Ceaiul de ghimbir are nenumărate beneficii pentru sănătate, însă, pentru a te bucura de ele, trebuie să te asiguri că îl prepari în mod corect și că obții un ceai concentrat. Mai mult nu înseamnă mai bun, deci ceaiul de ghimbir nu trebuie consumat în mod exagerat și e nevoie de precauție dacă iei anumite medicamente.
Ghimbirul este o plantă cu flori care provine din China, aparține familiei Zingiberaceae și este înrudit cu turmericul, cardamomul și galangalul. Rizomul (partea subterană a tulpinii) este partea folosită în mod obișnuit pe post de condiment și o găsim adesea în comerț sub numele de rădăcină de ghimbir.
Ghimbirul, utilizat de secole ca remediu natural
Ghimbirul are o istorie foarte lungă de utilizare în diferite forme
de medicină tradițională și alternativă. A fost folosit pentru a ajuta
digestia, a reduce greața și a contribui la combaterea gripei și a
răcelii obișnuite, pentru a numi doar câteva întrebuințări pe care le-a
avut de-a lungul timpului.
Ghimbirul poate fi utilizat în stare proaspătă, uscat, sub formă de pudră sau sub formă de ulei ori suc și este uneori adăugat în alimente procesate și în produse cosmetice. Este un ingredient foarte obișnuit în diverse rețete gastronomice.
Parfumul și aroma unică provin din uleiurile naturale, dintre care cel mai important este gingerolul. Acesta este principalul compus bioactiv din ghimbir, responsabil pentru o mare parte dintre proprietățile sale medicinale. Are efecte antiinflamatoare și antioxidante puternice.
Fie că îl ai în vedere pentru beneficiile sale legate de digestie, pentru estomparea grețurilor sau pentru scăderea în greutate, ceaiul de ghimbir poate să facă parte din rutina ta zilnică pentru a-ți readuce sau îmbunătăți starea de bine.
Componentele active din ghimbir reglează nivelul zahărului din sânge și producția de insulină la pacienții cu diabet. Datorită abilităților de scădere a colesterolului din ghimbir, poate preveni bolile legate de inimă și accidentele vasculare cerebrale. De asemenea, poate preveni formarea cheagurilor de sânge care pot declanșa atacuri de cord. Ceaiul de ghimbir este foarte eficient în tratarea infecțiilor comune și cele provocate de virusuri, precum gripa.
Consumul a cel puțin 2-3 căni de ceai fierbinte de ghimbir cu lămâie te va ajuta să te recuperezi mai repede în urma unui episod de răceală sau de gripă. Pentru a te bucura de toate proprietățile acestei rădăcini, ți-am pregătit câteva rețete de ceai de ghimbir.
Ceai de ghimbir simplu
Pentru a prepara un ceai de ghimbir simplu, ai nevoie de o bucățică de 2-3 cm de rădăcină de ghimbir și de o cană și jumătate de apă. Curăță coaja, apoi taie rădăcina în felii subțiri. Pune apa la fiert și apoi adaugă ghimbirul, pe care îl vei fierbe 10 minute. Oprește apoi focul, lasă ceaiul să se așeze 1-2 minute, după care îl poți consuma.
Ceai de ghimbir cu lămâie
Acest ceai promite să fie de ajutor în prevenirea formării cheagurilor de sânge pe artere, în cazurile în care te confrunți cu valori crescute ale colesterolului. Totodată, ceaiul de ghimbir cu lămâie este eficient în prevenirea și tratarea răcelilor, dar și în situațiile stresante, ajutând la detensionarea corpului.
Pentru a prepara un ceai de ghimbir cu lămâie, procedezi la fel ca la ceaiul simplu de ghimbir, doar că, pe lângă rădăcina de ghimbir, pui la fiert și o jumătate de lămâie feliată sau o adaugi imediat ce ai stins focul.
Ceai de ghimbir cu turmeric
Turmericul are o mulțime de caracteristici curative, printre care și proprietăți antiinflamatoare. Ghimbirul și turmericul împreună funcționează precum un remediu extrem de puternic, având efecte benefice asupra inflamațiilor, digestiei, inimii, circulației sangvine, colesterolului și sistemului imunitar. O sumedenie de studii făcute în ultimii ani au confirmat efectele puternice ale acestor două daruri ale naturii, mai ales dacă sunt consumate împreună.
Pentru a prepara un ceai de ghimbir cu turmeric, ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 1 linguriță de rădăcină de turmeric dată pe răzătoare (dacă ai turmeric sub formă de pulbere, 1/3 de linguriță este suficientă)
- 1 linguriță de rădăcină de ghimbir dată pe răzătoare (dacă folosești ghimbir sub formă de pulbere, 1/3 de linguriță este suficientă)
- Un sfert de linguriță de piper negru (acesta favorizează absorbția substanțelor din turmeric în organism)
- Opțional, miere naturală și o felie de lămâie, după gust
Într-un ibric, fierbe apa pentru ceai. Oprește focul după ce apa clocotește și adaugă turmericul și ghimbirul. Acoperă ibricul cu o farfurie sau cu un capac și lasă cele două ingrediente să se infuzeze. Strecoară apoi ceaiul și lasă-l să se răcească. Adaugă la final piperul și amestecă bine. Îndulcește cu miere, dacă obișnuiești să bei ceaiurile dulci și pune și puțină zeamă de lămâie. Dacă nu agreezi piperul negru, poți facilita absorbția curcuminei din turmeric și prin adăugarea unei lingurițe de ulei de cocos în ceaiul preparat.
Când poate fi consumat ceaiul de ghimbir?
Dimineața
Ceaiul de ghimbir este recomandat în orice moment al zilei, dar cel mai bun moment pentru a savura o ceașcă este dimineața. Atunci când este administrat în primele 30 de minute după ce te-ai trezit, ceaiul de ghimbir ajută organismul să capete energie, stimulează metabolismul și contribuie la prevenirea stărilor de greață.
Deși cercetătorii nu înțeleg exact cum funcționează ghimbirul, unii au sugerat că anumiți compuși din acest rizom blochează un receptor cerebral care are un rol cheie în zona creierului conectată cu greața. Cu toate că cercetările actuale sunt limitate sau neconcludente, dovezile anecdotice arată că multe persoane reușesc să combată răul de mișcare cu ajutorul ceaiului de ghimbir băut înainte de a merge cu mașina sau cu trenul. De asemenea, gravidele pot combate grețurile de dimineață cu ajutorul ceaiului de ghimbir, dar și pacienții care fac chimioterapie pot alunga greața prin intermediul acestui ceai, precum și cei care ai trecut printr-o intervenție chirurgicală.
Seara
Ghimbirul este un aliment natural fără cofeină, așa că nu ar trebui să îți afecteze somnul în comparație cu ceaiurile din planta Camellia sinensis, cum ar fi ceaiurile negre sau cele verzi, care conțin cofeină. Dacă ai luat din comerț un ceai cu ghimbir și constați că îți perturbă somnul dacă beai seara câte o cană, citește pe eticheta produsului, deoarece este posibil să mai conțină și alte ingrediente pe lângă ghimbir.
În timpul unei diete de slăbire
Rădăcina de ghimbir conține nutrienți cunoscuți sub numele de gingeroli și shogaoli. Proprietățile acestor substanțe ajută la stimularea activităților biologice ale organismului, la accelerarea proceselor catabolice ale metabolismului și susțin scăderea nivelului de colesterol.
Așadar, dacă ești la cura de slăbire, un ceai de ghimbir îți poate fi de folos. Rădăcina de ghimbir poate fi tăiată mărunt și pusă, de asemenea, în supe ori în tocănițe sau se poate mânca crudă, deși nu toată lumea este încântată de gustul intens.
E important de precizat că ghimbirul ajută la pierderea în greutate, dar nu face minuni de unul singur; pentru a slăbi, este nevoie de o alimentație sănătoasă, cu multe legume, fructe și proteine slabe, cu foarte puțin zahăr și grăsimi animale și cu o cantitate suficientă de exerciții fizice.
Efecte secundare ale ghimbirului
Se întâmplă foarte rar să apară efecte secundare de la ghimbir. Dacă este consumat în doze mari, ghimbirul poate provoca arsuri la stomac ușoare, diaree și iritații ale gurii. Unele dintre efectele secundare la nivelul stomacului, cum ar fi eructațiile, arsurile la stomac sau alte tulburări ar putea fi evitate dacă se iau suplimente de ghimbir în capsule sau dacă ghimbirul se consumă în timpul meselor, alături de alte alimente.
Contraindicații și precauții în utilizarea ghimbirului
Ghimbirul nu trebuie dat copiilor cu vârste sub 2 ani. Pentru copiii peste 2 ani și pentru adulți, ghimbirul este sigur dacă nu se consumă în mod exagerat. În cazul copiilor, pediatrul va stabili doza sigură de ghimbir, în timp ce în cazul adulților, e necesar să nu se consume mai mult de 4 g de ghimbir pe zi. Femeile însărcinate nu trebuie să ia mai mult de 1 gram de ghimbir pe zi, iar cele care alăptează trebuie să întrebe medicul dacă pot consuma ghimbir.
Persoanele care au calculi biliari ar trebui să discute cu medicii lor înainte de a consuma ghimbir. În plus, pacienții care se pregătesc de o intervenție chirurgicală sau de a face o anestezie nu ar trebui să mai consume ghimbir cu două săptămâni înainte.
De asemenea, e bine de știut că ghimbirul poate interacționa cu unele medicamente luate pe rețetă, dar și cu altele eliberate fără prescripție medicală. Dacă iei oricare dintre următoarele medicamente, nu trebuie să consumi ceai de ghimbir sau alte preparate cu ghimbir decât după ce primești acordul medicului:
- Medicamente pentru subțierea sângelui - ghimbirul poate crește riscul de sângerare. Cere, deci, sfatul medicului, înainte de a consuma ghimbir dacă iei diluanți ai sângelui, cum ar fi warfarina, clopidogrelul sau aspirina.
- Medicamente pentru diabet - ghimbirul poate reduce glicemia, ceea ce poate crește riscul de a dezvolta hipoglicemie (nivel prea scăzut de zahăr în sânge) în cazul diabeticilor care iau tratament medicamentos pentru a ține sub control glicemia.
- Medicamente pentru hipertensiune arterială - ghimbirul poate scădea tensiunea arterială, crescând riscul de hipotensiune sau bătăi neregulate ale inimii.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de
către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor
adecvate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.