duminică, 6 octombrie 2019

Reincep atelierele de creativitate la Muzeul National al Taranului Roman

Din luna octombrie 2019, la Muzeul National al Taranului Roman reincep atelierele de creativitate, si se vor desfasura pana in iunie 2020. An nou scolar, cu aceleasi ateliere de dupa sau in loc de scoala: desen, pictura pe diverse suporturi, cusaturi, colaj, tesaturi fel de fel, povesti – povesti jucate, interpretate, ilustrate, animate, ceva despre muzeu si modelaj in ceara sau lut. Pentru copiii de la trei ani, sigur si pentru maturi si bunici, pentru scoli, gradinite, asociatii si scoli (asa-numite-oficial) speciale, din Bucuresti sau de oriunde.


Abordarile multidisciplinare si non-formale pun in centru viata taraneasca, povestea si obiectul taranesc, aducand in experienta imediata, recenta, a copilului un tip de cultura la care nu mai are acces in viata de zi cu zi.
Participarea la ateliere se face numai pe baza de inscriere si conform cu categoria de varsta indicata in descrierea atelierului.
Pretul: 25 lei/ participant/ atelier muzeu sau 30 lei/ participant/ atelier artisti invitati.
Au gratuitate beneficiarii organizatiilor nonprofit si ai scolilor speciale.

LUNI
10.00-11.30. Program pentru beneficiarii fundatiilor, asociatiilor si scolilor speciale. Pentru a participa la aceste ateliere este nevoie de o inscriere prealabila pe adresa de e-mail: atelieruldecreativitate@gmail.com , tipul de atelier urmand a fi stabilite tinand cont de caracteristicile grupului.

MARTI
10.30-12.00 Ateliere cu Beatrice Iordan

Atelier de teatru de umbre cu Beatrice Iordan
Ce vom face la acest atelier? Vom discuta un pic despre teatrul de umbre si despre originile sale, vom spune o serie de povesti (patru la numar, cate o poveste la fiecare atelier) alese de coordonatorul atelierului, ne vom imparti in echipe si vom trece la confectionarea siluetelor. Atelierul se va incheia cu jocul povestii la panoul de umbre, cu ajutorul siluetelor confectionate de copii.
Atelier recomandat copiilor peste 6 ani.

Povesti stampilate cu Beatrice Iordan
Pornind de la imagini vechi din arhiva vom incerca sa refacem un pic lumea satului romanesc de odinioara. Vom observa diferite tipuri de case si asezari, formele de relief unde se intindeau satele, animalele care misunau prin ograda casei, gradinile pline de flori si vegetatie, oamenii care animau satul, biserica, lautarii… Toate acestea vor fi asezate intr-o lucrare de mari dimensiuni cu ajutorul stampilelor create si lucrate de participanti. Stampilele lucrate de copii vor ramane la atelier, iar lucrarea, care se va completa treptat pe parcursul celor patru ateliere, va putea fi admirata la sfarsitul lunii iulie in sala de lucru si pe toate canalele media, desigur!
Atelierul se adreseaza copiilor peste 8 ani. La acest atelier copilul participant poate fi insotit de un adult cu care poate colabora.

Atelier de construit figurine din panusi cu Beatrice Iordan
Arta impletirii cu fibre vegetale este foarte veche realizandu-se obiecte diverse folosite in gospodarie astfel: de la case si hambare impletite din nuiele, mijloace de transport si de pastrare a produselor, pana la mobilier, leagane pentru copii si cosuri de gospodarie, palarii, jucarii si multe alte obiecte. Impletirea cu panus de porumb s-a folosit mai tarziu cand porumbul a intrat si in viata taranului roman. Se realizau in special obiecte simple gen jucarii, cosuri in care se tineau obiecte usoare, palarii etc. La acest atelier vom realiza in special jucarii: figurine de mici dimensiuni cu care ne putem juca sau decora camera, dar si mici aranjamente florale.
Atelierul este dedicat in principal copiilor peste 9 ani.
Inscrieri si detalii pe adresa de e-mail: beatriceiordan@yahoo.com .

