miercuri, 27 noiembrie 2019

Manastirea Dragomirna - simplitate, eleganta, piosenie

Manastirea Dragomirna este situata la 15 kilometri de orasul Suceava, in satul Mitocul Dragomirnei. Lacasul de cult a fost ridicat in anul 1602, de catre mitropolitul Anastasie Crimca al Moldovei. El fusese rasplatit, in anul 1587, de catre domnitorul Moldovei, Petru Schiopul, cu un teren, in urma ajutorului dat in lupta purtata impotriva cazacilor. Pe acel teren a ridicat manastirea.
Biserica Pogorarea Sfantului Duh, din incinta manastirii, o constructie sub forma de nava, este una dintre cele mai frumoase creatii arhitectonice ale evului mediu. Inaltimea sa, de 42 de metri, ii confera o eleganta aparte. In anul 1627, din pricina numeroaselor atacuri, s-a decis inconjurarea bisericii cu ziduri de aparare masive. La fiecare colt a fost ridicat cate un turn de aparare. Turnul-clopotnita a fost amplasat la mijlocul laturii sudice. In anul 1629, mitropolitul Anastasie Crimca a trecut la Domnul, fiind inmormantat in pronaosul Bisericii Pogorarea Sfantului Duh.
Intrand in curtea manastirii, pelerinul este impresionat de silueta zvelta a bisericii si unicitatea arhitecturii, ce difera de celelalte manastiri din Bucovina. Braul in torsada, alcatuit din trei funii rasucite, incinge longitudinal sfantul lacas, pe mijlocul zidurilor. Dantelaria in piatra, realizata pe turla fastuoasa, duce cu gandul la broderia zidurilor exterioare de la Manastirea Sfintii Trei Ierarhi din Iasi. Curtea, ingrijita atent de mainile harnicute ale maicutelor, e plina de flori. In plus, manastirea este incadrata de un peisaj de basm, in apropiere de padurea Dragomirna. In partea sa estica se afla un lac, in care se oglindesc turnurile si zidurile manastirii, intregind frumusetea locului.
Din anul 2004, Manastirea Dragomirna este inclusa pe lista monumentelor istorice din judetul Suceava. In ultimii doi ani, biserica a suferit ample lucrari de restaurare, prin programul de dezvoltare regionala REGIO. Cand am fost acolo, inca nu erau finalizate. Receptia lucrarilor a fost facuta la inceputul lunii septembrie, iar manastirea isi asteapta cu drag pelerinii. Va recomand din tot sufletul sa o vizitati! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor