sâmbătă, 25 mai 2024

DE UNDE SE IAU BOLILE?

 Despre boli trebuie să știți cîteva lucruri de căpătîi. Omul trăiește într-o lume deopotrivă moartă (pietre, apă, lut, aer…) și vie (gîze, păsări, pești, juvine…). Lumea vie este alcătuită dintr-o mulțime de vietăți, printre care se află și omul. Vietățile trăiesc nu numai în afara, ci și înăuntrul omului. În lăuntrul omului, trăiesc vietăți mici și foarte mici. Pe toate putem să le înpărțim în două: a) folositoare și b) dăunătoare. Fără vietățile folositoare dinăuntrul lui, omul nici nu ar putea trăi. Din opus, vietățile răufăcătoare îi spurcă viața, i-o scurtează, îl calicesc sau îl omoară în scurtă vreme. În spatele numeroaselor denumiri de boli se ascund de cele
mai dese ori niște mici sau foarte mici vietăți, și anume: 1) viruși, 2) bacterii, 3) ciuperci și 4) mici vietăți de tot felul (limbrici, păduchi, căpușe…).

La acestea se adaugă bolile pricinuite altfel, și anume: 1) rănile (lovituri, tăieturi, mușcături…), 2) disfuncțiile organelor (înnăscute sau căpătate), 3) otrăvirile (mîncare, băutură, leacuri…) sau 4) purtările noastre sau ale altora (griji, înfurieri, dezamăgiri, degerături, supraîncălzire…). Disfuncțiile organelor pot să fie (a) trecătoare și (b) netrecătoare.

Trebuie să înpărțim toate bolile încă în doua: 1) sufletești și 2) trupești. Bolile sufletești se răsfrîng asupra trupului și, din opus, bolile trupești se răsfrîng asupra sufletului. Bolile sau, altfel zis, stările sufletești pot să ducă și la moartea omului. Cum se spune bine, a murit de inimă rea. Tămăduitorii vor scrie o boală trupească, dar pricina morții este alta. Astăzi multă lume moare din pricina stărilor sufletești, stîrnite de o proastă rînduire a vieții obșteși, dar vindecătorii scriu că omul a murit de infarct, insult, tensiune arterială înaltă sau de bătrînețe, dacă omul este mai învîrstă și ei nu știu ce altceva să scrie. Ei zic că nu pot să dovedească moartea adusă de stările sufletești, ceea ce nu este adevărat, științific vorbind.

Oamenii ar putea să se lecuiască și singuri de multe ori, numai că se tem. Ei au fost greșit învățați că trebuie să nu se bage în treaba altor meseriași, fiind speriați cu urmările unor asemenea încercări nefericite, dar care sînt rare. Cercetările noastre științifice arată că cei care s-au încumetat să pună mîna pe carte sau să cotrobăiască prin Internet și să pună capul în mișcare s-au întremat adesea de boli de care tămăduitorii n-au fost în stare să-i sape. Neîndoios, omul nu poate să se descurce fără tămăduitor în unele înprejurări. Cel care va pune cugetul la treabă va descoperi neapărat cum să le deosebească.

Nu lăsați bolile nevindecate. Trupul nu încetează să lupte cu boala. El pierde puteri tot timpul. Dacă se mai adaugă o boală, atunci trupul pierde și mai multe puteri. Puterile care îi rămîn ar putea să nu îi mai ajute să învingă alte boli. Astfel bolile îl năpădesc și îl doboară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor