miercuri, 10 ianuarie 2024

Carbunele medicinal


 

Carbunele medicinal, inamicul toxinelor si al bolilor gastro-intestinale
Carbunele medicinal sau carbunele vegetal cum mai este supranumit, este cel mai vechi remediu, fiind folosit inca din cele mai vechi timpuri, intrebuintarile lui fiind multiple, incepand cu problemele de sanatate si pana la utilizarea sa in cosmetica sau purificarea apei.
In zilele noastre, carbunele medicinal si carbunele activ se gasesc in farmacii sub forma de capsule, sau pulbere.
Ce este carbunele medicinal si carbunele activ
Carbunele medicinal se obtine, in general prin arderea, intr-un mediu lipsit de oxigen, si la o temperatura foarte ridicata (peste 600 grade) a unor materii vegetale, precum scoarta de copac, coji de nuci sau de nuca de cocos. Dacă în cazul arderii normale, lemnul se transformă în cenuşă, atunci când este lipsit de oxigen, el se transformă în cărbune, dezvoltând o reţea microscopică de pori.
Rezultatul obtinut este un carbon foarte poros, care odata ajuns in corp, se dezintegreaza in particule foarte mici care se raspandesc in tot corpul, comportandu-se precum un burete, absorbind toxinele, bacteriile, ciupercile si substantele toxice din organism, neutralizandu-le si eliminandu-le prin scaun.
În ciuda progreselor făcute in industria farmaceutică, nu s-a descoperit inca, un antidot mai puternic la otrăvuri, precum cărbunele medicinal. Singurul progres pe care ştiinţa modernă l-a facut in aceasta directie, a fost să îmbunătăţească anumite proprietăţi, creând cărbunele activ.
Acesta este obţinut din cărbunele medicinal obişnuit, care este supus ulterior unor tratamente cu aburi, substanţe acide şi variaţii de temperatură foarte mari, menite sa desfunde porii microscopici existenţi, rezultand creşterea puterii de absorbţie a cărbunelui de 3 - 12 ori.
Aşadar, avantajul cărbunelui activ este că, are efecte terapeutice mai puternice, în cantităţi mult mai mici.
Principalele aplicatii ale carbunelui medicinal in problemele de sanatate si in cosmetica
Carbunele medicinal este recunoscut in special pentru utilizarile sale in afectiunile gastro-intestinale precum diaree, flatulenta, varsaturi, senzatie de prea plin. Si in cazul gastritei sau ulcerului, pulberea de carbune medicinal este printre cele mai bune calmante gastrice, atenuand rapid senzatia de arsura si durere si favorizand cicatrizarea epiteliilor lezate.
Totodata, el este benefic si in cazul otravirii sau al intoxicatiilor alimentare ori in curele de detoxifiere. In intoxicatiile alimentare, carbunele activ actioneaza in cazul majoritatii toxinelor, insa nu toate (de ex. etanol) numai daca este administrat cat mai rapid dupa ingerarea toxinelor, pentru a nu apuca trecerea lor in sange.
Este foarte importanta hidratarea corespunzatoare pe perioada administrarii, deoarece aceasta sustine procesul de dezintegrare optima a particulelor de carbon si eliminarea toxinelor.
Curele de detoxifiere a organismului cu carbune medicinal dureaza 3-4 saptamani avand multiple beneficii:
- eliminarea acidului uric din sange
- reglarea valorilor creatininei
- stimularea evacuarii bilei (indicata in cazul dispepticilor si celor cu crize biliare frecvente)
- are proprietatea de a "curata pielea" (benefica in cazul acneei sau al bolilor cronice de piele)
Extern, pulberea de carbune amestecata cu apa si aplicata direct pe piele, sub forma de cataplasma, este un remediu antiinfectios si cicatrizant extrem de eficient. Poate fi folosita cu succes in cazul ranilor, taieturilor, intepaturilor de insecte, muscaturilor de animale, vanatailor, stimuland vindecarea si regenerarea tesuturilor.
Administrarea de carbune medicinal nu are efecte secundate majore, insa, trebuie avut in vedere, ca efectul sau de absorbtie al toxinelor se poate exercita si asupra unor substante din anumite medicamente. Asadar, nu este recomandat a se asocia cu alte medicamente, decat in urma consultarii medicului. De asemenea, carbunele activ poate determina constipatie sau colorarea scaunului in negru. Nu este recomandata folosirea carbunelui medicinal in cazul constipatiei cronice sau al obstructiei intestinale.
In industria cosmetica, carbunele este un ingredient in diferite produse de curatate a pielii, sampoane, etc. Acesta se regaseste pe etichetele produselor, sub denumirea de charcoal. Fara a fi dovedite clinic, unele surse vorbesc despre beneficiile pulberei de carbune activ in curatarea si albirea dintilor sau eliminarea placii bacteriene, similar bicarbonatului de sodiu. Ei recomanda folosirea unei cantitati mici de pudra, pentru periajul dintilor.
Reteta traditionala pentru eliminarea accelerata a toxinelor
Se amesteca o lingurita de carbune medicinal cu 2-3 lingurite de ulei de masline extravirgin (sau ulei de cocos), pasta obtinuta inghitindu-se cu apa, dimineata pe stomacul gol. Pentru un efect mai puternic, procedura se poate repeta si seara.
In primele doua saptamani de cura pot aparea reactii specifice proceselor de detoxifiere: schimbarea mirosului corporal sau al secretiilor, transpiratie mai abundenta, etc.
In cazul persoanelor suferinde de constipatie, se pot administra in paralel si diferite laxative, pentru a normaliza digestia.
In popor, se considera ca aceasta procedura este aproape magica, afirmand ca intinereste corpul cu pana la 2-3 ani, datorita curatarii sangelui, primenirii respiratiei si reglarii proceselor digestive. Si daca amintim ca renumitul Valeriu Popa (1924-1997), un mare vindecator al Romaniei si autor a numeroase carti despre vindecare, afirma ca "toate bolile incep din colon" sau ca "nu exista decat o singura boala, boala sangelui stricat", atunci putem spune ca, intr-adevar, o procedura de detoxifiere precum cea cu pulbere de carbune medicinal este cu-adevarat miraculoasa, intrucat ea poate fi premisa vindecarii oricarei boli.
Alte utilizari ale carbunelui inca din cele mai vechi timpuri
In misticism, se considera despre carbune ca are capacitatea de a extrage raul din corp, si din suflet si ca protejeaza impotriva deochiului si al farmecelor.
Pe langa efectele asupra sanatatii pe care le are carbunele, acesta a fost folosit inca din cele mai vechi timpuri si pentru efectul sau de curatare a apei. In urma cu foarte mult timp, fenicienii au descoperit proprietatile de filtrare a apei, cu ajutorul carbunelui, dezinfectand astfel apa depozitata in butoaie, aceasta redevenind potabila.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor