luni, 2 septembrie 2019

Lavanda: Frumusete calma si parfum

Lavanda – sau levantica, cum i se spune la noi – este o planta unica. Mireasma ei este unica, frumusetea florilor ei violet-albastrui ne uimeste, iar beneficiile ei pentru sanatate sunt nenumarate. Planta provine din bazinul Marii Mediterane, Peninsula Arabica si din Rusia, iar astazi este cultivata mai ales in Europa, in Australia si in Statele Unite ale Americii. Exista peste 30 de specii ale genului lavanda si nenumarate varietati cu proprietati diferite, de marimi diferite, cu flori diferite. Ele sunt cultivate fie ca plante ornamentale pentru gradini si parcuri, fie pentru uz culinar, fie pentru extragerea uleiurilor esentiale, care sunt folosite ca ingrediente in numeroase produse medicale si de ingrijire. Exista dovezi ale utilizarii lavandei vechi de trei milenii. La 3.000 de ani de la sigilarea mormantului faraonului Tutankhamon, lavanda gasita inauntru in anul 1922, cand a fost deschis, inca isi pastra mirosul. 
Treptat, oamenii au descoperit efectele binefacatoare pentru sanatate ale acestei plante, pe care au pretuit-o tot mai mult. Egiptenii isi parfumau pielea cu lavanda. Romanii si cartaginezii puneau flori si frunze de lavanda in apa de baie pentru a o parfuma, dar si pentru proprietatile ei vindecatoare. De fapt, cuvantul lavanda provine din cuvantul latin lavare, care inseamna "a spala". Totusi, altii sustin ca lavanda provine din livendulo, cuvant care in latina insemna "livid" sau "albastrui". Romanii aveau insa si un alt nume pentru lavanda – Asarum. Acesta provenea din credinta lor ca vipera, un sarpe veninos, traia in preajma lavandei si ca, de aceea, trebuia sa te apropii de aceasta planta cu mare grija.
Grecii ii spuneau lavandei nardus sau, mai simplu, nard, cu referinta la un oras sirian numit Naarda, unde lavanda era oferita spre vanzare. In Noul Testament, se spune ca Maria Magdalena a spart un vas de alabastru plin cu ulei de nard si i-a uns cu acesta picioarele lui Iisus, insa nu este clar daca acel nard era aceeasi lavanda pe care o pretuim astazi pentru aroma sa dulce. Oricum, acest nard era foarte pretios. In vremea lui Pliniu (secolul I dupa Hristos), o jumatate de kilogram de boboci de nard se vindea cu 100 de dinari romani, o suma mare, care echivala cu costul a 5 kilograme de paine sau a 10 litri de vin fara pretentii.
In secolul al XII-lea, in nordul Angliei, spalatoresele erau numite lavande datorita faptului ca aveau obiceiul de a parfuma rufele cu aceasta planta. Se considera ca lavanda proteja rufele de molii si de alte insecte. Exista referinte la lavanda din acea vreme, in unele carti de stiinta, ea fiind numita Llafant sau Lavyndull. In perioada Evului Mediu, lavanda era cultivata in gradinile manastirilor, alaturi de alte plante medicinale aromate. Mai tarziu, insa, lavanda a ajuns sa fie foarte iubita de capetele incoronate ale Europei, mai ales de regii si reginele Angliei. Regina Elizabeth I avea intotdeauna in preajma sa lavanda, indiferent unde se deplasa. Regina Henrietta Maria, sotia lui Charles I, prefera o lavanda mai gingasa, cu flori albe, pentru frumusetea plantei in sine. Iar regina Victoria avea o doamna de la Curte special desemnata sa se ocupe de lavanda. Acestei plante i s-au gasit tot felul de utilizari in palat, de la rufe pana la curatarea mobilei si a pardoselilor. Doamnele din clasele inalte au fost incurajate sa foloseasca lavanda ca parfum, dar si in casele lor.
Lavanda are, prin aroma sa, un efect calmant, fiind utila in anxietate si imbunatatind starea psihica. Parfumul unic al florilor sale este produs prin combinatia a nu mai putin de 180 de constituenti! Infuzia din flori de levantica uscate alunga insomnia, ne calmeaza, diminueaza stresul, angoasele si depresiile. Dar beneficiile sunt multiple. Lavanda creste pofta de mancare, vindeca unele probleme gastrointestinale, iar lotiunea de lavanda inmoaie pielea si, gratie mirosului specific, ne relaxeaza.
Lavanda, o planta aromata versatila, potrivita in numeroase preparate
Efectul de curatare a pielii pe care il are lavanda este binecunoscut. Aceasta planta are proprietati antifungice si antiseptice, care grabesc procesul de vindecare si reduc formarea cicatricilor. Lavanda are proprietati antiinflamatoare si de regenerare a tesuturilor, precum si o aroma deosebita si relaxanta, care calmeaza. Lavanda tonifica si revitalizeaza, fiind utila in toate problemele pielii, de la abcese, acnee si ten gras pana la arsuri, arsuri solare si raniSapunul vegetal cu miere si ulei de lavanda din portofoliul companiei Apidava adauga acestor beneficii ale lavandei calitatile deosebite ale mierii. In unele locuri din Africa, lavanda era considerata indispensabila. Exista o zicere locala care spunea ca „libienii isi spala cu ea trupul, nu ies din casa dimineata pana cand nu se purifica cu un decoct din lavanda”.
Sapun de lavanda de la Apidava
Astazi, uleiul esential de lavanda este cel mai cautat si cel mai utilizat ulei esential de pe glob, multumita aromei sale deosebite, cu note florale proaspete, dar si a beneficiilor pentru sanatate. In cartea Arta Parfumeriei, publicata in anul 1857 in Anglia, se spunea ca uleiul esential de lavanda obtinut din plante cultivate in localitatea Mitcham, din Surrey, este cel mai bun din lume. El nu era folosit ca ingredient in sapunuri, ci era rezervat asa-numitei ape de lavanda.
Acest ulei are efect antioxidant, dezinfectant, vindeca taieturile si arsurile cutanate, rezolva durerile de cap, amelioreaza acneea si chiar echilibreaza zaharurile din sange. Aplicat pe tample, scade tensiunea de la nivelul capului si diminueaza migrenele. Este utilizat in masaje de relaxare, in ingrijirea pielii si il intalnim in multe produse pentru baie, mai ales in sapunuri, sampoane si geluri de dus. De asemenea, uleiul esential de lavanda, nefiind toxic si avand efect calmant, e folosit pentru improspatarea si parfumarea aerului din locuinta.
Din punct de vedere culinar, lavanda este o planta aromata versatila, potrivindu-se in numeroase preparate. Floarea sa face parte din familia mentei, aducand prospetime oricarei retete de mancare. Gustul floral si usor dulceag al lavandei face ca ea sa poata fi adaugata cu usurinta in multe mancaruri. Florile de lavanda pot fi adaugate in salata sau in mancaruri cu carne, inclusiv pentru a da culoare si pentru o prezentare frumoasa. Cocktailurile si limonadele cu lavanda sunt si ele delicioase si foarte populare.
Intalnim lavanda, de asemenea, in potpuriuri care se plaseaza in dulapuri, printre haine, in spray-uri si in lumanari parfumate, care, aprinse in living, baie sau dormitor, induc o stare de calm, liniște, propice meditatiei de tip zen. Desigur, lavanda are si efectul de indepartare a insectelor (tantari, molii etc.), care nu suporta mirosul sau.
https://www.daciccool.ro/stil-de-viata/casa-si-gradina/9637-lavanda-frumusete-calma-si-parfum

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor