luni, 30 noiembrie 2020

Testul de control al astmului bronsic la copii

 

Daca aveti un copil cu astm, stiti ca uneori poate fi dificil sa evaluati simptomele de care sufera, impactul lor asupra vietii de zi cu zi si eficacitatea efectiva a tratamentului. Exista un instrument specific pentru evaluarea controlului astmului la copiii cu varsta cuprinsa intre 4 si 11 ani. Cei peste 12 ani au un test pentru a determina daca astmul lor este bine controlat, dar acest test a fost refuzat pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 4 si 11 ani. Ce e de facut atunci? Acum ai un test special conceput pentru copiii sub 12 ani. Este scurt, simplu si usor de utilizat de catre copiii mici si de parintii lor. Testul are 7 intrebari: 4 pentru copil si 3 pentru parinti. Prin urmare, acest test implica atat copilul, cat si parintii lui si poate fi efectuat inainte sau in timpul unei vizite la medic.

Obiectivele sale sunt multiple:
- analizati copiii al caror astm nu este controlat (comportament inadecvat, tratament inadecvat);
- faceti mai usoare monitorizarea si controlul astmului;
- promoveaza dialogul dintre copil, parinti si medic.

Test de control al astmului pediatric
4 intrebari pentru copil
Utilizati zambete: 4 fete ale copiilor mai mult sau mai putin zambitoare si mai mult sau mai putin triste. Scorurile de utilizat sunt urmatoarele:
Fata foarte zambitoare = 3 puncte
Fata zambitoare moderat = 2 puncte
Fata trista = 1 punct
Fata foarte trista = 0 puncte
Intrebarile:
1) Cum este astmul astazi?
2) Astmul iti pune o problema cand alergi, cand faci gimnastica sau cand faci sport?
3) Tusesti din cauza astmului tau?
4) Te trezesti in timpul noptii din cauza astmului?
Trei intrebari pentru parinti:
Scor: 0 la 5 puncte
1) In ultimele 4 saptamani, cate zile a avut copilul dumneavoastra simptome de astm in timpul zilei?
2) In ultimele 4 saptamani, cate zile a suierat copilul dvs. din cauza astmului?
3) In ultimele 4 saptamani, de cate ori s-a trezit copilul dumneavoastra noaptea din cauza astmului?
Scor:
Un scor final intre 20 si 27 indica faptul ca astmul este probabil sub control.
Un scor sub 20 sugereaza ca astmul este probabil slab controlat

https://www.daciccool.ro/romania-mea/parerea-mea/10027-testul-de-control-al-astmului-bronsic-la-copii

La multi ani tuturor celor ce poarta numele Sf Andrei și tuturor românilor!







 

duminică, 29 noiembrie 2020

In Arena - Future Lab 2020 de ASLS Romania

 

Viitorul laborator Afis

Organizat de Asociația Studenților din Facultatea de Limbi și Literaturi Straine (ASLS Romania), Future Lab este un eveniment ce urmareste sa contribuie la progresul generatiei viitoare. Acesta are loc in mediul online si pune accentul atat pe dezvoltarea personala, cat si profesionala a studentilor. La eveniment participa George Bonea, Alin Comsa, Andra Pintican, care vor vorbi despre public speaking, personal branding, cheia unui interviu de succes și multe altele.

Scopul proiectului este acela de a in curaja gandirea in afara limitelor, dar si de a ajuta studentii sa decida cum isi vor cladi mai departe cariera. ASLS a pregatit niste webinarii foarte interesante, care, cu siguranta, le vor fi de folos studenti in deciziile referitoare la viitoarea cariera.
Pentru mai multe detalii, acces link-ul evenimentului: https://www.facebook.com/events/1497532653771570
Studentii sunt invitati sa ia parte la acest proiect desfasurat in mediul online, in perioada 27-29 noiembrie 2020 , si sa afle cum pot cuceri viitorul.

Printre partenerii media ai evenimentului se numara si canalul media online www.accmediachannel.ro si revista online www.daciccool.ro .

https://accmediachannel.ro/in-arena/in-arena-future-lab-2020-by-asls-romania/

sâmbătă, 28 noiembrie 2020

  Puteți comanda simplu de pe site-ul Fabricuta de Perdele - Decorint .

http://perdeleconfectionate.ro/?fbclid=IwAR2rYKuubHIgxR1XGkeG_FdM7JGUeqXHxJjtFo0LxnQfYAcVeo0-U502VrM

 La inceputul primaverii, la inceputul pandemiei, Cecilia Caragea a lansat rubrica ARENA SANATATII, o rubrica cu informatii relevante si explicatii pertinente din domeniul sanatatii, o rubrica video de ajutor pentru a face alegeri sanatoase, deoarece prezinta noutati din lumea medicala si sfaturi sanatoase, la indemana oricui, dar nu numai!


Pentru ca putem fi sanatosi doar intr-o societate sanatoasa, subiectele abordate sunt mai ample, mai diverse, mai complexe si ofera o perspectiva in plus asupra perioadei dificile pe care o abordam.

Pentru a descoperi aceasta rubrica video despre sanatate, medicina si stomatologie, dar si despre ce inseamna o societate sanatoasa, va invitam sa va abonati la canalul de youtube Cecilia Caragea accesand acest link: https://bit.ly/SubscribeCeciliaCaragea

Pentru alegeri sanatoase:
YouTube: https://www.youtube.com/CeciliaCaragea
Facebook: https://www.facebook.com/CeciliaCaragea
Instagram: https://www.instagram.com/ceciliacaragea

Multa sanatate!

MOL Romania sustine tineri din medii defavorizate

 

Permis de conducere pentru tineri din medii defavorizate

MOL Romania si Fundatia Pentru Comunitate au anuntat cea de-a sasea editie a programului Permis pentru viitor, prin care acopera costurile obtinerii permisului de conducere pentru tineri din medii defavorizate. Termenul de depunere a solicitarilor de finantare este 23 ianuarie 2021. De la inceputul acestui program, 80 de tineri au finalizat cu succes cursurile, iar alti 71 de beneficiari continua studiile sau sunt programati pentru examen. Programul Permis pentru viitor, organizat de Fundatia Pentru Comunitate din fondurile puse la dispozitie de MOL Romania, a ajuns la cea de-a sasea editie. Prin intermediul acestui program sunt acoperite costurile necesare pentru obtinerea permisului de conducere pentru tineri din medii defavorizate, pentru care permisul de conducere este o conditie sau poate fi un avantaj in obtinerea unui loc de munca sau in mentinerea si extinderea atributiilor de serviciu existente.
Persoanele eligibile pentru finantare sunt tinerii cu varsta intre 17 si 25 de ani care doresc sa obtina permis de conducere de categorie B, C sau D, inclusiv pentru tractoare agricole sau forestiere, troleibuze si tramvaie. Solicitarile de finantare pot fi transmise online sau prin posta pana la data de 23 ianuarie 2021.
Tinerii aflati la inceput de drum se confrunta cu multe dificultati, mai ales atunci cand provin din medii defavorizate. Dificultatile sunt accentuate de perioada de criza generata de pandemie. MOL Romania intelege acest context si vine cu bucurie alaturi de tinerii care au nevoie de resurse si de sprijin, printr-o noua editie a Programului Permis pentru viitor. Interesul manifestat pentru acest program a crescut cu fiecare editie, ceea ce ne-a demonstrat utilitatea sa. MOL Romania ramane partenerul dedicat al comunitatilor si vom continua sa fim implicati si prezenti acolo unde este nevoie de noi, a declarat Camelia Ene, CEO & Country Chairman al MOL Romania.
In cadrul evenimentului online de lansare a editiei din acest an a programului, sase tineri care au beneficiat de sprijin financiar la editiile anterioare si au obtinut permis de conducere au vorbit despre experienta lor in accesarea facilitatilor oferite prin program si despre realizarile lor ca posesori de carnet de sofer.  
Conditiile actuale au creat adevarate obstacole in calea realizarii celor planificate pentru acest an, dar nu m-au impiedicat deloc sa studiez, sa ma pregatesc bine din timp. Obtinand si finantare pentru plata taxelor, m-am inscris imediat dupa redeschiderea scolii de soferi, iar in cel mai scurt timp posibil am finalizat cursurile si am luat cu succes examenul. Este de fapt o calificare intr-o meserie care ma ajuta in viata, a declarat Fekete Elod, primul beneficiar al editiei trecute care a obtinut permis.
De la inceputul acestui program, 80 de tineri au finalizat cu succes cursurile: 69 au obtinut permis de categoria B, 8 categoria C, o tanara are carnet categoria B pentru automobil adaptat, un tanar a luat examenul pentru categoria B96 (ce permite suma MMA autoturism + rulota/remorca pana la limita de 4.250 kg) si un tanar are permis pentru tractoare agricole. Alti 71 de beneficiari continua studiile sau sunt programati pentru examen.
Timp de doua luni primim inscrieri atat online cat si prin posta, in functie de optiunea solicitantilor, si asiguram informare permanenta pentru cei interesati. Completarea corecta a formularului simplu de inscriere si anexarea celor cinci documente obligatorii sunt conditiile intrarii in acest concurs de proiecte. Constituie un avantaj o adeverinta din partea unui angajator care ofera un loc de munca in cazul in care solicitantul va poseda permis de conducere, si, de asemenea constituie un avantaj o recomandare din partea unui ONG sau a unei institutii care sustine necesitatea finantarii, a precizat Andras Imre, director executiv al Fundatiei Pentru Comunitate.
Formularul de inscriere si alte detalii se gasesc pe site-urile www.pentrucomunitate.ro si www.molromania.ro.
 
Despre programul Permis pentru viitor
Programul Permis pentru viitor este organizat de Fundatia Pentru Comunitate din fondurile puse la dispozitie de MOL Romania. Prin acest program se acorda finantarea necesara obtinerii permisului de conducere - costurile scolii de soferi si cheltuielile adiacente - pentru categoriile B, C sau D (incluzand tractoare agricole sau forestiere, troleibuze si tramvaie), in cazul tinerilor din medii defavorizate, cu varstele cuprinse intre 17 si 25 de ani, pentru care existenta permisului este o conditie sau un avantaj in obtinerea unui loc de munca, ori un instrument benefic in indeplinirea sau extinderea atributiilor de serviciu in cazul celor care se afla deja in activitate. In cei cinci ani de la prima lansare in 2015, programul Permis pentru viitor a fost premiat de doua ori pe plan national: la Gala Societatii Civile 2018 si la Romanian CSR Awards 2017.

Despre MOL Romania
MOL Romania este o subsidiara a MOL Group si una dintre cele mai importante companii petroliere din Romania, cu o prezenta de 25 ani pe piata autohtona. MOL Romania are un portofoliu extins de produse si servicii in domeniul comertului de carburanti, lubrifianti, produse petrochimice si bitum. In prezent, compania detine un numar de 240 de statii de servicii, 2 depozite de carburanti, la Giurgiu si Tileagd si un terminal LPG la Tileagd. MOL Romania are sediul social la Cluj-Napoca, sediul de business la Bucuresti, un sediu administrativ la Arad si un numar de aproximativ 250 de angajati proprii. MOL Romania a fost prima companie petroliera care a implementat un program de loialitate, MOL MultiBonus, recompensat de 2 ori cu locul I pentru calitate in clasamentul programelor de loialitate din Romania in cadrul cercetarii de piata QUDAL. Incepand cu anul 2018, MOL Romania este parte a proiectului NEXT-E care vizeaza instalarea a 40 de statii de incarcare pentru autovehicule electrice. MOL Romania este un membru activ al comunitatilor in care opereaza, printr-o platforma extinsa de programe sociale precum Premiul Mentor, Program pentru Sanatatea Copiilor sau Permis pentru Viitor.
 
Despre Grupul MOL
Grupul MOL este o companie de petrol si gaze internationala integrata si independenta, cu sediul central in Budapesta, Ungaria. Are operatiuni in peste 40 de tari, o forta de lucru dinamica formata din 25.000 de angajati in intreaga lume si peste 100 de ani de experienta in industrie. Activitatile de explorare si productie ale Grupului MOL sunt sustinute de o experienta de peste 75 de ani in domeniul hidrocarburilor. In prezent, activitatile de productie se desfasoara in 9 tari, iar cele de explorare in 14 tari. Grupul MOL controleaza trei rafinarii si doua unitati petrochimice la nivelul managementului integrat al lantului de aprovizionare in Ungaria, Slovacia si Croatia. Compania are, de asemenea, o retea de aproximativ 1.933 de statii de servicii in 10 tari din Europa Centrala si de Est, dintre care 240 in Romania.
 
Despre Fundatia Pentru Comunitate
Fundatia Pentru Comunitate este o organizatie non profit infiintata la Cluj in 2008 cu scopul de a sprijini talentul, cunoasterea, solidaritatea, valorile comunitare, astfel incat lumea noastra sa devina mai prietenoasa. Pentru realizarea scopurilor anuntate, Fundatia sprijina activitati in domeniul cultural, educativ, social, comunitar, sportiv si de recreatie. Sprijina de asemenea copii si tineri in suferinta, precum si acele organizatii care se ocupa de insanatosirea si reabilitarea lor.

De ce sa mananci dovleac si seminte de dovleac. Remedii naturale si rete...

miercuri, 25 noiembrie 2020

Toamna tarzie

 

Nu stiu cum e la voi, dar sunt unele dimineti de toamna tarzie in care ai sentimentul ca totul este incremenit, prins dintr-o vraja a nemiscarii de demult. Lumea sta atipita intr-un leagan de ceata. Insa, daca ai rabdare sa astepti un semn viu, o palpaire, poti sa stai mult si bine, pentru ca pana si frunzele copacilor, putine, cate au mai ramas, sunt nemiscate si par ca de ceara. Nici un zgomot nu urca spre cer, lumea toata e acoperita cu un val gros, argintiu, care se destrama numai dupa ce soarele, zapacit, ajunge cu greu sus pe cer. Ceata de toamna are un farmec aparte, trebuie sa recunosc. Ea este mult mai misterioasa decat cea vioaie, de vara, parand ca un balsam pentru natura care hiberneaza treptat, incet.

Ceata de toamna nu se misca de la un copac la altul, nu se ridica dupa deal, ca sa ajunga la o padure inghetata. Ea este mai grea, densa, cade pretutindeni si acopera totul intr-o patura groasa, prin care lumina solara trece greu, ca printr-o sita veche. Si, totusi, ceata de toamna invaluie cumva protector semnele discrete ale sfarsitului vegetal, nu lasa sa se vada usor urmele de ierburi uscate de frig, hibernarea naturii si venirea iernii.

https://www.daciccool.ro/romania-mea/parerea-mea/10023-toamna-tarzie

Din Cetatea Albinelor - Mierea cu antioxivita, de la Apidava

Din Cetatea Albinelor APIDAVA - Sarbatori dulci cu Apidava

marți, 24 noiembrie 2020

Fabricuta de Perdele - Decorint

https://www.facebook.com/photo?fbid=407980569614804&set=a.125431721203025 

Primim de la cititori: Canepa - indicatii terapeutice

 

Canepa, beneficii uimitoare pentru sanatate

Am primit de la domnul Ioan Marcus, cititorul nostru fidel din Aiud, cateva lucruri foarte interesante referitoare la canepa, o planta modesta care are, insa, o serie de beneficii uimitoare pentru sanatate... si nu numai pentru sanatate! De asemenea, puteti afla in materialul de mai jos cum se prepara tinctura de canepa. Suntem siguri ca toate aceste informatii va vor fi de folos!

Utilizarea canepii (Cannabis sativa) in anumite tratamente terapeutice
Uleiul de canepa este un emolient extern antiinflamator si analgezic, care ajuta la scoaterea spinilor, varfurilor de ace din intepaturi.
Cataplasmele cu frunze de canepa. Se recomanda ca frunzele sa fie zdrobite si aplicate local, direct pe zonele cu furuncule, abcese sau umflaturi gutoase.
Decoctul de seminte de canepa. Se fierb 50 g de seminte intr-un sfert de litru de apa timp de o ora, apoi se face gargara (fara a inghiti lichidul), pentru tratarea faringitei.
Infuzia de frunze si seminte. Se pun 25 g de frunze sau seminte la 1 litru de apa fierbinte, se infuzeaza si se bea o cana pe zi. Acest tratament ajuta impotriva insomniei si a retentiei urinei.
Canepa indeparteaza chiar si coropisnitele daca este semanata in apropierea culturilor de legume sau de zarzavaturi, dar separat de acestea.

Proprietatile terapeutice ale plantei
Canepa de cultura are insusiri analgezice, sedative, antispasmodice, anticancerigene. Varfurile cu flori contin o rezina numita canabinol.
Efectele terapeutice ale frunzelor de canepa: calmant (sedativ), analgezic (diminueaza durerile), narcotic, antispasmodic, diuretic, ajuta digestia, astringent. In uz intern, ajuta in cazuri de diaree, tetanos, crampe menstruale. In uz extern, ajuta in ulceratii, tumori, paduchi, matreata, rani, conjunctivita, hemoroizi, inflamatie testiculara.
Efectele terapeutice ale florilor de canepa: calmeaza durerile (analgezic), antidepresiv, antispasmodic. In uz extern, calmeaza durerile in cazul bolilor de piele, mancarimilor. In cazul otravirilor, se inhaleaza fumul. Pe cale rectala, sunt intrebuintate in cazul convulsiilor cauzate de hernie si dizenterie. Se fumeaza pentru efectul afrodiziac si psihoterapeutic.
Efectele terapeutice ale rasinei de canepa: anestezic, analgezic. Intern, se foloseste contra malariei, a durerilor cauzate de menstruatie, migrenelor, delirului, tusei, tusei convulsive, astmului, anemiei cerebrale, varsaturilor de origine nervoasa, tetanosului, crampelor, epuizarii nervoase, disuriei (tulburari urinare), eczemelor, nevralgiei, durerilor severe, impotentei, frigiditatii, incapacitatii reproductive, diareei puternice, hepatitei infectioase, intoxicarii cu opiu, poate ameliora unele boli mintale.

Uleiul de canepa, bogat in acizi grași Omega și vitamina E

Efectele terapeutice ale semintelor de canepa: intern – gonoree (boala sexuala infectioasa cunoscuta popular sub numele de sculament sau blenoragie).
Efecte generale: ameliorarea atacurilor de astm (frunzele uscate de canepa se folosesc sub forma de tigara), ajuta la vindecarea glaucomului (reduce presiunea intraoculară). Infuziile si tincturile preparate din canepa sunt antiemetice, imbunatatesc pofta de mancare, ajuta in cazuri de rau de mare, gastrita, ulcer peptic, convulsii, epilepsie, scleroza multipla. Canepa este antibiotic natural, este analgezic local, alifiile preparate din canepa sunt utile in miozita (o afectiune inflamatorie a muschilor striati, care poate fi ereditara sau declansata de infectii, toxine sau tulburari ale sistemului imun), artrita. Preparatele pe baza de canepa distrug virusul herpesului. Extractul de canepa trateaza tusea si curata plamanii, preparatele din canepa cresc rezistenta vaselor de sange (venelor) si reduc presiunea sanguina, relaxeaza si asigura un somn linistit, odihnitor, incetineste dezvoltarea cancerului și a bolii Alzheimer. Fumul frunzelor de canepa ameliorează durererile și imbunateste starea in cazul bolilor HIV/SIDA, reduce dependența de insulină la diabetici.
Tinctura de canepa are proprietati antibacteriene si este psihotrop, antispastic și analgezic, combate algomenoreea (tulburări de flux menstrual prin insuficienţă - amenoree, hipomenoree, oligomenoree, insotite de dureri), migrenele, epilepsia.

Tinctura de canepa (Cannabis Indicae, sativa)
Ingrediente si cantitati: Herba Cannabis indicae – 10 parti, spirt de 90 de grade – 100 parti.
Mod de preparare: Se lasa la macerat planta timp de 7-8 zile, intr-un vas bine inchis. Se agita zilnic. La final, se strecoara.
Administrare: Adulti - 5-15 picaturi, de 2-3 ori pe zi. Contra metroragiei (sangerare uterina anormala), 4-6 picaturi la o jumatate de ora.
O alta modalitate de preparare a tincturii este urmatoarea: Flori proaspete sau uscate de canepa se pun la macerat intr-un vas din sticla care se inchide ermetic. Peste flori se toarna alcool etilic de 90 de grade pana cand acopera florile. Se lasa la macerat timp de 4-5 zile, se agita zilnic, la final se strecoara, iar florile se preseaza. Tinctura se ia cu zahar, in ceai sau in cafea. Isi face efectul dupa aproximativ o ora.

Infuzia din frunze de canepa
Infuzia din frunze de canepa se prepara astfel: o lingurita cu varf de frunze bine zdrobite se infuzeaza cu 200 ml de apa in clocot, se lasa acoperit totul timp de 5-10 minute (nu mai mult!), apoi se strecoara.
De asemenea, infuzia de canepa se poate cumpara de la magazinele de tip Plafar sau se poate comanda de pe internet.
Beneficiile infuziei de canepa (flori si frunze): ajuta in insomnii, amelioreaza durerea cronica, amelioreaza problemele respiratorii, amelioreaza simptomele de greata, restabileste echilibrul hormonal, are grija de o cavitate orala sanatoasa si previne respirația urat mirositoare, detoxifica organismul, favorizeaza vindecarea ranilor, imbunatateste functia gastrointestinala, imbunatateste sanatatea inimii, inhiba convulsiile, inhiba imbatranirea, intareste oasele, previne formarea de pietre la rinichi, previne simptomele bolii Alzheimer, stimuleaza pofta de mancare, stimuleaza sistemul imunitar, usureaza inflamatia pancreasului.
Pe domnul Ioan Marcus il puteti contacta la numarul de telefon 0745.558.868, dupa ora 18.00, sau la adresa de e-mail janosm3@gmail.com . Dumnealui tine sa mentioneze ca nu da consultatii, nici sfaturi.

Meningita bacteriana sau virala: simptome si tratamente

 

Meningita, o inflamatie a meningelui

Meningita poate fi virala sau bacteriana. Aceasta din urma forma poate pune viata in pericol si nu trebuie luata niciodata cu usurinta. Recunoasterea simptomelor meningitei este, prin urmare, esentiala. Concentrati-va asupra manifestarilor si tratamentelor meningitei. Meningita este o inflamatie a meningelor. Indiferent daca este de origine bacteriana sau virala, meningita este - asa cum sugereaza si numele sau - o infectie a membranelor care inconjoara creierul, in special, precum si a maduvei spinarii.
Cazurile de meningita bacteriana sunt cele mai putin frecvente, dar cele mai grave. Acestea apar cel mai adesea la copii. Fara tratament urgent, meningita bacteriana este o afectiune care poate deveni rapid amenintatoare de viata, o coma sau chiar abcese cerebrale. Prin urmare, sprijinul trebuie facut in extrema urgenta. Cu toate acestea, severitatea acestei afectiuni va depinde de natura agentului patogen implicat. Acesta este motivul pentru care este esential sa cunoasteti simptomele pentru a le putea identifica rapid. Meningita virala este mult mai frecventa si de obicei benigna. In general, se refera la o populatie formata din tineri adulti.

Meningita bacteriana sau meningita virala: semne clinice care ar trebui sa va alerteze
Meningita virala si forma ei bacteriana prezinta adesea aceleasi simptome. Manifestarile caracteristice sunt dureri de cap foarte intense si dureroase - pana la punctul in care pot fi insotite de varsaturi -, rigiditate la nivelul gatului, febra si sensibilitate extrema la orice sursa de lumina (aceasta se numeste fotofobie). In cazurile de meningita bacteriana, uneori apare purpura. Aceasta corespunde aparitiei unor mici pete de culoare violet care nu se estompeaza sub presiune. Debutul purpurei este de obicei un semn grav al meningitei meningococice. Aceste pete se raspandesc pe tot corpul. Simptomele sunt de obicei mai usoare ca la meningita virala. Oricum, daca observati oricare dintre aceste simptome, mergeti la medic foarte repede.

Meningita: ce tratamente au efect?
In caz de meningita sau suspiciune de boala, este necesara spitalizarea. Doar o punctie lombara efectuata de un medic poate identifica cu certitudine natura meningitei implicate. Daca este vorba despre meningita bacteriana, tratamentul se bazeaza in principal pe terapia cu antibiotice. Intreaga problema a ingrijirii medicale aici este instituirea tratamentului ca o urgenta absoluta. Timpul pana la tratament este esential. Administrarea de antibiotice poate fi, de asemenea, combinata cu un tratament simptomatic pentru ameliorarea febrei, a posibilelor convulsii si a deshidratarii. In cele din urma, pentru meningita virala, tratamentul consta in principal in monitorizarea crescuta, odihna, precum si controlul durerii si febrei cu analgezice si antipiretice. https://www.daciccool.ro/romania-mea/parerea-mea/10020-meningita-bacteriana-sau-virala-simptome-si-tratamente
Sursa: Antena Satelor

In Arena – Stiluri vechi pe harti noi. O incursiune in designul cartografic de altadata

 

Webinar Stiluri vechi pe harti noi banner

Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi, in parteneriat cu Esri Romania, va invita vineri, 27 noiembrie 2020, ora 17:00, la webinarul Stiluri vechi pe harti noiO incursiune in designul cartografic de altadata, sustinut de dr. Cezar Buterez, de la Facultatea de Geografie a Universitatii Bucuresti.

Progresul tehnologic al ultimului secol i-a facilitat cartografiei o dezvoltare fara precedent, iar tendintele actuale arata o importanta din ce in ce mai mare a nevoii de aprofundare in domeniul designului cartografic. Calculatoarele au ajutat la perfectionarea vechilor metode si au permis aparitia unor noi moduri de reprezentare, fiind limpede ca vor continua sa contribuie la multe alte inovatii.
Astfel, poate parea surprinzator ca unii cartografi isi indreapta atentia si in directia opusa, cautand inspiratia in hartile din trecut. Privite acum, multe dintre ele au ajuns sa fie altfel apreciate, tocmai pentru ca inaintasii erau lipsiti de unelte digitale. Cartografia mai veche ne reaminteste ca hartile au capacitatea de a face mult mai mult decat sa transmita informatii; ele pot reusi sa starneasca emotii, sa stimuleze imaginatia si sa invite la descoperiri personale. Rareori se intampla ca o harta sa ni se dezvaluie in intregime dupa o singura privire.
Prezentarea isi propune sa patrunda in lumea hartilor de altadata, pentru a explora felul grafic prin care autorii acestora au ales sa redea realitatea geografica. Va incerca sa desluseasca de ce hartile vechi au reusit deseori sa construiasca adevarate povesti la care cititorii erau invitati sa participe. Se va stradui sa exploreze modalitati prin care cartografia romaneasca contemporana ar putea lua idei de la designul secolelor trecute pentru a imbogati harta de astazi si mai cu seama pentru a-i incuraja pe cei care o citesc sa o si cugete.
Cezar Buterez este doctor in geografie umana din 2015 si activeaza in cadrul Facultatii de Geografie – Universitatea din Bucuresti. Domeniile sale de interes sunt geografia istorica, geografia culturala, toponimia, cartografia si sistemele informationale geografice. A inceput sa colectioneze harti si atlase inainte sa implineasca varsta de scoala si, de atunci, nu le-a mai parasit niciodata. In prezent, este implicat in mai multe initiative si proiecte pentru conservarea digitala si accesul liber la harti si date geografice cu privire la teritoriile locuite de romani.

Conferinta va putea fi accesata folosind urmatorul link pentru platforma Zoom:
https://us02web.zoom.us/j/87080667737?pwd=K1JDWXdNUHlVMlZGMjBVSzBlYlRHQT09
Meeting ID: 870 8066 7737
Passcode: 281216

Participarea la webinar este gratuita. Insa in aceasta perioada dificila, este apreciat foarte mult sprijinul dumneavoastra oferit prin achizitionarea online a unui bilet de vizitare https://eventbook.ro/other/bilet-intrare-muzeul-national-al-hartilor-si-cartii-vechi. Sunteti asteptati la muzeu, de miercuri pana duminica, intre orele 10:00 si 18:00.

Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi (MNHCV) din Bucuresti este printre putinele institutii culturale cu acest specific din lume. Muzeul detine o colectie de peste 1000 de lucrari realizate in perioada secolelor XVI–XX, harti vechi si gravuri ce reprezinta in principal provinciile romanesti, state si regiuni europene, precum si harti astronomice si planuri de oras. MNHCV isi propune sa devina mai mult decat un muzeu, sa fie un loc de intersectie al artelor, un centru pentru studierea si reconsiderarea istoriei si a geografiilor lumii, atat de catre specialisti, cat si de catre publicul general.

Esri Romania este membru al Grupului de Companii Esri si promoveaza in Romania politica si solutiile GIS ale firmei mame Esri Inc. Esri Romania este o prezenta de necontestat in domeniul GIS, avand o experienta fructuoasa de peste 20 de ani si un numar mare de clienti din toate domeniile, oferind o gama completa de solutii si servicii destinate implementarii sistemelor GIS Enterprise.

Printre partenerii media ai evenimentului se numara si canalul media online www.accmediachannel.ro si revista online www.daciccool.ro.

 https://accmediachannel.ro/in-arena/in-arena-stiluri-vechi-pe-harti-noi-o-incursiune-in-designul-cartografic-de-altadata/

De ce sa mananci dovleac si seminte de dovleac. Remedii naturale si rete...

joi, 19 noiembrie 2020

 Cand pleci undeva, nu uita sa-ti iei cele necesare! In aceasta perioada aparte, am si eu o recomandare... 

 Un produs pe care e bine sa-l ai cu tine si sa-l folosesti - apa de gura cu propolis de la #Apidava. Mai ales in aceasta perioada, e recomandat sa folosesti apa de gura si e bine sa alegi una cu ingrediente naturale, precum cea de la Apidava. Dupa cum stiti, sunt un fan declarat al propolisului si, prin urmare, nu am cum sa nu va recomand acest produs atat de util si atat de eficient! In plus, e un produs romanesc si, prin urmare, cu atat mai mult ar trebui sa-l alegem! Aveti grija de voi!


#propolis #apicole #apadegura #preventie #virus #virusuri #virusi #produseromanesti #branduriromanesti #sanatate #apiterapie #apifitoterapie #fitoterapie #ingredientenaturale #produsedeingrijire #sanatatedinnatura #sanatateorala #igienaorala #plantemedicinale #remedii #promovareapicole #promovareapicultura #promovareproduseromanesti #remediinaturale #terapiinaturale #tratamentenaturale


https://www.facebook.com/CeciliaCaragea/photos/a.2584133278316070/3652347121494675

Clipe de reculegere la Pestera Ialomitei

 Biserica de sub stanca din Pestera Ialomitei

Pestera Ialomitei este situata in Muntii Bucegi, pe versantul drept al Cheilor Ialomitei, in localitatea Moroeni, judetul Dambovita, la altitudinea de 1.660 de metri. Pestera, cunoscuta si ca Pestera Ialomicioarei sau Pestera Schitul Ialomitei, este considerata ca fiind una dintre cele mai frumoase pesteri din tara, o adevarata bijuterie a naturii. Pestera a fost redeschisa in anul 2015, dupa reabilitarea cu fonduri europene. In cadrul proiectului au fost modernizate atat aleea de acces, cat si podetele si scarile interioare si au fost refacute instalatiile electrice.

Pestera este creatia raului Horoaba, care a sapat in peretele de stanca, revarsandu-se mult mai jos, in raul Ialomita. Prezentand atat galerii, cat si sali, pestera este accesibila turistilor pe o lungime de aproximativ 480 de metri, pana in punctul numit Altar. Pot fi admirate salile: Mihnea Voda, Decebal, Sfanta Maria, La Raspantie, Grota Ascunsa, Grota Ursilor, in care au fost gasite schelete ale ursului de pestera si Altarul.
Chiar la intrarea in pestera se afla o bisericuta a carei existenta in pestera cu acelasi nume se impleteste cu peste jumatate de mileniu de istorie crestina, fiind intemeiata in secolul al XVI-lea, de catre voievodul Tarii Romanesti, Mihnea Voda, fiul lui Vlad Tepes. De-a lungul timpului, biserica de sub stanca a ars de cel putin patru ori, insa a fost refacuta. Povestea acesteia se pierde in vremurile stravechi, legenda sustinand ca insusi Sfantul Andrei, intemeietorul credintei ortodoxe la romani, s-ar fi refugiat o perioada in pestera.
In anul 2001 s-a ridicat o noua staretie, o noua biserica, Centrul Cultural Misionar pentru pelerini, si s-a reabilitat vechea staretie. In prezent, manastirea dispune de trei bisericute, una de zid, la gura pesterii, si doua din lemn, situate in incinta manastirii, la circa 200 de metri fata de pestera. Locatia nu este deloc intamplatoare, deoarece frumusetea imprejurimilor este absolut incantatoare.
La Manastirea Pestera Ialomitei se poate ajunge pe poteci de munte, dar si cu telecabina sau cu masina. Cu telecabina, traseul este: Busteni - Babele si apoi Babele - Pestera. Pe langa faptul ca este de cele mai multe ori aglomerat si timpii de asteptare sunt destul de mari, este si costisitor. Solutia cea mai buna, dupa parerea mea, este cu masina, din Sinaia, pe Transbucegi si stanga la Cabana Dichiu, pe un traseu superb, despre care va voi povesti pe larg in articolul urmator. 

https://www.daciccool.ro/romania-mea/articole-despre-romania-mea/10019-clipe-de-reculegere-la-pestera-ialomitei

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor