sâmbătă, 5 aprilie 2025

Acatistul Sfintei Mucenițe Agata

 

De este preot, ziceBinecuvântat este Dumnezeul nostru totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor. Aminiar de este diacon, monah sau mirean, zicePentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi.

Slavă Ție, Dumnezeul nostru, slavă Ție!

Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindenea ești și pe toate le împlinești; Vistierul bunătăților și Dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi și ne curățește pe noi de toată întinăciunea și mântuiește, Bunule, sufletele noastre.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi (de trei ori).

Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh. Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Preasfântă Treime, miluiește-ne pe noi. Doamne, curățește păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează și vindecă neputințele noastre, pentru numele Tău.

Doamne, miluiește (de trei ori), Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh. Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Tatăl nostru, Care ești în ceruri, sfințească-se numele Tău, vie împărăția Ta, facă-se voia Ta, precum în cer, așa și pe pământ. Pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi, și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri. Și nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăvește de cel rău.

Preotul: Că a Ta este împărăția, puterea și slava, a Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor.

Cântărețul: Amin. Doamne, miluiește (de 12 ori). Și troparele:

Miluiește-ne pe noi, Doamne, miluiește-ne pe noi, că nepricepându-ne de nici un răspuns, această rugăciune aducem ție, ca unui Stăpân, noi, păcătoșii robii Tăi, miluiește-ne pe noi.

Slavă...

Doamne, miluiește-ne pe noi, că întru Tine am nădăjduit; nu Te mânia pe noi foarte, nici pomeni fărădelegile noastre, ci caută și acum ca un Milostiv și ne izbăvește pe noi de vrăjmașii noștri; că Tu ești Dumnezeul nostru și noi suntem poporul Tău; toți lucrul mâinilor Tale și numele Tău chemăm.

Și acum..., al Născătoarei de Dumnezeu:

Ușa milostivirii deschide-o nouă, binecuvântată Născătoare de Dumnezeu Fecioară, ca să nu pierim cei ce nădăjduim întru tine, ci să ne mântuim prin tine din nevoi, că tu ești mântuirea neamului creștinesc.

Apoi:

Cred întru unul Dumnezeu, Tatăl Atotțiitorul, Făcătorul cerului și al pământului, văzutelor tuturor și nevăzutelor.

Și întru unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul-Născut, Care din Tatăl S-a născut mai înainte de toți vecii; Lumină din Lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut, iar nu fă-cut, Cel de o ființă cu Tatăl, prin Care toate s-au făcut;

Care pentru noi, oamenii, și pentru a noastră mântuire, S-a pogorât din ceruri și S-a întrupat de la Duhul Sfânt și din Maria Fecioara și S-a făcut om;

Și S-a răstignit pentru noi în zilele lui Ponțiu Pilat și a pătimit și S-a îngropat;

Și a înviat a treia zi, după Scripturi.

Și S-a înălțat la ceruri și șade de-a dreapta Tatălui;

Și iarăși va să vină cu slavă, să judece viii și morții, a Cărui împărăție nu va avea sfârșit.

Și întru Duhul Sfânt, Domnul de viață Făcătorul, Care din Tatăl purcede, Cel ce împreună cu Tatăl și cu Fiul este închinat și slăvit, Care a grăit prin proroci.

Întru una, sfântă, sobornicească și apostolească Biserică;

Mărturisesc un Botez întru iertarea păcatelor;

Aștept învierea morților.

Și viața veacului ce va să fie. Amin.

Doamne, miluiește (de 12 ori).

Apoi:

Psalmul 142

Doamne, auzi rugăciunea mea, ascultă cererea mea, întru credincioșia Ta, auzi-mă, întru dreptatea Ta. Să nu intri la judecată cu robul Tău, că nimeni din cei vii nu-i drept înaintea Ta. Vrăjmașul prigonește sufletul meu și viața mea o calcă în picioare; făcutu-m-a să locuiesc în întuneric ca morții cei din veacuri. Mâhnit e duhul în mine și inima mea încremenită înlăuntrul meu. Adusu-mi-am aminte de zilele cele de demult; cugetat-am la toate lucrurile Tale, la faptele mâinilor Tale m-am gândit. Întins-am către Tine mâinile mele, sufletul meu ca un pământ însetoșat. Degrab auzi-mă, Doamne, că a slăbit duhul meu. Nu-ți întoarce fața Ta de la mine, ca să nu mă asemăn celor ce se coboară în mormânt. Fă să aud dimineața mila Ta, că la Tine mi-e nădejdea. Arată-mi calea pe care voi merge, că la Tine am ridicat sufletul meu. Scapă-mă de vrăjmașii mei, că la Tine alerg, Doamne. Învață-mă să fac voia Ta, că Tu ești Dumnezeul meu. Duhul Tău cel bun să mă povățuiască la pământul dreptății. Pentru numele Tău, Doamne, dăruiește-mi viață. Întru dreptatea Ta scoate din necaz sufletul meu. Fă bunătate de stârpește pe vrăjmașii mei și pierde pe toți cei ce necăjesc sufletul meu, că eu sunt robul Tău.

Slavă..., și acum..., Aliluia (de trei ori).

(Troparul)

Doamne, miluiește (de trei ori).

Apoi:

Psalmul 50

Miluiește-mă, Dumnezeule, după mare mila Ta, și după mulțimea îndurărilor Tale, șterge fărădelegea mea. Mai vârtos mă spală de fărădelegea mea și de păcatul meu mă curățește. Că fărădelegea mea eu o cunosc și păcatul meu înaintea mea este pururea. Ție unuia am greșit și rău înaintea Ta am făcut, așa încât drept ești Tu întru cuvintele Tale și biruitor când vei judeca Tu. Că iată, întru fărădelegi m-am zămislit și în păcate m-a născut maica mea. Că iată, adevărul ai iubit; cele nearătate și cele ascunse ale înțelepciunii Tale mi-ai arătat mie. Stropi-mă-vei cu isop, și mă voi curăți; spăla-mă-vei, și mai vârtos decât zăpada mă voi albi. Auzului meu vei da bucurie și veselie; bucura-se-vor oasele mele cele smerite. Întoarce fața Ta de la păcatele mele și toate fărădelegile mele șterge-le. Inimă curată zidește întru mine, Dumnezeule, și duh drept înnoiește întru cele dinlăuntru ale mele. Nu mă lepăda de la fața Ta și Duhul Tău cel Sfânt nu-L lua de la mine. Dă-mi mie bucuria mântuirii Tale și cu duh stăpânitor mă întărește. Învăța-voi pe cei fără de lege căile Tale și cei necredincioși la Tine se vor întoarce. Izbăvește-mă de vărsarea de sânge, Dumnezeule, Dumnezeul mântuirii mele; bucura-se-va limba mea de dreptatea Ta. Doamne, buzele mele vei deschide și gura mea va vesti lauda Ta. Că de ai fi voit jertfă, Ți-aș fi dat; arderile de tot nu le vei binevoi. Jertfa lui Dumnezeu: duhul umilit, inima înfrântă și smerită Dumnezeu nu o va urgisi. Fă bine, Doamne, întru bună-voirea Ta, Sionului, și să se zidească zidurile Ierusalimului. Atunci vei binevoi jertfa dreptății, prinosul și arderile de tot; atunci vor pune pe altarul Tău viței.

(Apoi, urmează Condacele și Icoasele)

Condacul 1

A cinsti nevoințele și luptele Sfinților Mucenici, cucernic lucru se arată, bine plăcut lui Dumnezeu și de mult folos sufletelor noastre; pentru aceasta, adunându-ne, în cântări de laudă să cinstim pe fecioara Agata, vlăstarul Siciliei, zicând: Bucură-te, Sfântă Agata, fecioară Muceniță a lui Hristos!

Icosul 1

Pe cât va fi cu putință, să lăudăm, din dragoste duhovnicească, muceniceștile nevoințe ale fericitei Agata, cuvinte de laudă aducând la pomenirea ei și zicând:
Bucură-te, mireasă a lui Hristos;
Bucură-te, a fecioarelor podoabă aleasă;
Bucură-te, odor al cetelor celor de sus;
Bucură-te, stea luminoasă a cerului;
Bucură-te, rază frumoasă a Bisericii;
Bucură-te, ajutătoare a tuturor creștinilor;
Bucură-te, tămăduitoare a bolnavilor;
Bucură-te, apărătoare a cetății tale;
Bucură-te, izvorâtoare de minuni;
Bucură-te, grabnic sprijinitoare a celor ce te roagă;
Bucură-te, izbăvitoare a celor năpăstuiți;
Bucură-te, risipitoare de vrăjmași;
Bucură-te, Sfântă Agata, fecioară Muceniță a lui Hristos!

Condacul 2

Auzind fericita fecioară de învățătura lui Hristos, s-a aprins de dumnezeiască râvnă și, trecând cu vederea bunul său neam și bogăția cea vremelnică, a început mai înainte a se pregăti pentru pătimirea cea pentru Domnul, cântându-I: Aliluia!

Icosul 2

Trecând cu vederea slava lumii și întru nimic socotind-o, a intrat de bună voie în nevoința mucenicească, de a cărei mărime de suflet minunându-ne îi cântăm:
Bucură-te, ceea ce pentru Hristos, ai părăsit toate cele veselitoare ale lumii;
Bucură-te, ceea ce, de bună voie mergând spre pătimire, vitează te-ai arătat;
Bucură-te, cea care nu te-ai înfricoșat de cruzimea tiranilor;
Bucură-te, cea de a cărei vitejie vrăjmașul diavol a fost nimicit;
Bucură-te, cea de a cărei frumusețe dregătorul s-a mirat;
Bucură-te, cea de a cărei îndrăzneală el nu putea răspunde;
Bucură-te, bucurie a Îngerilor;
Bucură-te, strălucită prăznuire a oamenilor;
Bucură-te, alungare a diavolilor;
Bucură-te, osândire a închinătorilor de idoli;
Bucură-te, credincioasă întărire a creștinilor;
Bucură-te, cinstită ocrotire a fecioarelor;
Bucură-te, Sfântă Agata, fecioară Muceniță a lui Hristos!

Condacul 3

Cunoscând chemarea sa la nevoința mucenicească, fecioara Agata a poruncit slugilor să o aștepte și intrând în cămara sa, și-a ridicat mâinile la rugăciune, zicând cu bucurie: „Iisuse Hristoase, tu singur știi dragostea și voința sufletului meu; dă-mi și ajutorul Tău, ca fiind biruitoare în pătimiri, să-Ți cânt: Aliluia!”

Icosul 3

Primind putere de la Stăpânul Hristos, fericită, ai mers la pătimire bucurându-te și, biruind pe cel cu multe meșteșugiri, de dreapta lui Hristos ai fost încununată; drept aceea și noi, minunându-ne, îți cântăm:
Bucură-te, ceea ce pe Cvintilian l-ai rușinat;
Bucură-te, ceea ce mai înainte de pătimire ai adus Domnului rugăciuni cu lacrimi;
Bucura-te, cea a cărei rugăciune întru miros de bună mireasmă Hristos a primit-o;
Bucură-te, ceea ce spre chinuri ai fost însoțită de cetățenii și cunoscuții tăi;
Bucură-te, cea care cu vitejie de suflet mergeai la pătimire;
Bucură-te, ceea ce te-ai grăbit a pătimi, nădejdea punându-ți în Domnul;
Bucură-te, cea întărită în chinuri de Domnul Iisus;
Bucură-te, iubitoare a Mirelui ceresc;
Bucură-te, ceea ce pentru El chinuri cumplite ai suferit;
Bucură-te, ceea ce ai primit în schimb Împărăția Cerurilor;
Bucură-te, ceea ce mire pământesc nu ai voit;
Bucură-te, ceea ce pentru Mirele tău ceresc ai primit a muri;
Bucură-te, Sfântă Agata, fecioară Muceniță a lui Hristos!

Condacul 4

Mergând pe calea pătimirii, prea cinstită Agata, ți s-au dezlegat sandalele și punând piciorul pe o piatră ca să le legi, nu ai mai văzut pe nimeni din cetățenii săi, că toți lăsându-te s-au întors; atunci ai lăcrimat și suspinând cu duhul, cântai lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 4

Văzându-te părăsită de toți cunoscuții tăi, te-ai rugat pe cale, zicând: „Atotputernice Doamne, pentru cetățenii mei cei ce nu au crezut că pentru Tine voiesc să pătimesc, arată o minune la locul acesta.” Și îndată a crescut un măslin sălbatic fără roadă, care închipuia pe cei fără de roadă, și toți care au văzut minunea te fericeau cu graiuri ca acestea:
Bucură-te, ceea ce nesilită de nimeni ai mers spre pătimire;
Bucură-te, rugătoare pentru încreștinarea cetății tale;
Bucură-te, ceea ce ai fost dusă la o femeie păgână bogată, anume Afrodisia;
Bucură-te, ceea ce ai răbdat cuvintele amăgitoare ale celor cinci fiice ale ei;
Bucură-te, ceea ce nu te-ai lăsat înșelată de laude și cinstiri;
Bucură-te, cea neînfricoșată de amenințări;
Bucură-te, ceea ce te-ai ferit de ospețele, cântările și dansurile alcătuite întru ispitirea ta;
Bucură-te, mireasa lui Hristos, care nu te uitai la acestea;
Bucură-te, ceea ce aveai mintea și gândul întemeiate pe piatra credinței;
Bucură-te, cea nedespărțită de dragostea lui Hristos;
Bucură-te, ceea ce ai lepădat cuvintele lor înșelătoare;
Bucură-te, ceea ce ai rămas neclintită, ca un diamant;
Bucură-te, Sfântă Agata, fecioară Muceniță a lui Hristos!

Condacul 5

Stând întemeiată pe Hristos-Piatra credinței răspundeai păgânilor, zicând: „Desfătările lumești sunt ca ploaia care precum spune dumnezeiescul Cuvânt, lovește în casa care are temelie pe piatră; pentru că eu pe piatra lui Hristos avându-mi tăria mea, voi aduce cântarea de biruință lui Dumnezeu: Aliluia!”

Icosul 5

Văzând acea femeie, Afrodisia, pe cea tare și nemișcată în credință, a mers la dregător și i-a zis: „Mai lesne este a înmuia piatra decât a o depărta pe ea de la Hristos”. Atunci, chemând-o pe Sfânta Agata la judecată, cu iuțime o înfricoșa, iar noi cu laude o fericim:
Bucură-te, ceea ce înaintea împăratului pământesc ai stat;
Bucură-te, ceea ce ai răspuns că ești roaba lui Hristos;
Bucură-te, cea care ai zis: „Acesta este bunul meu neam, adică a mărturisi pe Hristos”;
Bucură-te, ceea ce ai spus: „Sunt liberă a alege adevărul”;
Bucură-te, ceea ce te-ai făgăduit a sluji lui Hristos;
Bucură-te, ceea ce i-ai zis împăratului „rob al pământului”;
Bucură-te, mustrătoare a relei credințe;
Bucură-te, ceea ce nu te-ai temut de mânia păgânilor;
Bucură-te, cea care nu ai vrut a te închina lemnelor și pietrelor;
Bucură-te, ceea ce strigai că idolii nu sunt dumnezei, ci locașuri ale demonilor;
Bucură-te, văditoare a înșelăciunii păgânismului;
Bucură-te, ceea ce ziceai ca psalmistul: „asemenea idolilor să fie cei ce se închină lor”;
Bucură-te, Sfântă Agata, fecioară Muceniță a lui Hristos!

Condacul 6

Privindu-te dregătorul, pe tine, tânără prea frumoasă, cu cuvinte dulci ți-a zis: „Ascultă sfatul meu cel bun, o, fecioară, și adu jertfă împreună cu noi”. Dar fecioara cea sfântă cu înțelepciune i-a răspuns: „Rămâi tu cu zeii tăi, iar eu, aducându-mă jertfă lui Hristos Dumnezeu, voi cânta Lui: Aliluia!”

Icosul 6

Din porunca dregătorului tăindu-ți-se pieptul și în temniță fiind aruncată, la miezul nopții o lumină mare a strălucit și un bătrân încuviințat, având doctorii în mâini, voia a te tămădui, dar tu ai răspuns: „Mai bine este mie a muri decât să-ți îngădui a te atinge de trupul meu”. Atunci apostolul lui Hristos, Sfântul Petru, bucurându-se te-a lăudat, zicând:
Bucură-te, fecioară mai tare decât diamantul;
Bucură-te, piatră aleasă și cinstită;
Bucură-te, cea care, cu bărbăția ta, mirare Îngerilor te-ai făcut;
Bucură-te, ceea ce prin răbdarea ta rușine diavolilor și groază le-ai adus;
Bucură-te, ceea ce tainic ai fost ocrotită de Apostolul Domnului;
Bucură-te, cea la care trimis a fost de Hristos să te vindece;
Bucură-te, ceea ce, asemenea marilor pătimitori, pentru Evanghelie te-ai jertfit;
Bucură-te, cea ale cărei nevoințe Hristos le-a primit;
Bucură-te, cunună prea aleasă fiindu-ți pregătită în Raiul desfătării;
Bucură-te, ceea ce preafrumoasă comoară ți-ai adunat în ceruri;
Bucură-te, a Panormului odraslă sfântă;
Bucură-te, cea tămăduită în chip minunat;
Bucură-te, Sfântă Agata, fecioară Muceniță a lui Hristos!

Condacul 7

Văzându-se pe sine Sfânta tămăduită de toate rănile sale și de apostolească vedere bucurându-se, toată noaptea L-a lăudat pe Dumnezeul minunilor, veselindu-se și cântând Lui: Aliluia!

Icosul 7

Înfricoșându-se străjerii temniței au fugit, iar cei legați ziceau către Sfânta: „Iată, deschise sunt ușile, mergi unde voiești”, dar ea le-a răspuns: „Să nu-mi fie mie a mă lipsi de cununa mucenicească și a duce pe străjeri în primejdie”. Deci, pentru o înțelepciune ca aceasta, te cinstim așa:
Bucură-te, turn neclintit;
Bucură-te, zid nebiruit;
Bucură-te, viță aleasă;
Bucură-te, stâlpare cerească;
Bucură-te, pasăre înalt zburătoare;
Bucură-te, aur lămurit, trecut prin foc și chinuri;
Bucură-te, pildă de viață care luminezi mintea noastră;
Bucură-te, ceea ce depărtezi de la noi întunericul necredinței;
Bucură-te, odraslă sfântă din păgâni;
Bucură-te, laudă a Bisericii;
Bucură-te, Sfântă Agata, fecioară Muceniță a lui Hristos!

Condacul 8

Chinurile cu vitejie răbdându-le și credința creștină limpede vestind, ai fost dusă în temniță, iar acolo ți-ai ridicat mâinile la rugăciune zicând: „Mulțumesc Ție, Doamne, că m-ai învrednicit a pătimi pentru numele Tău; deci, ascultă-mă în ceasul acesta și dă-mi să trec la Tine, după mila Ta cea bogată”. Așa rugându-te, ți-ai dat sufletul în mâinile lui Hristos, cântând: Aliluia!

Icosul 8

Adunându-se toți cetățenii la prohodirea cinstitului trup al Sfintei Mucenițe, un înger în chipul unui tânăr a pus în raclă o tăbliță de piatră pe care era scris așa: „Minte cuvioasă, cinste de la Dumnezeu și izbăvire patriei” și îndată nevăzut s-a făcut; pentru care minune, noi păcătoșii în cuvinte de laudă o cinstim, zicând:
Bucură-te, cea de Îngeri însoțită;
Bucură-te, ceea ce ai primit cinste cerească;
Bucură-te, cea ale cărei sfinte moaște au fost slăvite prin daruri minunate;
Bucură-te, ceea ce cu mare cinste la îngropare ai fost petrecută;
Bucură-te, ceea ce patriei tale ca un mărgăritar ales te-ai dăruit;
Bucură-te, cea a cărei râvnă a fost mărturisită de tăblița de piatră pusă de înger pe racla ta;
Bucură-te, ceea ce pe pământ ai dus viață îngerească;
Bucură-te, cea primită de Îngeri întru dănțuire cerească;
Bucură-te, cea căreia porțile cerești frumos împodobite ți s-au deschis;
Bucură-te, cea mult lăudată de oștile cerești;
Bucură-te, cea primită în mijlocul cetelor mucenicești;
Bucură-te, cea al cărei cap a fost împodobit cu luminoasă cunună de Hristos, Mirele tău Cel ceresc;
Bucură-te, Sfântă Agata, fecioară Muceniță a lui Hristos!

Condacul 9

După săvârșirea fericitei fecioare Agata, ticălosul dregător, vrând ca ale ei averi să le ia, pe neașteptate în râu s-a înecat ca alt faraon și a pierit cu sunet; iar numele Sfintei până la marginile lumii s-a vestit spre slava lui Dumnezeu, Care, pentru milele Sale, dăruite nouă prin Sfinții Săi, primește de la noi cântarea: Aliluia!

Icosul 9

Trecând un an de la sfârșitul Sfintei o minune prea slăvită s-a făcut; Muntele Etna, foc mare vărsând, răsuna foarte, pietrele ca ceara topindu-se și tot poporul Cataniei, întru mare frică fiind, a alergat la biserica Muceniței Agata și luând haina ei cu care era acoperit mormântul întru pomenirea smereniei ei, au stat împotriva focului, iar focul văzând haina, cu rușine s-a stins. Atunci tot poporul cu bucurie mare lăuda pe Dumnezeu și pe cinstita Muceniță, cuvinte de laudă zicând:
Bucură-te, apărătoare a noastră în vreme de primejdii;
Bucură-te, cea a cărei îndrăzneală către Dumnezeu este nouă facere de minuni;
Bucură-te, cea prin care ne izbăvim din tot felul de necazuri;
Bucură-te, ceea ce pe diavoli îi izgonești, când chemăm numele tău;
Bucură-te, păzitoare a cetății tale;
Bucură-te, sprijitoare a celor bătrâni și neputincioși;
Bucură-te, ceea ce ai aflat har la Dumnezeu;
Bucură-te, ceea ce în dar dai tuturor celor necăjiți mângâiere;
Bucură-te, a tinerilor călăuzitoare;
Bucură-te, dulce mângâietoare;
Bucură-te, a tuturor creștinilor ajutătoare;
Bucură-te, a fecioarelor păzitoare;
Bucură-te, Sfântă Agata, fecioară Muceniță a lui Hristos!

Condacul 10

Cine nu se va mira de răbdarea ta, Sfântă Muceniță, și cine nu se va minuna de darurile cu care te-ai îmbogățit de la Cel Preaînalt, slăvită fiind în cer și pe pământ cu nenumărate minuni, pentru care cu mulțumire cântăm Preasfintei Treimi: Aliluia!

Icosul 10

Nu a putut să te întoarcă de la dragostea lui Hristos nici mânia dregătorului, nici frica de chinuri și nici temnița, dorind să mori pentru sfântul Său nume, ca să împărățești cu El în veci. Drept aceea noi, cu guri nevrednice, te cinstim așa:
Bucură-te, ceea ce acum vezi pe Cel pe Care L-ai dorit;
Bucură-te, ceea ce în lumina Sfintei Treimi te veselești;
Bucură-te, mijlocitoare pentru noi în vremea necazurilor;
Bucură-te, grabnică ajutătoare a creștinilor;
Bucură-te, cea care mijlocești de la Hristos mântuire celor ce te cinstesc;
Bucură-te, vindecătoarea celor care cu credință cinstesc racla sfintelor tale moaște;
Bucură-te, ceea ce împarți tuturor din darurile pe care ți le-a dat Hristos;
Bucură-te, împlinitoarea cererilor celor de folos;
Bucură-te, din belșug dăruitoare de binefaceri;
Bucură-te, ocrotitoare a celor ce poartă numele tău;
Bucură-te, slavă a tuturor creștinilor;
Bucură-te, podoabă și laudă a Bisericilor;
Bucură-te, Sfântă Agata, fecioară Muceniță a lui Hristos!

Condacul 11

Împodobită fiind cu frumusețile fecioriei și luminată cu strălucirea muceniciei, ca o mireasă a lui Hristos, ai mers către cămara de nuntă cea din ceruri; pentru aceasta, astăzi săvârșind praznicul tău în toată lumea, slăvim pe Mântuitorul, Cel ce te-a slăvit pe tine, cântându-I: Aliluia!

Icosul 11

Străină minune s-a făcut la adormirea ta, preaslăvită Muceniță Agata, că îngerul a adus din cer la mormântul tău tăbliță de piatră scrisă, arătând prin aceasta cum slăvește Dumnezeu pe robii Săi, nu numai în cer, ci și pe pământ. De aceea, adunându-ne, cu laude de cântări te fericim, zicând:
Bucură-te, fecioară preafrumoasă;
Bucură-te, stea prealuminoasă;
Bucură-te, floare din văile lumii aleasă;
Bucură-te, a Împăratului ceresc mireasă;
Bucură-te, podoabă a fecioarelor;
Bucură-te, pildă a creștinelor;
Bucură-te, ajutătoare a văduvelor;
Bucură-te, îmbucurătoarea a mâhniților;
Bucură-te, domolitoare a patimilor;
Bucură-te, risipitoare a poftelor;
Bucură-te, izbăvitoare de farmece;
Bucură-te, izgonitoarea duhurilor rele;
Bucură-te, Sfântă Agata, fecioară Muceniță a lui Hristos!

Condacul 12

Precum cerul este împodobit cu stele, așa fecioara și Mucenița Agata cu multe daruri este împodobită: al credinței, al fecioriei și al muceniciei, precum și cu frumosul ei nume, care arată bunătatea ei sufletească. Pentru aceasta s-a dăruit izbăvire patriei sale și pentru noi toți rugătoare neîncetată, ca una ce stă cu îndrăzneală împreună cu Îngerii și cântă Preasfintei Treimi: Aliluia!

Icosul 12

Lăudăm, cinstim și fericim nevoințele tale, Muceniță a lui Hristos, că biruind lumea și pe diavol, te-ai încununat cu cununa biruinței de la Împăratul ceresc. Mijlocește acum pentru noi toți și izbăvește-ne de vrăjmași, de boli și de necazuri, ca, dobândind viață cu fapte bune, să putem întru liniște a-ți cânta:
Bucură-te, cea asupra căreia s-a revărsat darul facerii de minuni;
Bucură-te, cea preamărită de Stăpânul Hristos;
Bucură-te, ceea ce bine ai chibzuit bogăția sufletului;
Bucură-te, lepădătoare a grijilor de pe pământ;
Bucură-te, cea luminată cu har din cer;
Bucură-te, cea căreia slava Domnului ți-a răsărit;
Bucură-te, ceea ce ai călcat trufia vrăjmașilor;
Bucură-te, ceea ce ai surpat mândria tiranilor;
Bucură-te, biruitoare a patimilor;
Bucură-te, a Bisericii tămâie cu bun miros;
Bucură-te, mângâietoare a sufletelor;
Bucură-te, tămăduitoare a trupurilor noastre;
Bucură-te, Sfântă Agata, fecioară Muceniță a lui Hristos!

Condacul 13

O, preacinstită și sfântă, dintre păgâni aleasă și lui Hristos logodită, prealăudată Agata, cea cu nume mare, podoaba Mucenicilor, roagă-te pentru noi, care cinstim acum cu dragoste pătimirea ta, ca să aflăm dezlegare de greșeli, iar în ziua cea de apoi să-L faci pe Judecătorul milostiv față de noi, ca, mântuindu-ne, să cântăm lui Dumnezeu împreună cu tine: Aliluia! (acest condac se zice de trei ori)

Apoi se zice Icosul 1 și Condacul 1

Icosul 1

Pe cât va fi cu putință, să lăudăm, din dragoste duhovnicească, muceniceștile nevoințe ale fericitei Agata, cuvinte de laudă aducând la pomenirea ei și zicând:
Bucură-te, mireasă a lui Hristos;
Bucură-te, a fecioarelor podoabă aleasă;
Bucură-te, odor al cetelor celor de sus;
Bucură-te, stea luminoasă a cerului;
Bucură-te, rază frumoasă a Bisericii;
Bucură-te, ajutătoare a tuturor creștinilor;
Bucură-te, tămăduitoare a bolnavilor;
Bucură-te, apărătoare a cetății tale;
Bucură-te, izvorâtoare de minuni;
Bucură-te, grabnic sprijinitoare a celor ce te roagă;
Bucură-te, izbăvitoare a celor năpăstuiți;
Bucură-te, risipitoare de vrăjmași;
Bucură-te, Sfântă Agata, fecioară Muceniță a lui Hristos!

Condacul 1

A cinsti nevoințele și luptele Sfinților Mucenici, cucernic lucru se arată, bine plăcut lui Dumnezeu și de mult folos sufletelor noastre; pentru aceasta, adunându-ne, în cântări de laudă să cinstim pe fecioara Agata, vlăstarul Siciliei, zicând: Bucură-te, Sfântă Agata, fecioară Muceniță a lui Hristos!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor