În Duminica Ortodoxiei
La Ectenia mare:
Pentru ca să caute cu ochi milostiv la Sfânta Sa Biserică și să o păzească pe ea nevătămată și nebiruită de eresuri și de credințe deșarte, și cu pacea Sa să o îngrădească, Domnului să ne rugăm!
Pentru ca să potolească dezbinările și cu puterea Sfântului Duh să îi întoarcă pe toți care s-au abătut de la cunoștința Adevărului și să îi numere cu turma Sa cea aleasă, Domnului să ne rugăm!
Pentru ca să lumineze cu lumina Înțelepciunii celei dumnezeiești cugetele celor care s-au întunecat cu necredința, iar pe credincioșii săi să-i întărească și neclintiți întru dreapta credință să-i păzească, Domnului să ne rugăm!
Pentru încetarea dezbinării Bisericilor Ortodoxe autocefale, pentru potolirea întărâtărilor păgânilor și pentru stricarea degrab a răzvrătirilor ereticilor și a schismaticilor, Domnului să ne rugăm!
Pentru adunarea celor risipiți, pentru întoarcerea celor rătăciți și pentru unirea lor cu Sfânta Sa sobornicească și apostolească Biserică, Domnului să ne rugăm!
La Ectenia întreită:
Cela ce nu voiești moartea păcătosului, ci să se întoarcă și să fie viu, întoarce-i pe toți cei rătăciți de la dreapta credință prin erezii de tot felul, spre cunoașterea Adevărului Tău, spre a-și dori să devină mădulare vii ale Bisericii Tale celei Sfinte, prin Botez, Mirungere și Euharistie, rugămu-ne Ție, Milostive Doamne, auzi-ne și ne miluiește !
Cela ce ai zidit această lume spre Slava Ta, dorind ca tot omul să se mântuiască și la cunoștința Adevărului să vină, fă ca și cei ce se împotrivesc cuvântului Tău din ignoranță și din neștiință, să se întoarcă întru pocăințăde la rătăcirile lor pierzătoare de suflet, vindecându-le mintea de întunecarea eresurilor și împreunându-i cu turma Ta cea cuvântătoare în staulul Bisericii celei Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească, pentru ca pe Tine, Adevăratul Dumnezeul nostru, să te preaslăvească, rugămu-ne Ție, Atotputernice și Făcătorule a toate, auzi-ne și ne miluiește!
Rugăciune:
Dumnezeule PreaÎnalte și Ziditorule a toate, Cela ce umpli toate cu slava Ta și pe toate le ții cu puterea Ta, Ție, Izvorule a toate darurile cerești și pământești, Îți mulțumim noi, nevrednicii robii Tăi, căci nu Te-ai întors cu totul de la făptura Ta pentru fărădelegile noastre, ci Te-ai milostivit spre noi cu îndurările Tale. Tu spre mântuirea noastră ai trimis pe Unul Născut Fiul Tău, ca tot cel ce crede într-Însul să nu piară, ci să aibă viață veșnică, căci nu voiești moartea păcătosului, ci să se întoarcă și să fie viu. Tu, privind spre neputința firiiomenești, ne-ai cercetat pe noi cu harul Sfântului Tău Duh și ne-ai întărit întru mântuitoarea credință și întrunădejdea desăvârșită a veșnicelor bunătăți, povățuindu-ne, astfel, spre Sionul cel Ceresc.
Mărturisim Dumnezeule, marea și neajunsa iubire de oameni și multa Ta milostivire ce ai revărsat-o spre noi, robii Tăi. Dar văzând alunecările multora de la Adevăr, cu osârdie Te rugăm, Atotbunule, să cauți spre tot poporul ortodox de aici și de pretutindeni, căci întru durere mărturisim: chiar de am și primit întru bucurie Bunăvestirea Fiului Tău, ne numim doar cu buzele ucenici ai Săi, pentru că, iată, Legea a slăbit, Evanghelia nu se mai lucrează și toată Scriptura nu este băgată în seamă, din pricina spinilor deșertăciunilor lumești și ai patimilor ce ne-au făcut pe noi ortodocșii prea puțin-roditori. Și dacă noi, cei ce am primit arvuna Duhului, nu înmulțim talanții nicidecum, ce să mai spunem de cei din afara Bisericii ce zac cu totul fără de rod, orbiți la minte de groaznicele eresuri, separați de Trupul lui Hristos prin schisme și dezbinări, împotrivindu-se cu totul Evangheliei, hulind pe Duhul Sfânt, depărtați fiind de moștenirea Ta, leapădați de Harul Tău și răpuși spre judecata nemitarnică a PreaSfântului Tău CuvântÎntrupat?
Preamilostive și Atotputernice, nu Te mânia până în sfârșit! Fii nouă milostiv și ne întărește cu puterea Ta întru Dreapta Credință, spre a fi în lume martori ai Învierii Fiului Tău, atât prin viețuirea cuviincioasă întru păzirea poruncilor Sale, cât și prin râvna propovăduirii Adevărului revelat.
Iar pentru cei ce rătăcesc pe căi piezișe te rugăm: luminează-le mintea cu Lumina Ta cea dumnezeiască, ca să cunoască Adevărul Tău descoperit prin Hristos Iisus, Domnul nostru, în Sfânta Sa Biserică; înmoaie înăsprirea inimii lor cu dulceața Harului Tău celui dumnezeiesc și trezește-le auzul, ca să primească glasul Tău ce-i cheamă la pocăință, ca astfel să se întoarcă către Tine și să fie vii. Îndreptează, Dumnezeule, Părinte Atotțiitorule, viața lor străină de buna cuviință creștinească și așează-i statornic pe cărările mântuirii în Sfânta Ta Sobornicească și Apostolească Biserică, dobândind înnoirea firii, adică nașterea din nou prin Taina Sfântului Botez, primind darurile Duhului Sfânt prin Taina Mirungerii și unindu-se desăvârșit cu Hristos prin Sfânta Euharistie.
Nu întoarce fața Ta de la noi, Părinte Îndurate. Fă ca toți întru sfințenie și fără de prihană să petrecem, viind ca mădulare ale Bisericii Ortodoxe, celei Una, Sfântă, Sobornisească și Apostolească, ca astfel, mântuitoarea credință să se înrădăcineze și dătătoare de rod în inimile tuturor desăvârșit să se arate. Dă-ne bucuria mântuirii întru Împărăția Fiului Tău.
Insuflă, Părinte Sfinte, ierarhilor și preoților ortodocși grija înfiorată a păstoririi oilor celor cuvântătoare și râvna sfântă spre propovăduirea dreptei credințe, lucrând statornic și neobosit întru călăuzirea turmei celei duhovnicești spre pășunile mănoase ale Împărăției Cerurilor și purcezând neobosit spre aflarea celor rătăciți. Nu-i lăsa pe păstorii noștri să se abată de la Adevăr, devenind ei înșiși lupi răpitori care să risipească turma dreptcredincioșilor, călăuzind mioarele pe căile pierzării, ci revarsă peste ei și peste noi toți Duhul Tău Cel Sfânt ce să lucreze întru noi despătimirea, luminarea și îndumnezeirea, ca doar așa fiind povățuiți, să ajungem la unimea credinței, la măsura vârstei deplinătății lui Hristos, întru nădejde nezdruncinată, întru dragoste desăvârșită și astfel, cu cetele îngerești și cu toți sfinții, să Te slăvim pe Tine,Tatăl Cel Ceresc, împreună cu Fiul Tău Cel Unul Născut și cu pre Sfântul, Bunul și de Viață făcătorul Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!
Prochimen:
Cine este Dumnezeu mare ca Dumnezeul nostru; Tu ești Dumnezeu Carele faci minuni.
Duminica Ortodoxiei
Fiecare dintre voi are acasă cel puţin o icoană. Voi ştiţi ce sunt icoanele? Sunt ferestre prin care noi putem vedea lumea nevăzută. Fiecare icoană este o fereastră deschisă spre cer, prin care vedem imaginea Domnului nostru Iisus Hristos, sau a Maicii Domnului, sau a unui sfânt. Privind icoanele ne aducem mereu aminte cum ar trebui să fim de fapt: asemenea sfinţilor, adică buni şi sinceri, având credinţă în Dumnezeu şi încredere în dragostea Sa.
Prima duminică din Postul Mare se numeşte Duminica Ortodoxiei. În secolul VIII un împărat bizantin a poruncit ca toate icoanele să fie scoase din biserici, crezând că doar Dumnezeu trebuie cinstit. După mai bine de o sută de ani în care din porunca împăratului cei care apărau icoanele erau persecutaţi, a ajuns împărăteasă Teodora. După moartea soţului ei, care ura icoanele, împărăteasa Teodora a pregătit un Sinod în care Sfinţii Părinţi au mărturisit credinţa cea dreaptă şi cinstirea icoanelor.
Sinodul a avut loc cu o zi înainte de prima duminică din Post, de aceea această Duminică se numeşte Duminica Ortodoxiei, ca să ne aducă mereu aminte de victoria dreptei credinţe asupra ereziilor. Atunci a avut loc o procesiune cu sfintele icoane către biserica Sfânta Sofia din Constantinopol. În amintirea acelei zile, astăzi în multe biserici oamenii merg la Sfânta Liturghie purtând fiecare câte o icoană, iar la sfârşitul slujbei are loc o procesiune, fie în jurul bisericii, fie prin localitate.
Fie că este o icoană mare, într-o catedrală, fie că e o iconiţă mică pe care creştinul o poartă la gât, icoana ne aduce aproape persoana pe care o reprezintă. Atunci când spunem o rugăciune în faţa unei icoane, ne adresăm sfântului sau sfintei din icoană, care ne aude şi ne ascultă rugăciunea.
- 1. Coloraţi planşa de mai sus, în care vedeţi prima procesiune cu sfintele icoane din Duminica Ortodoxiei, care a avut loc în anul 843.
- 2. Dacă la biserica voastră se organizează procesiunea cu icoane, pregătiţi-vă icoana favorită pentru a o lua cu voi la Sf. Liturghie. Fiecare membru al familiei voastre trebuie să aibă o icoană.
- 3. Puteţi să faceţi chiar voi o icoană cu sfântul vostru ocrotitor. Căutaţi o bucată de lemn tăiat ca pentru o icoană, pe care vopsiţi-l cu auriu sau o culoare deschisă. Dacă nu găsiţi, puteţi folosi un carton mai gros. Rugaţi-vă părinţii sau profesorul de religie să vă caute pe internet o planşă de colorat cu sfântul al cărui nume îl purtaţi sau cu Maica Domnului sau Domnul Hristos. Coloraţi-o frumos sau pictaţi-o cu acuarele. Decupaţi-o şi lipiţi-o pe lemnul (sau cartonul) pregătit înainte.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.