miercuri, 15 mai 2024

Savatie Bastovoi


 "Ce definește sexualitatea persoanei? Obiectul dorinței sale sexuale poate oare să definească în chip ontologic caracterul persoanei? Dacă un bărbat care este atras să își satisfacă pofta sexuală cu un alt bărbat este numit homosexual și această trăsătură devine definitorie pentru el ca persoană, oare cum se va chema cineva care își satisface pofta cu o jucărie sexuală? Desigur, se vor inventa și s-au inventat cuvinte pentru diverse fetișuri, dar întrebarea pe care o punem nu ține de fantezie, ci de o realitate politică ce pretinde a se întemeia pe argumente științifice. Tocmai industria de jucării sexuale ne demonstrează că orice poate deveni un stimulent sexual, iar acest fapt nu poate fi definitoriu pentru o persoană până acolo încât preferințele sale sexuale să fie protejate prin legi. Dacă se insistă pe demonstrații care vin să susțină homosexualitatea înnăscută doar pentru că unii se satisfac cu persoane de același sex, atunci, după aceeași logică, milioanele de oameni care se nasc cu dorința de a face sex cu roboți ar trebui să aibă cromozomi de roboți.
 
Atât practicile homosexuale, cât și orice alte forme de sexualitate, pot fi cultivate sau eradicate prin educație. Un argument în acest sens este depășirea relațiilor incestuoase care oarecând erau foarte des întâlnite și chiar normale. Incestul, în tot spectrul său, este interzis în Levitic. Așa cum observă Ioan Gură de Aur, faptul că a fost nevoie de legi Dumnezeiești pentru a interzice anumite păcate, arată clar că astfel de practici erau răspândite și la poporul ales. Pedeapsa pentru incest prevăzută în legile lui Moise era moartea. Canoanele bisericești reiterează osândirea incestului, deși creștinismul nu mai aplică pedepse capitale, ci doar penitențe cu post și oprire de la împărtășanie. Aceste măsuri au eradicat din însăși firea noastră înclinațiile incestuoase, astfel încât cazurile întâlnite excepțional țin mai degrabă de patologie. Același lucru se întâmplă și cu homosexualitatea - a fi, sau nu, homosexual ține de educație și de conjunctură".

Fragment din eseul "Dincolo de Freud" din volumul "Între Freud și Hristos", Ed. Cathisma, București 2024.

-------------
Anunț pentru orădeni: astăzi începe tîrgul de carte Gaudeamus la Oradea unde găsiți toate cărțile editurii Cathisma cu reducerile practicate cu astfel de ocazii - standul Supergraph Sophia Bucureşti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor