Uneori, nu ne dam seama ca unele plante obisnuite din gradina sau din curtea noastra au proprietati curative deosebite. Domnul Ioan Marcus din Aiud, cititorul nostru fidel, ne-a trimis o serie de lucruri interesante si utile referitoare la trandafir, mai multe retete care includ trandafirul, precum si o reteta originala, proprie, a unei alifii de trandafiri cu totul speciale. Va dorim lectura placuta si multa sanatate!
Totul despre trandafir
In terapeutica, trandafirul isi gaseste o multitudine de intrebuintari. Petalele de trandafiri intra in componenta multor preparate, sunt bune pentru acnee, cosuri, pete. Preparatele cele mai uzuale sunt ceaiul (infuzia) din petale de trandafiri, apa de trandafir, uleiul volatil, crema de trandafir, alifia de trandafir, tinctura (extract alcoolic) de trandafir, mierea de trandafir, otetul aromat, dulceata de trandafir, pasta de trandafir si siropul de trandafiri. Se folosesc petalele de trandafir (lat. Flores Rosae). In terapeutica se folosesc trandafirul de dulceata (Rosa centifolia) si trandafirul de Damasc (Rosa damascena). Petalele de trandafir se utilizeaza proaspate sau uscate la prepararea diferitelor produse pentru mentinerea sanatatii.
Ceaiul din petale de trandafir are proprietati dezinfectante, hemostatice, antiseptice, laxative, diuretice, febrifuge si afrodiziace. Iata care sunt indicatiile terapeutice ale acestui ceai: detoxifica organismul, stimuleaza sistemul imunitar, previne aparitia infectiilor, scade febra, combate raceala, combate gripa, curata caile respiratorii, curata rinichii, impiedica retentia de apa, reface flora intestinala, mentine sanatatea tractului digestiv, amelioreaza congestia uterina, regleaza menstruatia, este adjuvant in cazurile de infertilitate feminina, calmeaza sistemul nervos central, promoveaza metabolismul, sprijina scaderea in greutate. Ajuta in caz de depresie, anxietate, tulburare obsesiv-compulsiva, oboseala cronica, insomnie, nervozitate, dischinezie biliara, durere cauzata de mastita, uscaciune a gurii, stomatita, conjunctivita, amigdalita, parodontoza, bronsita, faringita, avitaminoza, surmenaj.
Actiunea florilor de trandafir are efecte cicatrizante, antidiareice, antidizenterice, astringente, antihemoragice, antihelmintice, antiinflamatoare, dezinfectante, antipiretice, antiseptice, antimicotice, aromatizante, fortifiante, mineralizante si tonice.
Preparatele pe baza de trandafir sunt indicate in hiperhidroza (transpiratie in exces), laringita, micoze bucale si vaginale, afte, faringite, amigdalite, stomatite, diaree cronica si dizenterie, hemoroizi, angina pectorala, acnee, plagi, leucoree, iritatii oculare ori la nivelul pleoapelor, conjunctivite. Ceaiul din petale proaspete de trandafir se intrebuinteaza in tratamentul astmului, in hemoptizie, dizenterie si gripa. Aceasta infuzie stimuleaza circulatia sangvina, combatand afectiunile vaselor sanguine.
Remedii din petale de trandafir pentru diferite afectiuni
Petalele de trandafir se folosesc pentru prepararea diferitelor remedii, in stare proaspata sau uscata. Ele trebuie culese dimineata, cand aerul este curat si umed, de preferat dupa ploaie sau dupa roua abundenta. Sunt recomandate impotriva diverselor afectiuni. Iata cateva exemple!
Remediu cu trandafir pentru stomatita - Se maruntesc 3 linguri de petale, se infuzeaza in doua pahare cu apa clocotita, se lasa sa se raceasca si se clateste gura de cateva ori, in timpul zilei.
Pentru conjunctivita - 1 lingura de petale uscate se infuzeaza in 200 ml de apa clocotita, timp de 30 de minute, apoi se strecoara si se lasa la racit. Se sterg ochii cu infuzie de cateva ori pe zi, iar inainte de culcare se lasa pe pleoape timp de 30 de minute tampoane de vata imbibate cu infuzie.
Remediu cu trandafir pentru amigdalita - Se amesteca parti egale de petale de trandafir (proaspete sau uscate) cu miere de albine. Amestecul se pastreaza in gura 20-30 de minute, apoi se elimina. Se repeta de doua ori pe zi, timp de 3-4 zile.
Parodontoza - Pulberea din flori uscate amestecata cu miere de albine este un remediu pentru orice proces inflamator in cavitatea bucala, in special parodontoza. Cu amestecul aromat se tamponeaza gingiile bolnave.
Spondiloza - Se macereaza 7-10 petale de trandafir in 125 ml de tuica, timp de 5 zile. Locurile bolnave se tamponeaza inainte de culcare, apoi se leaga cu un fular de lana.
Remediu cu petale de trandafir pentru boli de piele - Pentru diminuarea iritatiei in caz de eczeme, psoriazis, cosuri, prurit alergic, pe locurile afectate se aplica un strat de petale proaspete, care apoi se fixeaza cu plasture sau tifon.
Plagile infectate si arsurile se vindeca mai repede daca se aplica zilnic cate un strat de petale proaspete.
In cosmetica, un aspect important al acestei plante este subliniat de actiunea apei naturale de trandafiri, care are efecte miraculoase asupra frumusetii si este adecvata tuturor tipurilor de piele. Intre beneficiile sale se regasesc si urmatoarele: este hidratanta, catifeleaza si tonifica pielea, are proprietati antiinflamatorii, reducand iritatiile pielii, curata porii pielii, atenueaza pistruii si are usoare efecte astringente – de aceea, este recomandata dupa tratamentele faciale pentru inchiderea porilor.
Apa de trandafir, sanatate si relaxare
Alaturi de petalele de trandafir, apa de trandafir are multiple intrebuintari in cosmetica, dar se foloseste cu succes ca adjuvant in diferite boli. Astfel, se pune intr-un vas de sticla sau emailat o mana de petale proaspete sau uscate, peste care se toarna apa fiarta. Se lasa la racit si se infuzeaza timp de 5-6 ore.
Apa de trandafir este indicata in urmatoarele afectiuni:
Reumatism - se fac bai calde la picioare.
Dureri lombare - se aplica in zona lombara comprese fierbinti cu apa de trandafir.
Vertij, ameteala puternica - se leaga fruntea cu un prosop inmuiat in apa de trandafir rece.
Transpiratie abundenta - corpul se sterge de doua ori pe zi (seara si dimineata) cu apa de trandafir. Concomitent, se fac de 3-4 ori pe saptamana bai cu frunze de nuc.
Pentru cresterea tonusului, corpul se infasoara strans cu un cearsaf inmuiat in apa rece de trandafir. Se adauga un cearsaf uscat, apoi o plapuma.
Uleiul de trandafir – eficient impotriva virusurilor, a bacteriilor si a fungilor
Datorita efectelor sale antiseptice, uleiul de trandafir este adeseori folosit in tratamentul infectiilor cauzate de virusuri, bacterii si ciuperci care au rezistenta la antibiotice. Iata cateva remedii utile!
Remediu cu ulei de trandafir pentru otita - 2-3 picaturi de ulei de trandafir se picura in ureche, de 3 ori pe zi.
Insomnie, depresie - se inhaleaza, de mai multe ori pe parcursul zilei, aroma uleiului de trandafir.
In caz de blefarita - se ung pleoapele inflamate de 2-3 ori pe zi cu ulei de trandafir, timp de o luna. In acelasi timp, se bea si ceai din petale de trandafir.
Remediu cu ulei de trandafir pentru celulita - 12 picaturi de ulei de trandafir se amesteca cu 100 ml de ulei de masline. Se tamponeaza locurile cu probleme, dupa un dus cald.
Arsuri, ulcer varicos, escara - se aplica ulei de trandafir sub forma de comprese. Uleiul de trandafir calmeaza si sustine centrul emotional al inimii, dand senzatia de fericire si o stare generala de bine.
De asemenea, uleiul de trandafir ajuta la purificarea cavitatii uterine si la regularizarea ciclului menstrual. In acest caz, se recomanda baile de sezut cu apa calduta, la care sa adauga 3-7 picaturi de ulei de trandafir.
Totodata, uleiurile esentiale de trandafir faciliteaza relaxarea si "hranesc" emotiile pozitive, atunci cand sunt folosite in masaj. 4-5 picaturi de ulei esential de trandafir, diluate in aproximativ 30 g de uleiuri vegetale, precum cele extrase din seminte de struguri, din migdale dulci sau din alune.
Infuzia (ceaiul) de trandafiri se prepara din doua linguri de petale proaspete sau uscate, intens parfumate. Dupa ce se indeparteaza baza alba a petalelor cu gust amar, se pun in 200 ml de apa clocotita, se infuzeaza acoperit timp de 10-15 minute, se strecoara, se indulceste dupa gust si se consuma fara lamaie si fara lapte, de preferat in orele de amiaza. Infuzia are efecte de combatere a unor boli precum diareea cronica, dizenteria, gripa, raceala, raguseala, laringita, astmul bronsic, glosita, durerile de cap sau oprirea sangerarii in hemoragii interne.
Maceratul din petale de trandafir cu miere de albine este indicat pentru tratamentul micozelor bucale la sugari, diaree, angina pectorala, astm si bronsectazie.
Apa de roze, rezultata dupa separarea uleiului eteric prin decantare, se foloseste pentru a combate durerile de inima, problemele gastrointestinale si lumbago.
Tinctura din petale proaspete macerate timp de 10 zile in alcool de 60 de grade se foloseste in tratarea gripei, astmului, hemoptiziei si dizenteriei.
Pasta din petale amestecate cu apa de roze si glicerina se utilizeaza pentru tratarea aftei din gura, amigdalitei, faringitei si anginei.
Otetul aromat din petale proaspete si boboci de trandafir este eficient in scaderea febrei, racelii, anginei, durerilor de cap, afectiunilor de gat (amigdalita, traheita, laringita) si redarea vitalitatii la persoanele obosite.
Dulceata de trandafiri este indicata in afectiunile pulmonare si ale cavitatii bucale.
Pasta de trandafiri cu miere
Pentru a prepara aceasta reteta ai nevoie de 100 grame de petale de trandafiri de dulceata si 150 de grame de miere de albine.
Mod de preparare: Petalele se spala, se toaca marunt si se pun intr-un vas de sticla sau ceramica smaltuita. Se adauga mierea, amestecand bine, pana la omogenizare. Se pastreaza la rece timp de 5 zile, acoperit, sa se macereze.
Mod de administrare: Adultii consuma cate o lingura dimineata si seara. Copiii, mai putin, in functie de varsta.
Actiuni terapeutice: Calmant, emolient si bacteriostatic, eutrofic asupra mucoasei cailor respiratorii.
Indicatii terapeutice: Medicina populara o considera drept un remediu deosebit de eificient in majoritatea bolilor infectioase, respiratorii si chiar in tuberculoza pulmonara.
Obtinerea apei de trandafiri nu este deloc un proces complicat, asa ca o puteti face singuri, acasa!
Reteta 1: Aveti nevoie de trandafiri proaspeti din gradina (preferabil din soiul Rosa rugosa, Rosa damascena sau Rosa centifolia – acestia sunt trandafiri cu un parfum puternic), un vas maricel si apa distilata.
Se desfac petalele de trandafir si se spala intr-un jet de apa. Cu cat trandafirii sunt mai proaspeti, cu atat mai calitativa/concentrata va fi apa de trandafiri rezultata.
Puneti petalele de trandafiri intr-o oala suficient de incapatoare si adaugati apa distilata cat sa le acopere. Prea multa apa va dilua prea mult rezultatul final. Acoperiti cu un capac si lasati la foc mediu pana cand petalele isi pierd culoarea. Dupa ce acestea devin aproape albe, opriti focul si scurgeti apa ramasa.
Reteta 2: Aveti nevoie de aproximativ patru pumni de petale de trandafir. Jumatate din cantitate se pune la macerat in 250 de ml de apa distilata, de dimineata pana seara, iar cealalta jumatate se pune la fiert tot in 250 de ml de apa. Dupa fierbere, se strecoara apa, iar petalele se arunca. Se amesteca apoi apa fiarta cu cealalta apa, unde petalele au stat la macerat.
Aceasta este apa de trandafiri pura. Se poate pastra timp indelungat in frigider, intr-un recipient de sticla.
Dupa Farmacopeea Romana editia a IV-a din 1926, apa de trandafir (Aqua Rosae) se prepara astfel: 5 picaturi de ulei volatil de trandafir se agita (se amesteca) cu 1000 ml de apa distilata incalzita in prealabil la 35-40 de grade Celsius. Se filtreaza dupa racire (se strecoara cu ajutorul unei hartii de filtru umede). Unii sustin ca apa aceasta de trandafir este mai puternica decat cea obtinuta prin fierbere/macerare in apa (cum este descrisa mai sus).
Tot din petale de trandafir se prepara si un otet aromatic, care, prin frictiune, contribuie la scaderea febrei provocate de raceala. Otetul se prepara dupa urmatoarea formula: 100 de grame de petale de trandafir se macereaza timp de 5 zile cu un amestec de 100 ml de spirt si 900 ml de otet de vin. La final, lichidul se filtreaza in sticle curate, iar petalele se storc. De asemenea, otetul din trandafiri este eficient si in caz de insolatie si dureri de cap. In acest caz, se face o frec¬tie, cu miscari blan¬de, masandu-se in special tamplele, fruntea, obrajii si ceafa.
Unguent din trandafir
Petalele trandafirului sunt foarte bogate in uleiuri eterice, taninuri, acizi, minerale (fier, calciu, magneziu, potasiu) si vitamine (A, B2, C, K si PP). Pentru prepararea de leacuri, se folosesc trandafirii din flora spontana sau de gradina, nicidecum cei din comert.
Ingrediente: 20 g petale de trandafiri, 5 g salvie, 500 ml apa, 20 g ceara de albine, 10 g untura.
Mod de preparare: Mai intai trebuie sa preparati o infuzie din trandafir si salvie, in cantitatile sugerate mai sus. Puneti plantele in apa clocotita si lasati-le la infuzat cateva minute, pana se coloreaza bine apa. Intr-un alt vas pus pe foc, puneti ceara de albine si untura la topit, amestecand cu o lingura de lemn. Dupa ce s-au lichefiat, luati vasul de pe foc si adaugati 12 linguri de infuzie de trandafir si salvie strecurata. Continuati sa amestecati pana cand obtineti o masa onctuoasa, omogena. Pe masura ce se raceste, amestecul se va intari ca o crema. Puneti unguentul obtinut intr-un borcan de sticla si pastrati-l la frigider.
Mod de utilizare: Ungeti zonele afectate de crampe si dureri musculare, la nevoie (mai ales seara). Daca doriti ca aceasta crema sa se conserve si mai bine, folositi vaselina in loc de untura. In cazul reumatismului, se pot face bai calde de picioare cu apa de trandafiri.
Alifie de trandafiri
Este utila in afte si pentru piele si buze crapate.
Se prepara din 20 de grame de petale uscate si macinate, care se amesteca in 10 grame de untura. Dupa doua zile, se incalzeste amestecul la foc lent si se mai adauga 20 de grame pulbere de petale. Unguentul se aplica pe piele numai dupa ce zona a fost perfect curatata si uscata.
Crema de fata din petale de trandafiri
Ingrediente: 2 lingurite de apa de trandafiri, o jumatate de ceasca de ulei de migdale (50-60 ml), 9-10 grame de ceara de albine, 2 lingurite de lanolina (se cumpara de la farmacie), 1 capsula de vitamina E (400 IU), 4 picaturi de ulei de Geranium.
Mod de preparare: Intr-un vas, se incalzeste apa de trandafiri, la baia de apa (bain-marie) se incalzeste uleiul de migdale, se adauga ceara de albine si lanolina. Se amesteca bine, se ia de pe baia de apa. Cu amestecare continua, se adauga apa de trandafiri, picatura cu picatura, uleiul de Geranium si vitamina E. Crema gata preparata se pune in cutii corespunzatoare, se depoziteaza la loc racoros si intunecat.
Mode de utilizare: Cu miscari circulare, se maseaza crema pana intra in pielea fetei. Dupa 10-15 minute, surplusul de crema se sterge de pe fata cu o bucatica de vata.
Otet de trandafiri
Mod de preparare: Se pun doi pumni de petale uscate de trandafiri intr-un borcan si se toarna peste ele jumatate de litru de otet de fructe natural. Dupa doua saptamani de macerare, se strecoara si se adauga 100 ml apa distilata si o lingurita de ulei de trandafiri dizolvata in 20 ml alcool de 70 de grade.
Recomandari si mod de utilizare: Se beau zilnic trei picaturi diluate intr-un pahar cu apa, cel putin o saptamina. Ia durerile de cap, ajuta in angina, scade febra in raceli, dureri de gat si ajuta in caz de lesin. Frectia cu acest oţet, aplicata dupa baie, ajuta la regenerarea stratului protector al pielii. In plus, are proprietati deodorante si dezinfectante. Gargara cu otet de trandafiri ajuta in afte. Masajul cu acest otet este un bun remediu impotriva durerilor reumatice si a oboselii cronice. Otetul din petale de trandafiri are rol dezinfectant si trateaza muscaturile de insecte, taieturile si ranile deschise.
Macerat de trandafiri
Se obtine din 7-10 petale puse in 125 ml de tuica, timp de 5 zile. Acest preparat ajuta in spondiloza. Locurile bolnave se frictioneaza cu solutie inainte de culcare, apoi se leaga cu un fular de lana.
Daca macerarea o facem in vin rosu, timp de 10 zile, obtinem un remediu pentru tratarea afectiunilor bucale, util si in irigatii vaginale, pentru combaterea leucoreei.
Tinctura de trandafiri
Pentru calmarea durerilor provocate de gripa, dizenterie si tuse convulsiva este buna tinctura din petale de trandafiri. Se prepara din 10 grame de petale proaspete, lasate la macerat timp de 10 zile in 100 ml alcool de 60 de grade. Se agita zilnic sticla. Se beau cate 10-20 de picaturi diluate in apa, de trei ori pe zi, dupa fiecare masa, pana la vindecare. Aceasta tinctura este folosita si la masarea pielii, deoarece are rol cicatrizant.
Sirop de trandafiri
Are rol astringent si e util in tratarea dereglarilor stomacale. Calmeaza, este un remediu perfect pentru insomnii si indeparteaza starile de oboseala si depresie. Se consuma seara, inainte de culcare, si in momentele in care va simtiti lipsiti de energie si apatici.
Petalele presarate cu zahar vor lasa peste noapte un sirop delicios si extrem de util pentru sistemul nervos.
In medicina orientala, femeilor care nu pot ramane insarcinate li se recomanda siropul din flori albe si roz, iar in caz de sterilitate masculina, siropul de flori rosii si bordo.
Ulei de trandafiri
Mod de preparare: Se umple o sticla cu petale proaspete si sanatoase de trandafir, se toarna un ulei din masline sau din migdale presat la rece si se lasa trei saptamani la macerat, agitand zilnic sticla, dupa care se pune 20 de minute la fiert la bain-marie. Dupa racire, uleiul este filtrat si pastrat la intuneric si la rece.
Efecte terapeutice: Prin masaj, se obtine un efect de revitalizare a tuturor organelor, dar in special a pielii, a muschilor, a sistemului nervos, a celui circulator si a celui glandular. Are efect de curatare, de purificare si de reglare a intregului organism. Induce o stare de relaxare, de optimism si de incredere.
Incetineste procesul de imbatranire, are efect sigur impotriva celulitei sau in cazul vaselor de sange sparte. Masarea scalpului cu acest ulei ajuta la intarirea firelor de par. Se pune in lampa de aromaterapie pentru a da o stare de bine general, fara stres. Are si actiune afrodisiaca. In otita, 2-3 picaturi de ulei se picura in ureche, de trei ori pe zi. Blefarita se trateaza tot cu acest ulei, cu care se ung pleoapele inflamate, de 2-3 ori pe zi, timp de o luna. Sub forma de comprese, uleiul vindeca arsurile, ulcerul varicos, escara. In dureri, se folosesc comprese cu apa si putin ulei de trandafir.
In crampe musculare sau menstruale, se folosesc comprese fierbinti. In inflamatii, luxatii si dureri de cap, se pun comprese reci. Inhalatii: se pun cateva picaturi intr-un vas cu apa fierbinte, se acopera capul cu un prosop si timp de cateva minute se respira adanc acesti aburi. Inhalatiile sunt recomandate in cazul problemelor respiratorii, contra tusei, a infectiilor respiratorii, a febrei, astmului, precum si in cazul starii de greata sau a congestiei ficatului. Vaporii ajuta si in cazul bacteriilor rezistente la antibiotice, a infectiilor, a virusurilor. S-a demonstrat eficacitatea uleiului de trandafiri in tratamentul artritei, dupa doar trei saptamani fiind reduse in mod considerabil simptomele dureroase. In acelasi timp, cercetatorii au demonstrat efectul puternic antioxidant si anticancerigen, proprietatile dezinfectante si decongestive ale uleiului de trandafir.
Intrebuintari in cosmetica: Uleiul de trandafir este, de asemenea, un excelent demachiant, care are doua actiuni simultane – curata in profunzime si lasa tenul catifelat si neted. Acest ulei poate fi folosit pentru a imbunatati produsele cosmetice folosite uzual si poate fi folosit ca ingredient in compozitia unor masti. Crema de maini pe baza de apa si ulei de trandafir accelereaza regenerarea celulara si hidrateaza intens pielea, protejand-o eficient de factorii nocivi din mediu si prevenind formarea ridurilor.
Miere de trandafiri
Mod de preparare: Se lasa la macerat 100 de grame de petale proaspete de trandafir in 500 ml de alcool alimentar de 60 de grade, timp de 24 de ore, apoi se preseaza si se strecoara. Se adauga 900 grame de miere de albine si 100 grame de glicerina. Se amesteca toate ingredientele la bain-marie pana scade totul la 1 kg.
Eu am umplut pe trei sferturi (3/4) un borcan cu petale de si am turnat deasupra petalelor 2 borcanase a cate 500 de grame de miere (1 kg de miere in total). Am lasat in repaus timp de 3 zile (este perioada minima, iar cea maxima este de o luna). Unii spun ca nici nu trebuie strecurat amestecul. Se rastoarna din cand in cand borcanul, pentru a se omogeniza mai bine amestecul. La peparare, se amesteca, ca sa nu ramana bule de aer.
Administrare: Se ia cate o lingurita pe zi.
Recomandari terapeutice: Se utilizeaza in cazuri de diaree cronica, angina, iritatii ale gurii (mai ales la copii), afte si alte afectiuni la nivelul gatului si al gurii.
Sirop de trandafir
Ingrediente: 160 g petale de trandafiri (10 - 12 flori mari), 500 g zahar, 600 ml apa, zeama de la 1 lamaie.
Mod de preparare: Am pregatit ingredientele – trandafirii, zaharul si lamaia. Am spalat trandafirii si i-am scuturat. Am scos petalele cu grija. Am incercat sa nu rup petalele, ci sa le desfac delicat. Am asezat petalele intr-o oala.
Intr-o cratita, am pus 600 ml apa si am pus petalele la fiert la foc mic. Am lasat totul sa fiarba circa 5 minute. In acest timp, petalele s-au albit aproape complet. Culoarea si aroma lor au trecut in apa in care am strecurat lichidul si am stors bine petalele. Nu le aruncam, pentru ca mai avem nevoie de ele.
In lichidul ramas am adaugat zaharul si zeama de lamaie si am pus oala inapoi la fiert. Sub nicio forma nu imi place sa adaug felii de lamaie, ci doar sucul. Coaja de lamaie da o cu totul alta aroma siropului, iar mie imi place sa aiba doar parfumul natural al trandafirilor. Am lasat la fiert circa 10 minute, pana s-a ingrosat siropul, fara sa dau foc foarte mare, pentru ca se caramelizeaza si isi schimba complet gustul. Am stins focul, am adaugat petalele si am pus repede capacul pe oala. Am lasat asa la odihnit peste noapte. A doua zi, am pus oala pe foc si i-am mai dat un singur clocot. Apoi am strecurat totul printr-o sita sau printr-un stergar curat. Siropul l-am pus in sticle sterilizate. Se fierb putin sticlele in apa, pentru sterilizare.
Alifie de trandafiri (reteta si mod de preparare originale)
Se topesc 1000 de grame de grasime (70%) tartinabila. In topitura punem un pumn petale de trandafir proaspat culese, 5 bucati flori de galbenele (eu tot proaspete le-am folosit), 2 bucati frunze de alun (tot proaspat culese), 2 bucati frunze vita-de-vie, o ramura de aloe proaspata si 5 bucati frunze de salvie proaspat culese. Se fierbe amestecul putin, ca sa mai piarda din apa (a doua zi, apa ramane la fundul preparatului). Eu am fiert timp de aproximativ 10-20 de minute. Se ia preparatul de pe foc, a doua zi se incalzeste iarasi pana la topire. Se mai poate fierbe putin – dupa incalzirea pana la topire, se lasa putin la fiert, apoi se ia de pe foc. A treia zi, se incalzeste iarasi pana la topire, apoi se strecoara.
De aceasta data, eu am repetat operatia de mai sus patru zile la rand. Intr-a patra zi, am strecurat preparatul cu ajutorul unei strecuratori mai mari si a doua straturi de tifon.
Intr-un alt vas (cratita mica emailata), se topessc 20 de grame de tamaie medicinala (2 pliculete). Se strecoara tamaia topita direct in vasul in care s-a preparat unguentul (plantele fierte impreuna cu untul). Separat, se mai topesc 20-25 de grame de ceara de albine. Eu am pus 25 de grame, dar cred ca sunt suficiente si 20 de grame de ceara. Ceara topita se toarna peste tamaia topita. Daca s-a racit, se incalzeste iarasi, pana se topeste bine, apoi se amesteca bine. Peste topitura (ceara si tamaie) se toarna, treptat, unguentul in stare lichida, se amesteca bine (eu am amestecat 20 de minute bune, pana am obtinut un amestec omogen). Eu am mai adaugat in acest amestec cate o lingura de uleiuri vegetale naturale: ulei de in, ulei din seminte de canepa, ulei de masline, ulei de soia, ulei de palmier si ulei din seminte de struguri. Aceste uleiuri vegetale le amestec intai intr-o sticla cu gura larga, de 250 ml. Dupa ce am strecurat unguentul de plante, am adaugat tamaia si ceara topita in unguent, introduc si acest amestec de uleiuri in topitura. Din nou, se amesteca bine. Am mai pus in unguent cam 5 - 10 picaturi de ulei volatil de Geranium. Daca este cazul, se mai strecoara odata. Asa, in stare lichida, torn unguentul in cutii petru unguente din material plastic, cu capac filetabil.
Indicatiile terapeutice al alifiei de trandafir: crampe, dureri musculare, boli reumatice, spondiloze, afte, buze si piele crapate. Este utila si pentru ingrijirea tenului.
Pe domnul Ioan Marcus il puteti contacta la numarul de telefon 0745.558.868, dupa ora 18.00, sau la adresa de e-mail janosm3@gmail.com . Dumnealui tine sa mentioneze ca nu da consultatii, nici sfaturi.
https://www.daciccool.ro/sanatate-si-frumusete/remedii-naturale/9698-remedii-de-la-cititori-trandafirul-ca-planta-medicinala
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.