sâmbătă, 30 noiembrie 2024

Despre blesteme, acorduri, altare

 

Ce este un blestem?

Un blestem este o pronunțare spirituală susținută de o putere sau sursă spirituală cu scopul de a face rău, a pedepsi pe cineva sau ceva. Blestemul a provenit inițial de la Dumnezeu folosit ca un toiag pentru nesupunere și încălcare de lege. Când Dumnezeu ajunge să blesteme înseamnă că a fost nevoit, împins de împrejurări să facă acest lucru, nu îi face plăcere, în schimb împărăția întunericului  folosește blestemul ca o armă principală de ofensivă.

Blestemele sunt contracte în care demonii sunt desemnați să le împlinească, ei impun, aplică blestemele. Blestemele sunt uși deschise, au drept să afecteze viața cuiva.

Există mai multe tipuri de blesteme:

1. Blesteme  generaționale, găsim referințe despre ele  în Exod 34:7, Deuteronomul 28:15-68, Deuteronomul 30:19:

, , Iau azi cerul și pământul martori împotriva voastră că ți-am pus înainte viața și moartea, binecuvântarea și blestemul. Alege viața, ca să trăiești, tu și sămânța ta.” 

Blestemul generațional are de a face cu nelegiuirea într-o linie de sânge. El nu se limitează doar la a treia sau a patra generație ci continuă până se desprind de linia generațională. Harul nu înseamnă că un blestem nu mai funcționează, ci trece prin generații. Harul înseamnă că moartea lui Isus a oferit un substitut, un remediu pentru blestem. Harul, puterea și sângele lui Isus funcționează doar dacă se aplică.

2. Elemente blestemate, găsim în Deuteronomul 7:25:

, , Chipurile cioplite ale dumnezeilor lor să le ardeți în foc. Să nu poftești și să nu iei pentru tine argintul și aurul de pe ele, ca nu cumva aceste lucruri să ajungă pentru tine o cursă; căci ele sunt o urâciune înaintea Domnului, Dumnezeului tău.” 

Obiectele, idolii din casa ta atrag și aduc cu ele blestemul.

3. Blesteme ce vin din păcat personal, când nu te supui lui Dumnezeu.

4. Blestemul de cuvinte, autoblestemul 

5. Blestemele vrăjitoriei.

Moduri în care apare blestemul în viața cuiva sau poate să devină activ:

1. Prin acțiune. Blestemul nu vine fără motiv, cineva a inițiat, a comis o infracțiune, o nelegiuire. De exemplu, vrăjitoria e o ușă deschisă pentru un blestem pe termen lung, abuzul de droguri, religiile false.

2. Prin cuvinte. Cineva cu autoritate cum ar fi tată, soț, profesor, pastor, angajator a decretat ceva peste viața ta. Un blestem poate fi activ încă din uter. Propriile cuvinte te pot prinde într-o închisoare, te poți autoblestema.

3. Prin parteneriat, dacă devii partener cu cineva care are un blestem. Căsătoriile, afacerile, prieteniile pot fi binecuvântate sau blestemate.

4. A avea în posesia ta un lucru blestemat 

   

   Dragul meu, biblia spune că blestemul neîntemeiat nu se prinde ceea ce mă face să înțeleg că dacă este întemeiat, se prinde. Prin urmare, dacă o persoană este afectată de un blestem, atunci acest lucru va indica că există o încălcare a legii lui Dumnezeu în viața acelei persoane care dă acelui blestem motiv să funcționeze în viața sa. Se poate întâmpla ca o persoană să nu încalce nici o lege spirituală, dar totuși să fie ținta unor blesteme care să le domine viața. În acest caz fiind vorba despre un blestem generațional existent în familie. Spiritele oricât de puternice ar fi, nu pot ataca o persoană  fără o cauză spirituală legală. Aceste spirite observă spiritual viața victimei lor cu scopul să găsească păcate nemărturisite, legăminte ancestrale, blesteme sau încălcarea poruncilor lui Dumnezeu. Înt-un cuvânt caută ușă deschisă pentru a putea acționa.

, , Cum sare vrabia încoace si încolo și cum zboară randunica, așa nu nimerește blestemul neîntemeiat. -”Proverbe 26:2 

   Majoritatea creștinilor nu cred în existența blestemelor în viața lor, deoarece ei consideră că dacă au mântuirea asigurată prin credința în Isus Hristos acestea numai sunt valabile. Isus a rupt puterea păcatului și totuși sunt creștini care păcătuiesc; prin rănile lui Isus suntem vindecați și totuși sunt creștini bolnavi; Isus a purtat pe cruce blestemele noastre fiindcă spune Scriptura că blestemat este Cel ce atârnă pe lemn și totuși blestemele generaționale sunt prezente în viața creștinului care nu a revendicat anularea lor. Isus a rupt puterea blestemelor, a păcatului și a bolii, dar nu și prezența lor. Tot ceea ce a câștigat Domnul nostru la cruce se ia cu năvală prin luptă în mărturisirea credinței noastre cu îndrăzneală, autoritate și convingere. Lupta este câștigată deja la Cruce și noi luptăm din poziția de, , mai mult decât biruitori”, acesta este un avantaj major față de cei care au trebuit să cucerească și să câștige ei luptele pentru a cuceri Canaanul, bucată cu bucată de teren locuit de păgâni.

   1 Ioan 1.9 ne spune că:

, , Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios și drept, ca să ne ierte păcatele și să ne curătească de orice nelegiuire.” 

   Domnul Isus la cruce ne-a iertat deja toate păcatele, trecute, prezente și viitoare, cu acest verset luptăm în lumea spirituală și anunțăm ca să se știe că suntem iertați, curățați și spălați prin Sângele lui Isus. Deci mărturisirea este pentru lumea spirituală, în care trâmbițăm că știm cine suntem, în Hristos, ne cunoaștem autoritatea și nu tolerăm minciunile diavolului. El nu poate înșela și minți un creștin biruitor, doar ce aceia care nu știu, sau nu aplică beneficiile lucrării câștigate la cruce. . Avem la dispoziție mărturisirea, sângele lui Isus, Numele lui Isus, Cuvântul lui Dumnezeu, închinarea noastră pentru a câștiga orice război spiritual.

, , Ei l-au biruit prin sângele Mieluilui și cuvântul mărturisirii lor,”Apocalipsa 12:11 

 Blestemele nu se alungă, blestemele se sparg și se revendică libertatea pe baza versetelor din Galateni 3:13-14:

, , Hristos ne-a răscumpărat din blestemul Legii, făcându-se blestem pentru noi, -fiindcă este scris: , , Blestemat e oricine este atârnat pe lemn”-pentru ca binecuvântarea vestită lui Avraam să vină peste neamuri, în Hristos Isus, așa că prin credință, noi să primim Duhul făgăduit.” 

Exemple de blesteme:

-boli cronice care trec de la o generație la alt, cancer, diabet, artrită, moarte prematură 

-frici și fobii, de moarte, de întuneric, de paianjeni, de spații închise, etc...

-distrugere în tot ceea ce faci 

-ciumă, boală, moarte, febră 

-rugăciuni fără răspuns 

-secetă 

-înfrângere militară 

-moarte 

-boli incurabile 

-boli mintale 

-sărăcie 

-adulter, incest

-eșec, pierdere 

-pierderea bunurilor 

-sclavie 

-nebunie 

-înfrangere în război și în economie 

-furuncule 

-deplasare națională 

-atacuri de insecte 

-umilire 

-eșecul recoltei 

-moarte în agricultură 

-pierderea familiei 

-infestarea cu lăcuste 

-înfrângerea de către străini 

-foame, sete, goliciune 

-servitute financiară 

-să fi cucerit de alte națiuni 

-dificultăți în căsătorie 

-canibalism 

        Exemplu de rugăciune pentru a rupe blesteme. Dau un exemplu pentru blestemul infirmităților dar se poate aplica la oricare din exemplele de mai sus. Rugăciune care rupe blestemul bolii:

, , Doamne Isuse, renunț la fiecare boală cronică generațională care a venit prin linia de sânge, în Numele lui Isus, prin sângele lui Isus. Rup blestemul de peste familia mea, asupra trupului meu în Numele lui Isus. Boală trebuie să pleci din trupul meu. Sparg fiecare blestem generațional în Numele lui Isus care s-a transmis din generație în generație. Iau autoritate asupra fiecărei boli cronice care s-a transmis prin sânge. Duh de infirmitate îți poruncesc să pleci, în Numele puternic al lui Isus. Îți rup strânsoarea, vin împotriva ta cu focul Duhului Sfânt, în Numele lui Isus orice tuburare și problemă care s-a repetat în cicluri din generațiile trecute vă smulg din linia mea de sânge, prin sângele lui Isus, în numele lui Isus.” 

, , Dezleg acest blestem in numele lui Isus. (de ex. Blestemul saraciei). Dezleg acest blestem cu minim 10 generatii in urmă, de ambele părti ale familiei mele și distrug fiecare temei si fiecare autoritate în baza legii pe care demonii o au pentru a actiona in viata mea sau a altcuiva.” 

 

   Lumea spirituală este paralelă cu lumea naturală și spiritual nu se poate interfera una cu cealaltă decât cu permisiunea omului prin acorduri și altare. Totul, atât spiritual cât și natural funcționează pe baza legilor spirituale pe care Dumnezeu le-a lăsat în Cuvântul Său. Deci este posibilitatea de se întâmpla acest lucru dacă sunt îndeplinite condițiile legii spirituale respective, adică dacă sunt uși deschise, prin păcat nemărturisit, sau nelegiuire generațională, acorduri și legăminte făcute fie prin altare, fie prin acorduri stabilite în vise, sau acord personal prin mărturisiri negative. Viața și moartea stau în puterea limbii, iar cei ce o iubesc îi vor mânca roadele. Acest verset din Proverbe 18:21 este un exemplu de lege spirituală care funcționează în viața omului care vorbește aiurea, fără să se gândească la consecințe.

   Așa cum Dumnezeu a stabilit legi fizice, cum ar fi legea gravitației, tot așa există legi spirituale instituite de Dumnezeu și lăsate în Cuvântul Său. În cartea Iosua 1:8, Dumnezeu vorbește așa:

, , Cartea acesta a Legii nu se va depărta din gura ta; ci să cugeți la ea zi și noapte, ca să ai grijă să faci tot ce este scris în ea. Căci atunci îți vei face drumul prosper și atunci vei avea succes.” 

 1 Timotei 3:16 

, , Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu și de folos ca să învețe, să mustre, să îndrepte, să dea înțelepciune, în neprihănire. .” 

   O lege este valabilă atât timp cât nu se înlocuiește cu o altă lege nouă care o anulează pe prima. De aceea pentru credincioși Noul Legământ este unul mai bun, deoarece înlocuiește vechea Lege dată. Atât timp cât ele nu se revendică de credincios, din lipsă de cunoștință, din ignoranță, sau din înțelegerea greșită, legile vechi sunt folosite de inamic care se folosește de minciună și înșelăciune.

Osea 4:6:

, , Poporul Meu piere din lipsă de cunoștință.” 

    Ce este un acord și ce este un altar spiritual?

Un acord este o înțelegere între părți, între un spirit și om, un contract care se realizează prin a crede și a veni în acord cu ceea ce partea spirituală sugerează sau impune, fie ea bună(Dumnezeu, care este spirit), fie rea(duhuri ale răutății, demoni, puteri rele, cele enumerate în Efeseni 6:12). Pentru ca orice spirit să funcționeze pe pământ, va trebui întotdeauna să i se acorde permisiunea umană. În biblie găsim mai multe versete care ne arată despre acorduri, legăminte:

  Dumnezeu a încheiat legământ cu Noe, Avraam, Isaac si Iacov, cu poporul Israel după ce l-a scos din Egipt, dar și cei necredincioși, și duhurile rele știu de puterea legământului și vor să intre în acord cu credincioșii pentru a-i ține legați și a-i corupe.

Geneza 9:9:

, , Iată, Eu fac un legământ cu voi și cu sămânța voastră care va veni după voi;” 

Geneza 9:15:

, , și eu Îmi voi aduce aminte de legământul dintre Mine și voi și dintre toate viețuitoarele de orice trup; ... ” 

Geneza 15:18:

, , În ziua aceea, Domnul a făcut un legământ cu Avram și I-a zis: ” 

Geneza 17:2:

, , Voi face un legământ între tine și Mine și te voi înmulți nespus de mult.” 

Geneza 17:7:

Voi pune legământul Meu între Mine și tine și sămânța ta după tine din neam în neam; acesta va fi un legământ veșnic, în puterea căruia Eu voi fi Dumnezeul tău și al seminței tale după tine.” 

 

Geneza 21:27:

, , Și Avraam a luat oi și boi, pe care i-a dat lui Abimelec, și au făcut un legământ amândoi.” 

Geneza 26:28:

, , Ei au răspuns: , , Vedem lămurit că Domnul este cu tine. De aceea zicem: , , Să fie un jurământ între noi, între noi și tine, și să facem un legământ cu tine!” 

Geneza 31:44:

, , Vino să facem amândoi un legământ, și legământul acesta să slujească de mărturie, între mine și tine!” 

 Exod 19:5:

, , Acum dacă veți asculta glasul Meu și dacă veți păzi legământul Meu, veți fi ai Mei dintre toate popoarele, căci tot pământul este al Meu;” 

 Exod 23:22:

, , Să nu faci legământ cu ei, nici cu dumnezeii lor.” 

Exod 34:12:

, , Să nu cumva faci legământ cu locuitorii țării unde ai să intri, ca să nu fie o cursă pentru tine, dacă vor locui în mijlocul tău.” 

Amos 3:3 

, , Merg oare doi oameni împreună fără să fie învoiţi?”  

 

   Altarele sunt portaluri între lumea fizică si spirituală. Vedem în Scriptură cum Avraam a zidit Domnului altare și Dumnezeu i-a vorbit; cum Dumnezeu i-a cerut să pună pe altar ceea ce iubea cel mai mult pe fiul său Isaac. Acesta la rândul lui a zidit și el altare lui Dumnezeu. Iacov când a zidit și el  un altar a văzut cerul deschis, un portal spiritual, și o scară de la cer la pământ unde îngerii și Dumnezeu urcau și se coborau.

Altarele sunt locuri unde umanitatea se întâlneste cu divinitatea. Sunt stabilite prin legăminte, se aduc sacrificii, este un loc de închinare; la altare se produc vise si viziuni. Scopul unui altar este de a schimba destinul unei persoane, comunitate, grup sau chiar natiuni.

Principiul altarelor este același atât pentru un altar dumnezeiesc cât si pentru unul demonic.

Când un altar e ridicat există fortărețe sau pricipate cu care ființa umană face legăminte, acorduri. Acest legământ va afecta linia de sânge a fiecărui membru care este prezent la acel altar. Aici se află începutul oricărui blestem generațional, dar și binecuvântările generaționale promise de Dumnezeu peste generații.

În legătură cu altarele rele, nimic nu poate distruge acest lucru doar ruperea, spargerea legământului care vorbește despre destinul tău. Jertfa de pe altar pecetluiește acordul între spirit și om și din acel moment spiritul are liber arbitru în viața acestor oameni. Fiecare altar are un anumit ritual. Orice spirit care vrea să își aducă voința pe acest pământ are nevoie de partea omenească. Deoarece Dumnezeu onorează legământul, legămintele rele trebuie anulate, iar cele bune ținute.

   Dumnezeu dorește ca fiecare copil al Său, fiecare familie să aibă ridicat un altar pentru a putea binecuvânta, a da revelații, a primi închinarea, a putea îndruma, vorbi, etc...

Altarul este o banda de aterizare (ca un aeroport pentru avioane) supranaturală. Vedem in Geneza 28:1-12 cum îngerii lui Dumnezeu urcau și coborau pe scara lui Iacov ca pe un aeroport. Avram a construit un altar la Betel și Domnul i s-a arătat acolo.

Este interesant cum altarele rămân în liniile de sânge ca un fel de moștenire, chiar dacă cel care le-a construit a murit. Diavolul nu vrea ca noi să avem construite altare unde să ne poată binecuvânta Dumnezeu și unde să aterizeze îngerii lui Dumnezeu.

Exod 20:22-26 

, , Domnul a zis lui Moise: "Aşa să vorbeşti copiilor lui Israel: "Aţi văzut că v-am vorbit din ceruri.

Să nu faceţi dumnezei de argint şi dumnezei de aur, ca să-i puneţi alături de Mine; să nu vă faceţi alţi dumnezei.

Să-Mi ridici un altar de pământ, pe care să-ţi aduci arderile de tot şi jertfele de mulţumire, oile şi boii. În orice loc în care Îmi voi aduce aminte de Numele Meu, voi veni la tine şi te voi binecuvânta.

 Dacă-Mi vei ridica un altar de piatră, să nu-l zideşti din pietre cioplite; căci cum îţi vei pune dalta în piatră, o vei pângări.

 Să nu te sui la altarul Meu pe trepte, ca să nu ţi se descopere goliciunea înaintea lui." 

     La fel și lumea demonică folosește altarele ca piste de aterizare supranaturală. In lumea vrăjitoriei, legămintele se fac la altare demonice. Altarele demonice sunt 
locuri speciale sub acoperire ridicate de vrăjitoare și vrăjitori pentru a convoca entități demonice pentru a-și face datoria, dar mai important pentru a lega pe ascuns acea persoană și, prin extensie, familia lor la acel altar demonic.
 
Puterea unui altar demonic este creată prin vărsarea sângelui la acel altar.

De fiecare dată jertfa de sânge săvârșită pe acel altar va fi cea care va chema duhurile rele să-i asuprească spiritual pe alții.

   Vedem în Cuvântul lui Dumnezeu, în cartea Judecători cum copiii lui Israel au fost asupriți de madianiți timp de șapte ani, pe vremea lui Ghedeon. Victoriile lui Ghedeon au început după ce acesta a spart altarele idolești din casa tatălui său. Sursa problemelor israeliților au fost chiar acele altare.

    Un alt exemplu în Biblie  cu privire la altare îl găsim în 1 Împărați 18, unde Ilie a provocat pe preoții lui Baal să cheme pe dumnezeii lor care să le răspundă cu foc din cer și să ardă juncanul de pe altar. Acela este Dumnezeul Cel adevărat care va putea să facă acest lucru fără nici o intervenție omenească, doar rugăciuni și închinare.

Preoții lui Baal au construit altarul lui Baal, au așezat juncul, apoi au chemat numele lui Baal de dimineață până la amiază, fără să se întâmple nimic. Ilie și-a bătut joc de ei. Aceștia au început să aiureze și să se taie și au mai chemat pe Baal pâna seara, și tot nimic.

 A venit rândul lui Ilie care a dres altarul sfărâmat al lui Dumnezeu, a luat doisprezece pietre, după numărul semințiilor lui Israel, și cu aceste pietre a zidit un altar lui Dumnezeu, pe care a așezat și el juncul. Ca misiunea de a se aprinde foc din cer să fie și mai grea a făcut un șant de jur împrejurul altarului pe care l-au umplut de trei ori cu multă apă, și a turnat apă și peste lemne și peste jertfa de la altar. Totul era îmbibat în apă. Apoi a început să se roage.

, , În clipa când se aducea jertfa de seară, proorocul Ilie s-a apropiat și a zis: , , Doamne Dumnezeul lui Avraam, Isaac și Israel! Fă să se știe astăzi că Tu ești Dumnezeu în Israel, că eu sunt slujitorul Tău, și că toate aceste lucruri le-am făcut după porunca Ta.

Ascultă-mă, Doamne, ascultă-mă, pentru ca să cunoască poporul acesta că Tu, Doamne ești adevăratul Dumnezeu, și să le întorci astfel inima spre bine!” 

Atunci a căzut foc de la Domnul, și a mistuit arderea de tot, lemnele, pietrele, și pământul, și a supt și apa care era în șanț.

Când a văzut poporul lucrul acesta, au căzut cu fața la pământ, și au zis: , , Domnul este adevăratul Dumnezeu! Domnul este adevăratul Dumnezeu!” 1 Împărați 18:36-39 

 Este un exemplu concludent că atât închinătorii la idoli, cât și cei ce se închină lui Dumnezeu știau de semnificația și puterea unui altar și se foloseau de ea.

Altarul devine un loc de întâlnire unde umanitatea și divinitatea se întâlnesc. Altarul devine un loc de întâlnire, o poartă între natural și supranatural(tărâmul spiritual).

Diavolul e un imitator și are altare rele. Semne că ai de a face cu un altar rău în viața ta:

-altarele sunt locuri de ritual, ceva ce se întâmplă din nou și din nou, cicluri repetate de activitate demonică, dependențe din care nu te poți opri și te distruge pe tine și tot ce ai.

-Te lupți mereu, pierzi bani, ești supărat tot timpul, ești mânios, toate acestea sunt semne că ai un altar rău în linia ta de sânge.

Vestea bună este că Sângele lui Isus e un răspuns la toate aceste rele. Domnul Isus în drumul lui de suferință pentru păcatele omenirii, începând din grădina Ghetsimani până la crucea unde a murit pentru noi, și-a vărsat sângele în șapte locuri. Fiecare picătură de sânge vărsata distruge următoarele altarele rele:

-infirmitate și boli 

-sărăcie 

-spirite familiale 

-depresie 

-vrăjitorie 

-moarte prematură 

-perversiune sexuală 

-francmasonerie 

-profeții false 

- spirite demonice, Izabela, Leviatan, Dalila 

-depresie, sterilitate, frică, întârzirere, traumă, eșec, divorț 

Aceste șapte locuri unde și-a vărsat Domnul Isus sângele pentru a distruge altarele rele sunt:

1. Luca 22:44 

, , A ajuns ca într-un chin de moarte, și a început să Se roage și mai fierbinte; și sudoarea I se făcuse ca niște picături mari de sânge, care cădeau pe pământ.” 

Transpirația lui Isus devenită picături de sânge care cad pe pământul care a fost blestemat în grădina Edenului, distruge altarul rău al trudei și transpirației cu care omul își câștigă pâinea.

2. Matei 26:63-67 

, , Atunci marele preot și-a rupt hainele și a zis: , , A hulit! Ce nevoie mai avem de martori? Iată că acum a-ți auzit hula Lui. Ce credeți? Ei au răspuns: , , Este vinovat, să fie pedepsit cu moartea.” 

Atunci L-au scuipat în față, L-au bătut cu pumnii și L-au pălmuit, zicând: , , Hristoase, proorocește -ne cine te-a lovit!” 

Isus a fost pălmuit și lovit cu vergele pe față. Fața omului reprezintă demnitatea omului. Sângele curs a distrus altarul rău al calomniei și defăimării.

3. Isaia 50:5-6 

, , Mi-am dat spatele înaintea celor ce Mă loveau și obrajii înaintea celor ce-Mi smulgeau barba; nu Mi-am ascuns fața de ocări și scuipări.” 

Pentru evrei barba era simbolul onoarei unui bărbat. Smulgerea firelor de barbă era un procedeu extrem de dureros și sângeros. Sângele vărsat a distrus altarul rău al rușinii și umilirii 

4. Matei 27:26 

, , Atunci Pilat le-a slobozit pe Baraba; iar pe Isus, după ce a pus să-L bată cu nuiele, L-a dat în mâinile lor ca să fie răstignit.” 

Domnul Isus a fost biciuit pe spate. Sângele curs a distrus altarul și duhurile din spatele infirmității și bolilor.

5. Matei 27:29 

, , Ostașii dregătorului au dus pe Isus în pretoriu și au adunat în jurul Lui toată ceata ostașilor. L-au dezbrăcat de hainele Lui și L-au îmbrăcat cu o haină stacojie. Au împletit o cunună de spini și au pus-o pe cap, și I-au pus o trestie în mâna dreaptă. Apoi îngenuncheau înaintea Lui, își băteau joc de El și ziceau: , , Plecăciune, Împăratul iudeilor!” 

O coroană de spini a fost presată pe capul Domnului Isus, Sângele curs a distrus altarul rău al tulburărilor mentale și duhul sărăciei.

6. Matei 6:27: 35 

, , După ce L-au răstignit, I-au împărțit hainele între ei, trăgând la sorți, pentru ca să se împlinească ce fusese vestit prin prorocul care zice... ” 

Când Domnul Isus a fost răstignit, I-au pironit mâinile și picioarele în cuie. Sângele curs a distrus duhul rău care ține blocate binecuvântările, să propășească lucrarea mâinilor noastre. A distrus altarul rău al limitărilor și eșecului în viață și a restaurat echilibrul spiritual al omului, ca omul să fie rodnic și destinul său să fie împlinit.

7. Ioan 19:33-34 

, , Când au venit la Isus și au văzut că murise, nu I-au zdrobit fluierele picioarelor, ci unul din ostași I-a străpuns coasta cu o suliță; și îndată a ieșit din ea sânge și apă.” 

Sângele vărsat a fost pentru vindecarea inimilor zdrobite, a distrus altarul rău al traumelor.

De câte ori te împărtășești cu trupul și sângele lui Isus te poți ruga ca aceste șapte locuri unde și-a vărsat Domnul Isus sângele șă distrugă altarele malefice din viața ta. Sângele aduce răscumpărare. Unul din cele mai semnificative lucrări ale Sângelui lui Isus este că sufletul poate fi răscumpărat.

Rugăciune:

Tată ceresc, cred că Tu mă iubești și cred că Isus e Fiul Tău, care a suferit, a fost răstignit, crucificat, a murit, a fost îngropat și a înviat a treia zi. Acum Doamne îți cer să mă accepți ca și copil al Tău. Duhule Sfinte intră în inima mea prin Sângele Mielului și fă-mă un copil de Dumnezeu. Tată ceresc, fie ca Sângele lui Isus să mă spele de toate păcatele. Amin!

Este o legătură între blesteme, legăminte și altare, de acea mulți nu primesc eliberare, chiar dacă revendică ceea ce a câștigat Domnul Isus la cruce și fac rugăciuni de eliberare de blesteme, utilizând harul ca mijloc. Acolo unde sunt altare demonice în linia de sânge, legămintele și jertfele făcute la acele altare rele, vorbesc în continuare și au drept în destinul omului. Legămintele trebuie anulate neaparat, altarele se sparg cu ușurință atunci prin Sângele Mielului și orice blestem aferent va fi rupt în numele puternic al lui Isus.

Rugăciune de reziliere a legămintelor satanice 

, , Rup și anulez toate legămintele, jurămintele și declarațiile păcătoase pe care le-am făcut cu buzele mele, în numele lui Isus.

Rup și anulez toate legămintele făcute de strămoșii mei cu iadul și cu moartea în numele lui Isus.

Renunț și rup toate legămintele păcătoase făcute de strămoșii mei către idoli, demoni, religii false, sau organizații păcătoase în numele lui Isus.

Rup și anulez toate legămintele păcătoase făcute de strămoșii mei cu idoli sau demoni, în numele lui Isus.

Rup și anulez toate legămintele de sânge făcute prin  jertfă care ar putea afecta viața mea, în numele lui Isus.

Poruncesc tuturor demonilor care pretind că au acces în viața mea prin aceste legăminte să iasă afară în numele lui Isus.

Rup și anulez orice legământ făcut cu dumnezei falși și cu demoni prin implicarea în ocultism și în vrăjitorie în numele lui Isus.

Rup și anulez toate căsătoriile între duhuri, care ar face ca demoni incubus și sucubus să-mi atace viața în numele lui Isus.

Rup și anulez orice căsătorie cu orice demon care mi-ar putea afecta viața în numele lui Isus.

Rup toate învoielile făcute cu locuința morților în numele lui Isus.

Am un legământ cu Dumnezeu prin sângele lui Isus Hristos. Sunt unit cu Domnul și sunt un singur duh cu el. Rup toate legămintele păcătoase și îmi reînnoiesc legământul cu Dumnezeu prin trupul și sângele lui Isus.

Divorțez de orice demon care mi-ar pretinde viața datorită vreunui legământ strămoșesc, în numele lui Isus.

Leg și scot afară orice demon al familiei care m-ar urmări prin vreun legământ strămoșesc în numele lui Isus.”, ,

  Rugăciune împotriva altarelor demonice 

, , În numele lui Isus să fie făcute fără putere orice altar agresiv, orice altar ridicat împotriva mea să fie fără rușinat și desființat în numele lui Isus. Orice s-a făcut asupra mea sub o ungere demonică să fie anulat în numele lui Isus. Blestem fiecare altar făurit împotriva mea în numele lui Isus. Ciocanul lui Dumnezeu să sfărâme în bucăți orice altar demonic împotriva mea, în numele lui Isus. O, Domnul Meu trimite focul tău să distrugă orice altar rău făurit împotriva mea, în numele lui Isus. Orice preot diabolic care slujește împotriva mea la orice altar să primească focul Duhului Sfânt, în numele lui Isus. Lasă ca tunetul lui Dumnezeu să aducă în confuzie orice slujitor diabolic care slujește împotriva mea la orice altar demonic în numele lui Isus. Aceștia care slujesc împotriva mea să fie confruntați de îngerii lui Dumnezeu, în numele lui Isus.

Orice mână care vrea să mă răzbune sau să mă aresteze din cauza rugăciunii mele, să se usuce și să devină nimic în numele lui Isus. Orice blestem trimis de orice slujitori răi să se transforme în binecuvântări. Îmi iau posesiile mele care au fost furate de orice altar rău, în numele lui Isus. Îmi șterg numele de la orice altar demonic în numele lui Isus. Îmi iau înapoi toate binecuvântările mele arestate de aceste altare rele. Îmi iau înapoi toate descoperirile și străpungerile mele de la aceste altare rele în numele lui Isus. La fel procedez și cu gloria mea furată, prosperitatea mea și le recuperez din aceste altare. Retrag orice mă reprezintă de la orice altar în numele lui Isus, Amin.” 

 De aceea mulți creștini se luptă în viața lor și suferă în continuare de neliniști, frici, dependențe, mânii și tot felul de păcate pe care nu le pot învinge. Temelia vieții lor nu este bună chiar dacă ei acum sunt împăcați cu Mântuitorul lor Isus și sunt născuți din nou. Viața veșnică le este asigurată, dar sufletul lor nu este răscumpărat, nu umblă în victorie deplină în toate ariile vieții lor.

Psalmul 11:3 

, , Și când se surpă temeliile, ce ar putea să mai facă cel neprihănit?” 

Isaia 28:14-18 

, , De aceea ascultați Cuvântul Domnului, batjocoritorilor, care stăpâniți peste poporul acesta în Ierusalim!

Pentru că ziceți: , , Noi am făcut legământ cu moartea, am făcut o învoială cu locuința morților: când va trece urgia apelor năvălitoare, nu ne va atinge, căci avem ca loc de scăpare neadevărul și ca adăpost minciuna!”de aceea, așa vorbește Domnul, Dumnezeu: , , Iată pun ca temelie în Sion o piatră, o piatră încercată, o piatră de preț, piatră din capul unghiului clădirii, temelie puternică; cel ce o va lua ca sprijin, nu se va grăbi să fugă.

Voi face din neprihănire o lege, și din dreptate o cumpănă; și grindina va surpa locul de scăpare al neadevărului, și apele vor îneca adăpostul minciunii.

Așa că legământul vostru cu moartea va fi nimicit, și învoiala voastră cu locuința morților nu va dăinui.” 

Aleluia, Hristos este piatra din Capul unghiului, sangele lui vărsat va surpa altarele minciunii și ale neadevărului din viața răscumpăraților Lui, a celor ce își pun încrederea și vor lua ca sprijin acestă temelie puternică, pe Isus. Sângele lui Isus e viața lui Isus, prezența Lui, aduce răscumpărare în orice suflet care își ia ca sprijin această piatră puternică, care este Domnul Domnilor și Regele Regilor. Astfel face pe toți aceia care se încred în El dregător de spărturi, cel ce drege spărturile.

Isaia 58:12 

, , Ai tăi vor zidi iarași pe dărâmăturile de mai înainte, vei ridica din nou temeliile străbune; vei fi numit, Dregător de spărturi”, Cel ce drege drumurile, și face țara cu putință de locuit.” 

Isaia 61:4 

, , Ei vor zidi iarăși vechile dărâmături, vor ridica iarăși năruirile din vechime, vor înnoi cetăți pustiite, rămase pustii din neam în neam.” 

                                    Rugăciune 

, , Tată în Numele lui Isus, eliberez Sângele lui Isus la fundația vieții mele, la apa și sângele din pântecele mamei mele. Sângele lui Isus, du-te la fundația mea și eliberează-mă acum. Dumnezeul meu îmi vizitează fundația vieții mele și mă eliberează.

Orice embargouri satanice care sunt peste familia mea, căsătoria mea, finanțele mele, succesul meu, descoperirea mea în orice domeniu al vieții mele, ești rupt acum în numele puternic al lui Isus. , ești spart chiar acum. În numele lui Isus orice jug este rupt.

Orice embargo de bază care este peste linia mea de sânge, embargouri fundamentale plasate în linia mea de sânge, să fie ridicate astăzi în numele lui Isus. Sângele lui Isus care este viața, Hristoș însuși face acest lucru pentru mine, El luptă pentru mine, a plătit prețul pentru mine, sângele lui Isus duce bătăliile mele, Doamne îți mulțumesc că ai murit și ai înviat pentru mine, aceeași putere care te-a înviat pe Tine locuiește în mine. Eliberez puterea învierii din morți peste toate aceste domenii din viața mea unde am fost limitată, să curgă viața Ta din belșug acolo în acele zone, și toate blestemele să se transforme în binecuvântări, Aleluia, îți mulțumesc Isus!” 

Acum casa noastră este zidită pe stâncă, și tot ceea ce urmează de acum înainte este binecuvântare și rodnicie. Totul s-a făcut nou și toate cele vechi au trecut, suntem altoiți cu Hristos, suntem în familia Impăratului, avem adn de rege, sânge regal curge în venele noastre de copii de Dumnezeu, sânge prețios care a curs pentru toată omenirea, ca ei să aibă viață, și viață din belșug.

Rugăciune pentru eliberarea binecuvântărilor generaționale 

Tată ceresc îți mulțumesc pentru înțelegerea divină pe care am primt-o din Cuvântul Tău și care ne-a adus cunoașterea adevărului care ne face liberi, și ne-a prevenit de distrugere, așa cum spune scriptura din Osea 4:6 

, , Poporul Meu piere din lipsă de cunoștință.” 

Îți cer Tată acum să eliberezi peste mine și linia mea de sânge răscumpărată toate binecuvântările generaționale în acord cu Cuvântul din Numeri 6:24-26:

, , Fie ca Domnul să te binecuvânteze și să te păzească!

Domnul să lumineze fața Lui peste tine și Să se îndure de tine!

Domnul Să-și înalțe Fața peste tine și Să-ți dea pacea!”

Lecțiile sufletului


 Mai multe suflete stăteau la o masă mare și rotundă pentru a-și alege următoarea lecție. S-a ridicat în picioare cel mai curajos și mai puternic suflet și a zis:
-De data aceasta eu o să merg pe Pământ ca să învăț să iert. Cine mă poate ajuta?
Sufletele au început să vorbească toate unul peste altul. În glasurile lor se simțeau respectul și sfiala:
-Este una dintre cele mai importante lecții! Riști să nu reușești într-o singură viață. Știi că te așteaptă mari suferințe. Ne bucuram pentru tine ca ai acest curaj si vom încerca să te ajutăm.
Unul dintre suflete a adăugat:
-Eu sunt gata să merg cu tine pe Pământ ca să te ajut. Voi deveni partenerul tău de viață. Vom trece prin multe probleme, în mare parte din cauza mea, și astfel vei învăța să mă ierți.
Alt suflet și-a expus și el părerea.
- Eu aș putea să fiu mama sau tatăl tău. O să-ți creez o copilărie grea, iar apoi o să mă implic în viața ta personală, in treburile tale, dincolo de cat vrei sa accepti sau sa ai nevoie, iar tu o să înveți să mă ierți.
Iar un alt suflet a zis:
- Eu voi fi copilul tău. Nu te voi asculta, voi face totul invers decât iti doresti, ca tu sa inveti sa te ierti pe tine si, in felul acesta, sā mă ierti si să mă sustii neconditionat.
Altul s-a oferit:
- Eu voi fi șeful tău, voi fi mereu nedrept și dur cu tine, pentru a învăța să ierți și aceste lucruri.
În aceeași manieră și celelalte suflete i-au zis că o să-i apară în cale pentru a-l ajuta să învețe lecția iertării.
Până la urmă, fiecare suflet și-a ales câte o lecție, câte un rol, s-au înțeles în ce relații vor fi, cum se vor ajuta reciproc și au plecat pe Pământ.
Doar că sufletele nu au luat in calcul o particularitate a lor: ele își pierd memoria atunci când renasc pe pământ.
Doar unii dintre noi își dau seama că tot ce se întâmplă în viața noastră are un rost, că orice om, orice situație din viață ne oferă o anumită oportunitate/lectie pe care s-o fructificam/invatam, s-o integram in viata noastră.
Recunoasteti-vă oportunitățile/lecțiile și fiți mai înțelepți!
P.S. Nu-i asa ca multi suntem aici pentru a invata iertarea, pentru a integra si manifesta empatia, blandetea?

„Dragostea este îndelung răbdătoare, dragostea nu se mânie, nu pune în socoteală răul, dragostea suferă toate, crede toate, nădăjduieşte toate, rabdă toate”.


 

Câte epistole a scris Sfântul Apostol Pavel Câte epistole a scris Sfântul Apostol Pavel

 


 

În misiunea apostolică de evanghelizare, un rol deosebit l-a avut corespondenţa dintre apostoli şi comunităţile creştine. O parte dintre aceste scrisori către diferite cetăţi a intrat în Canonul Noului Testament, existând şi anumite scrieri neautentice, numite apocrife. Se păstrează astăzi 14 epistole ale Sf. Apostol Pavel. Există dovezi care demonstrează că Sf. Pavel a mai scris şi alte epistole, dar care s-au pierdut de-a lungul timpului.

În lista cărţilor Noului Testament de astăzi există 14 epistole ale Sfântului Apostol Pavel. Dar canonul cărţilor autentice, recunoscute ca inspirate de Duhul Sfânt şi folositoare pentru sufletele credincioşilor, nu a fost dintotdeauna aşa cum îl găsim în Biblia noastră de astăzi. Marile comunităţi creştine păstrau în primele secole ale existenţei Bisericii diferite cărţi aparţinând Apostolilor sau ucenicilor acestora. Multe dintre acestea au intrat în lista cărţilor Noului Testament, altele au fost socotite ca fiind neautentice ori nefolositoare pentru viaţa Bisericii şi au primit numele de apocrife. S-au născut astfel în mijlocul comunităţilor creştine diferite Canoane, despre care vorbesc unii dintre scriitorii bisericeşti de mai târziu. Întrebarea care se naşte este cum a ales Biserica din această multitudine de cărţi pe cele care au rămas şi astăzi în lista Noului Testament. Pornind de la aceasta ne întrebăm astăzi câte epistole a scris, de fapt, Sfântul Apostol Pavel?

Epistola către laodiceni?

În Epistola către Coloseni, una dintre lucrările păstrate şi astăzi în Canonul Noului Testament ca aparţinând Sfântului Pavel, se aminteşte la cap. 4, versetul 16, despre o epistolă către laodiceni, care trebuia citită în comunitatea colosenilor. Însă o astfel de scrisoare a Sfântului Pavel nu s-a păstrat în nici un manuscris. Totuşi, ea este menţionată în mod expres de marele apostol. Unii specialişti consideră că această epistolă către laodiceni ar fi de fapt cea către efeseni, păstrată în Canonul Noului Testament. După teoriile acestora, aceasta avea un caracter mai general, ca o enciclică şi trebuia citită în mai multe cetăţi, iar în momentul în care a fost trimisă scrisoarea către coloseni, această enciclică ajunsese în Laodicea. Această ipoteză poate fi susţinută şi de faptul că Marcion, unul dintre ereticii secolului al II-lea, vorbeşte despre Epistola către Efeseni, numind-o Epistola către Laodiceni. „Canonul Muratorian” sau „Fragmentul Muratori” (aproximativ 200 d. Hr.), cel mai vechi manuscris care ne prezintă un canon al Noului Testament, aminteşte de această epistolă către laodiceni, dar o consideră neautentică. „Unii specialişti consideră într-adevăr că ar fi existat o epistolă către laodiceni. Ei se bazează pe textul din Apocalipsă 3:16 unde Dumnezeu transmite Bisericii din Laodicea că «am să te vărs din gura mea». De aceea, credem că epistola adresată creştinilor din Laodicea a fost dată celor din Efes, unde Apostolul a stat mai mult timp. Şi într-adevăr exista acest obicei ca o persoană să fie ştearsă din anumite liste şi să i se ia anumite daruri”, ne-a explicat părintele Mihai Vizitiu, profesor de Noul Testament la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi.

Scrisoarea către evreii alexandrini

Acelaşi valoros document din secolul al III-lea, descoperit de publicistul A. Muratori şi păstrat în Biblioteca Ambroziană, aminteşte despre Epistola Sfântului Apostol Pavel către alexandrini. Autorul manuscrisului, neidentificat cu certitudine, existând teorii că ar fi Papias, ori Ipolit al Romei sau chiar Meliton de Sardes, identifică Epistola către Evrei cu una către alexandrini. Mai mult decât atât, urmând cursul de până atunci al scrierii sale, în care analizează şi oferă informaţii despre fiecare operă în parte, el le consideră pe amândouă neautentice, contrafăcute. „Nu există mărturii despre o epistolă a Sfântului Apostol Pavel către alexandrini. Faptul că acea eventuală epistolă este confundată cu cea către evrei ne arată că de fapt este vorba despre singura epistolă către evrei, care se adresa şi evreilor din Alexandria”, ne-a mai spus părintele profesor Vizitiu.

Prima epistolă către corinteni

În prima scrisoare adresată corintenilor, care se păstrează în Canonul Noului Testament, Sfântul Pavel aminteşte corintenilor despre îndemnurile dintr-o epistolă precedentă (I Corinteni 5:9). Din acest verset reiese că Prima Epistolă către Corinteni pe care o avem în Noul Testament este de fapt a doua scriere adresată celor din Corint. Din păcate, această scrisoare nu se păstrează. „Nu se ştie cum s-a pierdut această scriere a Sfântului Apostol Pavel. Dacă există anumite ipoteze referitoare la existenţa unor alte epistole, care nu au argumente prea solide, în ceea ce priveşte existenţa aceastei epistole nu este nici o îndoială”, menţionează părintele Vizitiu. Legat de epistolele către corinteni, mai există o teorie, care nu este argumentată solid, conform căreia ar mai fi fost încă o epistolă către creştinii din Corint, scrisă după prima epistolă către corinteni care se păstrează astăzi şi înainte de a doua epistolă.

Încă o scrisoare către filipeni

O altă epistolă, care nu se mai păstrează, este una adresată creştinilor din Filipi, de care Sfântul Pavel era foarte ataşat. În epistola adresată lor, care se păstrează şi astăzi, se poate observa ataşamentul autorului faţă de această comunitate. În aceeaşi lucrare, în cap. 3, versetul 1, găsim şi argumentul existenţei unei epistole precedente celei din Canonul de astăzi al Noului Testament: „Mai departe, fraţii mei, bucuraţi-vă întru Domnul. Ca să vă scriu aceleaşi lucruri, mie nu-mi este anevoie, iar vouă vă este de folos”. Cu alte cuvinte, Apostolul transmitea filipenilor aceleaşi îndemnuri ca într-o epistolă anterioară.

Epistolele Sfântului Pavel în codicii Noului Testament

Cele mai vechi manuscrise în care se păstrează toate cărţile actuale ale Noului Testament, inclusiv cele ale Sfântului Pavel, sunt cei trei mari codici: Sinaitic (secolul al IV-lea), descoperit de Constantin von Tischendorf la Mănăstirea „Sf. Ecaterina” de pe Muntele Sinai în 1859 şi păstrat în Biblioteca Britanică din 1933, Vaticanus, scris în secolul al IV-lea, în care nu găsim sfârşitul Epistolei către Evrei, Epistola a doua către Timotei, Tit şi Filimon, şi Alexandrinus, în care nu se găseşte o parte din Epistola a doua către Corinteni.

Epistola către Evrei nu a fost redactată de Sf. Pavel

Cea mai contestată scriere a Sfântului Apostol Pavel este scrisoarea adresată comunităţii creştinilor proveniţi din rândul evreilor. Stilul ligvistic deosebit, precum şi ţinuta academică, în care citatele din Vechiul Testament inundă cursul relatării, o deosebesc de celelalte epistole. De aceea, ea a fost privită cu scepticism în primele secole creştine. Specialiştii au emis două teorii în ceea ce priveşte persoana care a redactat epistola, punând în scris ideile Sfântului Pavel. Prima dintre ele îl consideră autor pe Apollo, un bun cunoscător al limbii greceşti şi prieten al Sfântului Pavel. A doua teorie îl consideră pe Sfântul Luca autorul epistolei. „Aceste teorii au apărut în lumea protestantă, dar ele sunt împărtăşite şi de critica ortodoxă. Este sigur faptul că Epistola către Evrei nu a fost scrisă de Sfântul Pavel, ci de unul dintre ucenicii săi. Eu înclin să cred că acesta a fost Sfântul Luca, deoarece şi celelalte scrieri ale acestuia, Evanghelia şi Faptele Apostolilor, au acelaşi stil şi au ideile dogmatice ale Sfântului Pavel” , ne-a explicat părintele profesor Vizitiu.

În primele canoane ale Noului Testament, ea nu apare între scrierile Sfântului Pavel. Tertulian (160-240) o consideră ca fiind fără autoritate şi că ar fi scrisă de Barnaba. Eusebiu de Cezareea nu o trece în rândul cărţilor recunoscute. Reticenţa aceasta se întemeiază şi pe faptul că erezia hiliastă îşi argumenta doctrina pe unele texte din epistolă. Abia Sinodul din Cartagina din 397 lămureşte faptul că epistola este scrisă de Apostolul Pavel şi că trebuie să facă parte din Canonul Noului Testament. „Este una din cele mai frumoase scrieri ale Noului Testament şi ea aparţine Sfântului Pavel, chiar dacă a fost redactată de altcineva. Se ştie dorinţa mare a Apostolului de a-i converti pe evrei, pe cei de un neam cu el. Faptul că în ea nu se aminteşte de captivitatea de la Roma ne arată că ea a fost scrisă după captivitate, când ucenicii lui puteau să scrie ceea ce Apostolul vorbea”, ne-a mai spus părintele Vizitiu.https://www.revistateologica.ro/wp-content/uploads/Marius-Ioan-Sabou-Sf%C3%A2ntul-Apostol-Pavel-%C3%AEn-contextul-religios-al-secolelor-II-III-repere.pdf

Şi care le poate fi folosul din aceasta?


 Mulţi postesc de mâncare şi băutură, dar nu postesc de gânduri, fapte şi cuvinte rele. Şi care le poate fi folosul din aceasta?
 
Sfântul Ierarh Tihon de Zadonsk
După cum ştim, există post trupesc şi există post duhovnicesc. Postul trupesc este atunci când pântecele se înfrânează de la mâncare şi băutură. Postul duhovnicesc este atunci când sufletul se abţine de la gânduri, fapte şi cuvinte rele.
 
Postitor adevărat este cel care se reţine de la desfrânare, preadesfrânare şi de la orice necuraţie.
 
Postitor adevărat este cel care se stăpâneşte să nu se mânie, să nu se înfurie, sa nu facă răutate şi să nu se răzbune.
 
Postitor adevărat este cel care îşi pune pază gurii sale şi se abţine de la flecăreli, de la vorbe murdare, de la nebunii, clevetiri, osândiri, linguşeli, minciuni şi de la orice defăimare.
 
Postitor adevărat este cel care îşi înfrânează mâinile de la hoţie, răpire, prădare, iar inima de la dorirea lucrurilor străine. Într-un cuvânt, adevărat postitor este cel care se îndepărtează de la orice rău.
 
Iată, creştine, postul duhovnicesc ! Ne este folositor şi postul trupesc, pentru că slujeşte omorârii patimilor noastre. Dar postul duhovnicesc ne este absolut de trebuinţă, pentru că, fără el, nici postul trupesc nu este nimic.
 
Mulţi postesc cu trupul, dar nu postesc cu sufletul.
 
Mulţi postesc de mâncare şi băutură, dar nu postesc de gânduri, fapte şi cuvinte rele. Şi care le poate fi folosul din aceasta ?
 
Mulţi postesc o zi, două sau mai mult, dar de mânie, de ţinerea de minte a răului şi de răzbunare nu vor să postească.
 
Mulţi se înfrânează de la vin, carne, peşte, dar cu limba îi muşcă pe semenii lor – deci ce folos au din aceasta? Unii nu se ating cu mâinile de mâncare, dar le întind la mită, răpire şi prădarea bunului străin – ce folos au deci din aceasta ?
 
Postul adevărat şi curat este abţinerea de la orice rău. Dacă vrei, creştine, să-ţi fie postul folositor, atunci, postind trupeşte, să posteşti şi duhovniceşte şi să posteşti întotdeauna. Cum pui frâu pântecelui tău, tot aşa pune-l şi gândurilor şi patimilor tale celor rele.
 
Să postească mintea ta de gândurile cele deşarte.
 
Să postească mintea ta de ţinerea de minte a răului.
 
Să postească voia ta de dorirea cea rea.
 
Să postească ochii tăi de vederea cea rea: întoarce-ţi ochii tăi ca să nu vada deşertăciunea (Psalm 118, 37).
 
Să postească urechea ta de cântece spurcate şi de şoapte clevetitoare.
 
Să postească limba ta de clevetire, de osândire, de vorbe spurcate şi de orice cuvânt deşert şi vătămător.
 
Să postească mâinile tale de la bătaie şi de la răpirea bunurilor celor straine.
 
Să posteasca picioarele tale de la a umbla întru răutate. «Fereşte-te de rău şi fă bine» (Psalm 33, 1 ; Petru 3, 11)
 
Iată postul creştinesc pe care Dumnezeu îl cere de la noi! Pocăieşte-te şi te înfrâneaza de la orice cuvânt, faptă şi gând rău, deprinde-te cu virtuţile şi întotdeauna vei posti înaintea lui Dumnezeu.
 
(din: Sfântul Ierarh Tihon de Zadonsk, Comoară duhovnicească, din lume adunată, Editura Cartea Ortodoxă, Editura Egumeniţa, 2008, Traducere din limba rusa de Rasofora Domnica Talea – Manastirea Nera, pp. 241-242)

Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

 Țara lui Dumnezeu

   Se spune că într-o bună zi,  a trecut Dumnezeu pe Pământ și a daruit fiecărui neam cate o țară.

    Și a fost seară și...la poarta lui Dumnezeu-Tatăl a apărut un păstor de oi
    care era împreună cu familia si neamul său de păstori.
    Dumnezeu L- a invitat în Casa Lui și au stat la Cină.

    - Bunule Păstor care îți este păsul de ai ajuns la Mine ? , întreabă Dumnezeu pe cioban.

  - Doamne Dumnezeule, am venit să primim și noi o bucată de pămant unde să ne odihnim sufletele însă se vede că am  întarziat și nu mai este loc pentru noi , a spus bătranul îngenunchind în fața lui Dumnezeu.

   - Care vă este numele neamului vostru bătrâne păstor ? a întrebat Creatorul.

   - Noi ne numim români.

   După ce a privit îndelung la neamul romanesc , Dumnezeu a chemat pe Sf.Apostol Petru si l-a întrebat :

    - Petre , mai este loc de o țară pentru români pe Pămant ?

   - Nu , Doamne.
   Tot pămantul a fost dăruit tuturor neamurilor după porunca Ta.

   - Bine , Petre.
   Acum dă-le românilor țara pe care am pastrat- o pentru Noi.

    Și de atunci noi locuim în ȚARA LUI DUMNEZEU.

   O patrie frumoasă , o țară cu munți și campii , cu ape și cer senin ,
   o țară ca o grădină din Rai unde Maica Domnului îngrijeste rugăciunile și  florile Cerului.
   România este Țara lui Dumnezeu de la începutul lumii.
   Slavă lui Dumnezeu pentru toate!
  ( text scris acum10 ani)

   Bucurii curate întru mulți ani în  Țara lui Dumnezeu , România!


..."SFÂNTUL ANDREI ȘI CRUCEA SA ȘI DE CE ÎN FORMĂ DE "X"?

 


Crucea în formă de ,,X" este cauza dureri cumplite, cu mult mai mari decât pe crucea tradițională.
Sfântul Andrei moare răstignit pe o cruce în formă de X, în localitatea Patras, lângă Corint. Crucea în X pricinuia chinuri încă și mai mari decât crucea tradițională. Pe crucea obișnuită, răstignitul suferea pentru că, din cauza poziției, nu putea respira. El trebuia să se sprijine în mâini și în picioare pentru a se ridica și a-și lărgi pieptul, încât să permită aerului să pătrundă în cutia toracică. Dar membrele îi era prinse în cuie, ceea ce îi provoca dureri cumplite. La crucea în formă de X, din cauză că picioarele desfăcute nu mai permiteau sprijinirea trupului în ele, condamnatul trebuia să își ridice întreaga greutate a corpului doar în mâinile găurite.
România este una dintre puținele țări din lume creștinate de unul dintre cei 12 Apostoli. Un dar divin, pe care nu îl prețuim întotdeauna la justa lui valoare.
Această Cruce a devenit unul dintre cele mai de preț odoare sfinte din Biserica Ortodoxă. În prezent, Crucea Sfântului Andrei este păstrată alături de Capul Sfântului în Catedrala Sfântul Apostol Andrei din orașul grecesc Patras.
Sfântul Sinod a decis în 1995 ca 30 noiembrie să fie trecută cu cruce roșie în calendar, iar în 1997, ca Sfântul Andrei să fie numit "Ocrotitorul României". Nu poate fi întâmplător că cele două sărbători naționale ale României vin una după alta: 30 noiembrie, când am primit în dar intrarea în „Țara de Sus” și 1 decembrie, când, printr-o minune a istoriei, după un război care părea pierdut, am câștigat Țara cea mare de pe Pământ.

vineri, 29 noiembrie 2024

Paraclisul Sfântului Cuvios Patapie, tămăduitorul de cancer și multe boli

 

Slavă Ție, Dumnezeul nostru, slavă Ție.

Împărate ceresc, Mângâieto­rule, Duhul adevărului, Care pretutindenea ești și toate le îm­plinești, Vistierul bunătăților și dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea și mântuiește, Bunule, sufletele noastre.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi (de trei ori).

Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Preasfântă Treime, miluiește-ne pe noi. Doam­ne, curățește păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează și vin­decă neputințele noas­tre, pentru numele Tău.

Doamne miluiește (de trei ori), Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Tatăl nostru, Care ești în ceruri, sfin­țească-Se numele Tău, vie împărăția Ta, fie voia Ta, precum în Cer așa și pe pă­mânt. Pâinea noastră cea de toate zilele, dă-ne-o nouă astăzi și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noș­tri. Și nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăvește de cel rău.

Că a Ta este Împărăția și puterea și slava, a Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh.

Doamne miluiește (de 12 ori)

Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Veniți să ne închinăm Împăratului nostru Dumnezeu.

Veniți să ne închinăm și să cădem la Hristos, Împăratul nostru Dumnezeu.

Veniți să ne închinăm și să cădem la Însuși Hristos, Împăratul și Dumnezeul nostru.

 

Psalmul 142

Doamne, auzi rugăciunea mea, ascultă cererea mea, întru credincioșia Ta; auzi-mă, întru dreptatea Ta. Să nu intri la judecată cu robul Tău, că nimeni din cei vii nu-i drept înaintea Ta. Vrăjmașul prigonește sufletul meu și viața mea o calcă în picioare; făcutu-m-a să locuiesc în întuneric, ca morții cei din veacuri. Mâhnit e duhul în mine și inima mea încremenită înlăuntrul meu. Adusu-mi-am aminte de zilele cele de demult; cugetat-am la toate lucrurile Tale, la faptele mâinilor Tale m-am gândit. Tins-am către Tine mâinile mele, sufletul meu ca un pământ însetoșat. Degrab auzi-mă, Doamne, că a slaăbit duhul meu. Nu-ți întoarce fața Ta de la mine, ca să nu mă asemăn celor ce se pogoară în mormânt. Fă să aud dimineața mila Ta, că la Tine mi-e nădejdea. Arată-mi calea pe care voi merge, că la Tine am ridicat sufletul meu. Scapă-mă de vrăjmașii mei, că la Tine alerg, Doamne. Învață-mă să fac voia Ta, că Tu ești Dumnezeul meu. Duhul Tău cel bun să mă povățuiască la pământul dreptății. Pentru numele Tău, Doamne, dăruiește-mi viață. Întru dreptatea Ta, scoate din necaz sufletul meu. Fă bunătate de stârpește pe vrăjmașii mei și pierde pe toți cei ce necăjesc sufletul meu, că eu sunt robul Tău.

Dumnezeu este Domnul și S-a arătat nouă, bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului. (de trei ori)

Troparele

Glas 4

Pe cei ce vin la cinstitele tale moaște și caută solirea cea fierbinte, făcătorule de minuni, Patapie, Părintele nostru, izbăvește-i de toată vătămarea și paguba și de toate necazurile și de bolile cele cumplite, și ne păzește pe noi în pace, ca un ocrotitor al nostru și împreună pătimitor! (de două ori)

Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Nu vom tăcea, Născătoare de Dumnezeu, pururea a spune puterile tale noi, nevrednicii, că de nu ai fi stat tu înainte rugându-te, cine ne-ar fi izbăvit pe noi din atâtea nevoi, sau cine ne-ar fi păzit pe noi până acum slobozi? Nu ne vom depărta de la tine, Stăpână, că tu izbăvești pe robii tăi, pururea, din toate nevoile.

 

Psalmul 50

Miluiește-mă, Dumnezeule, după mare mila Ta și după mulțimea îndurărilor Tale, șterge fărădelegea mea. Mai vârtos mă spală de fărădelegea mea și de păcatul meu mă curățește. Că fărădelegea mea eu o cunosc și păcatul meu înaintea mea este pururea. Ție unuia am greșit și rău înaintea Ta am făcut, așa încât drept ești Tu întru cuvintele Tale și biruitor când vei judeca Tu. Că iată întru fărădelegi m-am zămislit și în păcate m-a născut maica mea. Că iată adevărul ai iubit; cele nearătate și cele ascunse ale înțelepciunii Tale, mi-ai arătat mie. Stropi-mă-vei cu isop și mă voi curăți; spăla-mă-vei și mai vârtos decât zăpada mă voi albi. Auzului meu vei da bucurie și veselie; bucura-se-vor oasele mele cele smerite. Întoarce fața Ta de la păcatele mele și toate fărădelegile mele șterge-le. Inimă curată zidește intru mine, Dumnezeule și duh drept înnoiește întru cele dinlăuntru ale mele. Nu mă lepăda de la fața Ta și Duhul Tău cel sfânt nu-l lua de la mine. Dă-mi mie bucuria mântuirii Tale și cu duh stăpânitor mă întărește. Învăța-voi pe cei fără de lege căile Tale și cei necredincioși la Tine se vor întoarce. Izbăvește-mă de vărsarea de sânge, Dumnezeule, Dumnzeul mântuirii mele; bucura-se-va limba mea de dreptatea Ta. Doamne, buzele mele vei deschide și gura mea va vesti lauda Ta.Că de ai fi voit jertfă, ți-aș fi dat; arderile de tot nu le vei binevoi. Jertfa lui Dumnezeu: duhul umilit; inima înfrântă și smerită Dumnezeu nu o va urgisi. Fă bine, Doamne, întru bună voirea Ta, Sionului, și să se zidească zidurile Ierusalimului. Atunci vei binevoi jertfa dreptății, prinosul și arderile de tot; atunci vor pune pe altarul Tău viței.

 

Canonul Sfântului Cuvios Patapie

Cântarea 1

Irmosul: Apa trecând-o ca pe uscat și din rău­tatea egiptenilor scăpând israeli­tea­­nul, striga: Izbăvitorului și Dumnezeului nos­tru să-I cântăm.

Ocrotitor şi solitor al nostru fiind către Ziditorul, Patapie, roagă-te cu osârdie să ne izbăvim din primejdii şi din necazurile cele de multe feluri.

Ca unul ce în sfințenie ai săvârşit viaţa ta şi pe noi ne sfinţeşti şi ne izbăveşti de toată mânia, Părinte, cu harul cel purcezător din sfintele tale moaşte.

Ca un adevărat slujitor al Domnului, tămăduieşte, Părinte, durerile inimilor şi suferinţele trupurilor celor care cer fierbinte solirea ta.

Ceea ce eşti Maica Făcătorului tuturor şi vistieria milostivirii necheltuită, milostiveşte-te fecioară spre robii tăi şi mijloceşte-ne sănătate sufletelor şi trupurilor.

 

Cântarea a 3-a

Irmosul: Apa trecând-o ca pe uscat și din rău­tatea egiptenilor scăpând israeli­tea­­nul, striga: Izbăvitorului și Dumnezeului nos­tru să-I cântăm.

În chip înţelegător privind ca un împreună-pătimitor, Cuvioase, spre binecredincioşii creştini ce caută pururea scăpare la tine, nu înceta, de Dumnezeu cugetătorule, a depărta toată sminteala de la dânşii.

Sfânta racla ta, Sfinte, sfinţenie izvorăşte prin Duhul Sfânt, sfinţindu-ne trupurile şi sufletele, de Dumnezeu purtătorule, de patimi şi de toată întinăciunea curăţindu-ne.

Nu înceta a te ruga pentru noi, Cuvioase, să se dăruiască iertare de greşeli şi izbăvire de toată strâmtorarea şi necazurile acestei vieţi celor ce aleargă cu credinţă la acoperământul tău.

Ceea ce ai născut fără de bărbat pe Pricinuitorul tuturor şi, după naşterea cea negrăită, Fecioară ai rămas, păzeşte-mă neîntinat cu sufletul, cu mintea şi cu inima, ceea ce eşti una pururea Fecioară, Ajutătoarea tuturor.

Izbăveşte de toată nevoia şi necazurile acestei vieţi pe cei ce cu credinţă aleargă la ajutorul tău, Patapie, de Dumnezeu purtătorule.

Caută cu milostivire, cu totul lăudată, Născătoare de Dumnezeu, spre necazul cel cumplit al trupului meu şi vindecă durerea sufletului meu.

 

Sedealna

Glasul al 2-lea

Ceea ce eşti rugătoare caldă şi zid nebiruit, izvor de milă şi lumii scăpare, cu dinadinsul strigăm către tine, Născătoare de Dumnezeu: Stăpână, vino degrab şi ne mântuieşte din nevoi, ceea ce eşti una grabnic folositoare.

Cu credinţă fierbinte alergând turma ta la al tău ajutor, Patapie fericite, de cursele şarpelui şi de smintelile cele amare se slobozeşte; căreia dă-i bună statornicie a vieţii şi al dumnezeieştii dragoste foc fără de materie.

 

Cântarea a 4-a

lrmosul: Apa trecând-o ca pe uscat și din rău­tatea egiptenilor scăpând israeli­tea­­nul, striga: Izbăvitorului și Dumnezeului nos­tru să-I cântăm.

Caută cu împreună-pătimire, Sfinte, pe cei ce cu evlavie stau la racla ta sfântă, Patapie, şi dăruieşte-le cererile lor.

Arşiţa patimilor şi văpaia neputinţelor stinge-o cu roua harului tău, Părinte, şi bucurie slugilor tale dăruieşte.

Alungă, Sfinte, pe vrăjmaşul cel gândit, cela ce se oşteşte împotriva turmei tale, dăruindu-i acesteia binecuvântarea ta.

Pe Dumnezeu, pe Cel Ce L-ai născut, Fecioară fără prihană, pentru bunătatea Sa roagă-L să dăruiască iertare greșelilor noastre.

 

Cântarea a 5-a

Irmosul: Apa trecând-o ca pe uscat și din rău­tatea egiptenilor scăpând israeli­tea­­nul, striga: Izbăvitorului și Dumnezeului nos­tru să-I cântăm.

Pe noi, copiii tăi, Părinte Cuvioase, nu ne lăsa, căutând de sus părinteşte şi adu pace sufletelor noastre.

Plineşte cu împreună-pătimire, Părinte Cuvioase, cererile celor ce de pretutindeni aleargă pururea la tine cu credinţă, Patapie.

Tămăduire sufletelor şi trupurilor înnoire de la racla ta pururea primim; pentru aceasta ca pe un acoperitor te lăudăm pe tine.

Având multă îndrăznire spre Cel pe Care L-ai născut ca Maica cea Adevărată Acestuia, Fecioară, cere să se mântuiască sufletele noastre.

 

Cântarea a 6-a

lrmosul: Apa trecând-o ca pe uscat și din rău­tatea egiptenilor scăpând israeli­tea­­nul, striga: Izbăvitorului și Dumnezeului nos­tru să-I cântăm.

Să ne izbăvim de ispitele acestei vieţi şi să ne învrednicim de linişte adâncă şi să ni se dea strop al milei celei dumnezeieşti roagă pe Ziditorul, Patapie, făcătorule de minuni, neadormite turn de veghe al binecredincioşilor.

Plin fiind de lumina cea cerească ca un slujitor al lui Dumnezeu, de Dumnezeu purtătorule, întunecarea patimilor noastre risipeşte-o şi ziua cea de bucurie a nepătimirii fă să răsară nouă, Înţelepte, cu rugăciunile tale cele purtătoare de lumină către Domnul.

Bună mireasmă cu adevărat cerească răspândeşte Sfintelor Tale moaşte şi goneşte putoarea patimilor necurate şi duhurile răutăţii. De aceasta apropiindu-ne cu evlavie culegem toată bucuria, Sfinte.

Izbăveşte de toată nevoia şi necazurile acestei vieţi pe cei ce cu credinţă aleargă la ajutorul tău, Patapie, de Dumnezeu purtătorule.

Curată, ceea ce prin cuvânt Cuvântul în chip netâlcuit în zilele cele mai de pe urmă ai născut, pe Acesta pentru noi roagă-L ca Ceea ce ai îndrăznire de Maică înaintea Lui.

 

Condac

Glasul al 2-lea

Irmosul: Apa trecând-o ca pe uscat și din rău­tatea egiptenilor scăpând israeli­tea­­nul, striga: Izbăvitorului și Dumnezeului nos­tru să-I cântăm.

Spre ajutorul tău cel tare grăbind ca spre un liman de linişte, Cuvioase, din valurile vieţii ne izbăvim si de tot viforul cumplitelor necazuri; pentru aceasta harul tău propovăduim.

Prochimen: Cinstită este înaintea Domnului moartea cuviosului Lui.

Stih: Fericit bărbatul care se teme de Dumnezeu, întru poruncile Lui va voi foarte.

 

Evanghelia după Matei

Zis-a Domnul ucenicilor Săi: Toate Mi-au fost date de către Tatăl Meu şi nimeni nu cunoaşte pe Fiul, decât numai Tatăl, nici pe Tatăl nu-L cunoaşte nimeni decât numai Fiul şi cel căruia va voi Fiul să-i descopere. Luaţi jugul Meu asupra voastră şi învăţaţi-vă de la Mine, că sunt blând şi smerit cu inima, şi veţi găsi odihnă sufletelor voastre căci jugul Meu e bun şi povara Mea e uşoară.

Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh. Pentru rugăciunile Cuviosului Patapie, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi.

Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin. Pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi.

Stih: Miluieşte-mă, Dumnezeul, miluiește-mă!

 

Glasul al 6-lea

Irmosul: Apa trecând-o ca pe uscat și din rău­tatea egiptenilor scăpând israeli­tea­­nul, striga: Izbăvitorului și Dumnezeului nos­tru să-I cântăm.

Mare apărător şi ajutor întru nevoi avându-te pe tine, Cuvioase, pururea alergăm la harul tău, că tuturor le dai al tău ajutor, izbăvind din necazurile cele cumplite şi dureroase pe fiii tăi şi pe cei ce grăbesc la moaştele tale; ci nu trece cu vederea a ne izbăvi pe noi de năvălirea necazurilor, Patapie, ca un prea împreună pătimitor.

 

Cântarea a 7-a

Irmosul: Apa trecând-o ca pe uscat și din rău­tatea egiptenilor scăpând israeli­tea­­nul, striga: Izbăvitorului și Dumnezeului nos­tru să-I cântăm.

Păzeşte, Patapie, cu totul fericite, mai presus de toată uneltirea cu primejdie a vrăjmaşului pe binecredincioşii creştini, ce se îmbogăţesc, înţelepte cu sfintelele moaşte ca şi cu un liman mare.

Pe cei ce vin cu credinţă deplină şi evlavie întreagă, Părinte, primeşte-i cu bunăvoinţă, ca un plin de bunătate şi dă-le lor, înţelepte, darurile tale cele părinteşti.

Omorât fiind cu răutatea, la tine scap, Fecioară, cu lacrimi fierbinţi; ci ca ceea ce ai născut, Viaţa, pe Hristos Dătătorul de viaţă, inima mea viază-o şi străluceşte mintea cu lumina pocăinţei.

 

Cântarea a 8-a

Irmosul: Apa trecând-o ca pe uscat și din rău­tatea egiptenilor scăpând israeli­tea­­nul, striga: Izbăvitorului și Dumnezeului nos­tru să-I cântăm.

Laudă şi bogăţie şi vistierie de nestricăciune având moaştele tale, dreptslăvitorii capătă de la ele bucurie şi veselie.

Caută, Părinte, din cele de deasupra crugului ceresc şi auzi-ne pe noi, slujitorii tăi, cei ce căutăm ocrotirea ta.

Întărire dăruieşti sufletului şi trupului celor ce aleargă la dumnezeieştile tale moaşte şi cer Patapie, ajutorul tău.

Curată Fecioară, acoperitoare a toată lumea, nu înceta mijlocind pentru robul tău în tot ceasul, până la sfârşitul vieţii.

 

Cântarea a 9-a

Irmosul: Apa trecând-o ca pe uscat și din rău­tatea egiptenilor scăpând israeli­tea­­nul, striga: Izbăvitorului și Dumnezeului nos­tru să-I cântăm.

Locuind în corturile cereşti dimpreună cu cetele îngereşti, Sfinte Patapie, roagă pentru noi pe Atotmilostivul.

Vindecă, Preafericite, inimile noastre cele străpunse de săgeţile şarpelui, veselindu-ne cu harul tău, Patapie.

Ca un părinte pe fiii săi, arată-ne cu rugăciunile tale şi pe noi, Părinte Patapie, după sfârşitul vieţii noastre, părtaşi ai Împărăţiei lui Hristos.

Marele nostru izbăvitor şi fierbinte apărător, Patapie cuvioase, nu înceta în tot ceasul a ne păzi pe noi, rugămu-ne.

Bucură-te, Maica Celui Preaînalt, ceea ce eşti plină de har; de bucuria veşnică învredniceşte-ne pe cei care privim neabătut spre tine, Preanevinovată.

Cuvine-se cu adevărat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si preanevinovata si maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat heruvimii si mai marita fara de asemanare decat serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.

Cununa şi cinstea ortodocşilor, tămăduitorule al hidropicei şi al cancerului, Patapie de Dumnezeu cugetătorule, a binecredincioşilor slavă, roagă-te Domnului pentru robii tăi.

Pe cel ce cu petrecere îngerească a strălucit în lume, ca pe o stea strălucitoare care a primit de la Dumnezeu harul minunilor, pe Patapie cel mare cu laude să-l cinstim.

Puterea vrăjmaşului călcând, prin nevoinţă multă şi cugetare bărbătească strălucit te-ai proslăvit, Patapie de trei ori fericite, şi mântuieşti din primejdii pe cei ce se apropie de tine.

Bucură-te, a Egiptului odraslă dumnezeiască, bucură-te comoara cea de Dumnezeu dăruită a ortodocşilor, bucură-te acoperământul şi slava celor ce te laudă pe tine, Părinte Patapie.

Har izvorăşte racla ta şi tămăduieşte patimile şi veseleşte sufletele toate; drept care apropiindu-ne de dânsa cu evlavie, de sfinţirea cea dumnezeiască, Părinte ne umplem.

Cu împreună pătimire dăruieşte cererile celor ce de pretutindeni vin cu credinţă fierbinte la cinstite moaştele tale, Patapie, de trei ori fericite, cela ce vindeci suferinţele sufletului şi trupului.

Mare apărător avându-te pe tine neamul creştinesc, Preafericite, de toată năvălirea vrăjmaşului se izbăveşte; pe care îl păzeşti nevătămat totdeauna de toată turbarea lui Veliar, Părinte Patapie.

Păzeşte şi acoperă pe binecredincioşii creştini de toată primejdia şi vătămarea şi nevoia, Părintele nostru iubitor Patapie.

Toate oştile îngereşti, Înaintemergătorul Domnului, cei doisprezece Apostoli şi toţi sfinţii, împreună cu Născătoarea de Dumnezeu, faceţi rugăciuni ca să ne mântuiască pe noi.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi(de trei ori).

 

Troparul

Laudă a creştinilor şi apărător al monahilor te-ai arătat Patapie, părintele nostru. Prin nevoinţă, prin patimi şi rugăciuni ai acum îndrăznire către Dumnezeu a mijloci neîncetat pentru noi creştinii, cei păcătoşi şi vrednici de osândă. Slavă Celui Ce S-a proslăvit prin tine, slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere, slavă Celui Ce ne-a luminat pe noi prin nevoinţa ta.

Glasul al 2-lea

Când de pe Cruce…

De toată cursa vrăjmaşului şi de năvăliri şi de primejdii şi nevoi, Sfinte Patapie, păzeşte-ne fără de vătămare cu mijlocirea ta, cerând iertare de greşale pentru toţi de la Hristos Dumnezeu, ca cel ce ai îndrăznire către dânsul, Căruia nu înceta a te ruga ca să petrecem întru linişte viaţa noastră.

Toţi cei ce suntem necăjiţi cumplit de grele boli şi de tot felul de primejdii să alergăm acum unde tămăduirile moaştelor izvorâtoare de minuni ale lui Patapie izvorăsc precum apele Nilului şi să cădem plecându-ne genunchii şi strigând cu tânguire: izbăveşte pe robii tăi din ispite şi din boli şi de toate felurile de primejdii, Patapie.

ACATISTUL SFÂNTULUI CUVIOS PATAPIE

 


Sfântul Cuvios Patapie

(8 Decembrie)

Rugăciunile începătoare

De este preot, începe aşa :

Binecuvântat este Dumnezeul nostru totdeauna, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Iar de nu este preot, se zice :

Pentru rugăciunile Sfinţilor Părinţilor noştri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi. Amin.

Slavă Ţie, Dumnezeul nostru, Slavă Ţie !

Împărate Ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, Care pretutindeni eşti şi pe toate le împlineşti, Vistierul Bunătăţilor şi Dătătorule de Viaţă, vino şi Te sălăşluieşte întru noi şi ne curăţeşte pe noi de toată întinăciunea şi mântuieşte Bunule sufletele noastre !

Sfinte Dumnezeule, Sfinte Tare, Sfinte Fără-De-Moarte, miluieşte-ne pe noi ! (de 3 ori)

Slavă Tatǎlui şi Fiului şi Sfântului Duh ! Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor ! Amin!

Preasfântă Treime, miluieşte-ne pe noi ! Doamne, curăţeşte păcatele noastre ! Stǎpâne, iartă fărădelegile noastre ! Sfinte, cercetează şi vindecă neputinţele noastre, pentru Sfânt Numele Tău !

Doamne miluieşte ! (de 3 ori)

Slavă Tatǎlui şi Fiului şi Sfântului Duh ! Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor ! Amin !

Tatǎl nostru, Carele eşti în Ceruri, Sfinţească-se Numele Tău ! Vie Împărăţia Ta ! Facă-se Voia Ta ! Precum în Cer aşa şi pe Pământ. Pâinea noastră, cea de toate zilele, dă-ne-o nouă astăzi şi ne iartă nouă greşelile noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor noştri ! Şi nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbǎveşte de cel viclean ! Amin !

Pentru rugăciunile Sfinţilor Părinţilor noştri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi ! Amin !

Miluieşte-ne pe noi, Doamne, miluieşte-ne pe noi, că nepricepându-ne de nici un răspuns, această rugăciune aducem Ţie, ca un Stăpân, noi păcătoşii robii Tăi, miluieşte-ne pe noi !

Slavă Tatǎlui şi Fiului şi Sfântului Duh !

Doamne, miluieşte-ne pe noi, că întru Tine am nădăjduit ; nu Te mânia pe noi foarte, nici pomeni fărădelegile noastre, ci caută şi acum ca un Milostiv şi ne izbăveşte pe noi de vrăjmaşii noştri, că Tu eşti Dumnezeul nostru şi noi suntem poporul Tău ; toţi lucrul mâinilor Tale şi Numele Tău chemăm.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor ! Amin !

Uşa milostivirii deschide-o nouă, Binecuvântată Născătoare de Dumnezeu, Fecioară, ca să nu pierim cei ce nădăjduim întru Tine, ci să ne izbăvim prin Tine de nevoi, că Tu eşti mântuirea neamului creştinesc.

Cred întru unul Dumnezeu, Tatăl Atotţiitorul, Făcătorul cerului si al pământului, al tuturor celor văzute si nevăzute. Si întru unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul Născut, Care din Tatăl S-a născut mai înainte de toţi vecii ; lumină din lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut iar nu făcut,

Cel de o fiinţă cu Tatăl, prin Care toate s-au făcut. Care, pentru noi oamenii si pentru a noastră mântuire, S-a pogorât din ceruri si S-a întrupat de la Duhul Sfânt si din Fecioara Maria si S-a făcut om. Si S-a răstignit pentru noi în zilele lui Ponţiu Pilat, a pătimit si s-a îngropat. Si a înviat a treia zi, după Scripturi. Si S-a înălţat la ceruri si sade de-a dreapta Tatălui. Si iarăsi va să vină cu slavă să judece viii si morţii, a Cărui împărăţie nu va avea sfârsit. Si întru Duhul Sfânt, Domnul de viaţă Făcătorul, Care din Tatăl purcede, Cel ce împreună cu Tatăl si cu Fiul este închinat si slăvit, Care a grăit prin prooroci. Întru una, sfântă, sobornicească si apostolească Biserică. Mărturisesc un Botez spre iertarea păcatelor. Astept învierea morţilor si viaţa veacului ce va să fie. Amin !

Doamne miluieste ! (de 12 ori)

Slavă Tatǎlui şi Fiului şi Sfântului Duh ! Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor ! Amin !

Veniţi să ne închinăm Împăratului nostru Dumnezeu ! (o închinăciune)

Veniţi să ne închinăm şi să cădem la Hristos, Împăratul nostru Dumnezeu ! (o închinăciune)

Veniţi să ne închinăm şi să cădem la Însuşi Hristos, Împăratul şi Dumnezeul nostru ! (o închinăciune)

Psalmul 142

Doamne, auzi rugăciunea mea, ascultă cererea mea, întru credincioşia Ta, auzi-mă, întru dreptatea Ta. Să nu intri la judecată cu robul Tău, că nimeni din cei vii nu-i drept înaintea Ta. Vrăjmaşul prigoneşte sufletul meu şi viaţa mea o calcă în picioare ; făcutu-m-a să locuiesc în întuneric ca morţii cei din veacuri. Mâhnit e duhul în mine şi inima mea încremenită înlăuntrul meu. Adusu-mi-am aminte de zilele cele de demult ; cugetat-am la toate lucrurile Tale, la faptele mâinilor Tale m-am gândit. 

Întins-am către Tine mâinile mele, sufletul meu ca un pământ însetoşat. Degrab auzi-mă, Doamne, că a slăbit duhul meu. Nu-Ţi întoarce faţa Ta de la mine, ca să nu mă asemăn celor care se coboară în mormânt. Fă să aud dimineaţa Mila Ta, că la Tine îmi este nădejdea. Arată-mi calea pe care voi merge, că la Tine am ridicat sufletul meu. 

Scapă-mă de vrăjmaşii mei, că la Tine alerg, Doamne. Învaţă-mă să fac Voia Ta, că Tu eşti Dumnezeul meu. Duhul Tău Cel Bun să mă povăţuiască la pământul dreptăţii. Pentru Numele Tău, Doamne, dăruieşte-mi viaţă. Întru dreptatea Ta scoate din necaz sufletul meu. Fă bunătate de stârpeşte pe vrăjmaşii mei şi pierde pe toţi cei ce necăjesc sufletul meu, că eu sunt robul Tău. 

Slavă Tatǎlui şi Fiului şi Sfântului Duh ! Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor ! Amin !

Aliluia ! Aliluia ! Aliluia ! Slavă Ţie, Dumnezeule !

Aliluia ! Aliluia ! Aliluia ! Slavă Ţie, Dumnezeule !

Aliluia ! Aliluia ! Aliluia ! Slavă Ţie, Dumnezeul nostru, Slavă Ţie !

Dumnezeu este Domnul şi S-a arătat nouă, bine este cuvântat Cel ce vine întruNumele Domnului ! (de 3 ori)

Apoi, Troparul Sfântului Cuvios Patapie (Glasul al 8-lea) :

Laudă a creştinilor şi apărător al monahilor te-ai arătat Patapie, Părintele nostru. Prin nevoinţă, prin patimi şi rugăciuni ai acum îndrăznire către Dumnezeu a mijloci neîncetat pentru noi creştinii, cei păcătoşi şi vrednici de osândă. Slavă Celui Ce S-a proslăvit prin tine! Slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere! Slavă Celui Ce ne-a luminat pe noi prin nevoinţa ta!

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh !
Apoi, se zice : Condacul Sfântului Cuvios Patapie (Glasul al 3-lea) :

Biserica ta, Sfinte, aflând-o popoarele locaş de sănătate du­hovnicească, cu osârdie venind la ea, cer ca să ia vindecare de greşeli cu rugăciunile tale; că te-ai arătat ocrotitor tuturor celor ce sunt în nevoi, Sfinte Părinte Patapie, Preacuvioase.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor ! Amin !
Nu vom tăcea, Născătoare de Dumnezeu, pururea a spune puterile tale, noi, nevrednicii. Că de nu ai fi stat tu înainte rugându-te, cine ne-ar fi izbăvit dintru atâtea nevoi ? Sau cine ne-ar fi păzit până acum slobozi? Nu ne vom depărta de la tine, Stăpână, că tu izbăveşti pe robii tăi pururea din toate nevoile.

Psalmul 50

Miluieşte-mă, Dumnezeule, după Mare Mila Ta şi după mulţimea îndurărilor Tale, şterge fărădelegea mea. Mai vârtos mă spală de fărădelegea mea şi de păcatul meu mă curăţeşte; că fărădelegea mea eu o cunosc şi păcatul meu înaintea mea este pururea. Ţie unuia am greşit şi rău înaintea Ta am făcut, aşa încât Drept eşti Tu întru cuvintele Tale şi Biruitor când vei judeca Tu. Că iată întru fărădelegi m-am zămislit şi în păcate m-a născut maica mea. Că iată adevărul ai iubit ; cele nearătate şi cele ascunse ale înţelepciunii Tale, mi-ai arătat mie. Stropi-mă-vei cu isop şi mă voi curăţi ; spăla-mă-vei şi mai vârtos decât zăpada mă voi albi. Auzului meu vei da bucurie şi veselie ; Bucura-se-vor oasele mele cele smerite. Întoarce faţa Ta de la păcatele mele şi toate fărădelegile mele şterge-le. Inimă curată zideşte întru mine, Dumnezeule şi duh drept înnoieşte întru cele dinlăuntru ale mele. Nu mă lepăda pe mine de la faţa Ta şi Duhul Tău cel Sfânt nu-l lua de la mine. Dă-mi mie bucuria mântuirii Tale şi cu duh stăpânitor mă întăreşte. Învăţa-voi pe cei fără de lege căile Tale şi cei necredincioşi la Tine se vor întoarce. Izbăveşte-mă de vărsarea de sânge, Dumnezeule, Dumnezeul mântuirii mele ; Bucura-se-va limba mea de dreptatea Ta. Doamne, buzele mele vei deschide şi gura mea va vesti lauda Ta. Că de ai fi voit jertfă, Ţi-aş fi dat ; arderile de tot nu le vei binevoi. Jertfa Lui Dumnezeu : duhul umilit ; inima înfrântă şi smerită Dumnezeu nu o va urgisi. Fă bine, Doamne, întru bună voirea Ta, Sionului şi să se zidească zidurile Ierusalimului. Atunci vei binevoi jertfa dreptăţii, prinosul şi arderile de tot ; atunci vor pune pe Altarul Tău viţei.

Sfântul Cuvios Patapie

CONDACUL 1

Pe părtașul virtuții și casnicul Înțelepciunii lui Dumnezeu, pe cel care pe pământ a trăit ca în cer și cu duhul, în chip tainic, vămile văzduhurilor a luat cu asalt, cu ardoare, cântări să-i înălțăm și cu râvnă să ne închinăm Sfintelor lui Moaște strigând: Bucură-te, Părinte Patapie!

ICOSUL 1

Cu cântări de laudă încununăm pomenirea ta, Sfinte Patapie, Înger în trup, căci refuzând plăcerile cele trecatoare ale lumii, îndrăgostit de virtute te-ai arătat din tinerețe, fapt pentru care ție strigăm acestea:

Bucură-te, floarea Gheranionului,

Bucură-te, făgăduința celor necăsătoriți,

Bucură-te, că vlăstărești tămăduiri credincioșilor,

Bucură-te, că porți grijă de nevoile oamenilor,

Bucură-te, că ai călcat pe dușmanul răutății începător,

Bucură-te, că ai mărit pe Domnul tuturor domnilor,

Bucură-te, izvorul îmbelșugat al minunilor,

Bucură-te, încetarea puterii demonilor,

Bucură-te, împreună locuitorule cu cei înDumnezeiți și blânzi,

Bucură-te, casnicul tuturor Sfinților,

Bucură-te, că ai batjocorit pe cele trecătoare și stricăcioase,

Bucură-te, că ai înfrânt pe vrăjmașul cel cugetător,

Bucură-te, Părinte Patapie!

CONDACUL 2

Vlăstar preaînfrumusețat al pământului Egiptului, pe care Nilul, cel frumos curgător, îl adapă din belșug, crin sublim și chimen plăcut al ascezei, te-ai arătat, Părinte Patapie, răspândind frumos miros celor ce cu Credință îți cântă ție : Aliluia!

ICOSUL 2

Legile Domnului, principii în viață și Poruncile Acestuia reguli avându-le, Patapie, înțelepte, cu evlavie pe cărările asceților ai călătorit și la înălțimea înDumnezeirii ai urcat, fapt pentru care îți cântam:

Bucură-te, mare între asceți,

Bucură-te, cel mai mare în înțelegere,

Bucură-te, locuitorul înDumnezeit al pustiului,

Bucură-te, locuitor al cerurilor înalte,

Bucură-te, că noaptea fără lună a vieții plăcerilor ai lasat-o în urmă,

Bucură-te, că Dumnezeiasca pronie o ai avut ajutătoare vieții,

Bucură-te, că ești plin de harisme felurite,

Bucură-te, auroră ce strălucești razele minunilor,

Bucură-te, Icoana strălucitoare a smeritei cugetări,

Bucură-te, pajiște cu bună mireasmă a cumințeniei,

Bucură-te, auroră a daruruilor duhovnicești,

Bucură-te, izvor pururea curgător al minunilor,

Bucură-te, Părinte Patapie!

CONDACUL 3

Cel ce ai primit putere, din belșug, din cer, Patapie, cetățean al pustiului, îndrumător pustnicilor te-ai arătat și Dumnezeiesc învățător spre viața cea mai bună și înDumnezeire, deschizând buzele că să cânți Ziditorului : Aliluia!

ICOSUL 3

În pustiul Tebaidei locuind, Patapie, Dumnezeiesc cugetător, lui Dumnezeu încredințându-te, nevăzutele lupte și patimile cărnii le-ai biruit prin cumpătare, rugăciune, lacrimi, post și privațiuni, ridicând pe cei neînsoțiți să-ți cânte:

Bucură-te, crin al înfrânării,

Bucură-te trandafirul pustiului,

Bucură-te, pecete a vieții îngerești,

Bucură-te, uzurparea răutății demonilor,

Bucură-te, floare cu bună mireasmă a rânduielii monahicești,

Bucură-te, trâmbiță a harului Dumnezeiesc și psaltire a rugăciunii,

Bucură-te, cel ce te-ai arătat a fi frumusețea asceților,

Bucură-te, cel ce ești strălucirea Cuvioșilor,

Bucură-te, veșmântul ușor al celor eliberați de suferințe,

Bucură-te, arhetip al luptelor cuviincioase,

Bucură-te, fundație statornică a călugărilor,

Bucură-te, busolă a darurilor cerești,

Bucură-te, Părinte Patapie!

CONDACUL 4

Grabnic fugind de întunericul laudelor lipsite de discernământ și al părelniciei ambasadorilor celor trecătoare, în Bizanț ai venit, înțelepte și în Mănăstirea Vlahernelor, cu smerenie, locuind, vieții celei neîntinate a Îngerilor ai urmat, cu dor strigând : Aliluia!

ICOSUL 4

Ai batjocorit pe Veliar prin privegherile de toată noaptea, Patapie și oțelirea ta în virtute, căci pe Hristos, apărător câștigând, de toată uneltirea vrăjmașului te-ai izbăvit. Pentru aceasta, ție, celui ce ai triumfat asupra începătorului răutății îți cântăm:

Bucură-te, rănirea începătorului răutății,

Bucură-te, căderea urâtorului binelui,

Bucură-te, cel ce ai înălțat Trofeul Duhului,

Bucură-te, că ai călcat pe dușmanul cel preaspurcat,

Bucură-te, gura cea mai dulce a rugăciunii inimii,

Bucură-te, ochiul cel prea liniștit al sufletului văzător de Dumnezeu,

Bucură-te, luminătorul celor ce zac în întuneric,

Bucură-te, îndrumare neînșelată a pașilor pustnicești,

Bucură-te, naos al înțelepciunii celei prea strălucitoare,

Bucură-te, ocrotitor, de Dumnezeu dăruit, al celor neînsoțiți,

Bucură-te, temelie neclintită a iubirii,

Bucură-te, mirul încântător al sfințeniei,

Bucură-te, Părinte Patapie!

CONDACUL 5

Chivot prea cuviincios al curatei viețuiri și grădină răspânditoare de Mir a tuturor virtuților te-ai arătat, Cuvioase ostenitorule, preadesfătând cu harul tău pe toți cei care cu Credință aleargă la tine, Părinte Patapie și strigă ție cu evlavie: Aliluia!

ICOSUL 5

Te-ai întărit ca să rupi zgarda grijilor deșerte ale vieții, Părinte Patapie cu cheia rugăciunii minții și dragostei de Dumnezeu, fapt pentru care acum, noi cei care cu bucurie la tine scăpăm, strigăm cu voci de miere picurătoare unele ca acestea:

Bucură-te, gura bunei mustrări,

Bucură-te, băutură nestricăcioasă,

Bucură-te, conducătorul cel mai iscusit al sufletelor,

Bucură-te, cel asemenea cu Îngerii, împreună cu ei locuitor,

Bucură-te, scânteie însuflețită a regiunii Vlahernelor,

Bucură-te, diademă prețioasă a virtuților de suflet hrănitoare,

Bucură-te, că, întru totul, te-ai lipit de Dumnezeu,

Bucură-te, că, neabătut, te-ai afierosit Domnului,

Bucură-te, laudă cetei Sfinților,

Bucură-te, zdobirea roiului demonilor,

Bucură-te, făclie a Dumnezeieștii cunoștiințe,

Bucură-te, astru diafan al strălucirii neapropiate,

Bucură-te, Părinte Patapie!

CONDACUL 6

Ziditorul chemându-te dintru egipteni în orașul cel mare al lui Constantin, statornic îndrumător te-ai arătat, Cuvioase Patapie, monahilor, care, cu Credință nestrămutată, pururea cântă lui Dumnezeu : Aliluia!

Sfântul Cuvios Patapie

ICOSUL 6

Precum leul, după înfățișare, se face cunoscut tuturor, așa, Cuvioase Patapie, lumii te-ai facut cunoscut cu revărsarea minunilor tale și strălucirea Dumnezeieștii tale viețuiri, prin care ai luminat mintea adunării credincioșilor ca să strige ție:

Bucură-te întărirea celor neputincioși,

Bucură-te, câștigătorul celor veșnice,

Bucură-te, torent pururea curgător de tămăduiri,

Bucură-te, briză răcoritoare a darurilor,

Bucură-te, locuință prealuminată a energiilor Dumnezeiești,

Bucură-te, cort curat al harului mântuitor,

Bucură-te, că dăruiești adierile harului,

Bucură-te, că înmoi inimile credincioșilor,

Bucură-te, foc al înțelepciunii și cumpătării,

Bucură-te, făclie a strălucirii celei de sus,

Bucură-te, zori aurii de săltătoare bucurie,

Bucură-te, ecou al strălucitoarei mântuiri.

Bucură-te, Părinte Patapie!

CONDACUL 7

Mare stareț al vieții de obște și îndrumător al celor necăsătoriți fiind, Patapie, spre piscul liniștit al slavei lui Hristos, pe cei ce aleargă la tine, în chip minunat îndreaptă-i și pe toți învață-i să cânte lui Hristos, Atoatevăzătorul: Aliluia!

ICOSUL 7

Pe cei ce împreună cu tine se osteneau, a se supune Legii lui Dumnezeu, neobosit ai povățuit, Patapie, cu Varas și cu Ravulas, sfânt safir și trofeu al smeritei cugetări, fapt pentru care cu evlavie îți cântăm:

Bucură-te, stâlpul nepătimirii,

Bucură-te, poarta evlaviei,

Bucură-te, cel ce ai mortificat poftele trupești,

Bucură-te, cel ce ți-ai întraripat mintea spre cer,

Bucură-te, îndrumător înDumnezeit spre Dumnezeiasca dragoste,

Bucură-te, îndreptătorul tuturor spre viețuirea cuvioasă,

Bucură-te, cel ce conduci spre bucuria cea nesfârșită,

Bucură-te, reîntoarcerea tuturor spre viețuirea cuvioasă,

Bucură-te, făclie a Dumnezeieștii cugetări,

Bucură-te, picătura cunoștiinței de Dumnezeu,

Bucură-te, rază a îndurării celei negrăite,

Bucură-te, că ai rușinat inteligibil pe cel rău,

Bucură-te, Părinte Patapie!

CONDACUL 8

Râu cu îmbelșugate curgeri al minunilor mai presus de fire, cu adevărat te-ai arătat, Părinte Patapie, căci, tânăr fiind, ai deschis, cu rugăciunea, ochii fetei oarbe din naștere și ai adunat pe cei ce au văzut minunea ta ca să cânte, fără tăcere : Aliluia!

ICOSUL 8

Întru totul sfinţit fiind și plin de haruri, Patapie, ai tămăduit dureroasa boală a celui ce suferea de hidropizie, Părinte, cu Puterea Sfântului Duh și ai deschis buzele acestuia ca să-ţi cânte ție acestea:

Bucură-te, comoară a harurilor Dumnezeiești,

Bucură-te, izvor nesecat al minunilor,

Bucură-te, reazemul monahilor iubitori de Dumnezeu,

Bucură-te, începutul virtuților spre înDumnezeire,

Bucură-te, ocean negolit de tămăduiri pentru cei bolnavi,

Bucură-te, fântână, care potolește durerea și izvor de vindecări,

Bucură-te, grabnică apărare a celor oropsiți,

Bucură-te, Dumnezeiască supraveghere a celor din necazuri,

Bucură-te, păzitor ferm al celor ce aleargă la tine,

Bucură-te, venerabil părinte al celor ce se roagă ție,

Bucură-te, că pe Hristos, mai mult decât toate, ai dorit,

Bucură-te, cel ce ai bătut pe vrăjmașul cu rugăciunea,

Bucură-te, Părinte Patapie!

CONDACUL 9

Părinte, de semne purtător, ai tămăduit sânul femeii, care fără nădejde de vindecare, suferea de cancer și pe tânărul cel demonizat degrabă cu harul Crucii l-ai însănătoșit, convigând pe toți, să strige lui Dumnezeu cel Atotputernic: Aliluia!

Sfântul Cuvios Patapie

ICOSUL 9

Râuri de minuni izvorăște trupul tău cel nestricat, cu Harul lui Dumnezeu, cel care ai adormit în mica peșteră, greu accesibilă, a Munților Gheraniei, Părinte, cel ce eşti lauda asceților, iar noi, cu bucurie, ne închinăm lui, strigând răspicat așa:

Bucură-te, lauda celor ce se nevoiesc,

Bucură-te, cununa celor înDumnezeiți,

Bucură-te, canon fără greș al privegherii,

Bucură-te, căci, ca o făclie, strălucești prin osteneala dormitului pe jos,

Bucură-te, gloria și frumusețea celor ce te cinstesc cu adevărat,

Bucură-te, aurora prealuminoasă a celor ce te prețuiesc cu Credință,

Bucură-te, al Corintului, doctor și ocrotitor,

Bucură-te, al înfrânării și al ascezei, adorator,

Bucură-te, al celor ce cumplit bolesc, tămăduire,

Bucură-te, al celor ce bine se nevoiesc, încununare,

Bucură-te, al multora, spre cele de sus, îndrumător,

Bucură-te, al credincioșilor, din pericole, salvator.

Bucură-te, Părinte Patapie!

CONDACUL 10

Sărutând preacinstitele tale Moaște, pe care Ziditorul le-a făcut nestricăcioase după moarte, Patapie, vestitule, harul tămăduirilor cu îmbelșugare de la acestea dobândim și întăriți în Credință strigăm Dătătorului de daruri : Aliluia!

ICOSUL 10

’Tinde Dumnezeiasca ta mână, Patapie, grabnic ascultătorule și binecuvintează pe toţi care, cu umilinţă, aleargă la tine, ca drumul vieţii, cel prea plin de suferinţe să-l săvârşim și, cu cântări de bucurie, să-ţi strigăm:

Bucură-te, cununa Gheraniei,

Bucură-te, lauda celor smeriți,

Bucură-te, tezaur însuflețit al iubirii,

Bucură-te, renume preacinstit al dreptei socoteli,

Bucură-te, psaltire eufonică a vieții noi în Hristos,

Bucură-te, timpan al Dumnezeiescului ajutor,

Bucură-te, stârpitorul patimilor celor urâte,

Bucură-te, săditorul virtuților celor mai bune,

Bucură-te, Dumnezeiesc ajutor al Mânăstirii tale,

Bucură-te, părtaș al desfătării celei nesfârșite,

Bucură-te, ocrotitorul celor necăsătoriți,

Bucură-te ajutătorul celor din necazuri,

Bucură-te, Părinte Patapie!

CONDACUL 11

Cu imne, de miere picurătoare, încununăm pomenirea ta, Patapie, strigând: Nu înceta să cercetezi, de sus, pururea, pe robii lui Dumnezeu, Cuvioase și trimite binecuvântarea ta, nouă, celor ce cu evlavie strigăm: Aliluia!

ICOSUL 11

Străluceşti razele de lumină purtătoare ale virtuților tale, Patapie, celor ce doresc să urmeze Dumnezeieștilor tale osteneli și, cu dor, cinstitul tău trup îl sărută și cu Credință îţi strigă acestea:

Bucură-te, vestit contemplator al celor nevăzute,

Bucură-te, vrednicule părtaș al celor nestricăcioase,

Bucură-te, comesean la ospățul întâilor născuți,

Bucură-te, împreună vorbitor cu Îngerii în Rai,

Bucură-te, mireasmă cerească a viețuirii călugăreşti,

Bucură-te, podoabă de mult preț a înfrânării și a rugăciunii,

Bucură-te, chitară dulce-viersuitoare, îndrumătoare a călugărilor,

Bucură-te, struna empatică a celor ce suferă,

Bucură-te, delicat terapeut al Domnului,

Bucură-te, tunet pătrunzător, a demonilor spaimă,

Bucură-te, fântână a izvoarelor imateriale,

Bucură-te, stâlp al minunilor neîncetate,

Bucură-te, Părinte Patapie!

CONDACUL 12

Trupul tău, cel nestricat, izvorăște haruri, Patapie, fericite, cel ce ești a Cuvioșilor splendoare și oferă tămăduiri credincioșilor care vin cu evlavie la acesta și cântă Împăratului Hristos, cu ardoare: Aliluia!

Sfântul Cuvios Patapie

ICOSUL 12

Psalmodiind războaiele tale pe care le-ai purtat în viață pentru desăvârșire, te cinstim Patapie, Părinte, de Dumnezeu Înțelepțite, că, ales Prieten al Domnului și credincioșilor turn de apărare și strigăm, cu cuviință, acestea:

Bucură-te, splendoare a proniei Dumnezeiești,

Bucură-te, frescă a Hristoitiei,

Bucură-te, învățător al ascezei, de suflet hrănitoare,

Bucură-te, propovăduitor al cugetării la cele cerești,

Bucură-te, toiag și întărire al celor ce pustnicesc,

Bucură-te, lauda și întărirea adunării credincioșilor,

Bucură-te, că izvorăști râuri de minuni,

Bucură-te, că alungi mulțimea demonilor,

Bucură-te, torța buneicuviințe a virtuților,

Bucură-te, grădina Sublimei Înțelepciuni,

Bucură-te, corabia cu trei catarge a Milei lui Dumnezeu,

Bucură-te, liră a inspirației Divine,

Bucură-te, Părinte Patapie!

CONDACUL 13 (acest Condac se zice de 3 ori) :

O, Părinte Patapie, podoabă a Gheraniei și luminător al întregii Elade, primește cu bunăvoință acest dar al nostru și izbăvește de osândirea, ce va să fie, pe credincioșii, care, cu dor, cântă lui Dumnezeu: Aliluia!

Sfântul Cuvios Patapie

Apoi, se rosteşte, din nou, ICOSUL 1 :

Cu cântări de laudă încununăm pomenirea ta, Sfinte Patapie, Înger în trup, căci refuzând plăcerile cele trecatoare ale lumii, îndrăgostit de virtute te-ai arătat din tinerețe, fapt pentru care ție strigăm acestea:

Bucură-te, floarea Gheranionului,

Bucură-te, făgăduința celor necăsătoriți,

Bucură-te, că vlăstărești tămăduiri credincioșilor,

Bucură-te, că porți grijă de nevoile oamenilor,

Bucură-te, că ai călcat pe dușmanul răutății începător,

Bucură-te, că ai mărit pe Domnul tuturor domnilor,

Bucură-te, izvorul îmbelșugat al minunilor,

Bucură-te, încetarea puterii demonilor,

Bucură-te, împreună locuitorule cu cei înDumnezeiți și blânzi,

Bucură-te, casnicul tuturor Sfinților,

Bucură-te, că ai batjocorit pe cele trecătoare și stricăcioase,

Bucură-te, că ai înfrânt pe vrăjmașul cel cugetător,

Bucură-te, Părinte Patapie!

și CONDACUL 1 :

Pe părtașul virtuții și casnicul Înțelepciunii lui Dumnezeu, pe cel care pe pământ a trăit ca în cer și cu duhul, în chip tainic, vămile văzduhurilor a luat cu asalt, cu ardoare, cântări să-i înălțăm și cu râvnă să ne închinăm Sfintelor lui Moaște strigând: Bucură-te, Părinte Patapie! 

Şi, apoi, se face Otpustul :

Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile PreaCuratei Maicii Tale, ale Sfântului Cuvios Patapie şi ale tuturor Sfinţilor, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi ! Amin !

Sfântul Cuvios Patapie

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor