vineri, 12 aprilie 2019

Un colt de rai la Manastirea Piatra Fantanele

Manastirea Piatra Fantanele este situata in Pasul Tihuta, la cota 1.200, la granita dintre Ardeal si Bucovina, intr-un tinut de o frumusete rara, un colt de rai din Muntii Bargaului. Manastirea are inceputurile vietii monahale in anul 1928, cand s-a ridicat acolo un mic paraclis. In anii ’60, comunistii au desfiintat manastirea, transformand-o in biserica a parohiei Piatra Fantanele. Abia in anul 1995 au sosit primele maicute si manastirea a fost reinfiintata.
Manastirea atrage in fiecare an mii de turisti. Multi dintre acestia sosesc la locasul sfant pentru a se ruga la Icoana Maicii Domnului cu Pruncul, adusa in anul 1941, de la Sfanta Manastire Prodromita, de pe Muntele Athos. Hramul manastirii este Nasterea Maicii Domnului. Implicarea sociala si pedagogica a maicutelor de la manastire este binecunoscuta. Prin stradania lor se aduce putina alinare unor copii frumosi, dar lipsiti de posibilitati, care si-au gasit acolo o a doua familie.
In anul 2010, Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud a inaltat, langa manastire, o cruce de 31 metri, dintre care 25 de metri structura metalica si 6 metri platforme din beton. Crucea este vizibila si pe timpul noptii, datorita sistemului de iluminat cu leduri. Urcand pe cele doua terase circulare din beton, turistul va putea admira intreaga zona, o priveliste de basm, o panorama ampla asupra Pasului Tihuta, padurilor de brazi si crestelor muntoase din jur.
Manastirea Piatra Fantanele este un loc linistit, unde viata se scurge in tihna, un loc mirific, in care frumusetile naturii si-au dat mana cu harnicutele maicute, dar si un loc aparte, in care visele copiilor din satele izolate incep sa prinda aripi. Daca treceti prin Pasul Tihuta, nu ezitati sa opriti! De la manastire veti pleca mai luminati, mai linistiti! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor