luni, 11 martie 2019

Baile Herculane, intre maretie si decadere

https://www.daciccool.ro/romania-mea/articole-despre-romania-mea/9465-baile-herculane-intre-maretie-si-decadere
Baile Herculane este una dintre cele mai vechi statiuni balneare ale lumii, atestata documentar in anul 153. Amplasata in partea de sud-vest a Romaniei, la o altitudine de 168 de metri, in Parcul National Valea Cernei-Domogled, statiunea a constituit un important punct de atractie pentru aristocratia Romei antice. Zona pitoreasca, intr-o vale strajuita de munti, dar mai ales puterile binefacatoare ale izvoarelor termale au facut ca administratia romana sa doreasca sa infiinteze acest centru de relaxare al imperiului. Bazele statiunii au fost puse in anul 102 de catre imparatul Traian, romanii introducand cultul balnear pe care l-au preluat de la greci. Din timpul romanilor au ramas numeroase vestigii: termele lui Hercules, apeducte, statui, monumente, tabule.
In anul 274, trupele romane s-au retras din regiune si, odata cu plecarea lor, baile au cunoscut o perioada de declin. Dupa razboiul din 1716-1718, cand austriecii i-au invins pe otomani, statiunea a intrat sub administratia Curtii de la Viena. Au fost redescoperite termele romane, s-au ridicat o serie de cladiri care au adus faima zonei, Baile Herculane incepand sa se dezvolte fabulos. Chiar si imparatul Franz Josepf I si imparateasa Sissi veneau de la Viena pentru a se trata. In anul 1852, imparatul Austriei a numit statiunea drept cea mai frumoasa de pe continent. Imparateasa a avut chiar si o resedinta la Baile Herculane, Casa Tatartzy, denumita astazi Vila Elisabeta.
In prezent, centrul istoric al statiunii se afla intr-o stare de degradare avansata. Baile Imperiale Austriece sau Baia Neptun, una dintre cele mai impozante cladiri din Baile Herculane, avand chiar propriul pod peste raul Cerna, este in pericol de prabusire. Piata Hercules, strajuita de hotelul Ferdinand, pavilioanele 3, 4, 5 si 6 si biserica romano-catolica, este pustie. Centrul nou al statiunii cuprinde hotelurile si complexurile balneo-climaterice construite in perioada comunista. Insa acestea nu au nici pe departe farmecul si stralucirea de odinioara a constructiilor din centrul istoric.
Statiunile Baile Herculane si Karlovy Vary s-au dezvoltat mult in perioada Imperiului Austro-Ungar, ajungand in acea perioada cele mai cautate statiuni cu ape termale din Europa. In Kalovy Vary de astazi s-a investit considerabil, fiind una dintre statiunile balneare cele mai elitiste din Europa. Spre deosebire de noi, se pare ca cehii si-au pretuit statiunea! Chiar si asa, statiunea de pe Valea Cernei merita vizitata. Cadrul natural feeric, izvoarele cu calitati miraculoase, patrimoniul istoric de exceptie, pensiunile nou construite, cateva cladiri emblematice care au fost reabilitate fac ca putinii turisti sa aleaga Baile Herculane. (Oana-Nicoleta Rosu)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor