luni, 12 august 2024

Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Panaghia Xenia” 23 August

 


Minunile Maicii Domnului „Străina”



Maica Domnului, Minunile Maicii Domnului, Minunile Maicii Domnului Străina, Icoana Maicii Domnului Straina (Xenia)
În Mănăstirea Kato Xenia, la cincizeci de kilometri de orașul Volos (Grecia), se păstrează, pe lângă două fragmente din brâul Maicii Domnului, aduse aici în anul 1522, și icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului numită Străina (Xenia), deoarece a venit aici dintr-un loc străin.

Icoana datează din secolul VI, din perioada iconoclastă. Pentru a fi salvată de la distrugere, icoana a fost pusă într-un cufăr, iar cufărul a fost aruncat în mare, încredințat fiind astfel în grija Maicii Domnului. Cufărul a ajuns în vechea așezare a actualului port Ahilio, unde icoana a strălucit puternic și, astfel, localnicii au aflat-o. Și, pentru că nu știau de unde vine, au numit-o Străina, de vreme ce fusese adusă la țărm venind dintr-un loc străin, necunoscut lor.

În locul unde a fost descoperită icoana, a fost ridicată o mănăstire. Dar, fiind la țărmul mării, aceasta a fost supusă numeroaselor atacuri ale piraților. Când sfântul locaș a fost incendiat de ei, a ars complet, rămânând neatinsă de urgia flăcărilor, doar puțin înnegrită de fum, numai icoana Maicii Domnului Străina.

Ca să fie ferită de atacurile piraților, icoana a fost dusă la Mănăstirea Panaghia Chitiotisa, unde a rămas până în anul 1750, an în care, din pricina atacurilor turcilor asupra mănăstrii, călugării au luat icoana și de aici și, construind un metoc la 12 kilometri mai jos, au pus-o acolo. Mănăstirea au numit-o Kato Xenia (Xenia de Jos). Dar și acest locaș a fost distrus în anul 1980, în urma unui cutremur devastator. Ulterior, cu ajutorul Maicii Domnului, s-a reconstruit mănăstirea la un kilometru mai jos, unde terenul este mai stabil.

Icoana Maicii Domnului Străina este prăznuită la 23 august, când este și hramul Mănăstirii Kato Xenia, care o adăpostește.

„Prezența Preacuratei în viața creștinului e o neîntreruptă minune”:

Paraclisul Maicii Domnului „Panaghia Xenia”


Slavă Ție, Dumnezeul nostru, slavă Ție.

Împărate ceresc, Mângâieto­rule, Duhul adevărului, Care pretutindenea ești și toate le îm­plinești, Vistierul bunătăților și dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea și mântuiește, Bunule, sufletele noastre.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi (de trei ori).

Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Preasfântă Treime, miluiește-ne pe noi. Doam­ne, curățește păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează și vin­decă neputințele noas­tre, pentru numele Tău.

Doamne miluiește (de trei ori), Slavă..., și acum...

Tatăl nostru, Care ești în ceruri, sfin­țească-Se numele Tău, vie împărăția Ta, fie voia Ta, precum în cer așa și pe pă­mânt. Pâinea noastră cea de toate zilele, dă-ne-o nouă astăzi și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noș­tri. Și nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbă­vește de cel rău. Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu miluiește-ne pe noi. Amin

Slavă..., Și acum...

Veniți să ne închinăm Împăratului nos­tru Dumnezeu.

Veniți să ne închi­năm și să cădem la Hristos, Împăratul nostru Dumnezeu.

Veniți să ne închinăm și să că­dem la Însuși Hristos, Împăratul și Dumne­zeul nostru.

Apoi Psalmul 142:

Doamne, auzi rugăciunea mea, ascultă cererea mea, întru credincioşia Ta, auzi-mă, întru dreptatea Ta. Să nu intri la judecată cu robul Tău, că nimeni din cei vii nu-i drept înaintea Ta. Vrăjmaşul prigoneşte sufletul meu şi viaţa mea o calcă în picioare; făcutu-m-a să locuiesc în întuneric ca morţii cei din veacuri. Mâhnit e duhul în mine şi inima mea încremenită înlăuntrul meu. Adusu-mi-am aminte de zilele cele de demult; cugetat-am la toate lucrurile Tale, la faptele mâinilor Tale m-am gândit. Întins-am către Tine mâinile mele, sufletul meu ca un pământ însetoşat. Degrab auzi-mă, Doamne, că a slăbit duhul meu. Nu-ţi întoarce fața Ta de la mine, ca să nu mă asemăn celor ce se coboară în mormânt. Fă să aud dimineaţa mila Ta, că la Tine îmi este nădejdea. Arată-mi calea pe care voi merge, că la Tine am ridicat sufletul meu. Scapă-mă de vrăjmaşii mei, că la Tine alerg, Doamne. Învaţă-mă să fac voia Ta, că Tu eşti Dumnezeul meu. Duhul Tău cel bun să mă povăţuiască la pământul dreptăţii. Pentru numele Tău, Doamne, dăruieşte-mi viaţă. Întru dreptatea Ta scoate din necaz sufletul meu. Fă bunătate de stârpeşte pe vrăjmaşii mei şi pierde pe toţi cei ce necăjesc sufletul meu, că eu sunt robul Tău. 

Aliluia, aliluia, aliluia, slavă Ție, Dumnezeule! (de trei ori)

Dumnezeu este Domnul... (de trei ori)

Apoi zicem acest tropar:

Înaintea Icoanei tale minunate și sfinte, pe care cu adevărat o numim Străina Purtătoare de Dumnezeu (Născătoarea de Dumnezeu), căzând, strigăm ție din adâncul sufletului: primește glasurile noastre cu îndurare, Născătoare de Dumnezeu și cererile tuturor le împlinește, Fecioară, căci tu ești apărătoarea și scăparea noastră, ca și Maică a Ziditorului.

Slavă... Și acum...

Prin a ta umbrire tainică, Fecioară, sfânta ta Icoană cea plină de har izvorăște totdeauna vindecări. Căci izvor preafolositor a fost primit de Tesalieni, și adăpost cald celor din Magnesia. De aceea, Străină Fecioară, multele minuni cu evlavie le vestim.

 

Canonul Maicii Domnului „Panaghia Xenia”

Cântarea 1

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi!

Înaintea Icoanei minunate a Străinei să cădem cu toții, strigând din suflet; cererile noastre le împlinește, Fecioară, ca un izvor nesecat de milă.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi!

De la răsărit a coborât în chip minunat, prin mare, Icoana ta cea sfântă, și mare de dumnezeiești daruri ne revarsă, Străină, nouă rugătorilor tăi.

Slavă...

Izvorând dulceața pârâielor nemateriale, dătătoare de viață, Străină Născătoare de Dumnezeu, smulgi toată amărăciunea patimilor și veselești sufletele celor ce te măresc pe tine.

Și acum...

Cu milă în privire, caută Fecioară cu îndurare, prin dumnezeiasca ta Icoană, către cei ce stau cu toată evlavia și dăruiește împlinirea cererilor lor.

 

Cântarea a 3-a

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi!

De toată nevoia și necazul și de felurite rele întâmplări și de strâmtorări mântuiește pe cei ce caută scăpare prin Icoana ta cea minunată, și slăvesc Neîntinată (Curată), măririle tale.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi!

De patimi și de boli și de asupriri grele, degrabă se izbăvește Magnesia cu ajutorul tău de unde se vestesc, Fecioară, Străină, Născătoare de Dumnezeu, darurile tale cele dumnezeiești ale ocrotirii tale.

Slavă...

Pe cei slabi îi vindecă, dând totdeauna tărie, Fecioară, celor păgubiți cu suferințe și asupriri, harul cel binefăcător al sfintei tale Icoane, pe care în chip strălucit ai slăvit-o cu umbrirea ta.

Și acum...

Izbăvește de toată nevoia, Fecioară Străină Stăpână, pe cei ce de pretutindeni cu credință se grăbesc și dă tuturor, Fecioară, vindecare și mântuire și milă dumnezeiască.

Izbăvește de nevoi pe robii tăi, Născătoare de Dumnezei, că toți, după Dumnezeu, la tine scăpăm, ca și către un zid nestricat și folositor.

Apărătoarea noastră și mare scăpare și veghetoare fiind, Fecioară Străină, să nu încetezi ca totdeauna să dăruiești celor cu inimă neîndoielnică, bunătatea harurilor tale, Curată, care curg prin dumnezeiasca ta Icoană. 
 

Cântarea a 4-a

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi!

Tesalia vestește împreună cu Evia minunile tale, iar cu deosebire Magnesia se desfătează, Fecioară, cu bunăvoirea ta.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi!

După cum din foc ai mântuit, Fecioară, Icoana ta cea preacinstită, tot așa stinge, rugămu-ne, cărbunii patimilor noastre, Curată.

Slavă...

Izbăvește de boli și de primejdii vătămătoare și de asupriri, o, Străină Fecioară Curată, pe cei ce caută scăpare prin Icoana ta.

Și acum...

Se laudă cu slava ta toată Magnesia, Străină Preaslăvită, ca și cu o comoară de mare preț, îmbogățindu-se cu cinstita ta Icoană.

 

Cântarea a 5-a

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi!

Apără, Curată, de toată împresurarea și strâmtorarea sfânta ta Mănăstire, care cade cu credință înaintea Icoanei tale.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi!

Pentru cei ce măresc cu toată evlavia, Străină, cu cântări sfinte, mărimea darurilor tale, cerem purtarea ta de grijă cea caldă.

Slavă...

Ne-a venit în chip minunat din Răsărit cinstită Icoana ta ca și o comoară dumnezeiească, și ne îmbogățește totdeauna cu minuni.

Și acum...

Maică a lui Dumnezeu, veselia Magnesienilor, și scăparea dumnezeieștii tale Mănăstiri, să nu încetezi ca totdeauna să ne aperi pe noi.

 

Cântarea a 6-a

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi!

După cum ai mântuit de boli molipsitoare, Fecioară, pe cei ce au alergat la acoperământul tău cel dumnezeiesc, și de plaga lăcustei ai izbăvit pe cei ce ai căutat ajutorul tău cel cald, tot așa depărtează de la noi, Născătoare de Dumnezeu, Străină, toată asuprirea.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi!

Biserica ta și sfânta ta Mănăstire o întărește prin dumnezeiasca ta Icoană, ceea ce ai lucrat verdeața binemirositoare a feluritelor tale minuni, Stăpână; de unde cu mireasmă tainică mântuiește-ne pe noi de mirosul cel greu al patimilor.

Slavă...

Pe Mântuitorul a toată lumea născând, mântuirea oamenilor te-ai arătat, Născătoare de Dumnezeu Străină Preasfântă, de unde nouă celor ce cădem, Curată, înaintea Icoanei tale celei sfinte ne dăruiește totdeauna ajutor mântuitor.

Și acum...

De valurile cele nimicitoare de suflet ale vieții nevătămați pe noi ne mântuiește, Fecioară, și condu-ne prin a ta călăuzire la limanul dumnezeieștii tale voințe, căci la tine alergăm cu credință, cerând grabnic ajutor.

Izbăvește de nevoi pe robii tăi, Născătoare de Dumnezeu, că toți, după Dumnezeu, la tine scăpăm, ca și către un zid nestricat și folositor.

Apărătoarea noastră și mare scăpare și veghetoare fiind, Fecioară Străină, să nu încetezi ca totdeauna să dăruiești celor cu inimă neîndoielnică, bunătatea harurilor tale, Curată, care curg prin dumnezeiasca ta Icoană. 

Prin cinstita ta Icoană, Curată, magnesienii împreună cu ivirenii se veselesc și toată Tesalia alergând, laudă cu cântări minunile tale, Străină, căci tu ești scăparea tuturor.

 

Prochimen, glasul al 4-lea

Înaintea feței tale se vor ruga bogații poporului.

Stih: Îmi voi aduce aminte de numele tău.

 

Evanghelia
(Luca I, 39-46, 56)

În zilele acelea, sculându-se Maria, s-a dus în grabă la munte, într-un oraș a lui Iuda şi a intrat în casa lui Zaharia şi s-a închinat Elisabetei. Iar când a auzit Elisabeta închinarea Mariei, a săltat pruncul în pântecele ei; şi Elisabeta s-a umplut de Duhul Sfânt şi a strigat cu glas mare şi a zis:  Binecuvântată eşti tu între femei şi  binecuvântat este rodul pântecelui tău. Şi de unde mie aceasta, ca să vină la mine Maica Domnului meu? Că, iată, cum a ajuns la mine glasul închinării tale, a săltat pruncul de bucurie în pântecele meu. Şi fericită este aceea care a crezut că se vor împlini cele spuse ei de la Domnul. Şi a zis Maria:  Măreşte sufletul meu pe Domnul şi s-a bucurat duhul meu de Dumnezeu, Mântuitorul meu. Că a căutat spre smerenia roabei Sale; că iată, de acum mă vor ferici toate neamurile. Că mi-a făcut mie măriri Cel puternic, şi sfânt numele Lui. Şi a rămas Maria împreună cu Eisabeta ca la trei luni; apoi s-a înapoiat la casa ei.

Slavă…

Părinte, Cuvinte și Duhule, Treime Sfântă, curățește mulțimea greșelilor noastre.

Și acum…

Pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, Milostive, curățește mulțimea greșelilor noastre.

Bogăție neîmpuținată are Magnesia, Fecioară, prin Icoana ta care s-a numit Străina preaiubitoarea, căci cu îmbelșugare izvorăște străine minuni puternice, izbăvindu-i de patimi și asupriri pe cei ce cu curăție se grăbesc la aceasta, și bolile izgonindu-le, și de bucurie umplând totdeauna, Fecioară Preasfântă, pe cei care cu credință neîndoielnică vestesc purtarea de grijă cea caldă pentru turma ta.

 

Cântarea a 7-a

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi!

Stropind tuturor multa ta purtare de grijă, Născătoare de Dumnezeu, ai izbăvit de secetă și ploaie ai adus, Curată, celor ce strigau: Binecuvântat ești, Dumnezeul părinților noștri.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi!

Râu de haruri țâșnind, Fecioară, din icoana ta, izbăvește de boli și de toată neputința pe cei care strigă totdeauna: Binecuvântat ești, Dumnezeul părinților noștri.

Slavă...

Harul tău cel bogat, venind mereu prin cinstita ta Icoană, stinge cărbunii bolilor, Fecioară, și ne rourează totdeauna cu roua milelor tale, Născătoare de Dumnezeu.

Și acum...

Fii acoperământ și zid sfintei tale Mănăstiri, Străină Preacurată, oferind darurilor tale strălucite celor care strigă cu credință: Bucură-te, Fecioară, Curată, ocrotitoarea noastră.

 

Cântarea a 8-a

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi!

Din răsărit, pe mare ne-a sosit sfânta ta Icoană, Fecioară, și oferă tuturor har mântuitor.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi!

Tărie trupurilor și sufletelor dă-ne nouă, celor ce alergăm către Străina Născătoare de Dumnezeu, prin izvorâtoarea de minuni și dumnezeiasca ta Icoană.

Binecuvântăm pe Tatăl şi pe Fiul şi pe Sfântul Duh, Domnul.

Se veselește Magnesia, Fecioară, cu deosebire Almiros și Volos, de izvorâtoarea de minuni și dumnezeiasca ta Icoană.

Și acum...

Acoperă, Fecioară, de săgețile lui Veliar sfânta ta Mănăstire, Născătoare de Dumnezeu, care se laudă cu dumnezeiasca ta Icoană.

 

Cântarea a 9-a

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi!

Iată, Tesalia toată, Născătoare de Dumnezeu, căzând la sfânta ta Icoană, laudă cu cântări și cinstește minunile tale.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi!

Mănăstirea ta cea sfântă păzește-o, Fecioară, cea cu adevărat totdeauna Maică iubitoare, și dă acesteia neîncetat binecuvântarea ta.

Slavă...

Înalță la cer mintea mea, Fecioară, Născătoare de Dumnezeu, lăudând minunile tale, Străină, și lumineaz-o cu lumina slavei tale.

Și acum...

Lăudând harul tău, Străină Preasfântă, cu smerenie în suflet strigăm ție: Să nu încetezi, Prealăudată, să ne ocrotești pe noi.

Cuvine-se cu adevărat să te fericim, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită și prea nevinovată și Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce ești mai cinstită decât heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât serafimii, care fără stricăciune pe Dumnezeu Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim.

Apoi zicem aceste tropare:

A venit în chip minunat Icoana ta în Magnesia ca o comoară sfântă, pe care Straina o numim, cu străine minuni, Fecioară Născătoare de Dumnezeu, și o mărim.

Se bucură Mănăstirea ta cea sfântă, având în sânul ei Icoana ta acoperământ, pe care Străina o numim, cu numele întărind cele ce s-au făcut, Fecioară, și o mărim.

S-a mântuit Icoana ta cea minunată, odinioară, din focul nimicitor, în chip minunat, și ca dumnezeiască cinste a fost dăruită, Născătoare de Dumnezeu, acestui staul dumnezeiesc care te laudă cu cântări.

După cum de plaga lăcustei ai izbăvit în chip minunat, Fecioară, cu veghea ta cea caldă, și de boala molipsitoare ai mântuit pe robii tăi, tot așa, Străină, neîncetat mântuiește-ne pe noi.

Se bucură Magnesia cu duhul, Străină Preasfântă, prin Icoana ta cea cinstită, și cu Evia, împreună și cu Fthiotis, laudă multele tale minuni, Fecioară.

Păzește și acoperă Mănăstirea ta de toată vătămarea și Volosul și Almirosul și Tesalia și toată Elada, care te mărește pe tine, Străină Născătoare de Dumnezeu.

Toate oștile îngerești, Înaintemergătorule al Domnului, cei doisprezece Apostoli și toți Sfinții, împreună cu Născtoare de Dumnezeu faceți rugăciuni ca să ne mântuiască pe noi.

Sfinte Dumnezeule..., Preasfântă Treime..., Tatăl nostru

Apoi:

Toți cei care îngenunchează cu credință înaintea Preasfintei tale Icoane, Străină, Prealăudată, izbăvește-i de toate întristările și grelele încercări, și împlinește fiecare cerere la cei ce cu umilință se roagă, Preacurată. Și te roagă să se dăruiescă sfintei tale Mănăstiri și la toată Magnesia darurile și ocrotirea ta.

Paraclis tipărit cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ignatie, Mitropolitul Dimitriadei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor