miercuri, 24 iulie 2019

O ramura de maslin

Maslinele si uleiul de masline sunt, astazi, nelipsite din bucatarie, deoarece ne sunt mult mai accesibile fata de vremurile trecute. Pe langa gust, apreciem la ele beneficiile exceptionale pentru sanatate, dar si pentru ingrijirea corporala. Numele stiintific al maslinului este Olea europaea. Acest copac deosebit are nu mai putin de doua mii de soiuri si varietati diferite numai in regiunea Marii Mediterane! Practic, exista masline de toate marimile, formele si culorile (inclusiv albe!), cultivate pe toate continentele (cu exceptia Antarcticii, desigur). 
Povestea acestui copac special, maslinul, este lunga, frumoasa si plina de invataminte. In mod evident, maslinul cultivat de om provine din maslinul salbatic (Olea europaea var. sylvestris) – acest lucru se stie. Totusi, nu se stie exact momentul in care a inceput sa fie cultivat in mod regulat de catre stramosii nostri. Cea mai recenta data probabila luata in calcul este cu 6 pana la 8 mii de ani in urma, in Neolitic, in perioada migratiilor populatiilor spre bazinul mediteraneean. 
Aceasta plasare in istorie s-a obtinut in urma cercetarilor genetice efectuate pe 1.900 de mostre de maslin. Se mai stie, de asemenea, caprimele masline "domestice", care sunt mai mari si mai zemoase decat cele salbatice,au aparut in Orientul Apropiat, fie in regiunea de la granita Turciei cu Siria de astazi, fie in regiunile ocupate astazi de tari precum Israel, Palestina, Iordania. Iar urme de ulei de masline s-au gasit in Carmel, Israel, vechi de 6 milenii.
Culturile de maslin s-au raspandit apoi (mai exact, in Epoca Bronzului, adica acum 4.500 de ani) catre vest si in nordul Africii. Primele exporturi se pare ca au fost facute din Creta catre nord, vest si nordul Africii. Acest copacnu se inmulteste prin seminte, ci mai ales prin butasire, adica prin radacini sau ramuri plantate in sol sau altoite pe alti copaci. Traieste foarte mult, vreme de secole – se pare ca exista chiar si maslini care au chiar peste 2.000 de ani!
In stare naturala, maslinele sunt destul de amare, fiind aproape necomestibile pentru om.In schimb, vitele și caprele le consuma fara probleme. Dupa ce sunt tinute in saramura, lucrurile se schimba radical, maslinele devenind foarte gustoase si pentru noi, oamenii. Dar maslinul are si alte avantaje.Lemnul de maslin, de pilda, arde chiar daca este umed, ceea ce il face extrem de util. S-au gasit urme alte utilizarii acestui lemn inca din Paleolitic.
Maslinul a reprezentat un important simbol al sacralitatii, pacii si unitatii inca din vremurile biblice.Dupa marele potop, Noe a trimis trei randunici, la interval de sapte zile, ca sa vada daca aparusera zone uscate. A treia randunica nu s-a intors, astfel ca el a stiut ca pamantul era aproape. Insa a doua randunica s-a intors cu o ramura, ceea ce insemna ca apa incepuse deja sa scada, din moment ce copacii erau vizibili. Iar acea ramura era o ramura de maslin…
Maslinul era un simbol major si in Grecia antica. Este binecunoscuta povestea rivalitatii dintre zeita Atena si zeul Poseidon. Cand a fost construita o cetate noua, frumoasa si mareata, fiecare dintre cei doi dorea sa dea numele acesteia. Zeus le-a spus sa ofere, fiecare, cate un cadou cetatii, iar localnicii vor decide.
Poseidon a lovit cu tridentul sau o stanca, iar din aceasta a tasnit apa, formand un izvor minunat – un cadou important pentru o cetate care traversa multe perioade de seceta. Dar apa respectiva era… sarata, astfel ca locuitorii nu au apreciat prea mult darul sau. Apoi Atena a plantat o samanta, din care a crescut un maslin. Oamenii au iubit acest dar, deoarece copacul le dadea hrana, lemn de foc si leacuri – frunzele si uleiul din fructe. Astfel, cetatea a fost numita dupa zeita Atena.
In perioada minoica, dar mai ales in perioada civilizatiei miceniene, maslinele si uleiul de masline aveau o foarte mare importanta. Homer numea uleiul de masline "aur lichid". In secolul al VI-lea inainte de Hristos, marele Solon, conducatorul Atenei, a emis prima lege de protejare a maslinului.Uleiul de masline era folosit atat in bucatarie, cat si in scopuri medicinale.Filosofii, medicii si istoricii greci s-au ocupat intens de studierea maslinului din punct de vedere botanic, alimentar si medicinal, mai ales intre secolele VII si III inainte de Hristos. Iar cercetatorii de astazi redescopera calitatile maslinelor si inteleg ca acestea sunt responsabile, in mare masura, pentru dieta atat de sanatoasa a locuitorilor din zona mediterana.
Atuncicand au fost initiate Jocurile Olimpice(in anul 776 inainte de Hristos, in Olympia),campionii au primit o ramura de maslin, simbolizand incetarea oricaror ostilitati si pacea. Acest premiu a fost pastrat pe toata durata Jocurilor Olimpice antice. Dar campionii primeau, de asemenea, si masline! Castigatorii Jocurilor Panathenaice (acestea aveau loc o data la 4 ani, cu ocazia celei mai importante sarbatori a Atenei, Panathenea, in onoarea zeitei Atena) primeau amfore pline cu ulei de masline.
Prin urmare,acest ulei avea o valoare extrem de mare din moment ce era oferit drept premiu. In functie de sport,un campion putea castiga o cantitate uriasa de ulei de masline, de pana la 5 tone!Aici exista un fapt interesant: in acea vreme, legislatia Atenei interzicea exportul de ulei de masline. Acest privilegiu le era acordat, insa, campionilor, avand in vedere ca ei nu puteau consuma in familie cantitatile castigate. Prin urmare, acesti campioni sportivi se imbogateau cu adevarat de pe urma uleiului de masline…
Unii cercetatori sustin caoamenii au inceput sa cultive maslini la scara larga in momentul in care au descoperit ca pot obtine ulei din fructele acestuia. Cu toate acestea, dovezi ale procesarii uleiului de masline (prin presare, la rece) gasim doar mult mai tarziu, in urmă cu 2.500 de ani.
La inceput, acest ulei a fost utilizat pe post de combustibil, ca ulei de lampa. De asemenea, il regasim in multe dintre ritualurile religioase ale popoarelor mediteraneene din epoca. Mai tarziu, vechii greci si romanii isi ingrijeau pielea ungându-se cu acest ulei, de mai multe ori pe zi, indiferent de varsta, deoarece se considera ca aceia care au pielea si parul uscate sunt impuri, murdari. Uleiul de masline le conferea o infatisare placuta, radiind sanatate si prospetime.Celebra Cleopatra, la randul ei, folosea uleiul de masline ca baza in multe dintre unguentele si alifiile pe care le utiliza zilnic. Pe langa hidratare, uleiul de masline inchide porii, protejand pielea de praf.Fiind un prost conducator de caldura, acest uleiprotejeaza pielea chiar si de frig. De asemenea, oprotejeaza de radiatiile solare. Trateaza unele eczeme, acneea si hraneste firul de par
Trebuie sa stim ca abia cu 4, 5 secole inainte de Hristos a inceput sa fie folosit uleiul de masline la gatit. Astazi, exista ulei de masline extravirgin, ulei de masline obisnuit si ulei din turte de masline (obtinut din resturile ramase in urma procesarii maslinelor, care sunt tratate chimic).
Uleiul de masline este, in acelasi timp, un important ingredient in industria cosmeticaa zilelor noastre, fiind folosit mai ales in produsele cu ingrediente naturale. El contine polifenoli, care actioneaza ca antioxidanti in organismul nostru, fiind, astfel, foarte util pentru ingrijirea pielii. Sapunul cu miere si ulei de masline din portofoliul companiei Apidava nu doar curata pielea, ci o si hidrateaza si o inmoaie, conferindu-i un aspect frumos, luminos, reimprospatand-o și reintinerind-o.
Calitatile medicinale ale uleiului de maslinesunt si ele numeroase:protejeaza inima, previne obezitatea, mentine sanatatea creierului, alunga depresia, incetineste imbatranirea organismului etc.https://www.daciccool.ro/stil-de-viata/casa-si-gradina/9601-o-ramura-de-maslin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor