miercuri, 17 iulie 2019

Eforie Sud - prima statiune de pe litoralul romanesc

Pentru cei mai multi dintre noi, sezonul estival inseamna vacanta. Fie ca iubim marea sau muntele, avem nevoie de o perioada de iesire din rutina pentru a ne reincarca cu energie. Pentru cei care prefera marea, Eforie Sud este una din numeroasele optiuni ale litoralului romanesc. Situata in partea de sud a litoralului, Eforie Sud are cateva atuuri pentru care a devenit din ce in ce mai cautata si apreciata de catre turisti in ultimii ani. Comparativ cu celelalte statiuni, Eforie Sud are dimensiuni destul de mici, avand aspectul unei oaze abundente in verde. Pustie pe timpul iernii si animata de turisti in sezonul estival, Eforie Sud a capatat de-a lungul anilor eticheta de „statiune linistita”, fiind cautata si pentru beneficiile pe care factorii naturali din zona le aduc sanatatii. 
Eforie Sud se situeaza la 18 kilometri de municipiul Constanta. Pe langa plaja de la malul Marii Negre, un alt punct de atractie il constituie Lacul Techirghiol, renumit pentru namolul binefacator. Istoria statiunii Eforie Sud. Este prima statiune de pe litoralul romanesc. Istoricii spun ca, in anul 1894, in aceasta zona s-a construit un sanatoriu. Se pare ca aici erau internati si tratati oameni cu o gama variata de afectiuni. In scurt timp, sanatoriul a devenit celebru, iar zona a inceput sa se anime cu hoteluri si restaurante pentru a-i primi cum se cuvine pe oaspetii din tara si nu numai.
Primul hotel construit aici in anul 1899 se numea Hotel Movila, dupa numele boierului care l-a construit. Ioan Movila, un boier sosit aici de pe meleagurile indepartate ale Moldovei, pune piatra de temelie a acestui hotel. Boierul ramane in istorie pentru ideile sale inovatoare, ca fondator al statiunii Eforie Sud. Astazi, acest hotel este regasit sub numele de Hotel Parc. Pentru ca tot mai multi oameni descopereau beneficiile namolului, sunt amenajate bai pe malul lacului Techirghiol. In anul 1912, ia fiinta statiunea Movila-Techirghiol, vizitata anual de catre romanii din intreaga tara, dar si de catre oaspeti din afara. De-a lungul timpului, statiunii ii este schimbata denumirea, astfel, de la Movila-Techirghiol, devine Carmen Sylva, apoi Vasile Roaita, iar din anul 1933 poarta denumirea de Eforie.
De la Movila la perioada actuala. Multe s-au mai schimbat de cand Movila a pus piatra de temelie a primului hotel din aceasta zona.
Oamenii sosesc aici din toata tara si chiar din strainatate, pentru a se bucura fie de plaja si de apa sarata, fie de namolul aducator de sanatate. Cu siguranta, plaja de la Eforie Sud nu este foarte mare, mai ales in comparatie cu alte statiuni de pe litoralul romanesc, insa este destul de bine amenajata. Faleza este inalta si ofera un peisaj superb, iar accesul la plaja se face pe scari. Din pacate, din cauza eroziunii, unele portiuni din faleza s-au deteriorat destul de grav in ultimii ani.
De la plaja la masa si distractie. Cei care doresc sa se relaxeze in aceasta zona trebuie sa stie ca pe langa hotelul lui Movila mai exista o diversitate de hoteluri, vile si pensiuni. Unele sunt amplasate foarte aproape de faleza, astfel incat privelistea este una foarte frumoasa, turistii putand admira rasaritul soarelui chiar din camera. Optiunile de cazare sunt multiple si ofera posibilitatea unui sejur relaxant, chiar si celor care nu vor sa cheltuiasca foarte mult. Astfel, exista hoteluri cu 2 stele: Hotel Suceava, Hotel Magura, Hotel Crisana, Hotel Riviera, Hotel Ancora etc., dar si cu 3 stele: Hotel Migador, Hotel Amurg. In plus, pe langa hoteluri, exista si pensiuni sau vile care ofera cazare la preturi accesibile.
Cat despre mancare, aici putem vorbi despre aceeasi diversitate. Majoritatea restaurantelor sunt situate pe faleza si ofera o gama variata de meniuri pentru toate gusturile si pentru toate buzunarele. Exista si un teatru de vara, unde se desfasoara spectacole de muzica usoara si populara. In apropierea acestuia este un parc de distractii destinat celor mici. Tinerii pot petrece alaturi de prieteni in Clubul The One, acolo unde distractia este la loc de cinste.
Si totusi… namolul. Sa vorbim, totusi, despre namol… motivul principal pentru care oamenii viziteaza aceasta statiune din 1899 incoace. Tratamentul cu namol poarta denumirea de peloidoterapie (din grecescul pelos = namol) si a fost utilizat inca din cele mai vechi timpuri ale omenirii pentru tratarea diverselor afectiuni. Namolul are efect analgezic, antiinflamator, miorelaxant, detoxifiant, neuroendocrin, dar si de reglare a imunitatii. Cu ajutorul namolului se pot combate boli precum artroze ale articulatiilor periferice si ale coloanei vertebrale (spondilartroze, discopatii), periartrite de umar sau sold, tendinite, artrita urica etc.
Namolul este benefic si in starile posttraumatice si postoperatorii: dupa entorse, luxatii, fracturi, protezari articulare, hernii de disc operate, dar si in afectiuni neurologice, de tipul nevritelor sau al nevralgiilor. Tot namolul poate combate si afectiuni dermatologice, cum ar fi eczeme cronice, psoriazis, dermatita atopica. Cei care doresc sa remedieze probleme legate de sanatate pot apela la baza de tratament in aer liber de pe malul Lacului Techirghiol, unde se fac impachetari cu namol rece si bai in lac. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor