum. Si, atunci, administrarea de probiotic, fie pe cale orala, fie pe cale vaginala, in scopul de a crea un mediu propice vaginal si un epiteliu sanatos, vine, cumva, sa corecteze aceste probleme care pot aparea. Atunci, sigur, prognosticul este bun la reluarea vietii sexuale, dar si pe termen lung, in a pastra o sanatate vaginala foarte buna…

Un alt moment sensibil, delicat, in viata femeilor este cel al trecerii la menopauza. Cum este afectata flora vaginala in aceasta perioada de schimbari hormonale?

Dr. Cristina Buzgar, medic specialist obstetrica si ginecologie: Apare o uscaciune a mucoasei vaginale, epiteliul este mai friabil, mai subtire, apar si dificultati legate de partea intima… Atunci este cel mai important sa adaugam, fie in dieta, fie prin anumite produse care o contin deja, acea vitamina A, care, practic, este de prima intentie in cazul pacientelor care se confrunta cu aceste perturbari in perioada postmenopauzei.

Asadar, in diferite perioade de schimbari hormonale prin care trecem, in diferite situatii in care urmam anumite tratamente (cu antibiotice, de exemplu), avem nevoie de o ingrijire suplimentara in privinta sanatatii intime, pentru a ne mentine starea de bine, echilibrul florei vaginale, care are un rol esential in a ne proteja de diferite afectiuni!

Dr. Cristina Buzgar, medic specialist obstetrica si ginecologie: Recomandarea mea ar fi sa ne focusam pe preventie. Sa ne ingrijim pe partea de igiena genitala, sa avem grija de imunitatea noastra, sa mancam corect, sa ne odihnim, sa nu uitam ca partea de echilibru interior se vede si la exterior… Si neaparat sa nu uitam sa mergem regulat la medicul ginecolog, pentru a ne ingriji de starea noastra de sanatate ginecologica!

https://accmediachannel.ro/emisiuni/schimba-ti-viata-informeaza-te/schimba-ti-viata-informeaza-te-importanta-florei-vaginale-pentru-sanatatea-intima-a-femeii/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor