miercuri, 22 februarie 2023

Otet din cidru de mere - beneficii pentru sanatate

 Otet din cidru de mere - beneficii pentru sanatate

Este consumat de foarte mult timp intr-o sumedenie de retete culinare si este folosit de zeci de ani ca si remediu pentru o serie de probleme de sanatate.


Cuprinsul acestui articol:

1. Otet din cidru de mere – ce este?

2. Cidru de mere si otet din cidru de mere

3. Otet din cidru de mere – Beneficii

4. Ce tip de otet din cidru de mere sa achizitionati?

5. Cum sa consumati otet din cidru de mere?

6. Prepararea otetului din cidru de mere acasa – reteta simpla

7. Posibile efecte secundare ale consumului de otet din cidru de mere


Este vorba despre otetul din cidru de mere, care incepe sa capete din ce in ce mai multa popularitate, mai ales in urma unor beneficii asupra sanatatii, garantate de diverse studii de specialitate, cata vreme este folosit in mod corect.


Otetul este un produs obtinut prin fermentatie, proces prin care zaharurile din alimente sunt descompuse de bacterii si drojdie. In prima faza a fermentatiei, zaharurile sunt transformate in alcool, ca apoi acesta sa devina otet (ingredientul principal este acidul acetic).




Acest aliment poate fi preparat din numeroase fructe, legume si cereale, printre care se numara si merele. In afara de acid acetic, otetul din cidru de mere mai contine si alti acizi, vitamine, saruri minerale si aminoacizi.

De-a lungul secolelor, otetul a fost folosit in numeroase scopuri, de la prepararea muraturilor si asezonarea salatelor, pana la curatarea obiectelor electrocasnice si reducerea febrei. Recent, otetul din cidru de mere a inceput sa fie considerat chiar un tonic pentru organism si utilizat ca remediu naturist, desi dovezile stiintifice care sa ii ateste beneficiile reale in acest sens sunt inca insuficiente.


Otet din cidru de mere – ce este?

Otetul de mere este obtinut prin fermentarea zaharurilor din mere, ceea ce le transforma in acid acetic – ingredientul activ din otet.


In magazine puteti vedea otet de cidru de mere etichetat ca „filtrat” (un lichid limpede) sau nefiltrat – acesta din urma contine ceva cunoscut sub numele de „mama”.

Aceasta inseamna ca sunt prezente proteine, enzime si bacterii prietenoase si confera acestui tip de otet un aspect tulbure.


Alte fructe pot fi folosite pentru a crea otet de cidru aromat – baza otetului va fi de obicei mar cu fructe, cum ar fi zmeura, adaugate in timpul fabricarii.



Otet tulbure din cidru de mere cu zmeura 500ml Clearspring


Otet tulbure din cidru de mere cu Matcha si Lamaie 500ml Clearspring


Otet tulbure din cidru de mere cu ghimbir, turmeric si piper negru 500ml Clearspring

Otetul din cidru de mere cu zmeura, spre exemplu, este dulce si fructat – ideal pentru a prepara cu el bauturi racoritoare, sucuri si limonade. Se poate adauga in diverse sosuri si dressing-uri pentru o aroma deosebita.


Otetul din cidru de mere cu Matcha si lamaie are o aroma proaspata, vibranta si usor dulceaga. Are o culoare verzuie. Este delicios atunci cand este amestecat cu putin suc de mere si apa calda pentru a obtine o bautura pe care sa o serviti dimineata.


Varianta de otet din cidru de mere cu ghimbir, turmeric si piper negru poate fi folosita ca si tonic zilnic – amestecati 2 linguri de otet cu putina apa. Puteti dealtfel sa il adaugati in limonade. Ca si aroma, este condimentat, savuros.

Este excelent pentru gatit sau in diverse dressing-uri, topping-uri sau sosuri.


Otetul din cidru de mere cu piersica are o aroma proaspata si fructata, cu o aciditate moderata. Este perfecta pentru limonade racoritoare sau dressing-uri.


Cidru de mere si otet din cidru de mere

Cidrul de mere este fabricat din mere proaspete, presate. Se aseamana cu sucul de mere, dar nu este filtrat si prelucrat in aceeasi maniera.


Otetul din cidru de mere este, de fapt, cidru de mere lasat la fermentat, proces in urma caruia zaharurile sunt transformate in alcool. Apoi, este supus unui nou proces de fermentare, in care alcoolul este transformat in acid acetic.


Cel de-al doilea proces de fermentare explica proprietatile benefice asupra sanatatii pe care otetul din cidru de mere le are.


Cidrul de mere, pe de alta parte, are un gust minunat, dar nu ofera aceleasi proprietati benefice pentru sanatate.



Otet tulbure din cidru de mere cu piersica 500ml Clearspring

Otet tulbure din cidru de mere cu piersica 500ml Clearspring

Otet din cidru de mere – Beneficii

Desi este utilizat de sute de ani ca remediu traditional pentru o serie de afectiuni (nu doar in scop gastronomic si domestic), otetul din cidru de mere a devenit popular la sfarsitul anilor ’50 in SUA, odata cu lansarea best-seller-ului Folk Medicine A Vermont Doctor’s Guide to Good Health, semnat de D.C. Davis.


Pe masura ce medicina alternativa a inceput sa evolueze si sa castige popularitate, otetul din cidru de mere si suplimentele naturiste cu acest ingredient au inceput si ele sa fie folosite la scara larga.


Eticheta produselor naturiste pe baza de otet din cidru de mere contine liste intregi de efecte terapeutice, de la eliminarea parazitilor capilari, pana la combaterea imbatranirii premature si eliminarea toxinelor din organism.


Pentru uz intern, consumul zilnic de maxim 2 lingurite de otet din cidru de mere poate sa ajute in urmatoarele afectiuni:


pierderea in greutate (adauga 2 lingurite de otet din cidru de mere la 500 ml apa si consuma aceasta mixtura pe parcursul zilei);

detoxifierea organismului;

reducerea nivelului de colesterol (prin cresterea productiei biliare);

inducerea senzatiei de satietate, inhiband apetitul;

controlul diabetului;

reducerea presiunii arteriale, scaderea tensiunii (otetul din cidru de mere creste productia de oxid nitric, care relaxeaza vasele de sange);

tratarea cancerului (diferitii acizi din otetul din cidru de mere au proprietati anti-canceroase si anti-tumorale, iar continutul de polifenoli, care sunt antioxidanti puternici, au, de asemenea, efecte anti-cancer);

tratarea sughitului;

vindecarea gatului iritat si a simptomelor de raceala si gripa, datorita proprietatilor antibacteriene si antivirale pe care le are;

prevenirea indigestiei, arsurilor la stomac si a constipatiei (merele sunt bogate in pectina, care se gaseste si in otetul din cidru de mere nefiltrat – aceasta calmeaza tractul gastro-intestinal, previne crampele, balonarea si gazele);

tratarea congestiei nazale, datorita proprietatilor sale antivirale, de reducere a diferitilor alergeni;

energizarea organismului si sustinerea unei stari de bine, actionand ca un calmant si antidepresiv natural datorita capacitatii sale de a descompune proteinele in amino acizi, unul dintre acestia fiind triptofanul;

tratarea crampelor nocturne;

tratarea halenei;

albirea dintilor (dupa periajul normal, folositi otet din cidru de mere diluat cu apa pentru a va clati gura);

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor