Să nu ții păcatul mult timp nemărturisit, oricare ar fi acesta, pentru că păcatul e ca o otravă, așa cum spune Sfântul Macarie Egipteanul: “păcatul paralizează sufletul! De aceea se află lumea actuală așa de afundată în neputință, pentru că nu se spovedește…”
Cum ți-ai pregătit aripile aici, așa o să zbori dincolo. Lumea e aşa de strâmbată şi de îndepărtată de Dumnezeu, încât lucrurile creştineşti i se par nebunie…
Omul să se retragă din când în când, ca să se întâlnească cu Dumnezeu. Nu vă amăgiţi: de nu se va curăţi neamul acesta de patimi, Duhul Sfânt nu va veni peste el. Să respirăm pe Dumnezeu ca pe aer!
Dă-i minţii o lucrare; dacă mintea are o lucrare, atunci nu mai e atrasă de curiozitate. S-a pierdut ideea de păcat şi atunci omul crede că e liber să facă toate relele de pe lume.
Dacă nu ne pregătim în lumea aceasta, o să ajungem niste nefericiţi, bântuiţi veşnic de păcatele pe care le-am făcut. Izvorul tuturor păcatelor este iubirea de sine!
Omul dacă trăieşte în viaţă dezordonat devine nesimţitor, nu îşi mai dă seama că un lucru e rău, ajunge să bea nedreptatea ca apa. Face păcatele fără să îl doară capul.
Nici un păcat nu degradează fiinţa umană aşa de mult precum desfrânarea, prin care îţi deteriorezi însăşi fiinţa ta. E încurajată pe toată linia, dar e o lucrare potrivnică chemării omului, care nu îl duce la fericire, ci la chinurile veşnice.
Ce negoţ bun, oleacă de osteneală, câţiva ani şi câştigăm veşnicia. Oricât de mulţi ani ar fi pe pământ, faţă de infinit sunt o picătură. Cu puţinul pe care-l facem aici câştigăm veşnicia nefericită sau fericită. Să nu fim nesimţitori la aceasta!
Să ducem o viaţă creştinească. Ăsta e rostul nostru şi la el trebuie să ne fie mintea atentă şi sufletul treaz. Omul trebuie să ajungă să împlinească acest rost. Dacă nu-l împlineşte, atunci existenţa omului nu are nici o raţiune.
Omul este adevărat om când tinde spre Dumnezeu. Nu este libertate altfel decât să faci binele, nu răul. Nu e voie să facă orice, nu e în interesul lui.
Sufletul e veşnic, iar trupul – trecător, deci e normal să mă îngrijesc de ceea ce rămâne, nu de ceea ce putrezeşte. Însă, civilizaţia materialistă a făcut ca omul să nu mai aibă timp pentru suflet deloc.
Nu poți fi om frumos fără să fii curat la suflet. Pocăinţa ne deschide calea cea nesfârşită a îndumnezeirii. Materie, materie, materie, ne-am umplut de materie, nu vedeți că și nouă în mănăstiri ni se complică viața cu prea multă materie?!
Vai, ce Românie am prins noi, în care ne-am și educat, și în ce Românie ați crescut voi… Atât de des să ieși din propria ta mănăstire, încât cei care te întâlnesc să te întrebe: de unde ești, părinte?
Nu îți trebuie mare înțelepciune să înțelegi că nu trebuie să-ți complici viața fără rost, ci să fii cumpătat în toate.
(Părintele Petroniu Tănase (23 mai 1916 - 22 februarie 2011)
Staretul Schitului Prodromu de la Muntele Athos)
... Lucrurile cele mai frumoase nu se găsesc sub bradul de Crăciun, ci în persoanele care ne sunt alături în momentele grele sau speciale din viață.
... "Mai important decât faptul că omul a pășit pe Lună, este faptul că Fiul lui Dumnezeu a pășit pe pământ."
(James Benson Irwin, astronaut)
.... Îi obișnuim pe copii să îl aștepte cu nerăbdare pe Moș Crăciun încă din noiembrie, dar nu îi obișnuim să afle lucruri despre Iisus. Îi obișnuim cu tot felul de jocuri scumpe care le acaparează din ce în ce mai mult mintea și sufletul, dar nu îi obișnuim să își cultive răbdarea, atenția și dragostea de Dumnezeu.
Asta poate și pentru că noi înșine am uitat să Îl mai iubim pe Dumnezeu. Sau n-am uitat, ci doar nu avem timp – trebuie să lucrăm, să predăm rapoarte, să facem curat, trebuie să ducem copiii la lecțiile de mate, canto, dans, chineză etc., să gătim sănătos, să ajungem la zi cu serialele, să ieșim în oraș, să... să... Greu ne facem timp pentru Dumnezeu. Știm că El ne așteaptă oricând, așa că tot amânăm. Ne mai amintim de El de Crăciun, dar mai mult în treacăt, foamea inconștientă de credință în Hristos fiind (pe moment) acoperită de platouri cu sarmale și salată de boeuf. Nici nu ne dăm seama ce repede trece timpul, nici nu realizăm că Iisus a venit deja o dată și noi trebuie să ne pregătim pentru când va veni a doua oară. Dar pentru că nu știm când va fi asta, ni se pare mai urgent să răspundem la telefoane și e-mailuri în loc să răspundem chemării lui Iisus.
Haideți să mergem la biserică măcar o dată pe anotimp, nu doar de Crăciun și Paști, când brusc ne amintim că ar trebui să fim mai buni.
Haideți să ne prefacem că este Crăciunul, dacă nu în fiecare zi, măcar o dată pe lună.
Haideți să ne imaginăm că Iisus se naște măcar o dată pe săptămână.
Și dacă repetăm destul iubirea așa cum ne-a arătat-o Iisus, poate ne obișnuim s-o practicăm constant.
ACEST BLOG ARE ZERO VENIT FINANCIAR -Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos: Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!
miercuri, 28 decembrie 2022
Omul să se retragă din când în când, ca să se întâlnească cu Dumnezeu.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor
-
Infectia cu virus hepatitic C (VHC) reprezinta o importanta problema de sanatate publica globala. Prevalenta viremica actuala estimata ...
-
Pielita de ou pentru prepararea acidului hialuronic natural Domnul Ioan Marcus din Aiud, cititorul nostru fidel, ne-a trimis spre publicar...
-
Am primit reteta unui nou preparat natural din partea domnului Ioan Marcus din Aiud, cititorul nostru fidel. Cu siguranta, vor fi multi di...
-
"1. FRICA micsoreaza diametrul vaselor de sange, ca urmare a unei varsari excesive de adrenalina in sange. Acest fapt duce la o subali...
-
Cred ca nu mai trebuie sa va spun cat de gustoase si de sanatoase sunt aceste uleiuri. Le folosesc in bucatarie cu drag . Atat salate...
-
RO.aliment organizeaza , in premiera nationala, campania de informare, educare si constientizare a beneficiilor consumului inteligent ...
-
Majoritatea oamenilor privesc boala fie ca pe un ghinion în viaţa lor, o nedreptate, fie ca pe ceva ereditar, o moștenire genetică nemer...
-
In perioada 2-5 aprilie 2020, in cadrul Centrului Expozitional Romexpo , se desfasoara 5 manifestari cu tematica home & deco: Const...
-
Chiar daca nu ati vazut sau nu ati cultivat niciodata un rodiu ( Punica granatum ), cu siguranta ati gustat, macar o data, din fructul sau...
-
Marcel Iureș: „Părinții mei pupau mâna bunicilor mei, adică părinților lor. Așa am apucat, așa am făcut și eu o vreme și a trebuit să tr...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.