13.00- 14.30. Povesti bricolate cu Beatrice Iordan
Acest atelier este pentru intreaga familie, copiii (peste 3 ani) si parintii trebuind sa duca la bun sfarsit, impreuna, crearea unor personaje de poveste. Pornind de la povesti deja existente sau inventate de coordonatorul atelierului sau chiar de catre copiii participanti, vom crea papusi, marionete, masti, castele si cate si mai cate, folosindu-ne de diverse materiale: sarma, lut, lana, hartie, lemn, aceasta nu inainte de a lua cunostinta, de a simti si pipai materialele cu care vom lucra.
In atelier se pune accentul pe bricolaj - pe constructia de papusi si decoruri, si nu pe jocul teatral propriu-zis.
Se recomanda participarea acelorasi persoane la cele patru ateliere (un atelier pe saptamana), pentru ca unele teme, fiind mai complexe, se finalizeaza pe parcursul mai multor intalniri.
Atelier recomandat familiei cu copii cu varsta de peste 3 ani.

MIERCURI
10.30-12.00. Ateliere de colaj, desen, cusaturi cu Ruxandra Grigorescu
Desen
Literatura taraneasca (povesti, ghicitori, legende, versuri), cate ceva despre calendarul crestin, obiceiuri, sarbatori si iarasi cate ceva despre lumea satului (case, gospodarie si gospodarire, bucatarie, imbracaminte si mobilier).
Aflati, discutati, inventati, desenati si scrieti, ilustrati.

Colaj
Cu foarfeci, lipici, cu material textil si nu numai, faceti „imagini” plecand de la o tema: sacosa de piata, sacul lui Mos Craciun, Punguta cu doi bani, animale combinate etc.

Cusaturi
Perna, camasa, traista etc., cusute cu ate colorate, cu margele si paiete, imprimate (cu carioci textile) sau brodate, invatand, intai, sa bagam ata-n ac, sa facem sau nu, nod la ata, sa coasem un nasture… si lista ramane deschisa, asteptam-acceptam si sugestiile copiilor, educatorilor, invatatorilor etc.
Pentru copii de la 5 ani.
Inscrieri la telefon 021 317 9659 sau pe adresa de e-mail:
atelieruldecreativitate@gmail.com

JOI
10.00-12.00. Ateliere cu Valentina Bacu

Atelier de construit jurnale de poveste cu Valentina Bacu
La atelierul de Construit jurnale de poveste, iti vei construi jurnalul dupa chipul si asemanarea personajului/ personajelor de poveste preferate. Te poti gandi la o fortareata inchisa sau pazita cu strasnicie de un balaur cu sapte capete sau de un dragon adormit, in care gandurile tale sa fie ferite de ochii celorlalti. Sau poti sa-l construiesti sub forma unui balon pregatit sa te poarte in tinuturi indepartate. Ori, de ce nu, sub forma unui palat, in care se pregateste cel mai important bal al anului si la care-ti inviti toti prietenii.
Varsta recomandata: copii peste 7 ani.

Atelierul de scotocit prin fotografii vechi cu Valentina Bacu
Ti s-a intamplat vreodata sa dai peste o fotografie alb-negru, ingalbenita la colturi, intr-un raft al bunicilor, si sa te izbeasca asemanarea cu strabunica/strabunicul? Evident, difera vesmintele, podoabele si alte accesorii, precum si faptul ca personajul „pozeaza”, pe cand tu esti obisnuit/a mai mult cu selfie-urile.
Dar privirea blanda o regasesti si-n ochii bunicii/bunicului atunci cand iti spune povesti. Cu cat privesti mai mult, cu atat incepi sa observi mai multe asemanari - si tie iti place sa porti parul intr-o parte sau cu impletituri sofisticate, haine inflorate sau esarfe de matase.
Atelierul de scotocit prin fotografii vechi te provoaca sa te opresti pentru o ora si jumatate, sa privesti si sa (te) gandesti intr-o fotografie din alte vremuri. Odata aleasa fotografia, o poti imprima si poti s-o readuci in prezent, adaugand culoare, dar si alte elemente care te caracterizeaza. In cadrul unui atelier de scotocit prin cutii cu fotografii vechi si obiecte-simbol ale patru comunitati din tara noastra - romani, maghiari, aromani, germani. Si, cine stie, poate vei descoperi lucruri noi despre tine sau despre familia ta.
Atelier recomandat copiilor peste 10 ani.

Atelier de realizare animatie cu Valentina Bacu
Printi, printese, balauri cu trei capete, iepuri fricosi sau, dimpotriva, iuti de picior si gata sa se ia la intrecere cu trei zmei de-odata. Iata cateva din personajele care au prins miscare in cadrul atelierelor de animatie Muzeul la cutie. Daca ai intre 8-12 ani si te gandesti serios ca rolul de regizor, scenarist sau animator ti s-ar potrivi si-ti plac si povestile taranesti sau basmele populare (sau esti curios sa le descoperi), te astept la un atelier de realizare animatie.
Tehnica pe care o vom utiliza este cea de stop-motion, asa ca inarmeaza-te cu muuulta rabdare inainte de toate, fiindca va fi nevoie de mii de cadre pentru un minut de animatie. Dar nu-ti face griji, vei lucra in echipa cu alti tineri talentati, ca in orice productie video. Vei invata sa creezi un story-board, sa negociezi situatii si sa gasesti solutii atunci este nevoie.
Numarul maxim de participanti: 10 copii, cu varsta peste 8 ani.
Atelier realizat in cadrul a doua intalniri.
Detalii si inscrieri pe adresa de e-mail: atelieruldecreativitate@gmail.com sau la numarul de telefon: 0742 011 027

VINERI
10.30-12.00. Atelierul Povesti cu urechi cu Calin Torsan

O intalnire muzicala destinata copiilor cu varste incepand de la 10 ani.
Ne vom legana impreuna pe o creanga cantatoare, dandu-ne in scranciob la capete diferite de fluier. Eu, povestindu-va despre ele si facandu-le sa rasune. Voi, ascultand sunete si cuvinte. Adica povesti...
Pentru cel mult 20 de persoane de la 10 la 18 ani.
Informatii si inscrieri la telefon: 021 317 9659 sau pe adresa de e-mail: atelieruldecreativitate@gmail.com

12.30-14.00. Atelier de radio cu Monica Chiorpec
In 1895, primul semnal radio a strabatut eterul, schimband definitiv istoria lumii. De atunci si pana astazi, radioul a devenit nu doar un mijloc de comunicare in masa, ci si prietenul a milioane de oameni de pe intreaga Planeta.
Daca sunt curiosi sa afle cateva dintre tainele radioului, le propunem copiilor si adolescentilor, cu varsta minima de 10 ani, un atelier de creativitate inedit. In cadrul acestuia, pot descoperi cele mai importante momente din istoria radioului, pot deslusi secretele redactarii unei stiri radio cu continut cultural, adaptat varstei lor, pot afla cum se realizeaza un interviu si, cel mai important, se vor deprinde cu tehnici de dictie, intonatie, respiratie corecta si de stapanire a emotiilor in fata microfonului. De asemenea, atelierul le va oferi participantilor cateva notiuni utile despre fenomenul fake news, care marcheaza in mod negativ mass-media de astazi.
Toate materialele pe care participantii le vor produce vor fi inregistrate, micii redactori sau reporteri radio putandu-se astfel lauda cu primele lor productii radiofonice.
Recomandat unui numar de maximum 8 copii, cu varsta peste 10 ani.
Detalii si inscrieri pe adresa de e-mail: atelieruldecreativitate@gmail.com

SAMBATA
10.00-11.20. Atelier pictura pe sticla cu Bogdan Herascu

In timpul atelierelor de pictura din cadrul Atelierului de Creativitate vom invata traditionala tehnica a zugravirii pe sticla. Cum facem asta? Cu curaj. Ne asezam pe scaun. In stanga avem apa de baut, in dreapta apa de pictat. Sau invers. Apoi desenam pe hartie multe linii, curbe, puncte. Balauri, sfinti, babe, bomboane, iarba, cer, luna, cai, frunze, lapte cu cereale, mici anotimpuri. Le trecem pe hartie de calc pe care o lipim de sticla. Intoarcem sticla pe spate si punem ce-am desenat pe geam. Pe urma punem culori, subtire mai intai, gros mai apoi. Terminam lucrarea, o inchidem pe spate cu carton si e buna de dat mare cu ea. Veniti pietricele si plecati munticei.
Pentru copii de minimum 6 ani, maximum 80.
Inscrieri la numarul de telefon 0726.237.376.
Pretul: 30 lei/participant.

11.30-13.00. Atelier de modelaj in argila si ceara cu Ovidiu Simionescu
Vor fi abordate o serie de tehnici: modelaj direct, realizare modele in ipsos si multiplicare cu ceara, realizare sabloane din carton si decupare din foi de ceara, decoruri pe vase din argila, modelate liber, decoruri pe vase din ceara turnate in mulaj de ipsos. Daca exista acordul parintilor, anumite piese mici se pot turna in bronz.
Subiecte: Circul, animale fantastice, compozitii cu figuri geometrice, explorarea spatiului cosmic, lumea subacvatica.
In cadrul fiecarei sedinte se vor prezenta exemple de lucru din fiecare din tehnicile abordate, lucrari de maestri si vor avea loc discutii pe marginea lor.
La sfarsitul sedintelor, copiii vor face selectii personale dintre lucrarile tuturor realizate in cadrul sedintei. Se vor face si sustineri individuale (explicatii pe marginea lucrarilor).
Acest curs de initiere in modelaj este pentru copii cu varste intre 6 si 10 ani.
Inscrieri la telefon 0737 346 872.
Pretul: 30 lei/participant.

11.00-13.00 si 14.00-16.00. Croit, tesut si cusut cu Lidia Stares - la Nuiele
In atelierele de cusut vom descoperi semne si insemne. Apoi le vom inventa pe ale noastre si le vom coase.
Tesutul in razboiul orizontal va consta in aflarea miscarilor elementare ale mainilor si picioarelor ce manevreaza razboiul, pentru a realiza o tesatura si vor executa un fragment de model, ca „scoarta” cu alesatura.
La razboiul vertical (gherghef cu urzeala), vom afla cum se realizeaza diferite forme geometrice, elemente decorative si legaturile necesare unui covor.
Pentru copii de la varsta de 6 ani si adulti.
Inscrieri la telefon 0722 798 284.

DUMINICA
10.00-11.30. Ateliere de modelaj lut cu Crina Cranta

Ceramica este un mestesug vechi - de la inceputul timpului oamenii au modelat pamantul, iar apoi l-au ars, cu ajutorul focului, pentru a-si construi recipiente, unelte, piese arhitecturale, obiecte de cult etc. In prezent, ceramica a evoluat la rang de arta. Vom explora impreuna tehnicile de modelaj ale pamantului si vom trezi curiozitatea in ceea ce priveste arta ceramica.
Copiii sub 5 ani vor lucra impreuna cu un parinte. Atelierul se va tine cu minimum 10 participanti.
Informatii si inscrieri la 0727 015 825.
Pretul: 30 lei/participant.
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro
Dacic Cool se numara printre partenerii media ai acestui eveniment.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor