joi, 16 mai 2019

MNAR, prezent in noua serie Lunea la muzeu, la Digi World

Muzeul National de Arta al Romaniei, impreuna cu Digi World Romania, va invita joi, 16 mai, de la ora 11.00, la parterul Galeriei Nationale, la prezentarea seriei de episoade Lunea la muzeu, dedicata Muzeului National de Arta al Romaniei. Vor fi prezenti membrii echipei Digi World si specialisti ai MNAR, care au lucrat impreuna pentru ca acest proiect sa poata fi oferit publicului in primavara aceasta. La invitatia Digi World Romania, in perioada iunie 2018 – aprilie 2019, Muzeul National de Arta al Romaniei a participat la realizarea a douasprezece episoade ale emisiunii Lunea la muzeu, un proiect dedicat in special pieselor din patrimoniul muzeal mai putin accesibile publicului. 
Astfel, colectii sau piese de arta prezentate publicului in Galeriile permanente ale MNAR sau in cadrul unor expozitii temporare, cat si la Muzeul Colectiilor de Arta, la Muzeul K.H. Zambaccian si la Muzeul Theodor Pallady au avut ocazia sa fie investigate cu atentia si interesul "primului explorator", unele dintre acestea fiind surprinse de camerele de filmat pentru prima data.
Plecand de la faptul ca de regula lunea cele mai multe muzee sunt inchise publicului vizitator, echipele MNAR si Digi World au profitat pentru a imagina o calatorie inedita in spatele usilor incuiate, pe culoarele fara public si in salile luminate doar atmosferic, cu dorinta de a prezenta publicului larg "povestile" artei si ale marilor artisti romani si europeni. Seria se inscrie in conceptul productiei de televiziune Digi World, care urmareste sa dezvaluie secretele muzeelor bucurestene si sa le puna in lumina diversitatea si calitatea patrimoniului, intr-o maniera vie si captivanta, cu ajutorul celor mai pasionati gardieni ai acestor comori: muzeografi si directori de muzeu.
Cea de-a patra serie a productiei originale Digi World Lunea la muzeu a prezentat deja publicului un prim episod dedicat unuia dintre cele mai valoroase muzee bucurestene: Muzeul Colectiilor de Arta. Am aflat astfel de la Ilinca Damian, conservator acolo, cum a reusit marele pictor Corneliu Baba, prin intermediul expozitiilor itinerante pe care le-a avut de-a lungul vietii, sa vada si arta vestului si a estului, sa circule si sa cunoasca alti artisti, sa se indragosteasca de Rembrandt, de Goya, de El Greco, personalitati ale artei internationale care ii vor marca parcursul artistic. Inaugurat in 1978, Muzeul Colectiilor de Arta expune lucrari de pictura, sculptura, grafica si arta decorativa, donate de-a lungul timpului de colectionari si artisti. Culegatoarea de morcovi, singura lucrare de Van Gogh, este gazduita aici si poate fi vazuta alaturi de lucrarile marilor maestri romani.
Un alt episod este dedicat expozitiei temporare Metamorfoze. Camee, geme si bijuterii din colectia MNAR, care a prezentat publicului in anul 2018 peste 100 de piese neexpuse pana atunci: inele, sigilii, cercei, bratari decorate cu geme, camee si pietre pretioase din diferite epoci istorice. Scenografia expozitiei a fost si ea unica, pe masura spatiului ce a gazduit-o: Sala Oglinzilor, in trecut Piscina Regala a Palatului, rareori fiind deschisa publicului spre vizitare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor