Prietenii Rosiei Montane, Asociatia Bucuresti si partenerii lor ii invita pe iubitorii Rosiei Montane la sarbatorirea a 1888 de ani de atestare documentara a localitatii din Apuseni. Ziua Rosiei Montane este sarbatorita in ziua 6 februarie 2019, in Bucuresti, la Muzeul National al Taranului Roman. Meniul deja traditional si palinca din localitate, concertele, proiectiile de filme si dezbaterile sunt si de aceasta data incluse in program. Evenimentul este menit sa promoveze valorile culturale si de patrimoniu ale asezarii din Tara Motilor, sa ii determine pe sustinatori sa continue demersurile pentru protejarea ei si sa contribuie la dezvoltarea pe termen mediu si lung prin promovarea turismului local.
Programul evenimentului
Gusta Rosia Montana - masa caritabila
16.00-22.00, Clubul Taranului
Gusta Rosia Montana este o actiune caritabila, organizata in cadrul Zilei Rosiei Montane, prin care ajutam Scoala „Simion Balint” din localitate si pe elevii sai. Participantii pot comanda un meniu traditional din Rosia, gatit la Clubul Taranului: varzar si palinca, cartofi rantaliti cu carnati de Rosia si clatite cu gem din Apuseni. Exista si varianta vegetariana. Fondurile rezultate sustin educatia copiilor din localitate. Haideti sa vedeti ce gust are Rosia Montana si sa sustineti o cauza buna! Actiunea se desfasoara la Clubul Taranului, incepand cu ora 16.00. Comenzile pot fi preluate pana la ora 22.00. Numarul de portii este limitat, asa ca ii rugam pe doritori sa vina din timp. Meniul poate fi luat la pachet, iar donatia recomandata este de 35 de lei.
Proiectii de film
17.30-21.30, Cinema Muzeul Taranului
Proiectiile acestei editii trateaza relatia patrimoniu-natura-comunitate in Romania. Fie vorba de Rosia Montana, sudul Transilvaniei, padurile virgine sau Delta Vacaresti, raportul intre cele trei elemente nu este intotdeauna armonios si e nevoie de echilibru.
17.30 Oamenii Patrimoniului
Romania, 2017, 31 de minute
Regia de Ira Merzlichin
Oamenii Patrimoniului este despre aceia dintre noi care, la un moment dat, au ales sa se dedice comunitatilor, sa le ajute in reconstruirea identitatii lor si in dezvoltarea sustenabila, pornind de la acel dram de autentic ce le defineste: patrimoniul cultural. Seria de scurtmetraje, realizata in cinci sate diferite, prezinta initiative independente ce au adus schimbari in viata locala, precum si dificultatile aparute.
18.15 Fanete Montane
Romania, 2012, 62 de minute
Regia de Agota Juhasz
Pelicula prezinta practicile traditionale privind fanetele din Transilvania, ce creeaza si intretin o biodiversitate remarcabila si peisaje specifice. Ele asigura mancare sanatoasa si sustenabilitatea economiei si a comunitatilor rurale. Documentarul a fost premiat la Festivalul de film de la Sondrio, Italia. Coloana sonora a peliculei este asigurata de Folker Egyuttes, formatie de muzica traditionala din zona.
19.30 Virgo
Romania, 2018, 44 de minute
Regia de Lise Hendrix si Vlad Sacaleanu
Documentarul exploreaza ecosistemul unicat in Europa al padurilor virgine din Romania. Acesta e amenintat de defrisari ilegale si de lipsa intentiilor de conservare a mediului. Filmat in 70 de locuri, dupa mai mult de 5.000 de kilometri parcursi, Virgo este o meditatie vizuala ce ofera o intelegere mai buna a acestui mediu, dar si consolare.
20.30 Acasa
Romania, 2017, 32 de minute
Regia de Radu Ciorniciuc
Pitorescul cartier Vacaresti fusese daramat in anii ‘80 ai megalomaniei comuniste, pentru a face loc unui lac de acumulare. Proiectul a fost abandonat dupa Revolutie, iar zona umeda a vegetat de la sine, ajungand a nimanui. Dupa 18 ani, intr-o baraca de la marginea baltii, Gica Pescarul si copiii sai au devenit locuitorii neoficiali ai Deltei Vacaresti. Insa zona e pe cale sa se schimbe, odata cu interventia statului si transformarea in rezervatie naturala. Ce se va intampla cu familia crescuta odata cu acest ecosistem?
Vernisajul expozitiei fotografice Rosia Montana – o familie, un secol, o poveste
19.00-19.30, Sala Acvariu
Perioada de vizitare: 6-24 februarie
Va invitam sa vedeti Rosia Montana prin lentila unui fotograf care si-a imortalizat incepand cu anul 1916 familia si localitatea natala in ipostaze cu o puternica incarcatura personala.
Masa rotunda De la protejarea patrimoniului rural la construire comunitara. Obstacole, solutii, modele de buna practica
19.30-20.30, Clubul Taranului
Dezbatere moderata de Andrei Mihail, doctor in antropologie.
Concert Retro Future
20.30-21.30, Clubul Taranului
Retro Future este o nebunie de trupa ce canta jazz/swing/blues/ragtime/rock/soul/gospel la o multitudine de instrumente si suna bine de tot. Cu mintile odihnite, coardele vocale unse si degetele trosnite, sunt gata sa va gadile urechile, speram la fel de proaspete si dornice de muzica buna.
Concert Mircea Florian si Scoala de Tulnice
21.30-22.30, Clubul Taranului
Mircea Florian este o legenda a muzicii, de aproape 50 de ani in cautare de noi forme care sfideaza cenzura si normele. El ne duce un pas mai departe, acolo unde nu ne-am gandit ca muzica poate ajunge. Cum altfel, cand alaturi de el sunt cinci muzicieni cu multa fantezie, cantand la tulnic si la alte instrumente rare?
Cea de-a noua editie a Zilei Rosiei Montane este posibila cu ajutorul voluntarilor Prietenii Rosiei Montane si al Asociatiei Bucuresti.
Ziua Rosiei Montane se bazeaza pe trei principii:
1. Este un eveniment apolitic. Nu este acceptata nicio forma de colaborare, contributie sau promovare politica, nici prezenta persoanelor politice. Nu este acceptata politizarea prin alte cai.
2. Se bazeaza exclusiv pe activitatea de voluntariat a tuturor persoanelor implicate: organizatori, invitati, parteneri etc.
3. Este un eveniment deschis, cu intrare libera.
https://www.daciccool.ro/timp-liber/evenimente/9430-ziua-rosiei-montane-la-mtr
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.