sâmbătă, 2 martie 2019

Ceapa. Soiuri de ceapa si beneficiile lor

Ceapa, una dintre cele mai cunoscute legume din lume, este folosita in numeroase retete, atat pentru gustul sau minunat, dar si pentru beneficiile pe care aceasta le aduce sanatatii. In bulbul de ceapa se concentreaza o cantitate mare de antioxidanti, vitamine, minerale si aminoacizi.Consumul de ceapa cruda ajuta la eliminarea excesului de greutate, sustine activitatea cardiovasculara, intareste sistemul imunitar si reduce inflamatiile.  
Exista mai multe tipuri de ceapa. Cea mai raspandita este ceapa galbena, urmata de ceapa rosie si de cea alba. Indiferent de culoarea sa, ceapa are proprietati antibiotice si antimicrobiene, insa, dintre toate, ceapa rosie are concentratiile cele mai mari de antioxidanti
Soiuri de ceapa si calitatile lor. Cea mai intalnita ceapa este cea galbena. Se pare ca aceasta a stat pentru o mare perioada de timp printre preferintele bucatarilor, in special pentru gustul usor dulceag pe care ceapa galbena o are atunci cand este calita. Desi are calitati similare cu ceapa galbena, ceapa alba are o aroma mai putin intensa, dar, adaugata in mancaruri, aduce un plus de savoare. Ceapa rosie se foloseste in principal in stare cruda, ca ingredient in salate. Se pare ca ceapa rosie este – in ultima vreme – in topul preferintelor consumatorilor de legume, iar acest lucru se datoreaza faptului ca ceapa rosie nu este la fel de iute precum cea galbena. Dincolo de gust, ceapa rosie este si favorita nutritionistilor, pentru ca aceasta are un continut foarte bogat de antioxidanti. 
Valoarea nutritiva a cepei. Nu exista diferente nutritionale foarte mari intre soiurile de ceapa. Toate sunt la fel de sanatoase, intrucat au cantitati apreciabile de vitamine, minerale si micronutrienti esentiali pentru echilibrul organismului. 100 g de ceapa cruda nu are mai mult de 40 de calorii. O ceapa medie poate contine pana la 2 grame de fibre, adica 7% din necesarul zilnic recomandat. 100 de grame de ceapa contine 9,3 grame carbohidrati si in jur de 4 grame zahar. Totusi, cantitatea de zahar poate sa varieze in functie de soiul de ceapa, aceste variatii fiind foarte mici. 
Un alt atu important al cepei este continutul mare de aminoacizi esentiali pentru echilibrul metabolic. Ceapa rosie, cea alba, dar si cea galbena contin si mici cantitati de vitamina C si vitaminele din grupa B, dar si minerale precum calciu, fier, magneziu sau potasiu.  
Ceapa verde, de primavara, este si ea bogata in nutrienti. Valoarea sa nutritionala este uluitoare. O ceapa verde de 25 g contine 65% din cantitatea recomandata zilnic de vitamina K, 8% din necesarul de vitamina C si o cantitate apreciabila de aminoacizi. In plus, ceapa este o excelenta sursa de antioxidanti. 
Specialistii recomanda consumul zilnic de ceapa, pentru intarirea sistemului imunitar. Se pare ca antioxidantii pe care ceapa ii contine sunt esentiali pentru pastrarea sanatatii. Ceapa rosie contine antocianina, un antioxidant complex, cu beneficii uimitoare impotriva unei palete ample de boli. Un alt antioxidant important prezent in compozitia cepei este quercitina. Acesta are capacitatea de a scadea presiune sanguina si se afla in cantitati mai mari in ceapa rosie decat in celelalte soiuri de ceapa. 
Ceapa si sanatatea. Cu un complex bogat de substante nutritive si de antioxidanti, este evident faptul ca ceapa are calitati benefice pentru sanatate. In primul rand, este vizata activitatea cardiaca. Consumul de ceapa, indiferent de sortiment, are efecte benefice asupra activitatii cardiace. Publicatiile de sanatate au raportat legaturi stranse intre consumul de ceapa si reducerea riscului de boli cardiace si se pare ca quercitina este antioxidantul responsabil de acest lucru. Persoanele care au probleme cu tensiunea ar trebui sa consume zilnic cate o ceapa. Se poate face si suc de ceapa, pentru adeptii sucurilor naturale. Acesta scade tensiunea arteriala si imbunatateste calitatea vaselor sanguine. 
Ceapa poate sa reduca cantitatea de colesterol. Studii recente au demonstrat faptul ca antioxidantii prezenti in ceapa au capacitatea de a scadea nivelul colesterolului pe care medicii l-au denumit „rau”. Un alt efect benefic pe care ceapa il are este acela de ajutor in curele de slabire. Sucul de ceapa consumat regulat ajuta la eliminarea excesului de grasime. Un raport dat de catre publicatia Experimental and Therapeutic Medicine a relevat faptul ca sucul proaspat de ceapa previne obezitatea si ajuta la mentinerea unei greutati corporale optime. Pe langa aceste calitati, ceapa mai este cunoscuta si ca un excelent antimicrobian capabil sa ucida o gama variata de germeni si bacterii. 
Consumul de ceapa este un mijloc sanatos de reglare a digestiei. Se pare ca aceasta contine substante capabile sa sustina sanatatea tractului digestiv si sa inlature posibilele obstacole, fiind un excelent sustinator al sanatatii colonului. 
De asemenea, sistemul imunitar este fortificat atunci cand aportul de ceapa este unul frecvent. De preferat este ca ceapa consumata sa fie in stare cruda, pentru ca numai astfel, ea isi pastreaza toate calitatile. Specialistii recomanda consumul de ceapa cruda (dar si de alte legume in stare cruda), mai ales in perioadele cu risc de contractare a afectiunilor respiratorii. Ceapa mai are si capacitatea de a regla nivelul de glucoza din sange, de aceea este recomandata si persoanelor care sufera de diabet. 
Desigur, pe langa aceste beneficii pe care ceapa le are pentru sanatate, ceapa este una dintre cele mai apreciate legume si este nelipsita din bucatariile intregii lumi. 
https://www.daciccool.ro/stil-de-viata/casa-si-gradina/9455-ceapa-soiuri-de-ceapa-si-beneficiile-lor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor