marți, 5 noiembrie 2024

Iubeste-te pe tine insuti si nimic nu va mai fi imposibil pentru tine.


 Ce iti doresti sa faci? Poti face tot ceea ce iti doresti si chiar mai mult daca vei invata sa te iubesti pe tine insuti.

Ce iti doresti sa devii? Poti deveni tot ceea ce iti doresti si chiar mai mult daca vei invata sa te iubesti pe tine insuti.

Iubeste-te pe tine insuti si nimic nu va mai fi imposibil pentru tine.
Daca vei intelege ce este iubirea, vei avea la dispozitie cel mai puternic instrument, care iti va permite sa te bucuri de tot ceea ce iti doresti de la viata. Iubirea este raspunsul la orice intrebare.

Ea vindeca, transforma, rezolva problemele si poate repara orice. Iubirea inseamna putere si tarie de caracter.

Iubirea este solutia la toate problemele. Daca vei invata sa te iubesti pe tine insuti, intreaga lume iti va apartine, caci vei trai pe cel mai inalt nivel al energiei. Vei cunoaste astfel cea mai sublima emotie.

Daca vei invata sa te iubesti pe tine insuti, vei putea avea orice iti doresti de la viata, inclusiv lucrurile care la ora actuala ti se par imposibil de obtinut.

Intreaga lume iti va iesi in intampinare, facand ceea ce iti doresti. Oamenii te vor ajuta. Banii iti vor bate la usa. Sanatatea te va bate pe umar. Succesul iti va iesi in cale, insotit de fericire. Atunci cand te iubesti pe tine insuti, totul functioneaza perfect in viata ta.Dușmanii - necesitatea lor

"Ne este plăcut și folositor să avem niște prieteni buni, dar trebuie să recunoaștem că și dușmanii ne sunt necesari. Dacă studiați bine problema, veți înțelege că, în anumite cazuri, ei sunt adevărații voștri prieteni. Pentru că ei sunt necruțători, ei nu vă scutesc de nimic, ei subliniază tot ceea ce nu merge. Veți spune: „Dar, deseori ei exagerează!” Da, este adevărat, dar nu-i nimic, ei sunt ca niște microscoape, și deseori microscoapele sunt indispensabile, oamenii de știință le folosesc zilnic: ele le permit să vadă toate detaliile ce, altfel, ar trece neobservate.

Așadar, dacă doriți cu adevărat să vă perfecționați, în loc să nu vă doriți dușmani, trebuie să le admiteți utilitatea. Ei vă obligă să lucrați, să vă îndreptați, să găsiți niște soluții la problemele ce ei vi le pun. Astfel, datorită lor, deveniți mai înțelepți, vă întăriți."

Omraam Mikhaël AïvanhovNici mintea, nici intelectul, nici studiile nu determină în sine valorile înalte. Aceste valori se formează din puritate interioară şi împlinire, de la o muncă neobosită asupra ta. Aceste valori fac persoana nu doar o ființă vie, ci îl fac OM. Doar valorile precum: demnitatea, respectul, stima de sine, voinţa şi puterea minții, conștiința oferă vibrații înalte sufletului şi fac omul curat şi luminos.

Acești oameni nu ar trebui să trăiască, să fie prieteni sau să lucreze cu personaje murdare. Ei niciodată nu vor fi înțeleși. Pe ei inevitabil îi vor strivi şi distruge.

Alege persoane cu același nivel de valori – şi vei fi fericit!

Până la urmă nu este important câți prieteni sau iubiți ai. Mai bine să fii singur, decât cu cineva din întâmplare. Înconjoară-te de oameni corecți.Se spune, pe aici, că tu eşti fata care râde mereu; că poţi fi complet distrusă, dar continui să strălucești ca o stea; că viaţa s-a săturat să îți tot pună beţe în roate, dar acel zâmbet rămâne intact; că îi pui în primul rând pe alţii şi te lași ultima, chiar dacă rămâi cu mai puțin.

Am auzit, de asemenea, că îți place dragostea de dinainte, cea de modă veche... cea care te încântă cu cărți, flori și ciocolată, cea care iubește frumos și dăruiește totul, dar că de la atâtea “lovituri” deja ai învățat să fugi din acele locuri în care nu te lasă să înflorești.

Se spune, pe aici, că ești nebună, că treci drept ciudată și că zilnic citești poezie, că iubești cărțile și dansezi în ploaie, că spui că ești la dietă, dar niciodată nu refuzi o ciocolată, chiar dacă după aceea te cerți cu oglinda și cu acei blugi care ți se potrivesc perfect.

Se spune, pe aici, că așa ca tine sunt puține, că te impresionează mai mult onestitatea, bunătatea și modestia decât o persoană cu titluri, bani sau clasă socială. Că pari ca un sătuc liniștit, dar știi să te enervezi ca un oraș metropolitan. Că te emoționezi cu mesaje, că dansezi și mergi fericită și că te dai la o parte dacă încearcă să te sărute, pentru că ai fost învăţată că trebuie să fiţi iubiţi mai întâi pentru a face asta."

Omul care știe să iubească..


 Omul care știe să iubească.. mul care știe să iubească..
Omul care știe să iubească necondiționat poate spune: Te iubesc, adio! Esti liber/ă să-ți trăieşti inima așa cum vrei tu. Sunt liber/ă să-mi trăiesc inima așa cum vreau eu. A iubi necondițioant nu înseamnă a aproba/încuraja toate excesele sau viciile celuilalt, ci a înţelege sufletul omului de lângă tine, dându-i libertatea de a fi el însuşi. Te poţi retrage oricând ți se pare prezența sa daunatoare, dar asta nu înseamnă suspendarea iubirii tale. Ci doar o logică desprindere fizică de omul care îţi face rău. Bărbații trebuie să ştie că eliminând aşteptările, năzuinţele, visele, pretenţiile și speranţele femeilor, le învață să trăiască desprinse de ei, capabile să își asume puterea și independența propriei lor inimi. Femeile trebuie să ştie că obligând barbații să le accepte mofturile, prejudecățile și constrângerile îi forţează să facă un salt de conştiinţă care duce la iubirea dincolo de condiţii, iubirea care poate trăi și fără persoana dragă alături.

Pentru că iubirea necondiționată nu te leagă și mai mult de partener, dimpotrivă. Te leagă de întreaga umanitate. Și când ai perspectiva umanității de care devii legat afectiv, pierderea iubirii omului de lângă tine nu mai pare a fi o tragedie. Pentru că iubirea necondiționată este atât de puternică încât se poate exprima liber chiar și într-un cadru dramatic sau limitat de convenţii și tradiţii, de prejudecăţi și conformism cultural – dacă ea doreşte acest lucru.
Dar câți dintre noi suntem gata să ne lăsam iubiţi așa, simţind că o astfel de relaţie eliberează partenerul de indeciziile, ambiguităţile, lașitățile și neasumările noastre?4 noiembrie - Ziua Mondială a Bunului Simț!

„De bun simț toată lumea are nevoie. Puțini îl au și totuși fiecare crede că îl are”,

spunea Benjamin Franklin.

Acesta este ziua în care oamenii din întreaga lume sunt provocați să se respecte mai mult și să dea dovadă de această calitate, tot mai rară, din păcate.

Astăzi, 4 noiembrie sărbătorim Ziua bunului simț, o zi în care are trebuie să ne reamintim cu mare drag că orice pas în viață trebuie făcut pe baza unor norme de bun simț și a unei conduite bine stabilite. Așadar, ziua marcată în calendarul internațional ne face să ne gândim cum să apreciem lucrurile, cum să ne comportăm cu propria persoană, dar mai ales cu ceilalți.

Putem descrie bunul simţ ca un ansamblu general care conține o serie de idei despre lume, viaţă şi om, existență și acțiuni de zi cu zi, având ca baze nesecate tradiţia populară. cuprinzând elemente ale gândirii ştiinţific. Bunul simţ este cu adevărat un echilibru, având în vedere că se regăseşte într-un cod nescris al bunei cuviinţe pe care-l descoperim în înțelepciunea tuturor popoarelor din timpuri îndepărtate, indiferent de timpul trecut, de vârsta fiecăruia sau de locul din care provine.

Atunci când vine vorba despre bun simț, indiferent de vârstă, de profesie sau proveniență am putea spune multe, luând în considerare că bunul simț este ușor observabil la o persoană, indiferent de unde provine aceasta. Putem porni de la educația pe care individul o primește încă de la naștere și până la implementarea regulilor simple de care are nevoie fiecare persoană de-a lungul vieții.

Bunul simț asigură între oameni o bună armonie, o bunăstare și o înțelegere aparte.

Rugăciunea Sfânta Marta care împlinește dorințe

 autor Parintele Arsenie

Rugăciunea Sfânta Marta care împlinește dorințe

Rugăciunea la Sfânta Marta se numără printre cele făcătoare de minuni. Calendarul ortodox o pomenește, pe 4 iulie, pe Sfânta Cuvioasă Marta, mama Sfântului Simeon. Mai puțin cunoscută, Sfânta Marta se numără printre făcătorii de minuni și printre sfinții care împlinesc dorințe.

Ritualul prin care Sfânta Marta ascultă și împlinește dorințele credincioșilor poartă numele de Novena. Face înconjurul lumii și este un ritual renumit pentru darul său de a împli dorința cea mai fierbinte. Ritualul constă în rostirea, nouă zile de marți consecutiv, a rugăciunii către Sfânta Marta, în timp ce se ține în mână o lumânare sfințită aprinsă. Se întâmplă ca unora să li se împlinească dorința arzătoare înainte de finalizarea novenei, însă este recomandat ca aceasta să se continue până la final.

Rugăciunea la Sfânta Marta ajută

„Sfântă Marta, mă îndrept către tine, plină de încredere, cerându-ți ajutorul. Cred cu tărie că mă vei ajuta și mă vei sprijini la greu. Spre a-ți arăta recunoștința mea, îți făgăduiesc să fac cunoscută și altora această rugăciune. Te rog cu umilință să îmi aduci alinare în suferințele și necazurile mele. În numele negrăitei bucurii care ți-a cuprins inima când i-ai oferit adăpost Mântuitorului lumii în casa ta din Betania, te implor roagă-te pentru noi și familia mea, ca să-L păstrăm pe Dumnezeu în inimi, astfel încât să ne învrednicim a primi ajutor în nevoile noastre, mai ales în durerea care mă copleșește acum (în acest moment se rostește dorința). Te implor, ajutătoarea celor aflați în suferință, înfrânge orice greutate precum ai înfrânt balaurul care zace la picioarele tale!”

Se rostesc apoi, de câte trei ori:

Rugăciunea Tatăl Nostru

Bucură-te Marie cea plină de har, Domnul este cu tine, binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul trupului tău, Iisus.

Sfântă Marie, Maica lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi, păcătoșii, acum și în ceasul morții noastre. Amin.

Sfântă Marta, roagă-te pentru mine!

Rugaciune de ajutor a părintelui Arsenie Boca

 

Arsenie Boca este considerat unul dintre cei mai importanți duhovnici din secolul douăzeci, iar rugăciunile sale au dăinuit în timp. Această rugăciune de ajutor a părintelui Arsenie Boca este spusă zi de zi de mii și mii de credincioși.

„Sfinte Preacuvioase Părinte Arsenie, îndreptător al sufletelor noastre și tămăduitorul bolilor sufletești și trupești, ca cel ce ai împodobit cu adânc de cunoaștere a făpturii omenești. Te rugăm în vreme de durere și mâhnire, caută cu milă spre noi păcătoșii fiii tăi și mijlocește către Preabunul nostru Mântuitor. Iertare de păcate și vindecare de toată neputința.

Părinte Sfinte care ai mare îndrăzneală în față Tronului Ceresc, te chemăm cu mare lacrimi, dar cu nădejde că cele spre vindecare sufletească și trupească, spre mântuire și sfințire, le vom dobândi prin tine, cel ce ne-ai încredințat prin aceste cuvinte:’ Eu mă duc, dar de acolo de unde voi fi, am să vă ajut mai mult ca și până acum’

După cum în viață pe cei aflați în mari necazuri și suferințe cumplite îi tămăduiai îndată, așa și acum pe noi cei păcătoși. Însă chemați cu dragoste la mormântul tău încununat cu har ceresc și flori, ne primește și ne mângâie, sfânt și bun Părinte. Ne scoate din negură păcatelor și a patimilor. Dăruiește-ne binecuvântarea că să purtăm crucea vieții spre înviere și lumînare desăvârșită.

Doctor și tămăduitor de orice suferința, te rugăm, vindecă-ne pe noi, fiii tăi și pe cei ce îi aducem în lacrimi și rugăciuni la crucea sfântă a mormântului tău. Izvorâtor de pace, har și binecuvântarea ta de bun și sfânt Părinte. Îți mulțumim și te rugăm să ne fii mereu aproape cu rugăciunea și ajutorul ce ni-l aduci din Cerul Sfânt spre slavă marelui și minunatului nostru Dumnezeu și spre a sufletelor noastre mântuire. Amin.

Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale și ale Sfântului Părintelui nostru Arsenie, miluiește-ne pe noi păcătoșii. Amin„

Cea mai puternică rugăciune care trebuie rostită pentru ajutor imediat. Dacă treci prin momente grele trebuie să spui această rugăciune iar problemele tale se vor rezolva.

 

Rugăciunea de ajutor pentru sine și pentru semenii tăi scade nivelul hormonilor de stres, reduce tensiunea arterială, durerile cronice, tulburările de somn, anxietatea și îți oferă relaxarea și împăcarea sufletească de care ai nevoie.

O rugăciune de ajutor spusă în vreme de necaz sau rostită într-un moment de cumpănă a vieții, ne ajută să răzbim și să nădăjduim că problemele noastre vor fi rezolvate.

Rugăciune pentru ajutor imediat

O, Dumnezeule Mare, mântuieşte-mă de toate relele; o, Dumnezeule Mare, care ai hărăzit mângâiere tuturor Sfinţilor, hărăzeşte-mi-o şi mie, care ajuţi şi sprijini toate lucrările, ajută-mă şi sprijină-mă în toate nevoile, scapă-mă de toate primejdiile, de toţi duşmanii văzuţi şi nevăzuţi.

În numele Tatălui care a creeat lumea, în numele Fiului care a răscumparat-o, în numele Sfântului Duh care a împlinit legea în toată a ei desăvârşire.

Binecuvântarea lui Dumnezeu Tatăl care cu cuvântul a zidit lumea, să fie pururea cu mine!

Binecuvântarea Domnului Isus Hristos, fiul Marelui Dumnezeu, să fie pururea cu mine!

Binecuvântarea Sfântului Duh cu cele mai scumpe daruri ale Sale, să fie pururea cu mine!

Doamne, norii grei ai nenorocirilor şi ai supărarilor se abat asupra capului meu şi întristările sfâşietoare mă copleşesc, dar mă mângăi că Tu mă iubeşti şi această încredinţare mă încurajează. Plin(ă) de nadejde în dragostea şi bunătatea Ta, nu voi lăsa să mă biruiască împotrivirile soartei, ci mă voi lupta cu curaj, căci numai cu ajutorul Tău voi reuşi.

La tine, dar Preabunule Doamne, alerg şi mă rog: vino grabnic şi mă mântuie cu puterea Ta, cu mila Ta, precum ai mântuit şi pe Petru cel ce venea pe apă; întinde-mi mâna ca şi lui şi mai presus Doamne dă-mi sănătate şi (se spune o singură dorinţă).

Rugaciune de ajutor puternică aducătoare de rezultate

Aceasta este cea mai puternică rugăciune care trebuie rostită pentru ajutor imediat. Dacă treci prin momente grele trebuie să spui această rugăciune de ajutor iar problemele tale se vor rezolva.

„O, Dumnezeule Mare, mântuieşte-mă de toate relele; o, Dumnezeule Mare, care ai hărăzit mângâiere tuturor Sfinţilor, hărăzeşte-mi-o şi mie, care ajuţi şi sprijini toate lucrările, ajută-mă şi sprijină-mă în toate nevoile, scapă-mă de toate primejdiile, de toţi duşmanii văzuţi şi nevăzuţi.

În numele Tatălui care a creeat lumea, în numele Fiului care a răscumparat-o, în numele Sfântului Duh care a împlinit legea în toată a ei desăvârşire.

Binecuvântarea lui Dumnezeu Tatăl care cu cuvântul a zidit lumea, să fie pururea cu mine!

Binecuvântarea Domnului Isus Hristos, fiul Marelui Dumnezeu, să fie pururea cu mine!

Binecuvântarea Sfântului Duh cu cele mai scumpe daruri ale Sale, să fie pururea cu mine!

Doamne, norii grei ai nenorocirilor şi ai supărarilor se abat asupra capului meu şi întristările sfâşietoare mă copleşesc, dar mă mângăi că Tu mă iubeşti şi această încredinţare mă încurajează. Plin(ă) de nadejde în dragostea şi bunătatea Ta, nu voi lăsa să mă biruiască împotrivirile soartei, ci mă voi lupta cu curaj, căci numai cu ajutorul Tău voi reuşi.

La tine, dar Preabunule Doamne, alerg şi mă rog: vino grabnic şi mă mântuie cu puterea Ta, cu mila Ta, precum ai mântuit şi pe Petru cel ce venea pe apă; întinde-mi mâna ca şi lui şi mai presus Doamne dă-mi sănătate şi (se spune o singură dorinţă).

Doamne, ai milă şi nu zăbovi şi primeşte cu bunătatea Ta rugaciunea mea ce o fac către Tine, apără-mă cu Harul Tău şi ajută-mă sa fiu statornic în angajamentul ce-l iau faţă de Tine: de a da o bucată de pâine la săraci şi de a mă ruga pentru cei aflaţi în primejdii sau suferinţă şi pentru mântuirea tuturor oamenilor.

Trimite Doamne binecuvantarea Ta peste duşmanii mei cunoscuţi (se spune numele) şi necunoscuţi şi iîdreaptă-i cu gânduri bune spre mine şi spre toţi ai casei mele.

Tu Doamne, doreşti ca omul să trăiască în unire şi dragoste pe pământ.

Fă-i şi pe cei ce mă asupresc, mă urăsc, mă chinuiesc, ma năpăstuiesc, mă descurajează, ma desconsideră, să cunoască milostivirea Ta şi luminează-le Tu , Doamne, inima lor şi fă-o primitoare de dragoste, ca să trăim în deplină unire, cu inima curată şi ne iartă nouă greşelile, precum iertăm celor ce ne greşesc noua. AMIN!„

Acatistul Sfântului Antim Ivireanul

 

Rugăciunile începătoare, obligatorii:

În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin

Slavă Ţie, Dumnezeul nostru, Slavă Ţie!

Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindeni eşti şi toate le plineşti, Vistierul bunătăţilor şi Dătătorule de viaţă, vino şi Te sălăşluieşte întru noi şi ne curăţeşte de toată întinăciunea şi mântuieşte, Bunule, sufletele noastre.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluieste-ne pe noi.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluieste-ne pe noi.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluieste-ne pe noi.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Preasfântă Treime, miluieşte-ne pe noi. Doamne, curăţeşte păcatele nostre, Stăpâne, iartă fărădelegile noastre; Sfinte, cercetează şi vindecă neputinţele noastre, pentru numele Tău.

Doamne miluieşte, Doamne miluieşte, Doamne miluieşte.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Tatăl nostru, Carele eşti în ceruri, sfinţească-se numele Tău, vie împărăţia Ta, facă-se voia Ta, precum în cer aşa şi pe pământ. Pâinea noastră cea spre fiinţă dă-ne-o nouă astăzi. Şi ne iartă nouă greşelile noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor nostri. Şi nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăveşte de cel viclean. Ca a Ta este Împărăţia şi puterea şi slava, acum si pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul!

 

Condacul I

Tie Ierarhule Antim, infloritul barbat al Iviriei, rasadit peste hotare in pamantul cel bun, rod si mai mult sa aduci, si noi cinstirea noastra iti aducem:

Bucura-te, Sfinte Ierarhe Antim Ivireanul, mucenicie de taina a lui HRISTOS!

Icosul I

Din parinti preacinstiti nascut, luat in robie de agareni de copil, dus la Constantinopol, harul lui HRISTOS te-a ocrotit, ca sa fii lucratorul celor sfinte, chiar in mijlocul celor potrivnici.

Bucura-te, cel ocrotit de har;

Bucura-te, cel ales de insusi HRISTOS;

Bucura-te, cel daruit cu multe daruri;

Bucura-te, ca limbile straine repede ai invatat;

Bucura-te, ca multe mestesuguri ai, deprins;

Bucura-te, ca tiparirea de carti, cel mai mult te-a atras;

Bucura-te, ca prin aceasta iubitor de invatatura sfanta te-ai aratat;

Bucura-te, ca din tinerete sufletul ti-ai sfintit;

Bucura-te, cel pecetluit de cuvantul lui HRISTOS;

Bucura-te, chip de credinciosie evanghelica;

Bucura-te, cel chemat la apostoleasca lucrare;

Bucura-te, Sfinte Ierarhe Antim Ivireanul, mucenicie de taina a lui HRISTOS!

 

Condacul al 2-lea

Prin Iconomia lui DUMNEZEU, robia ti s-a facut o si mai mare libertate, ca rascumparat de patriarhia din Constantinopol, ai crescut din plin darurile cele sfinte, in cantarea de: ALILUIA!

 

Icosul al 2-lea

Domnitorul Brancoveanu vazand in tine pe omul lui DUMNEZEU, ca pe o comoara in Tara Romaneasca te-a adus si cu adevarat margaritar de mare pret te-ai dovedit.

 

Bucura-te, samanta buna a lui HRISTOS;

Bucura-te, samanta ce pamant bun astepta;

Bucura-te, ca ai crescut chiar printre spini;

Bucura-te, ca ai rasarit chiar pe drumul calcat in picioare;

Bucura-te, minune crestina;

Bucura-te, lumina in intunericul pagan;

Bucura-te, faclie ce se pune la inaltime;

Bucura-te, vestirea celor de sus;

Bucura-te, bucuria coborata din cer;

Bucura-te, si bucuria pentru cei de pe pamant;

Bucura-te, Sfinte Ierarhe Antim Ivireanul, mucenicie de taina a lui HRISTOS!

 

Condacul al 3-lea

Chemat in Tara Romaneasca, o mare lucrare DUMNEZEU cu tine a oranduit, ca doar un mare suflet putea sa lupte cu ascunzisurile vremurilor greu incercate, in cantarea de: ALILUIA!

 

Icosul al 3-lea

In taina pamantului romanesc, multi sfinti au venit si multi au crescut si roduri multe au facut ca slava lui HRISTOS sa straluceasca din plin.

Bucura-te, cel chemat peste hotare;

Bucura-te, cel chemat de domnitorul romanesc;

Bucura-te, cel cu darul carturaresc inzestrat;

Bucura-te, prin acesta, al lui HRISTOS chip;

Bucura-te, al evangheliei vestitor;

Bucura-te, ca si in carti ai intiparit-o;

Bucura-te, iubitor de propovaduirea cea sfanta;

Bucura-te, cel binecuvantat de sus;

Bucura-te, ca si la slujirea bisericii ai fost ales;

Bucura-te, vrednicule de altarul cel mare;

Bucura-te, omul lui DUMNEZEU la vremuri grele;

Bucura-te, Sfinte Ierarhe Antim Ivireanul, mucenicie de taina a lui, HRISTOS!

 

Condacul al 4-lea

La „rascruce de vremi” fiind insasi lumea, de multe vrajmasii te-ai lovit, „ca roata stramba a istoriei” calca fara mila peste tot, dar tu cu darul lui HRISTOS, cele sfinte ai pazit, in cantarea de: ALILUIA!

 

Icosul al 4-lea

Rautatea apriga si vicleana, multe suferinte ti-a pricinuit si doar prin taria credintei ai putut pe toate sa le rabzi si din ele sa scapi neatins.

Bucura-te, corabierul iscusit de pe „marea istoriei”;

Bucura-te, iscusitul inotator printre stancile abrupte;.

Bucura-te, astfel, salvatorul bisericii;

Bucura-te, credinciosie de neabatuta ortodoxie;

Bucura-te, intelepciunea cea sfanta;

Bucura-te, stricarea planurilor vrajmase;

Bucura-te, tarie printre aprigii distrugatori;

Bucura-te, tacere lucratoare;

Bucura-te, cel mereu primejduit;

Bucura-te, cel mereu nedreptatit;

Bucura-te, al lui HRISTOS lucrator de taina

Bucura-te, Sfinte Ierarhe Antim Ivireanul, mucenicie de taina a lui HRISTOS!

 

Condacul al 5-lea

La vremuri grele si oameni mari trebuie, si tu, sfinte Antime, ai fost ales sa fii un asemenea luptator cu barbatia intreaga, in cantarea de: ALILUIA!

 

Icosul al 5-lea

Suferintele, primejdiile si rautatile de la tot pasul, ti-au fost povara intregii vieti, „mucenicie tacuta”, dar in bucuria iubirii lui HRISTOS.

Bucura-te, iubitorule cu adevarat de DUMNEZEU;

Bucura-te, al lui HRISTOS chip de taina;

Bucura-te, al bisericii slujitor destoinic;

Bucura-te, al altarului preasfant inchinator;

Bucura-te, cinstea credintei adanc intemeiata;

Bucura-te, smerenie inaltatoare;

Bucura-te, saracie cu bogatie nepieritoare;

Bucura-te, al preasfantului duh chip de adancime;

Bucura-te, priceperea peste mintea omeneasca;

Bucura-te, viata in petrecere de taina;

Bucura-te, cu adevarat chemat la sfintenia firii;

Bucura-te, Sfinte Ierarhe Antim Ivireanul, mucenicie de taina a lui HRISTOS!

 

Condacul al 6-lea

Doar tu stii cat de greu ti-a fost „drumul Golgotei” ce a trebuit sa-l strabati, insa puterea crucii pe „masura credinciosiei” tale s-a aratat, in cantarea de: ALILUIA!

 

Icosul al 6-lea

Fiecare are crucea dupa „masura sa” si tie, cel de la „rascruce de vremi”, o „grea cruce” ti s-a dat in lucrarea de taina, pe care cu vrednicie ai implinit-o.

Bucura-te, ierarhul cel de cinste;

Bucura-te, ierarhul pe „masura vremurilor”;

Bucura-te, slujire cu multe osteneli;

Bucura-te, slujire printre temeri si nadejdi;

Bucura-te, credinciosul cel mereu dusmanit;

Bucura-te, credinciosul cel mereu prigonit;

Bucura-te, strabaterea prin „incurcaturile lumii;

Bucura-te, greaua trecere printre stapanirile rele;

Bucura-te, cernerea continua dintre bine si rau;

Bucura-te, vederea prin negurile furtunoase;

Bucura-te, omul ales pentru „vremuri grele”;

Bucura-te, Sfinte Ierarhe Antim Ivireanul, mucenicie de taina a lui HRISTOS!

 

Condacul al 7-lea

Intre temeri si nadejdi, intre primejdii si jertfiri, ti-a fost petrecerea ta, ca vrajmasia pagana pe ascuns cauta distrugerea bisericii sfinte, pe care ai oprit-o, in cantarea de: ALILUIA!

 

Icosul al 7-lea

Peste toate oprelistile, multe carti sfinte ai tiparit ca ai iubit cu adevarat cuvantul lui HRISTOS, facandu-te propovaduitorul sau cel ravnitor.

Bucura-te, neoprita stradanie pentru cele sfinte;

Bucura-te, ca in multe carti tiparite, insuti te-ai intiparit;

Bucura-te, prevedere peste „timpuri si vremi”;

Bucura-te, ca prin tiparirea de carti, credinta ai facut-o „izvor”;

Bucura-te, ca apa vie ai facut sa curga;

Bucura-te, cel chemat la lucrarea de mare taina;

Bucura-te, cel prin care HRISTOS si mai mult s-a proslavit;

Bucura-te, amintire ce nu se mai sterge;

Bucura-te, pomenire inscrisa in veri;

Bucura-te, parintele carturariei romanesti;

Bucura-te, chipul cartii vietii;

Bucura-te, Sfinte Ierarhe Antim Ivireanul, mucenicie de taina a lui HRISTOS!

 

Condacul al 8-lea

In Tara Romaneasca ai fost chemat, sa fii un mare sprijin bisericii lui HRISTOS, ca multi pe ascuns voiau s-o strice cu alte credinte straine, fara cantarea de: ALILUIA!

 

Icosul al 8-lea

Cata intelepciune a trebuit sa ai, sa te strecori printre vrajmasii ascunsi, printre paganeste stapaniri, sa nu fii descoperit si nici patat, in iscusinta de pricepere duhovniceasca.

Bucura-te, credinciosie de mare veghe;

Bucura-te, tacere in lucrare de taina;

Bucura-te, grija de a nu te murdari cu cele ale pacatosilor;

Bucura-te, grija pentru pastrarea celor sfinte;

Bucura-te, mergere printre prapastiile abrupte ale vremurilor;

Bucura-te, petrecerea doar in griji si temeri;

Bucura-te, ca prin iubirea de DUMNEZEU prin toate ai trecut;

Bucura-te, ca si tie dar de biruinta ti-a dat;

Bucura-te, ca prin credinta doar biserica ai slujit;

Bucura-te, ca prin HRISTOS tarie ai avut;

Bucura-te, ca prin HRISTOS, neabatut ai ramas;

Bucura-te, Sfinte Ierarhe Antim Ivireanul, mucenicie de taina a lui HRISTOS!

 

Condacul al 9-lea

In Bucuresti, la Snagov, Ramnicu Valcea, Targoviste, peste tot „tiparnite” ai semanat, „samanta de carte sfanta” sa creasca in pamantul cel bun, facandu-te astfel urmatorul apostolesc, in cantarea de: ALILUIA!

 

Icosul al 9-lea

Inzestrat cu dar de sus, si limba romaneasca ai deprins si in „grairi sfinte” ai intiparit-o sa fie vestirea lui HRISTOS peste veacuri la nesfarsit

Bucura-te, si infierea romaneasca;

Bucura-te, si inrudirea cu acest pamant;

Bucura-te, si inrudirea duhovniceasca;

Bucura-te, intalnirea de inima, prin HRISTOS;

Bucura-te, intalnirea de adanc, prin SFANTUL DUH;

Bucura-te, intalnirea cea peste hotare;

Bucura-te, iubirea ce urca spre vesnicie;

Bucura-te, grai de vestire;

Bucura-te, grai de chemare;

Bucura-te, tainicul lucrator al celor sfinte;

Bucura-te, om de cinste si de pretuire;

Bucura-te, Sfinte Ierarhe Antim Ivireanul, mucenicie de taina a lui HRISTOS!

 

Condacul al 10-lea

O, cate amaraciuni ai gustat, ca unii cautau sa te momeasca la faradelegile lor, iar altii sa te defaime si sa te prinda in invinuiri mincinoase, dar tu ca printre „furci” ai trecut in cantarea de: ALILUIA!.

 

Icosul al 10-lea

Ca un carmaci cu mare iscusinta te-ai aratat, ca printre toate rautatile biserica lui HRISTOS ai strecurat-o, si stapanirile viclene nu au putut s-o supuna dupa voile lor.

Bucura-te, dar al bisericii lui HRISTOS;

Bucura-te, slujitor de aleasa demnitate;

Bucura-te, slujire de fiu, nu de sluga;

Bucura-te, slujire de iubire, nu de stapanire;

Bucura-te, fiu vrednic de parinteasca binecuvantare;

Bucura-te, ca tu insuti ai castigat chipul de parinte

Bucura-te, cel de acum, printre sfintii nostri parinti;

Bucura-te, parinte de credinciosie ortodoxa;

Bucura-te, al apostolestii invataturi urmator;

Bucura-te, cel neabatut de nici o inselare;

Bucura-te, icoana in zugravire romaneasca;

Bucura-te, Sfinte Ierarhe Antim Ivireanul, mucenicie de taina a lui HRISTOS!

 

Condacul al 11-lea

Venit in Tara Romaneasca, Fiul ei te-ai facut, si in inrudirea cea sfanta de neam ai intrat si asa in sfintenia romaneasca de acum esti, parintele nostru de-aproape, in cantarea de: ALILUIA!

 

Icosul al 11-lea

Ca si odinioara, Sfinte Antime, de rautatile ascunse ale viclenelor stapaniri ne ocroteste si ne scapa, ca si de cele patimase si ale duhurilor rele, ce necontenit ne bantuiesc.

Bucura-te, jertfa pentru prinosul de sus;

Bucura-te, daruire pentru darul vesniciei;

Bucura-te, ca suferinta pentru cele sfinte ai indurat;

Bucura-te, ca chinurile celor rai ai primit;

Bucura-te, ca suspinul de acum ti-a trecut;

Bucura-te, ca lacrimile de acum ti s-au oprit;

Bucura-te, chin si amar duse pana la capat;

Bucura-te, ca prin toate acestea credinta ti s-a probat;

Bucura-te, ca aur te-ai dovedit;

Bucura-te, ca prin focul lumii ai trecut;

Bucura-te, ca te-ai aratat si mai infrumusetat;

Bucura-te, Sfinte Ierarhe Antim Ivireanul, mucenicie de taina a lui HRISTOS!

 

Condacul al 12-lea

Scos din scaunul mitropoliei romanesti, prin uneltirile pagane si mincinoase, la manastirea Sinai ai fost exilat considerat ca o primejdie pentru acei „lupi rapitori”, fara cantarea de: ALILUIA!

 

Icosul al 12-lea

Dar ostasii agareni, care te duceau in exil, muceniceste te-au omorat, prin inecarea in raul Tungia si asa viata cea de „Mucenicie tacuta si in Mucenicie de Sange” ti s-a facut, prin care vesnicia ai castigat

Bucura-te, Antime, nume al sfinteniei noastre romanesti;

Bucura-te, Antime, nume de cinste, in biserica noastra;

Bucura-te, carturar, cuvios si mucenic;

Bucura-te, arhiereu si slujitor credincios;

Bucura-te, marire si smerenie in unire;

Bucura-te, fiu ajuns si el la chipul de parinte;

Bucura-te, de acum pomenire printre sfintii nostri parinti;

Bucura-te, parinte la care si noi alergam in nevoi;

Bucura-te, brate de parinte preaiubitoare;

Bucura-te, iubire de parinte pentru toti primitoare;

Bucura-te, icoana zugravita din pamant si neam romanesc;

Bucura-te, Sfinte Ierarhe Antim Ivireanul, mucenicie de taina a lui HRISTOS!

 

Condacul al 13-lea

O, Sfinte Ierarhe Antime, din tinerete si pana la moartea pamanteasca un „drum mucenicesc” ai avut, dar cu darul lui HRISTOS, la implinirea cea sfanta ai ajuns, ca un adevarat slujitor de mare cinste al bisericii, si asa fii si noua intaritor in dreapta credinta, sa cantam: ALILUIA!

(de trei ori)

 

Se citeste apoi din nou

Icosul 1.

Si Condacul 1.

 

(dupa Cuviosul GHELASIE de la FRASINEI)

Acatistul Sfântului Apostol Toma

 

În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin
Slavă Ţie, Dumnezeul nostru, Slavă Ţie!
Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindeni eşti şi toate le plineşti, Vistierul bunătăţilor şi Dătătorule de viaţă, vino şi Te sălăşluieşte întru noi şi ne curăţeşte de toată întinăciunea şi mântuieşte, Bunule, sufletele noastre.
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluieste-ne pe noi.
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluieste-ne pe noi.
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluieste-ne pe noi.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Preasfântă Treime, miluieşte-ne pe noi. Doamne, curăţeşte păcatele nostre, Stăpâne, iartă fărădelegile noastre; Sfinte, cercetează şi vindecă neputinţele noastre, pentru numele Tău.
Doamne miluieşte, Doamne miluieşte, Doamne miluieşte.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Tatăl nostru, Carele eşti în ceruri, sfinţească-se numele Tău, vie împărăţia Ta, facă-se voia Ta, precum în cer aşa şi pe pământ. Pâinea noastră cea spre fiinţă dă-ne-o nouă astăzi. Şi ne iartă nouă greşelile noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor nostri. Şi nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăveşte de cel viclean. Ca a Ta este Împărăţia şi puterea şi slava, acum si pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul!

Pentru rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, ale Sfinţilor Părinţilor noştri şi ale tuturor Sfinţilor, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi. Amin.

 

Condacele şi icoasele:
Condacul 1:
Cela ce dintre Apostoli ai fost ales a purta crucea cea grea a îndoielilor spre adeverirea fără putință de tăgadă sau de îndoială a Învierii lui Hristos, scapă-ne pe noi cu rugăciunile tale din furtunile lumii şi din valurile îndoielilor vieţii acesteia, ca să-ţi strigăm: Bucură-te, Sfinte Toma, Apostol al Mântuitorului Hristos!
Icosul 1:
Galileea neamurilor a oblăduit a ta pruncie, Sfinte, învrednicindu-te pe tine Dumnezeu a auzi propovăduirea lui Hristos şi a vedea preaslăvitele Sale minuni şi cunoscându-L pe El, Dumnezeu adevărat, să-L urmezi îndeaproape şi încă şi în ceata celor doisprezece Apostoli să te numeri, pentru care zicem ţie:
Bucură-te, Toma, cel ce ai fost numit Geamănul;
Bucură-te, că ai cunoscut pe Iisus Galileanul;
Bucură-te, că prin minuni, puterea Lui ţi s-a vădit:
Bucură-te, că L-ai cunoscut pe El a fi Dumnezeu;
Bucură-te, îţi strigă sufletul meu;
Bucură-te, că pe urmele lui Hristos ai purces;
Bucură-te, că te-ai învrednicit Apostol a fi ales;
Bucură-te, că între cei dintâi ai fost chemat;
Bucură-te, că între cei doisprezece te-ai numărat;
Bucură-te, că ai urmat lui Hristos până în sfârşit;
Bucură-te, că prin tine temeiul credinţei s-a vădit;
Bucură-te, Sfinte Toma, Apostol al Mântuitorului Hristos!
Condacul al 2-lea:
Prin dumnezeiască Pronie, nu ai fost de faţă cu ceilalţi Apostoli, când li s-a arătat lor Mântuitorul după Sfânta Sa Înviere, de aceea nu ai crezut spuselor lor, când mărturiseau zicând: „L-am văzut pe Domnul”, şi-L slăveau cu cântări zicând: Aliluia!
Icosul al 2-lea:
Necrezând mărturiei celor unsprezece Apostoli „că a Înviat Domnul omorând moartea”, ai dorit să vezi locul rănilor Lui şi să pui degetul în coasta Lui, spre desăvârşita încredinţare a ta şi a tuturor neamurilor până la sfârşitul veacurilor; de care prea-înţeleapta îndoială minunându-ne, strigăm ţie:
Bucură-te, că a rânduit Domnul să nu fii de faţă la arătarea Sa;
Bucură-te, cel ce n-ai crezut că Hristos a înviat, dând viaţa;
Bucură-te, că Apostolii bună vestire ţi-au adus;
Bucură-te, că, dorind a-L vedea, n-ai crezut ce ţi-au spus;
Bucură-te, că dorirea ta fierbinte te-a făcut îndoielnic;
Bucură-te, că în hotărâre nu te-ai arătat şovăielnic;
Bucură-te, că îndată ţi-ai arătat dorirea să-L vezi pe Hristos;
Bucură-te, că ai zis: „De nu voi pipăi rănile Lui nu voi crede”;
Bucură-te, că degetul pe rănile Lui ai voit să ţi-L pui;
Bucură-te, că prin această taină adâncă descoperi oricui;
Bucură-te, că ne înveţi a ne lipi de rănile lui Hristos;
Bucură-te, că ne arăţi a primi suferinţa ca pe un dar luminos;
Bucură-te, Sfinte Toma, Apostol al Mântuitorului Hristos!
Condacul al 3-lea:
Cunoscând Domnul curăţia cugetului tău, ca spre adeverirea Învierii şi nu spre ispitire ţi-a fost îndoiala, te-a învrednicit slăvitei arătării Sale, ca noi, cunoscând minunea, cu tine de-a pururi să cântăm lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul al 3-lea:
Arătându-Se Domnul pentru a doua oară Apostolilor pe când erai şi tu cu dânşii, ţi-a adeverit dumnezeiasca puterea Sa, căci cunoscându-ţi îndoiala, te-a chemat să-ţi pui degetul în coasta Sa, după dorire, dojenindu-te şi înlesnindu-ţi a fi credincios arătării Sale şi nu necredincios; pentru care noi cu cutremur strigăm ţie:
Bucură-te, că Domnul a doua oară Apostolilor s-a arătat;
Bucură-te, că prin această arătare şi pe tine te-a bucurat;
Bucură-te, că Iisus ţi s-a adresat ţie anume;
Bucură-te, că te-ai cutremurat când te-ai auzit chemat pe nume;
Bucură-te, că ai recunoscut îndată pe Domnul Hristos;
Bucură-te, că te-a certat cu blândeţe să nu fii necredincios;
Bucură-te, şi ne întăreşte şi pe noi în credinţă;
Bucură-te, că ai adeverit Învierea cu prisosinţă;
Bucură-te, şi nu ne lăsa în îndoială;
Bucură-te, şi din căderile noastre ne scoală;
Bucură-te, al lumii îndreptător;
Bucură-te, osârdnic povăţuitor;
Bucură-te, Sfinte Toma, Apostol al Mântuitorului Hristos!
Condacul al 4-lea:
Punând degetul tău pe rănile Domnului şi cunoscându-L pe El a fi cu adevărat Dumnezeu cel înviat din morţi, ai strigat cu tărie: „Domnul meu şi Dumnezeul meu!”, încredinţându-ne şi pe noi de Sfânta Sa Înviere şi învăţându-ne a cânta Lui: Aliluia!
Icosul al 4-lea:
Prin îndoiala ta cea din cuget curat izvorâtă şi din fierbinte dorinţă de a adeveri taina cea nepricepută de minte a Învierii lui Hristos, dat-ai mai cu tărie tuturor să ştie că a înviat Domnul nu cu nălucire, ci cu acelaşi trup cu care pătimise pentru a noastră mântuire. Pentru aceasta, noi laude îţi aducem ţie:
Bucură-te, cel ce ai fost ales să porţi a îndoielii cruce;
Bucură-te, că îndoiala ta adeverirea Învierii aduce;
Bucură-te, că dumnezeiasca Taină prin tine s-a lucrat;
Bucură-te, că smerit crucea ai purtat;
Bucură-te, că lumii spre întărire şi nu spre sminteală ai fost pus;
Bucură-te, că s-a vădit cât de mult te-a iubit Iisus;
Bucură-te, că a ta îndoială nu L-a mâhnit;
Bucură-te, că dorirea ta arzătoare ţi-a plinit;
Bucură-te, că ne-ai fost dat nouă tare întărire;
Bucură-te, că te avem spre povăţuire;
Bucură-te şi în îndoieli luminează a noastră minte;
Bucură-te, strigăm ţie, Apostole sfinte;
Bucură-te, Sfinte Toma, Apostol al Mântuitorului Hristos!
Condacul al 5-lea:
După Sfânta Înălţare a Domnului şi după primirea harului cel dumnezeiesc prin pogorârea Sfântului Duh, aruncând Apostolii sorţi ca să ştie unde avea fiecare să propovăduiască cuvântul lui Dumnezeu, tu, Sfinte, ai primit India, spre propovăduire, slăvind pe Dumnezeu cu cântări: Aliluia!
Icosul al 5-lea:
Propovăduitor neamurilor păgâne din depărtatul Răsărit ai fost trimis, pornind pe drumul celor trei magi să duci vestirea Învierii lui Hristos şi Evanghelia Sa mântuitoare; pentru care laude ca acestea aducem ţie:
Bucură-te, că neamurile Răsăritului le-ai adunat la turma lui Hristos;
Bucură-te, că ai propovăduit credinţa la neamuri păgâne;
Bucură-te, că piatra pusă de tine pururi rămâne;
Bucură-te, că L-au cunoscut ca pe un Soare mult luminos;
Bucură-te, că ai înălţat puternica Biserică în Răsărit;
Bucură-te, că ai purces pe drumul pe care magii au venit;
Bucură-te, că ai lăţit al Evangheliei cuvânt;
Bucură-te, Apostole şi propovăduitor preasfânt;
Bucură-te şi ne învredniceşte şi pe noi mărturisirii Lui;
Bucură-te şi ne întăreşte pe piatra mărturisirii Domnului;
Bucură-te şi dă-ne mărturisirii neînfricoşate;
Bucură-te şi din ispita îndoielilor ne scoate;
Bucură-te, Sfinte Toma, Apostol al Mântuitorului Hristos!
Condacul al 6-lea:
Spre adeverirea propovăduirii Cuvântului lui Dumnezeu şi spre încredinţarea neamurilor datu-ţi-s-a ţie, Sfinte, şi darul de a săvărşi minuni, ca toţi, văzându-le, să slăvească pe Dumnezeu Cel ce ţi-a dăruit ţie putere multă şi să strige Lui: Aliluia!
Icosul al 6-lea:
Aflându-te tu, Sfinte, în Cezareea, prin pronia lui, Dumnezeu ai fost chemat drept meşter zidar, să mergi în India pentru înălţarea unui palat împărătesc şi, în drum, oprindu-vă într-o cetate în care se prăznuia nunta împărătească şi fiind poruncă ca să meargă şi toţi străinii ce s-ar afla în cetate, aflându-te acolo, ai fost lovit peste obraz fără de vina de o slugă, pe care ai blestemat-o să-i fie rupta mâna de câini, lucru ce s-a şi întâmplat. Care minune văzând-o mulţi au venit la credinţă şi chiar pe fiul împăratului l-ai învăţat a păzi curăţia cămării de nuntă; pentru aceasta îţi strigăm:
Bucură-te, că ale tale cărări de Dumnezeu au fost rânduite;
Bucură-te, că ai aflat prilej să faci minuni preaslăvite;
Bucură-te, că pe cel ce te-a hulit fără vină l-ai osândit;
Bucură-te, că după cuvântul tău pedeapsă a primit;
Bucură-te, că prin aceasta puterea lui Dumnezeu au cunoscut;
Bucură-te, că multora osânda lui spre pildă s-a făcut;
Bucură-te, că mulţi au venit la credinţa adevărată;
Bucură-te şi ne învaţă şi pe noi a nu huli niciodată;
Bucură-te, că însuşi fiul împărătesc s-a întors la credinţă;
Bucură-te, că l-ai îndemnat la păzirea curăţiei în cuviinţă;
Bucură-te, că şi noi, prin tine, bune îndemnuri primim;
Bucură-te şi ne învredniceşte următori sfaturilor tale să fim;
Bucură-te, Sfinte Toma, Apostol al Mântuitorului Hristos!
Condacul al 7-lea:
Aflând împăratul cetăţii de sfătuirea dată fiului său şi văzându-l pe el că a părăsit slujirea idolească a voit să te piardă, dar fiind în drum spre India, Sfinte, Dumnezeu te ocrotea pentru slujba ce-ţi încredinţase; de aceea, necontenit laude şi cântări îi aducem Lui: Aliluia!
Icosul al 7-lea:
Voind Gundafor, împăratul Indiei, să-şi facă un palat preaslăvit, prin pronia lui Dumnezeu ai fost adus înaintea lui drept meşter iscusit, venit din laturile Palestinei. Primindu-te cu mare bucurie împăratul şi încredinţându-ţi aur din destul, spre săvârşirea palatului, tu, Sfinte, l-ai împărţit la săraci, ca să-i îi agoniseşti lui palat fără de asemănare în locaşurile cereşti. Pentru care înţeleaptă îndrăzneală, lăudându-te, îţi strigăm:
Bucură-te, că prea-îndrăzneţ te-ai arătat;
Bucură-te, că ai făurit un plan minunat;
Bucură-te, că tot aurul la săraci l-ai dat;
Bucură-te, că pe Domnul însuşi L-ai împrumutat;
Bucură-te, că palat preaslavit împăratul a dorit;
Bucură-te, că locaş neasemănat în ceruri i-ai gătit;
Bucură-te, că prin tine şi noi năzuim la cămările cereşti;
Bucură-te, că acolo, împreună cu Hristos te sălăşluieşti;
Bucură-te şi ne du şi pe noi în casa Tatălui de Sus;
Bucură-te şi ne uneşte cu Domnul Iisus;
Bucură-te, ajutătorul celor săraci şi în nevoi;
Bucură-te, Sfinte, şi roagă-te şi pentru noi;
Bucură-te, Sfinte Toma, Apostol al Mântuitorului Hristos!
Condacul al 8-lea:
Aflând împăratul cele făptuite de tine, a poruncit să te arunce în temniţă, dar tu, Sfinte, în necazuri te bucurai, proslăvind pe Dumnezeu şi strigându-i Lui: Aliluia!
Icosul al 8-lea:
Minunata orânduire a arătat Dumnezeu spre încredinţarea împăratului, ca neînşelător era cuvântul tău despre zidirea palatului celui ceresc, căci în chip neaşteptat s-a săvârşit din viaţă fratele împăratului şi a fost purtat de înger şi a văzut slava celor agonisite în ceruri de tine, Sfinte. Apoi a slobozit Dumnezeu să se întoarcă el întru simţire spre adeverirea celor văzute, de care iîcredinţându-se împăratul, te-a liberat din temniţă şi a venit la dreapta credinţă, iar noi, văzând minunea, grăim:
Bucură-te, că te-ai învrednicit de minuni preaslăvite;
Bucură-te, că prin minuni cuvântul şi faptele ţi-au fost adeverite
Bucură-te, că răbdarea în suferinţă ţi s-a răsplătit;
Bucură-te, că însuşi împăratul la credinţă a venit;
Bucură-te, şi ne întăreşte şi pe noi în necaz;
Bucură-te, şi al nostru cuget ţine-l mereu treaz;
Bucură-te, că din temniţă te-ai izbăvit;
Bucură-te, că celor din prigoane le eşti zid nebiruit;
Bucură-te, că ne arăţi nouă puterea credinţei;
Bucură-te, că ne vădeşti preţul suferinţei;
Bucură-te că izbăveşti din închisoare pe cei nedreptăţiţi;
Bucură-te, strigă ţie ai tăi slujitori;
Bucură-te Sfinte Toma, Apostol al Mântuitorului Hristos!
Condacul al 9-lea:
Luminând tu cu propovăduirea Evanghelieii părţile Indiei, a venit clipa cinstitei mutări a Maicii lui Dumnezeu şi toţi Apostolii din toate părţile lumii au fost răpiţi şi aduşi în Ghetsimani înaintea patului Preacuratei, ca să aducă ei slăvite cântări de îngropăciune şi lui Dumnezeu să-i cânte: Aliluia!
Icosul al 9-lea:
Şi de această dată a voit Dumnezeu ca tu, Sfinte, să ajungi a doua zi după îngropăciune şi, sfâtuindu-se Apostolii, spre mângâierea ta au deschis mormântul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, ca să te închini Preacurat trupului ei, dar deschizându-l n-au aflat decât giulgiurile, adeverindu-se astfel ca Maica lui Dumnezeu, în chipul Fiului Său, cu trupul la Cer a fost luată. Această mare taină cunoscând-o, strigăm către tine:
Bucură-te, că ai fost ales spre adeverirea unor taine preaslăvite;
Bucură-te, ca de Dumnezeu îndoiala şi zăbava şi-au fost rânduite;
Bucură-te, că şi proslăvirea Maicii Domnului ai adeverit;
Bucură-te, că pe nori din India în Ghetsimani ai venit;
Bucură-te, că ai ajuns a doua zi după îngropăciune;
Bucură-te, că vi s-a descoperit ce să faceţi prin rugăciune;
Bucură-te, că aţi hotărât ca mormântul să fie deschis;
Bucură-te, că doar giulgiul l-aţi aflat pe pământ întins;
Bucură-te, că aţi înţeles că la cer cu trupul a fost luată;
Bucură-te, că aşa dragostea Fiului pentru Maica Sa se arată;
Bucură-te, cel ce îndoielnic şi zăbavnic te-ai dovedit;
Bucură-te, că îndoiala şi zabava ta de rătăciri ne-a izbăvit;
Bucură-te, Sfinte Toma, Apostol al Mântuitorului Hristos
Condacul al 10-lea:
După aceasta iarăşi în părţile Indiei întorcându-te, Sfinte Toma, propovăduia pe Hristos, întorcând pe mulţi la credinţă şi învăţându-i pe ei să-I cânte lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul al 10-lea:
Prin multe alte minuni, Sfinte Toma, ai întărit propovăduirea Cuvântului lui Dumnezeu, când un slujitor netrebnic, ucigându-şi copilul, te-a învinuit pe tine de fapta lui ticaloasă, iar tu, neavând nici o mărturie în faţa judecătorilor pentru nevinovăţia ta, ai cerut să te ducă înaintea pruncului celui ucis şi i-ai poruncit lui ca însuşi să mărturisească pentru sineşi cine l-a ucis, iar cel mort a cuvântat, arătând pe cel vinovat. De care lucru cutremurându-ne, ţie strigăm unele ca acestea:
Bucură-te, că prin tine multe alte minuni s-au făcut;
Bucură-te, că în primejdii darul Domnului ţi-a fost scut;
Bucură-te, că minciuna slujitorului idolesc s-a vădit;
Bucură-te, că cel mort singur a grăit;
Bucură-te, că mărturie de nevinovăţia ta a dat;
Bucură-te, că pe nelegiuitul său tata ucigaş l-a arătat
Bucură-te, că Hristos, Soarele dreptăţii, te-a luminat;
Bucură-te, că Domnul tău din primejdii şi din temniţă iarăşi te-a scăpat;
Bucură-te, şi ne fii nouă apărător în ispite;
Bucură-te, şi ne scapă de cursele diavolului cele meşteşugite;
Bucură-te, aducem ţie cei ce cinstim a ta pomenire;
Bucură-te, mijlocitor la cer pentru a noastră mântuire;
Bucură-te, Sfinte Toma, Apostol al Mântuitorului Hristos!
Condacul al 11-lea:
Prin trei femei preacucernice, Sindiclia, Migdonia si împărăteasa Tertiana, pe care le-ai adus de la păgâneasca închinare de idoli la creştineasca credinţă şi închinare a Unuia singur adevărat Dumnezeu, ţi-a pregătit Domnul şi cărarea muceniciei, ca cetei sfinţilor alăturându-te, de-a pururi să cânţi lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul al 11-lea:
Invăţându-le pe ele să-şi păzească curăţia ferindu-se de amestecul cu păgânii, ai întărâtat mânia urâtorului de curăţie, care prin soţii acelor cucernice femei s-a pornit cu înverşunare împotriva-ţi, îndemnând pe împărat să te piardă pentru că le despărţiseşi pe ele de la spurcata închinare idolească şi de la păgâneştile năravuri necurate şi pe mulţi i-ai adus la slujirea lui Hristos. Dar tu, Sfinte, te-ai arătat gata a le răbda toate pentru dragostea lui Hristos, pe care-L propovăduia; de aceea şi noi cu credinţă îţi strigăm ţie:
Bucură-te, că întâi pe Sindiclia la credinţă o ai câştigat;
Bucură-te, că ea plină de dar s-a arătat;
Bucură-te, că prin ea şi pe Migdonia, rudenia ei, o ai atras;
Bucură-te, că şi aceasta, s-a arătat bun şi cinstit vas;
Bucură-te, că pe însăşi preaînţeleapta împărăteasă Tertiana Domnul o a chemat;
Bucură-te, că mânia împăratului împotriva ta s-a întărâtat;
Bucură-te, că cele trei femei cucernice cununi ţi-au împletit;
Bucură-te, că şi cununa muceniciei ţi-au pregătit;
Bucură-te, şi ne povăţuieşte şi pe noi pe calea mântuirii;
Bucură-te, că ne încredinţăm ajutorului tău şi povăţuirii;
Bucură-te, păzitorul întregii curăţii;
Bucură-te, agonisitorul cereştii avuţii;
Bucură-te, Sfinte Toma, Apostol al Mântuitorului Hristos!
Condacul al 12-lea:
Înştiinţându-se împăratul ca un străin a întors-o pe femeia sa de la împreună-petrecerea cu el, plin de mânie, te-a prins şi te-a aruncat în temniţă, Sfinte. La judecată aducându-te, tu cu îndrăznire ai mărturisit că Unuia singur Dumnezeu, Făcătorul cerului şi al pământului te închini şi slujeşti şi, neputând să te plece nici închinării idoleşti şi nedobândind de la tine nici a întoarce pe împărăteasa la petrecerea ei de mai înainte, te-a dat la munci grele, dar pe toate le-ai biruit cu puterea lui Hristos, căruia necontenit îi slujeai, cântând-I: Aliluia!
Icosul al 12-lea:
Neputând cu munci să te piardă nelegiuitul împărat şi temându-se de norod, te-a scos cu vicleşug din cetate, împreună cu tine mergând, apoi te-a dat pe mâna ostaşilor care cu cinci suliţe te-au străpuns şi aşa ai dobândit cununa muceniciei, încât după moarte nu numai cinstitele tale moaşte, dar şi ţărâna mormântului în care au fost îngropate s-a arătat făcătoare de minuni şi chiar un frate al împăratului, îndrăcindu-se, a fost tămăduit cu ţărâna de la mormântul tău, de care minune s-a cutremurat până şi împăratul care cu urgie te-a pierdut şi aşa l-ai întors şi pe el la credinţă iar noi cu cutremur strigăm ţie:
Bucură-te, că te-ai învrednicit de slăvite minuni şi cununi;
Bucură-te, că în viaţă şi după moarte te-ai arătat făcător de minuni;
Bucură-te, că cea mai luminoasă cunună, cununa muceniciei îţi străluceşte;
Bucură-te, că prin mucenicia ta, ceata sfinţilor sporeşte;
Bucură-te, că mulţi îndrăciţi ai tămăduit;
Bucură-te, că ţărâna mormântului tău a vindecat pe fratele împăratului ce s-a îndrăcit;
Bucură-te, că împăratul care te-a ucis la ajutorul tău a alergat;.
Bucură-te, că în vedenie i te-ai arătat şi l-ai mustrat;
Bucură-te, că de ajutor nu l-ai lipsit;
Bucură-te, că prin minunata tămăduire, pentru Hristos l-ai dobândit
Bucură-te, că şi azi tămăduieşti multe boii şi neputinţe;
Bucură-te şi scapă-ne pe noi de ale sufletului şi ale trupului suferinţe;
Bucură-te, Sfinte Toma, Apostol al Mântuitorului Hristos!
Condacul al 13-lea:
O, Preasfinte Apostole al lui Hristos, cel ce îndoielnic şi zăbavnic te-ai arătat spre adeverirea desăvârşită a dumnezeieştii Taine a Învierii Domnului şi a proslăvirii Preacuratei Sale Maici, cela ce în viaţa ta şi după moarte făcător de minuni te-ai arătat şi cu mucenicească cunună te-ai încununat, apară turma lui Hristos de toată rătăcirea şi îndoiala; pe noi, cei zăbăvnici cu inima, ne întăreşte pe piatra mărturisirii Sale; cu rugăciunile tale dă tămăduire rănilor sufletelor şi trupurilor noastre şi ne mijloceşte mântuirea la sfârşitul vieţii noastre. Amin.
(de 3 ori)
Apoi se zice
Icosul întai: Galileea neamurilor a obladuit a ta pruncie…
Condacul întâi: Cela ce dintre Apostoli ai fost ales a purta crucea…

Acatistul Cuviosului Ambrozie de la Optina

 

În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin
Slavă Ţie, Dumnezeul nostru, Slavă Ţie!
Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindeni eşti şi toate le plineşti, Vistierul bunătăţilor şi Dătătorule de viaţă, vino şi Te sălăşluieşte întru noi şi ne curăţeşte de toată întinăciunea şi mântuieşte, Bunule, sufletele noastre.
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluieste-ne pe noi.
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluieste-ne pe noi.
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluieste-ne pe noi.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Preasfântă Treime, miluieşte-ne pe noi. Doamne, curăţeşte păcatele nostre, Stăpâne, iartă fărădelegile noastre; Sfinte, cercetează şi vindecă neputinţele noastre, pentru numele Tău.
Doamne miluieşte, Doamne miluieşte, Doamne miluieşte.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Tatăl nostru, Carele eşti în ceruri, sfinţească-se numele Tău, vie împărăţia Ta, facă-se voia Ta, precum în cer aşa şi pe pământ. Pâinea noastră cea spre fiinţă dă-ne-o nouă astăzi. Şi ne iartă nouă greşelile noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor nostri. Şi nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăveşte de cel viclean. Ca a Ta este Împărăţia şi puterea şi slava, acum si pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul!

Pentru rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, ale Sfinţilor Părinţilor noştri şi ale tuturor Sfinţilor, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi. Amin.

Tropar
Ca la un izvor purtător de vindecare venim la tine, Ambrozie, Părintele nostru. Căci pe calea mântuirii ne călăuzeşti, prin rugăciunile tale de necazuri şi suferinţe ne aperi, în suferinţe trupeşti şi sufleteşti ne mângăi, şi îndeosebi smerenia, răbdarea şi dragostea ne înveţi. Roagă-te Iubitorului de oameni Hristos şi Mijlocitoarei noastre neadormite să mântuiască sufletele noastre.
Condacele şi icoasele:
Condac
Poruncile începătorului preoţiei împlinindu-le, ai moştenit harul stareţiei, dăruindu-ţi inima pentru toţi care cu credinţă veneau la tine. Pentru aceasta şi noi, fiii tăi duhovniceşti, cu dragoste îţi strigăm ţie: Părinte Sfinte Ambrozie, roagă-L pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.
Condac 1
Drept ales al lui Dumnezeu şi făcător de minuni, Mare stareţ Ambrozie, lauda Optinei şi îndrumătorul minunat al întregii Rusii, lăudând viaţa ta plină de nevoinţe, îţi aducem cinstita cântare de laudă. Tu însă, ca unul care îndrăzneala către Domnul ai căpătat, roagă-te pentru noi toţi, fiii tăi duhovniceşti, care cu umilinţă te chemăm: Bucură-te, Cuvioase Ambrozie, întru Dumnezeu înţelept învăţător al credinţei şi evlaviei!
Icos 1
Viaţa îngerească urmând, ai lepădat toate frumuseţile trecătoare ale lumii acesteia şi paşii ţi i-ai îndreptat spre învăţătorul duhovnicesc şi înainte-văzătorul stareţ Ilarion, ca să te călăuzească pe calea adevăratei vieţuiri şi să te binecuvânteze pentru nevoinţele mântuirii. El însă, văzând înainte cu duhul viitoarea ta viaţă plăcută lui Dumnezeu, te-a trimis la Sihastria Optina, şi acolo ai găsit ţie liman bun. Văzând această purtare de grijă a lui Dumnezeu pentru tine, îţi cântăm:
Bucură-te, vlăstar de Dumnezeu ales al evlaviei părinţilor tăi;
Bucură-te, că din copilăria ta pe Domnul l-ai iubit;
Bucură-te, că spre înţelepciunea cărţii din tinereţe râvnă ai avut;
Bucură-te, că învăţătura Sfinţilor Părinţi ai cunoscut;
Bucură-te, renunţare la bunurile grabnic pieritoare ale lumii acesteia;
Bucură-te, iubire cu dor necontenit a comorilor nestricăcioase;
Bucură-te, căutare a voii lui Dumnezeu spre mântuire;
Bucură-te, că binecuvântare pentru calea monahală ai primit;
Bucură-te, Cuvioase Ambrozie, întru Dumnezeu înţelept învăţător al credinţei şi evlaviei.
Condac 2
Văzând inima ta plină de buna dorire, Hristos ţi-a orânduit spre mântuire o cale strâmtă şi plină de spini. Şi pe patul de moarte al bolii fiind, i-ai făgăduit Domnului, de te va vindeca, să te închini cu totul Lui, prin monahiceştile nevoinţe. Atunci te-ai ridicat din mila lui Dumnezeu de pe patul pătimirii, şi L-ai slăvit pe dată pe Preabunul Dumnezeu, Doctorul sufletelor şi al trupurilor, cântând Lui: Aliluia!
Icos 2
Inţelepciunea Dumnezeieştilor Scripturi dobândind, cugetai cu frică de Dumnezeu cum îţi va orândui El calea mântuirii tale şi cum vei merge pe calea grea şi plină de suferinţă a nevoinţei monahale. Noi însă, de gândul tău bun minunându-ne, îţi cântăm:
Bucură-te, nădejde pusă întreagă în Pronia lui Dumnezeu;
Bucură-te, căutare doar a voii Lui celei bune;
Bucură-te, pregătire de a îndura orice încercare pentru mântuirea sufletului;
Bucură-te, urmare a îndemnului conştiinţei;
Bucură-te, urare a desfătării lumeşti;
Bucură-te, nealipire de bogăţiile pământeşti;
Bucură-te, că rob a lui Dumnezeu te-ai făcut;
Bucură-te, dorire de a-I bineplăcea Lui mai presus de toate;
Bucură-te, Cuvioase Ambrozie, întru Dumnezeu înţelept învăţător al credinţei şi evlaviei!
Condac 3
Întărit în credinţă de puterea dragostei, ai năzuit să dobândeşti viaţa Evanghelică după pilda Preacuvioşilor părinţi ai Bisericii vechi. Şi când ţi-a dat Dumnezeu priceperea vieţuirii bineplăcute Lui, cu umilinţă ai cântat: Aliluia!
Icos 3
Având credinţă puternică în purtarea de grijă a lui Dumnezeu pentru mântuirea omului, ai căzut la Cinstita icoană a Prea Curatei Născătoare de Dumnezeu „Tambovskaia”, care îţi era binecuvântare părintească, şi ai rugat-o cu smerenie pe Stăpână, să-ţi îndrepte calea. Noi însă, văzând nădejdea ta neclătinată în mila împărătesei Cerului, cu veselie îţi cântăm:
Bucură-te, fiu credincios şi preaiubit al Maicii Domnului;
Bucură-te, cunoscător al sfântului ei acoperământ;
Bucură-te, bun păstrător al binecuvântării părinteşti prin icoana ei;
Bucură-te, cinstitor evlavios al Mijlocitoarei;
Bucură-te, înălţare de rugăciuni cu lacrimi către dânsa în vremea nopţii;
Bucură-te, primire de la ea a ajutorului ceresc neruşinat;
Bucură-te, dobândire în inimă a mângâierii sale preadulci;
Bucură-te, aflare a umilinţei aducătoare de linişte;
Bucură-te, Cuvioase Ambrozie, întru Dumnezeu înţelept învăţător al credinţei şi evlaviei!
Condac 4
Mânat de furtuna patimilor ai venit la Mănăstirea Cuviosului Serghie de Radonej, pentru că Marele Făcător de minuni al întregii Rusii şi învăţătorul ostenelilor monahale să-ţi întărească inima pentru nevoinţele monahiceşti care vor urma. Şi ai primit ajutor minunat de la racla cu cinstitele sale moaşte, pentru care umilindu-se inima ta, cu bucurie ai strigat: Aliluia!
Icos 4
Auzind despre viaţa minunată şi evlavia întelepţilor întru Dumnezeu Părinţi şi Stareţi de la Sihastria Optina, lumea şi toate cele din ea în taină le-ai părăsit, şi ai venit degrab în mănăstire cu inima smerită, ca să te mântuieşti şi bineplăcut lui Dumnezeu să fii. Iar noi, văzând râvna sufletului tău, cântare de laudă îţi aducem:
Bucură-te, lepădare a bunurilor pieritoare ale acestei lumi;
Bucură-te, cunoştinţă a dulceţii bisericeşti;
Bucură-te, sălăşluire în lacaşul cel Sfânt;
Bucură-te, deplină încredinţare de sine lui Dumnezeu;
Bucură-te, împlinire osârdnică a poruncilor lui Dumnezeu;
Bucură-te, gustare din roadele dulci ale învăţăturii lui Hristos;
Bucură-te, următor al nevoinţelor Sfinţilor Părinţi;
Bucură-te, apărator neadormit al curăţiei sufleteşti;
Bucură-te, Cuvioase Ambrozie, întru Dumnezeu înţelept învăţător al credinţei şi evlaviei!
Condac 5
Sihastria dată de Dumnezeu primindu-te ca în braţele-i Părinteşti, te-ai aşezat într-însa cu traiul. Acolo ţi-ai purtat primele osteneli ale ascultării în chilia marelui Stareţ iluminat de Dumnezeu, Leon, şi spre duhovniceasca nevoinţă de el ai fost îndrumat. Iar noi văzând dulceaţa renunţării la voia ta, strigăm lui Dumnezeu: Aliluia!
Icos 5
Văzând sporirea ta în nevoinţele monahiceşti, Părinţii pustiei în hainele schimei mari te-au îmbrăcat. Şi te-a învrednicit începătorul nevoinţelor Hristos să te împărtăşeşti de harul cinului îngeresc, pentru care îţi cântăm:
Bucură-te, iubire de Dumnezeu din toata inima;
Bucură-te, slujire a Lui din tot sufletul;
Bucură-te, cel prin multe osteneli întărit în credinţă;
Bucură-te, înarmare cu nădejde în ajutorul de Sus;
Bucură-te, iubire a comorii Evangheliei;
Bucură-te, potir al Duhului Sfânt;
Bucură-te, ostaş neînfricat al nevoinţelor monahiceşti;
Bucură-te, viaţă în asemănare cu a îngerilor lui Dumnezeu;
Bucură-te, Cuvioase Ambrozie, întru Dumnezeu înţelept învăţător al credinţei şi evlaviei!
Condac 6
Propovăduitor al credinţei ortodoxe şi al adevăratei vieţi întru Hristos Iisus te-ai arătat, risipind învătăturile potrivnice Evangheliei şi Bisericii. Şi pe mulţi de pe calea rătăcirii la Hristos dătătorul de Viaţă întorcându-i, cântai cu mulţumire: Aliluia!
Icos 6
Strălucind în pământul Rusiei ca un mare luminător, cu razele adevărului pe toţi care la tine veneau îi luminai. Oamenii împovăraţi de multe păcate şi suferinţe ca pe un înţelept îndrumător al dumnezeieştii evlavii te-au cunoscut şi părinte bun ai fost celor neputincioşi, suferinzi şi necăjiţi. Pentru aceasta îţi cântăm:
Bucură-te, luminător al Rusiei ortodoxe;
Bucură-te, oglindă a iubirii dumnezeieşti;
Bucură-te, stâlp al credinţei apostolice;
Bucură-te, piatră a nădejdii vieţii veşnice;
Bucură-te, îndrumător insuflat de Dumnezeu în toate încercările;
Bucură-te, propovăduitor al pocăinţei;
Bucură-te, doctor al neputinţelor trupeşti;
Bucură-te, tămăduitor al bolilor sufleteşti;
Bucură-te, Cuvioase Ambrozie, întru Dumnezeu înţelept învăţător al credinţei şi evlaviei!
Condac 7
Vrând lui Hristos să-I urmezi, i-ai fost Lui credincios întru toate, drept care jugul Său asupra ta ai luat. Şi de la El învăţând blândeţea şi smerenia, ai dobândit linişte sufletului tău, neîncetat strigând: Aliluia!
Icos 7
Nouă şi minunată stea a sfinţeniei te-ai arătat pe cerul Bisericii, şi pe scară duhovnicească la desăvârşirea cea după îngerească asemănare urcându-te, ţi-ai împrăştiat razele dragostei tale pe faţa întregului pământ rusesc. Aşa ai atras la tine pe nobili şi pe ţărani, pe înţelepţii veacului acestuia şi pe cei mai puţin înţelepţi, care-ţi strigă:
Bucură-te, cetate aflată în vârful muntelui;
Bucură-te, luminător care risipeşti întunericul necunoştinţei;
Bucură-te, tămăduitor a toată neputinţa;
Bucură-te, izbăvitor din toate nenorocirile şi ispitirile vrăjmaşilor;
Bucură-te, mângâietor al celor întristaţi;
Bucură-te, izvor duhovnicesc al celor însetaţi;
Bucură-te, văditorul vicleniei acestui veac;
Bucură-te, întoarcere a multor rătăciţi la calea adevărului;
Bucură-te, Cuvioase Ambrozie, întru Dumnezeu înţelept învăţător al credinţei şi evlaviei!
Condac 8
Ca un străin şi călător în această lume te-ai arătat, căutând cetatea cerească. Greutăţile şi nepuţintele celor care veneau la tine le-ai purtat, şi aşa ai împlinit poruncile lui Hristos, cu mulţumire cântând: Aliluia!
Icos 8
Plin de dragoste dumnezeiască, crucea mult-pătimitoare a bolilor trupeşti întreaga ta viaţă ai purtat-o, în răbdare dobândindu-ţi sufletul tău, după cuvintele Evangheliei lui Hristos. Şi pe noi toţi ne-ai învăţat a purta fără murmur crucea vieţii, pentru care îţi cântăm:
Bucură-te, călăuzitor al celor ce caută mântuirea;
Bucură-te, chip al adevăratei ascultări;
Bucură-te, rădare a neputinţelor grele până la sfârşit;
Bucură-te, învăţător al răbdării pentru cei mult întristaţi şi bolnavi ce veneau la tine;
Bucură-te, bun iconom al turmei tale;
Bucură-te, hrănitor al celor ce flămânzesc după viaţa veşnică;
Bucură-te, apărător al celor necăjiţi;
Bucură-te, înţeleptitor al celor potrivnici voii lui Dumnezeu;
Bucură-te, Cuvioase Ambrozie, întru Dumnezeu înţelept învăţător al credinţei şi evlaviei!
Condac 9
Toate bolile şi neputinţtele trupeşti le-ai încercat, răstignindu-ţi patimile şi plăcerile trupului, iar prin rugăciune neîncetată asupririle şi ispitirile duhurilor viclene le-ai alungat. Prin aceasta pe toţi îi învăţai să se ridice împotriva uneltirilor diavoleşti, cu credinţă strigând: Aliluia!
Icos 9
Mrejele falşilor înţelepţi, care n-au cunoscut puterea credinţei ortodoxe, prin cuvântul lui Dumnezeu şi viaţa ta curată le-ai rupt. Şi cu adevărat ca un luminos stâlp al evlaviei şi păstrător al tradiţiei Părinţilor ai strălucit, ostenindu-te a tipări scrierile Părinţilor într-un limbaj uşor de înţeles. Pentru aceasta, minunându-ne de roadele nevoinţelor tale, îţi cântăm:
Bucură-te, piatră neclintită a credinţei adevărate;
Bucură-te, viaţă întemeiată pe piatra credinţei;
Bucură-te, insuflător al duhului evlaviei;
Bucură-te, semănător al virtuţilor creştine;
Bucură-te, lucrător harnic al nevoinţelor stareţiei;
Bucură-te, luminător duhovnicesc al multor călugări;
Bucură-te, călăuzire a lor la limanul mântuirii;
Bucură-te, minunată aducere a multor păcătoşi la pocăinţă;
Bucură-te, Cuvioase Ambrozie, întru Dumnezeu înţelept învăţător al credinţei şi evlaviei!
Condac 10
Ajutându-i să se mântuiască pe cei ce caută împărăţia Cerului, bun îndrumător te-ai arătat, orânduindu-le pe cele lumeşti şi pe cele duhovniceşti; spre sfârşitul anilor tăi multe osteneli ai depus, Mănăstirea Şamordino frumos orânduind-o. Iar maicile linişte sufletească şi mântuire au dobândit, înalţând cântare de laudă: Aliluia!
Icos 10
Apărător şi adăpost fiilor tăi duhovniceşti te arăţi, şi prin rugăciuni neîncetate ocrotitor în faţa năvălirilor vrăjmaşe; în lupta împotriva duhului răutăţii îi insufleţeşti, mândria şi iubirea de sine prin smerenie biruind. Pentru aceasta, cu bucurie îţi strigăm:
Bucură-te, stingere a săgeţilor arzătoare ale vrăjmaşului;
Bucură-te, biruire a legiunilor de demoni;
Bucură-te, slobozire a celor robiţi de duhul răutăţii;
Bucură-te, izbăvire a multor suflete din temniţa deprinderilor pătimaşe;
Bucură-te, întoarcere la Dumnezeu prin dragoste şi rugăciune a multor suflete rătăcite;
Bucură-te purtătorule de grijă al orfanilor şi văduvelor;
Bucură-te, purtătorule de Dumnezeu, îndrumător al cetelor monahiceşti;
Bucură-te, cinstit propovăduitor al fecioriei şi blândeţii;
Bucură-te, Cuvioase Ambrozie, întru Dumnezeu înţelept învăţător al credinţei şi evlaviei!
Condac 11
Cântare de umilinţă îţi aducem ţie, ca unui grabnic ajutător în nevoi şi mâhniri al tuturor celor care cu credinţă şi dragoste vin la tine. Căci până la sfârşitul vieţii ai fost un părinte iubitor al fiilor tăi duhovniceşti şi al celor împovăraţi, care aşteaptă mângâierea sufletului. Şi cu dreptate se proslăveşte prin tine Dumnezeu, Cel minunat întru sfinţii Săi, care îl slăvesc şi cântă neîncetat: Aliluia!
Icos 11
Sfeşnic al virtuţilor te-ai arătat, părintele nostru Ambrozie, în răbdare şi smerenie călătoria pământească petrecându-o. Şi împlinind toate cele pe care Hristos în Sfânta Sa învăţătură ni le-a poruncit, te-ai strămutat de pe pământ la cer, intrând ca un rob credincios al lui Hristos în bucuria Domnului tău. Pentru aceasta cu bucurie îţi cântăm:
Bucură-te, slugă credincioasă, care ai împlinit voia Domnului tău;
Bucură-te, ostaş a lui Hristos, care ai renunţat la deşertăciunea vieţii;
Bucură-te, slujire adusă unicului Dumnezeu;
Bucură-te, împlinire a tuturor poruncilor Sale;
Bucură-te, învrednicire de cămările cereşti;
Bucură-te, împărtăşire de slava de sus;
Bucură-te, moştenitor al vieţii veşnice;
Bucură-te, drept prealăudat al lui Dumnezeu;
Bucură-te, Cuvioase Ambrozie, întru Dumnezeu înţelept învăţător al credinţei şi evlaviei!
Condac 12
Moştenit-ai comoara nepieritoare a harului lui Dumnezeu şi liman liniştit fără furtună în cer ai dobândit. Prin lucrarea Proniei lui Dumnezeu în zilele prăznuirii a o mie de ani de la încreştinarea Rusiei ai fost proslăvit şi in ceata sfinţilor înfrumuseţat te-ai arătat; iar noi, sfânta ta pomenire cu bucurie cinstindu-o, cântăm: Aliluia!
Icos 12
Cântând proslăvirea ta, te mărim, ca pe o cadelniţă înmiresmată. Nu uita rugăciunile smerite ale fiilor tăi duhovniceşti, care cinstesc sfântul tău nume şi către tine cu mulţumire strigă:
Bucură-te, Ambrozie, moştenitor al nemuririi cereşti;
Bucură-te, laudă cinstită a Bisericii ortodoxe;
Bucură-te, învrednicire de a vedea chipurile Sfinţilor lui Dumnezeu;
Bucură-te, părtaş al păcii lui Hristos cu ceata Preacuvioşilor Părinţi;
Bucură-te, tare mijlocitor înaintea Altarului lui Dumnezeu Celui Atotţiitor;
Bucură-te, fierbinte mijlocitor înaintea judecătii lui Dumnezeu;
Bucură-te, îndrumător al nostru, celor ce în valea plângerii umblăm;
Bucură-te, neîncetat rugător pentru întreg pământul;
Bucură-te, Cuvioase Ambrozie, întru Dumnezeu înţelept învăţător al credinţei şi evlaviei!
Condac 13
Minunat drept al lui Hristos şi făcător de minuni, Cuvioase Stareţe al nostru Ambrozie, primeşte acum smerita noastră rugăciune, a nevrednicilor fiilor tăi duhovniceşti. Nu ne lăsa pe noi în suferinţe şi boli, vino şi întinde-ne mână de ajutor, îndreptându-ne pe calea pocăinţei şi mântuirii. Ca izbăvindu-ne de moartea cea veşnică, pe tine pururea să te mărim, lui Dumnezeu cântând: Aliluia!(de 3 ori)
Apoi se citeşte
Icos 1
şi Condac 1.
Rugăciuni către Cuviosul Ambrozie de la Optina
Rugăciunea întâia
O, Mare Stareţ şi Drept al lui Dumnezeu, Cuvioase părinte al nostru Ambrozie, lauda Optinei şi al întregii Rusii învăţător al evlaviei! Cinstim viaţa ta smerită întru Hristos, pentru care Dumnezeu a preamărit numele tău înca de aici de pe pământ, şi cu cinste cerească te-a încununat după plecarea ta în cămara slavei veşnice.
Primeşte acum rugăciunea noastră, a nevrednicilor tăi robi, care te cinstesc şi cheamă sfântul tău nume, şi ne izbăveşte prin mijlocirea ta înaintea Altarului lui Dumnezeu de toate împrejurările pline de suferinţă, de neputinţe sufleteşti şi trupeşti, de rele, de ispite viclene şi înselătoare.
Revarsă patriei noastre şi lumii întregi de la Dumnezeu cel Atotbun pace, linişte şi bunăstare, fii mijlocitor neclintit a Sihastriei unde te-ai nevoit şi ai bine-plăcut atotslăvitului Dumnezeu în Treime, Căruia i se cuvine toată lauda, cinstea şi închinăciunea, Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!
Rugăciunea a doua
O, Preacuvioase şi Purtătorule de Dumnezeu Părinte al nostru Ambrozie! Dorind să devii rob al lui Dumnezeu, te-ai sălăşluit în sihastria Optina, şi fără lene, în osteneli, în privegheri, în rugăciuni şi postiri te-ai nevoit, fiind îndrumător monahilor şi tuturor oamenilor zelos învăţător.
Astazi însă, după trecerea ta de la cele pământeşti înaintea împăratului Ceresc stând, roagă-L să miluiască cu harul Său locul nevoinţelor tale, Sfânta Mănăstire aceasta unde cu duhul neîncetat petreci, şi tuturor oamenilor care cu credinţă cad la racla cu sfintele tale moaşte, împlineşte-le cererile.
Roagă-L pe milostivul Dumnezeu să ne trimită prisosinţa de bunătăţi, îndeosebi însă darurile cele spre folosul nostru sufletesc. Şi învrednicindu-ne a sfârşi viaţa aceasta trecătoare în pocăinţă, în ziua Judecăţii de moştenirea desfătărilor din împărăţia Lui să ne facă părtaşi în vecii vecilor. Amin!
Rugăciunea a treia
O, Preacinstit Stareţ al Sfintei şi Minunatei Sihastrii Optina, Cuvioase şi Purtătorule de Dumnezeu Părinte al nostru, Ambrozie! Podoaba cinstită a Bisericii noastre şi sfeşnic luminos al harului, cu dumnezeiasca strălucire pe toţi îi luminezi, şi ca un preafrumos rod duhovnicesc al Rusiei, tuturor sufletelor credincioase cereasca desfătare şi bucurie mare le reverşi!
Pentru aceasta, cu credinţă şi cutremur cădem acum înaintea raclei cu sfintele şi făcătoarele de minuni moaşele tale, pe care spre mâgaiere şi ajutor celor în suferinţă le-ai dăruit, şi cu smerenie ne rugăm ţie cu gura şi cu inima.
Părinte sfinte, îndrumător al întregii Rusii şi evlaviei învăţător, păstor şi doctor al sufletelor şi trupurilor noastre cuprinse de neputinţe, priveşte spre fiii tăi duhovniceşti, care păcătuiesc mult cu cuvântul şi cu fapta, şi acoperă-ne cu multa şi sfânta ta dragoste, cu care te-ai proslavit încă în timpul vieţii pe pământ.
Şi mai vârtos după sfârşitul tău încununat, călăuzeşte-ne în rânduielile Sfinţilor şi de Dumnezeu insuflaţilor Părinţi, învăţă-ne poruncile lui Hristos, pentru a căror împlinire mult te-ai nevoit pe pământ până în ultima clipă a vieţii tale monahale.
Roagă-te pentru noi, cei neputincioşi cu sufletul şi cuprinşi de suferinţe, să dobândim vreme binecuvântată şi mântuitoare pentru pocăinţă, îndreptare adevărată şi reînnoirea vieţii noastre, pentru izbăvire de patimile aprige şi de fărădelegile fără număr.
Primeşte-ne, apară-ne şi ne păzeşte cu acoperamântul milei tale, mijloceşte pentru noi ca să primim de la Domnul binecuvântare şi să purtăm cu răbdare jugul blând al lui Hristos până la sfârşitul zilelor noastre. Şi aşa să aflăm viaţa şi împărăţia viitoare, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viaţă şi bucurie veşnica, prin darul Singurului, Atotsfântului şi Fericitului Izvor al nemuririi, Dumnezeu Cel în Treime închinat, Tatăl şi Fiul şi Sfântul Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!

ACATISTUL CUVIOASEI MAICII NOASTRE PARASCHEVA

 

În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin

Slavă Ţie, Dumnezeul nostru, Slavă Ţie!

Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindeni eşti şi toate le plineşti, Vistierul bunătăţilor şi Dătătorule de viaţă, vino şi Te sălăşluieşte întru noi şi ne curăţeşte de toată întinăciunea şi mântuieşte, Bunule, sufletele noastre.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluieste-ne pe noi.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluieste-ne pe noi.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluieste-ne pe noi.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Preasfântă Treime, miluieşte-ne pe noi. Doamne, curăţeşte păcatele nostre, Stăpâne, iartă fărădelegile noastre; Sfinte, cercetează şi vindecă neputinţele noastre, pentru numele Tău.

Doamne miluieşte, Doamne miluieşte, Doamne miluieşte.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Tatăl nostru, Carele eşti în ceruri, sfinţească-se numele Tău, vie împărăţia Ta, facă-se voia Ta, precum în cer aşa şi pe pământ. Pâinea noastră cea spre fiinţă dă-ne-o nouă astăzi. Şi ne iartă nouă greşelile noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor nostri. Şi nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăveşte de cel viclean. Ca a Ta este Împărăţia şi puterea şi slava, acum si pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul!

 

Condacul 1
Preacuvioasei noastre maici, mult-milostivei Parascheva, prinos de umilinţă îi aducem noi nevrednicii păcătoşi pentru mijlocirile sale. Că mari daruri ne-am învrednicit a dobândi, de la izvorul cel pururea curgător de bunătăţi al Mântuitorului nostru, şi să-i cântăm: Bucură-te, Sfântă Parascheva, mult folositoare!

Icosul 1:

Îngerii din cer cu laude primind duhul tău cel fecioresc din pământeştile lăcaşuri, de bucurie te-au încununat pentru vredniciile tale; că femeiesc trup purtând şi fire slăbănoagă, ai ştiut a birui toate puterile vrăjmaşilor prin buna înţelepciune; pentru aceasta îţi cântăm:

Bucură-te, înţeleaptă fecioară;
Bucură-te, porumbiţă cuvântătoare;
Bucură-te, suflet îngeresc în trup fecioresc în trup fecioresc;
Bucură-te, vrednică mijlocitoare către Domnul;
Bucură-te, mângâierea oamenilor;
Bucură-te, alinarea de suferinţă;
Bucură-te, nădejdea noastră cea tare;
Bucură-te, întărirea credincioşilor;
Bucură-te, liman lin şi neînviforat;
Bucură-te, pilda bunei cucernicii;
Bucură-te, luminarea celor nepricepuţi;
Bucură-te, Sfântă Parascheva, mult folositoare!

 

Condacul al 2-lea:

Aşa împăratul tuturor răsplăteşte biruinţele. Aşa mâna proniei cea nevăzută întăreşte neamul omenesc, îmbrăţişând cu credinţă cele de dânsa rânduite spre mântuire. Pentru aceasta să ne depărtăm de nelegiuiri; până când vom petrece în păcate? Doamne, întăreşte inimile noastre ca să-îi cântăm în fapte bune cântarea îngerească: Aliluia!

Icosul al 2-lea:

Preacinstită fecioară, către tine am năzuit, către tine care de multe ori ai luat pe sfinţi şi pe îngeri în ajutor la pământeştile ispite; fii acum şi pentru noi grabnic folositoare, căci te-ai învrednicit a intra înăuntrul casei Mirelui cu candela luminoasă, precum ne-a povăţuit Mântuitorul Hristos, şi primeşte cântarea aceasta:

Bucură-te, mărgăritar nepreţuit al visteriei noastre;
Bucură-te, floare nevestejită a Bisericii lui Hristos;
Bucură-te, temelie neclintită a creştinătăţii;
Bucură-te, a fecioarelor înzestrătoare
şi rugătoare către Maica lui Dumnezeu;
Bucură-te, ascultătoare a preoţilor cucernici;
Bucură-te, grabnică ajutătoare a străinilor;
Bucură-te, fierbinte mângâietoare a prigoniţilor;
Bucură-te, milostivă povăţuitoare a văduvelor;
Bucură-te, învingătoarea duşmanilor;
Bucură-te, izbăvirea tuturor celor ce te cheamă spre ajutor;
Bucură-te, mare folositoare a sufletelor;
Bucură-te, vindecătoarea de răni a trupurilor;
Bucură-te, Sfântă Parascheva, mult folositoare!

Condacul al 3-lea:

Spre tine pururea nădăjduim, de multe boli şi primejdii s-a izbăvit ţara aceasta, alinând şi prefăcând mânia cea cu dreptate pornită asupra noastră de la Dumnezeu, în bună şi milostivă îndurare, prin ale tale rugăciuni; dar şi acum îngrozindu-ne marile nenorociri, la tine năzuim cu lacrimi, să ne ajuţi, ca să scăpăm din primejdii şi să cântăm lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul al 3-lea:
Epivata, văzând lauda pământului ei, răsărind dintru ale sale, cu bucurie te-a întâmpinat, preacuvioasă, mărturisindu-te cu mare cucernicie; iar noi, care în urmă ne-am învrednicit a dobândi moaştele tale, cum vom pute îndestul a propovădui minunile pe care le-ai făcut, de nu cântăm acestea:
Bucură-te, luminătoarea Moldovei;
Bucură-te, sprijinitoarea Epivatei;
Bucură-te, învăţătoarea părinţilor tăi;
Bucură-te, ceea ce n-ai adunat averi pământeşti;
Bucură-te, adunătoarea cereştilor daruri;
Bucură-te, ceea ce n-ai primit hainele cele scumpe;
Bucură-te, cinstitoarea hainei smereniei;
Bucură-te, îndreptătoarea mândriei;
Bucură-te, cinstitoarea fecioriei;
Bucură-te, sprijinitoarea bătrânilor;
Bucură-te, osânditoarea duşmanilor;
Bucură-te, miluitoarea săracilor;
Bucură-te, Sfântă Parascheva, mult folositoare!

Condacul al 4-lea:

Preacurată Fecioară Marie, Maica lui Dumnezeu, primeşte şi ale noastre datornice rugăciuni de la noi nevrednicii, pe care prin mijlocitoarea noastră sfântă ţi le aducem spre iertarea păcatelor şi ne dă nouă pace şi mare milă de la Fiul tău, Căruia îi cântăm neîncetat: Aliluia!

Icosul al 4-lea:

Celei după vrednicie şi cu credinţă următoare a cuvântului lui Dumnezeu, care pentru buna cucernicie a primit darul vindecărilor şi plată cerească, prin glasul Mântuitorului zicând: slugă bună şi credincioasă, intră întru bucuria Domnului tău, îi aducem cântarea aceasta:

Bucură-te, sămânţă nerătăcită;
Bucură-te, trup neobosit;
Bucură-te, hrană duhovnicească;
Bucură-te, aur lămurit;
Bucură-te, foc arzător plevilor;
Bucură-te, pământ de îndestulare;
Bucură-te, rodul pocăinţei;
Bucură-te, alinarea relelor cugetări;
Bucură-te, aducătoare de mană;
Bucură-te, dătătoare de mângâieri;
Bucură-te, mijlocitoarea tuturor creştinilor către Domnul;
Bucură-te, Sfântă Parascheva, mult folositoare!

 

Condacul al 5-lea:

Obosiţi de truda gândurilor lumeşti ne-am deşteptat acum noi, ticăloşii, lăcrimând, că nu avem încotro întinde nădejdile după faptele noastre spre a ne linişti, nefăcând nici un lucru vrednic de mântuire şi temându-se de tăiere ca smochinul neroditor, cădem înaintea ta plângând, Sfântă Parascheva, şi strigăm: miluieşte-ne, ca dimpreună cu tine să cântăm lui Dumnezeu cântarea de mântuire: Aliluia!

Icosul al 5-lea:

Cine nu te va ferici pe tine, cuvioasă, că te-ai învrednicit a potoli prin nevoinţele tale zburdălnicia trupului şi a dobândi mântuirea sufletească cu cinstea cea neluată de mâini omeneşti a cereştii măriri? Sau cine nu te va ferici că ai străbătut prin viteazul tău cuget împletiturile vicleanului cele amăgitoare, şi l-ai ruşinat? Pentru aceasta primeşte următoarea cântare:

Bucură-te, turnul biruinţei;
Bucură-te, uşa mântuirii;
Bucură-te, pavăza credinţei;
Bucură-te, lăcaşul statorniciei;
Bucură-te, chipul bunătăţilor;
Bucură-te, apărarea cinstitei cruci;
Bucură-te, închinătoarea ei vrednică;
Bucură-te, că prin al ei ajutor ai fost izbânditoare;
Bucură-te, că printr-însa te-ai făcut lui Hristos următoare;
Bucură-te, a biruinţei frumoasă stâlpare;
Bucură-te, învingătoare a stăpânirii iadului;
Bucură-te, moştenitoarea cereştii măriri;
Bucură-te, Sfântă Parascheva, mult folositoare!

 

Condacul al 6-lea:

Dar cum vom cânta mai cu vrednicie sau cu ce cuvinte vom lăuda mărirea faptelor tale, noi nevrednicii? Căci nici faptele, nici credinţa nu ne apropie de preacinstitele tale lucrări; dar mărturisind slăbiciunea noastră, ne rugăm ţie a ne ajuta şi a mijloci către Dumnezeu să primească cântarea: Aliluia!

Icosul al 6-lea:

Ne-au cuprins acum durerile ce nu sunt spuse, nici un ajutor omenesc de la nimeni nu aşteptăm, toţi ne-au părăsit deodată, până şi plăcerile ce odinioară ne desfătau acum se luptă cu noi; vai de ticăloşia noastră, nu avem altă nădejde decât mila lui Dumnezeu şi al tău ajutor sfânt. Pentru aceasta, ne rugăm ţie a ne ajuta, vindecându-ne, ca să cântăm ţie:

Bucură-te, leacul durerii;
Bucură-te, mâna vindecării;
Bucură-te, casa ocrotirii;
Bucură-te, raza mângâierii;
Bucură-te, cortul îndestulării;
Bucură-te, roua fierbinţelii;
Bucură-te, mântuirea de boli;
Bucură-te, scăparea celor înspăimântaţi;
Bucură-te, izgonitoare de pagube;
Bucură-te, privighetoare neadormită;
Bucură-te, stea luminoasă;
Bucură-te, scară izbăvitoare;
Bucură-te, Sfântă Parascheva, mult folositoare!

 

Condacul al 7-lea:

Doamne, cercetează şi vindecă pe robii tăi cei cuprinşi de durere, zice preacuvioasa, rugându-se neîncetat, că nu au reazem, nici mângâiere. Iar zilele grele sunt, şi pentru că ne-am mântuit, să ne bucurăm şi să cădem la Dumnezeu, pocăindu-ne şi cântând: Aliluia!

Icosul al 7-lea:

Nelegiuirile noastre, mulţimea strâmbătăţilor pe care le-am pricinuit aproapelui nostru, astăzi ne osândesc şi nu ştim ce vom răspunde mergând la judecată, unde toţi ne prigonesc, toţi se ridică asupra noastră să ne împileze; tu însă, o, prebună maică, care asculţi mărturisirea noastră, mijloceşte către Domnul să prefacă starea osândirii noastre în bunătăţi, scoţând din inimile vrăjmaşilor noştri toată urâciunea şi te vom preamări cu laude ca acestea:

Bucură-te, mijlocitoarea celor greşiţi;
Bucură-te, folositoarea celor asupriţi;
Bucură-te, îndreptătoarea judecătorilor răi;
Bucură-te, scăparea celor judecaţi şi osândiţi;
Bucură-te, contenire a patimilor;
Bucură-te, nesprijinitoarea celor ce caută numai folosul lor;
Bucură-te, neizbândire a mijlocitorilor celor vicleni;
Bucură-te, domolire a celor puternici;
Bucură-te, înlesnire a slăbănogilor;
Bucură-te, stârpitoare a răutăţilor;
Bucură-te, izvorâtoare a milostivirii;
Bucură-te, Sfântă Parascheva, mult folositoare!

 

Condacul al 8-lea:

Acestea grăind, ne liniştim, ne veselim şi ne bucurăm; saltă sufletele noastre că nu-şi vor râde de noi vrăjmaşii noştri. Nu ne va părăsi Dumnezeul nostru până la sfârşit, pentru rugăciunile tale, preacuvioasă, ci trimiţând mila Lui asupra poporului, precum este obişnuit, şi noi, nevrednicii, ne vom împărtăşi cu el de ale Sale bunătăţi, cu care dimpreună vom cânta lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 8-lea:

La toţi vom spune minunile tale, în glas vom cânta prăznuirea ta, după datoria obştii care ţi-aduce spre mulţumire: mărire laudei tale, îndelung-răbdării cu care te-ai încununat, nevoindu-te prin credinţă, mărire faptei celei cu statornicie urmată după pilda Iubitorului de oameni; pentru acestea grăim către tine:

Bucură-te, mireasă duhovnicească;
Bucură-te, cununa adevărului;
Bucură-te, toiagul biruinţei;
Bucură-te, mărirea monahilor;
Bucură-te, povăţuitoare a obştii;
Bucură-te, cinstitoare a cuvioaselor;
Bucură-te, păzitoare a sihaştrilor;
Bucură-te, pomenitoare a veacurilor;
Bucură-te, propovăduitoare a dreptei credinţe;
Bucură-te, surpătoare a eresurilor;
Bucură-te, dobândire a slavei dumnezeieşti;
Bucură-te, următoare a Cuvântului ceresc;
Bucură-te, Sfântă Parascheva, mult folositoare!

 

Condacul al 9-lea:

Pe sfânta folositoare celor ce sunt întru nevoi, toţi cu bucurie să o lăudăm, pe cinstita Parascheva, că aceasta viaţă nestricăcioasă a luat în veci; pentru această mărire a aflat şi darul de minuni, cu porunca lui Dumnezeu, cântând: Aliluia!

Icosul al 9-lea:

Rău-cugetătorii prin tine mustraţi fiind, se înspăimântă văzând slava lui Dumnezeu, cea gătită omului depărtat de păcate, în tine luminând, văzând taina cea necuprinsă a chipului măririi, asupra ta cuvioasă, că astăzi străluceşte aducând credincioşilor daruri de vindecări; pentru aceasta ei s-au ruşinat pocăindu-se şi noi ne-am veselit, cântându-ţi ţie:

Bucură-te, izbăvitoarea noastră;
Bucură-te, povăţuitoare;
Bucură-te, îndreptătoare;
Bucură-te, izgonitoare de rele;
Bucură-te, otrăvitoarea jivinelor;
Bucură-te, stârpitoarea insectelor;
Bucură-te, ferirea de năluciri;
Bucură-te, risipitoarea de grindină;
Bucură-te, aducătoarea de ploi mănoase;
Bucură-te, îmbelşugătoarea de roade bune;
Bucură-te, veselitoarea plugarilor;
Bucură-te, Sfântă Parascheva, mult folositoare!

 

Condacul al 10-lea:

Niciodată nu vom înceta a vesti minunile tale, precuvioasă, că de n-ai fi stat tu, rugându-te pentru ţara aceasta pe care o păzeşti cu precuratele tale moaşte, cine ne-ar fi izbăvit din atâtea primejdii, sau cine ne-ar fi uşurat de bolile care au venit asupra noastră, pentru păcatele noastre cele multe? Deci dimpreună cu tine cântăm lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 10-lea:

Zidurile casei părinţilor tăi n-au fost puternice, nici îndestulătoare pentru a te opri de la mărimea hotărârii ce ai făcut, făgăduindu-te a îmbrăţişa viaţă monahicească; pentru aceasta şi depărtându-te de toată dezmierdarea şi plăcerile lumeşti, haina cea scumpă cu a cerşetorului, venind de la biserică, ai schimbat-o, părăsindu-ţi părinţii ce te certau cu mustrări de la asemenea plecare. Deci cu smerenie dobândind cele preaînalte, de la toţi auzi:

Bucură-te, trandafir neatins de viermele trufiei;
Bucură-te, crin răsădit în grădina de sus;
Bucură-te, patul nevinovăţiei;
Bucură-te, scaunul domniilor;
Bucură-te, sceptrul celor ce conduc;
Bucură-te, ocrotitoare neobosită;
Bucură-te, apărătoare neînfruntată;
Bucură-te, prigonitoare a celor ce ne ispitesc;
Bucură-te, cinstitoare a celor ce ne miluiesc;
Bucură-te, întăritoare a celor ce ne slujesc;
Bucură-te, luminătoare a celor ce ne mângâie;
Bucură-te, împreună-lucrătoare cu cei ce ne hrănesc;
Bucură-te, Sfântă Parascheva, mult folositoare!

 

Condacul al 11-lea:

Suntem plini de păcate, îndurate Doamne, şi greu se luptă sufletele noastre gândim la judecată, căci ce vom face noi păcătoşii, năpădindu-ne deodată neprevăzutul sfârşit? Milă cerem, Doamne, milă Hristoase al nostru, căci nu avem chip de îndreptare; nu trece cu vederea rugăciunile noastre şi pocăinţa, care în tot ceasul după păcate ne-a cuprins şi primeşte ca pe o chezăşie a bunei noastre voinţe şi a temerii de Tine, rugăciunea aceasta, pe lângă care }i-aducem mijlocitoare şi pe maica noastră Parascheva, cântând cu dânsa dimpreună: Aliluia!

Icosul al 11-lea:

Mulţi păcătoşi mai înainte de noi şi-au dobândit mântuirea umilindu-se. Cum dar şi noi ne vom depărta de această nădejde? Către tine însă năzuim, preacuvioasă maică, şi nu vom fi ruşinaţi, nedepărtându-te de noi ca de păcătosul acela care lângă tine a fost înmormântat fără a i se cunoaşte nevrednicia sa şi pentru care ai cerut prin vedenie să i se mute trupul cel stricat de lângă moaştele tale. Deci ne rugăm, primeşte rugăciunile şi lacrimile noastre mijlocind iertarea păcatelor noastre pentru că îşi cântăm:

Bucură-te, smerenie înaltă;
Bucură-te, fecioară neîntinată;
Bucură-te, comoară nedeşertată;
Bucură-te, maică prealăudată;
Bucură-te, mântuirea cea smerită;
Bucură-te, lauda celor cinstiţi;
Bucură-te, mângâierea celor nenorociţi;
Bucură-te, povăţuitoarea celor rătăciţi;
Bucură-te, buna mea sfătuitoare;
Bucură-te, preablândă îndreptătoare;
Bucură-te, sufletească veselitoare;
Bucură-te, grabnică ajutătoare;
Bucură-te, Sfântă Parascheva, mult folositoare!

 

Condacul al 12-lea:

Nespusă este mângâierea noastră, privindu-te, cu noi petrecând, ca un dar al lui Dumnezeu ce s-a trimis ţării acesteia; că de ce boli am fost cuprinşi şi nu ne-ai vindecat; în care scârbe şi nu ne-ai bucurat; de câte ori lipsiţi, prigoniţi şi în războaie şi tu ne-ai ajutat nouă, în totul plinind cuvântul Mântuitorului din Evanghelia Sa! Pentru aceasta cu smerenie dobândind dreapta cea preaînaltă la scaunul măririi, îşi cântăm ţie: bucură-te! şi lui Dumnezeu lauda cea cerească: Aliluia!

Icosul al 12-lea:

Izbăveşte-ne pe noi, maică, de lăcuste, de gândaci şi de toată răutatea; izbăveşte-ne pe noi, maică, de foc, de grindină şi de fulger; izbăveşte-ne pe noi, maică, de chinul cel de veci şi de ceasul osândirii şi ne învredniceşte a dobândi prin rugăciunile tale starea de-a dreapta în ziua judecăţii, prin mântuirea sufletelor noastre, ocrotindu-ne şi hrănindu-ne în pace până la răsuflarea cea mai de pe urmă, ca să-ţi cântăm:

Bucură-te, alăută duhovnicească;
Bucură-te, trâmbiţă apostolească;
Bucură-te, făclie luminoasă;
Bucură-te, rază cerească;
Bucură-te, nădejdea oamenilor;
Bucură-te, izgonirea demonilor;
Bucură-te, tămăduirea rănilor;
Bucură-te, feritoarea de răutăţi;
Bucură-te, aducătoarea de bunătăţi;
Bucură-te, izbăvitoarea lui Vasile Voievod şi a altor miluitori;
Bucură-te, sprijinitoarea şi a mea, a smeritului păcătos;
Bucură-te, Sfântă Parascheva, mult folositoare!

 

Condacul al 13-lea:
Ne închinăm lui Dumnezeu şi cinstim sfintele tale moaşte, Cuvioasă Maică Parascheva, propovăduind cu mărire şi cântări toate minunile tale care prin darul lui Dumnezeu şi pentru a noastră mântuire am dobândit; bine primită fă rugăciunea noastră, sfântă, şi grăbeşte totdeauna a ne ajuta ca să cântăm cu bucurie isprăvile tale şi slava lui Dumnezeu: Aliluia! (Acest Condac se zice de trei ori).
Apoi se zice iarăşi Icosul întâi: Îngerii din cer cu laude. şi Condacul întâi: Precuvioasei noastre maici.

Rugăciune
Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis şi s-a făcut toată făptura, nu întoarce faţa Ta de la noi păcătoşii ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică şi înfricoşătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu nesocotinţă le săvârşim. Noi suntem păcătoşi, netrebnici şi plini de răutate; iar tu eşti izvorul vieţii şi al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoşilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câştiga milostivirea prin sârguinţa cea de toate zilele, dăruieşte-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv. Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruieşte-ne nouă sănătate şi viaţă ferită de toată răutatea şi ne întăreşte cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim preasfânt numele Tău în veci. Amin.

scris de Arhim. Serafim Karacalinos de la biserica Trei Ierarhi în 1818

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor