luni, 23 martie 2020

Portocala - culoare si gust

Stim cu totii ca portocala este unul dintre cele mai populare si cautate fructe de pe glob. Si nu e de mirare: gustul sau parfumat ne incanta pe toti, iar calitatile sale nutritionale ne sunt deosebit de utile! Portocalul face parte din familia citricelor si s-ar parea ca e originar din Asia de Sud-Est, unde era cunoscut si cultivat inca de acum 6 milenii. De acolo s-a raspandit mai intai spre India. In Orientul Mijlociu si in Europa a ajuns din China, dar foarte tarziu. De aceea, tablourile renascentiste cu Cina cea de Taina care prezinta portocale pe masa nu sunt corecte din punct de vedere istoric, caci portocalul a fost cultivat in Orientul Mijlociu abia din secolul al IX-lea. Un lucru interesant este ca culoarea portocalie și-a primit numele de la portocala. Inainte ca acest fruct sa ajunga in Europa, in secolul al XV-lea, acestei culori i se spunea galben-rosu sau doar rosu.
Portocalul este un arbust semitropical, cu frunze mereu verzi, care face flori albe parfumate și care atinge intre 5 si 8 metri in inaltime. Exista doua varietati principale: una cu fructe dulci si una cu fructe amarui. Portocalele dulci sunt consumate ca atare, in general, in timp ce portocalele amarui sunt folosite la prepararea gemurilor si a marmeladelor, iar coaja lor este ingredient in lichioruri renumite, precum Cointreau sau Grand Marnier. Insa 85% din toate portocalele cultivate sunt folosite pentru obtinerea sucului.
Desigur, portocala e folosita ca ingredient si in dulciuri sanatoase. Jeleurile cu miere, portocale si scortisoara din portofoliul Apidava sunt atat de bune, incat nu ai cum sa nu le iubesti, indiferent ca esti copil sau adult! Aroma de miere este destul de discreta, fiind acoperita de cea a fructelor, mai pregnanta. Jeleurile asigura si vitamina C, atat de utila pentru intarirea imunitatii. Aceste dulciuri sanatoase nu contin arome artificiale.
Portocala este o sursa sanatoasa de fibre, vitamina C, thiamina, folati si antioxidanti, avand multe beneficii pentru sanatate. O portocala intreagă are doar 50-60 de calorii, contine 87% apa, carbohidrati, zahar, fibre si nu contine aproape deloc grasimi, proteine, colesterol sau sodiu. Desi contine zahar, portocala are un indice glicemic foarte mic, de 31–51. Acest indice glicemic arata cat de rapid intra zaharul in sange dupa consumarea unui aliment, iar valorile sale scazute se datoreaza fibrelor si polifenolilor continuti. In plus, la fel ca toate fructele din familia citricelor, portocala e incarcata cu vitamina C, un antioxidant puternic.
Portocala, sursa sanatoasa de fibre, vitamina C, thiamina, folati si antioxidanti
O portocala mare ne furnizeaza, practic, necesarul zilnic recomandat de vitamina C. Datorita acestor atuuri, acest fruct ne ofera multe beneficii nutriționale. Ne creste imunitatea, ne imbunatateste aspectul pielii, mentine sanatatea inimii si regleaza nivelurile de colesterol. Mai mult, se pare ca prin consumul de portocale reducem riscul afectiunilor respiratorii, riscul de artrite reumatoide, ulcere si riscul aparitiei pietrelor la rinichi. Potasiul pe care il contine portocala ajuta la scaderea tensiunii arteriale si la prevenirea bolilor cardiovasculare, iar folatii (o vitamina din grupa B) scad nivelul de homocisteina, un aminoacid intalnit in carnea rosie si care afectează sanatatea inimii.
De asemenea, portocala contine doua grupe de compusi vegetali, fenoli si carotenoide. Fenolii sunt mai ales flavonoizi, care au puternica actiune antioxidanta, iar carotenoidele sunt tot antioxidanti, ele dand si culoarea fructului. Desigur, portocala contine, la fel ca toate citricele, acid citric, care dau si gustul dulce-acrisor. Cercetarile indica faptul ca acest acid citric si citratii previn formarea calculilor renali.
Sucul de portocale e incarcat cu nutrienti, dar el nu contine fibrele pe care le gasim in substanta alba din interiorul fructului, plasata intre coaja si miez. Trebuie sa mai stim, de asemenea, ca daca bem suc de portocale vom consuma mult mai multe calorii decat atunci cand mancam o portocala intreaga.
Mai trebuie sa stim ca aproape toate portocalele pe care le gasim in comert au o culoare stralucitoare deoarece coaja lor e injectata cu un colorant artificial, Citrus Red Number 2.
Astazi exista peste 600 de varietati de portocal pe mapamond, in principal in regiunile cu clima calda, iar cei mai mari producatori sunt Brazilia, Statele Unite ale Americii, China, India si Mexic.

Buna dimineata !

"Vom ieși din întuneric... Dar întâi, trebuie să trecem prin el.. "

,,Cea mai frumoasă zi e atunci când prinzi răsăritul. În lumina zilei, ochii sărută cerul în semn de mulţumire!''
,,
Orice zi este o mică viaţă - orice deşteptare şi sculare o mică naştere, orice dimineaţă o mică tinereţe...Aşa cum îţi trăieşti zilele, în aşa fel îţi făureşti viaţa. Nu-ţi irosi zilele, pentru că nu există nicio zi fără importanţă...Fiecare zi mică trăieşte-o ca pe o zi mare.''

Buna dimineata !

duminică, 22 martie 2020

Buna dimineata ,VIATA !

https://www.facebook.com/1567169523349258/photos/a.1567320600000817/3043081965757999/?type=3&theater

Buna dimineata ,VIATA !
Primăvara!
Cântă cucul pe la porţi
Şi miroase a primăvară,
Parcă ne-am dori cu toţi
Să transformăm iarna în vară!
Bâzâitul insectelor, mugurii copacilor,
Zumzetul albinelor, ciripitul păsărelelor,
Mireasma şi frumuseţea florilor,
De toate acestea ne-a fost nouă dor!
Natura parcă învie, şi e mai multă gălăgie,
Prin codru, în ape, pe dealuri mici şi înalte,
E minunată această gălăgie, totul e o armonie,
Zici că este o poveste dintr-o minunată carte!
Soarele cu a lui lumină şi căldură,
Ne dă startul la admirat şi privit,
Toate sunt făcute de aşa natură,
Ca să zicem: "Primăvară bine ai venit!"
poezie de Ovidiu Kerekes

sâmbătă, 21 martie 2020

Plasticul – un adevarat pericol pentru sanatate si mediu

Pana acum cateva decenii, plasticul nu reprezenta o amenintare pentru omenire, datorita folosirii sale destul de restranse. Treptat, acesta a devenit tot mai des folosit in diverse domenii ale industriei, iar acum ne aflam intr-o perioada in care plasticul este unul dintre elementele amenintatoare pentru sanatatea globala. Desigur, in urma semnalelor de alarma cu care oamenii de stiinta au intentionat sa avertizeze populatia, folosirea plasticului incepe sa capete alte dimensiuni.
Sa nu uitam ca folosirea actuala exagerata a plasticului are ca substrat utilitatea sa: in bucatarie, de exemplu, folosim folie de plastic, caserole de plastic, saci de plastic, recipiente de plastic pahare sau chiar tacamuri de plastic. Sa recunoastem ca sunt practice! Totusi, dincolo de beneficitatea lor, este important sa cantarim si factorii de risc.

Efectele nocive ale plasticului. In urma unor studii efectuate in Spania, s-a constatat ca substanta Bisfenol A (prezenta in diverse tipuri de plastic) are o nocivitate foarte ridicata. Astfel, aceasta substanta provoaca dereglari ale metabolismului la nivelul lipidelor, deregleaza nivelul de glucoza din sange, iar pe fondul acestor disfunctii se instaleaza afectiuni hepatice, cardiovasculare si diabetul, dar si tulburari ale glandei endocrine. In ce obiecte din plastic regasim aceasta substanta periculoasa? Ei bine, in periute de dinti, peturi sau chiar in obiecte destinate bebelusilor (suzete sau biberoane).
Chiar daca constientizam efectele nocive ale plasticului pentru sanatatea noastra, expunerea la toxinele prezente in compozitia sa este foarte mare. Astfel, chiar daca ne propunem un stil alimentar sanatos, bazat pe fructe si legume proaspete, exista riscul ca pesticidele cu care au fost tratate sa ne afecteze. O alta sursa de toxine o reprezinta ambalajele alimentelor pe care le consumam. 

Iata cateva din bolile declansate de toxinele din plastic:
 diverse forme de cancer, chisturi uterine, sterilitate și avorturi spontane, limfoame, autism, hiperactivitate și sindromul deficitului de atenție, pubertate timpurie la copii, obezitate, afectiuni cardiovasculare, incetiniri ale cresterii, agravarea unor boli degenerative, Parkinson.

Evitatea efectelor nocive ale plasticului. Si totusi, este aproape imposibil ca in epoca actuala sa excludem plasticul din existenta noastra, de aceea este necesar sa cunoastem cum putem sa ne ferim de efectele sale nocive. Iata cateva metode:
• Inlocuirea obiectelor de plastic cu obiecte de sticla (acolo unde este posibil).
• Evitarea consumului alimentelor ambalate in plastic.
• Evitarea folosirii recipientelor din plastic pentru depozitare (caserole, pungi etc.). 
• Evitarea alimentelor la conserve.
• Cititi intotdeauna cu atentie etichetele produselor pe care le cumparati, mai ales daca acestea le sunt destinate copiilor. Este foarte important ca ambalajele sa nu contina BPA (Bisfenol A).
• Evitati incalzirea alimentelor la microunde in recipient de plastic. In acest fel, se elibereaza o substanta cancerigena, numita dioxina. Aceasta fuzioneaza cu particulele de grasime din mancare, provocand daune serioase. Toxinele din plastic se elibereaza si daca depozitam petul la rece, in frigider sau congelator.
• Nu lasati alimente in pungi de plastic sub razele soarelui. Caldura soarelui va face ca plasticul sa elibereze toxinele direct in alimentele pe care urmeaza sa le consumati.
• Refolosirea peturilor inseamna expunerea indelungata la toxine.
• Oricat de comode ar fi pungile de plastic, daca vrem sa evitam efectele nocive ale acestui material, este indicat sa folosim pungile de hartie sau din panza.

Plasticul si dezastrele ecologice.
 In lume, se produc peste 320 de milioane de tone de plastic intr-un an. Cu siguranta, aceasta cantitate enorma are efecte nocive nu numai asupra sanatatii omului, ci si a planetei.
În ultimii doi ani, mai multe studii au identificat efectele microparticulelor de plastic asupra mediului înconjurător.
In urma cercetarilor efectuate, specialistii au descoperit ca in Tamisa sunt prezente peste 80 de microparticule diferite de plastic pe fiecare litru, ceea ce este devastator atat pentru ecosistem, intrucat sunt afectate multe specii subacvatice, dar si pentru oamenii care consuma preparate din aceste specii.
Din pacate, nu doar Tamisa este afectata in acest fel de folosirea exagerata si inconstienta a plasticului, ci si apele marilor sau a oceanelor, aici gasindu-se aceleasi tipuri de toxine.
ONU a publicat in anul 2016 o avertizare potrivit careia peste 800 de specii de vietati sunt contaminate cu plastic sub forma de particule care se localizeaza mai intai la nivelul tubului digestiv, trecand apoi in sange.
https://www.daciccool.ro/romania-mea/parerea-mea/9848-plasticul-un-adevarat-pericol-pentru-sanatate-si-mediu

vineri, 20 martie 2020

Diferente si Esente

Dragii nostri, dat fiind contextul actual atat de special, am decis continuarea emisiunilor noastre Diferente si Esente si Profesionistii Zambetului doar in online. Va multumim tuturor ca ne-ati urmarit emisiunile, atat pe siteurile acestora, pe canalele de youtube aferente si paginile asociate de pe retelele de socializare, cat si pe TV pe Realitatea TV/Realitatea Plus. Insa data fiind conjunctura actuala am considerat ca este oportun sa ne intalnim doar in online in perioada urmatoare. Ne vom intalni ca de obicei la fiecare sfarsit de saptamana pe www.diferentesiesente.ro, pe youtube si pe pagina https://www.facebook.com/diferentesiesente/. Si pe www.profesionistiizambetului.ro, pe youtube si pe pagina aferenta https://www.facebook.com/ProfesionistiiZambetului/. Va multumim tuturor! Aveti grija de voi, stati acasa, cu rabdare si curaj vom trece si peste aceasta perioada! Aveti grija de sanatatea voastra si a celor dragi! Si urmariti emisiunile pe care echipa noastra ARENA Content Communications - departamentul de continut al agentiei ARENA Communications - le realizeaza cu mare drag si implicare! Mentionam ca pe langa emisiunile Diferente si Esente si Profesionistii Zambetului gasiti toate emisiunile concepute si realizate de #ARENACommunications pe www.accmediachannel.ro - canalul online care reuneste toate proiectele elaborate si sustinute de noi! Asadar, cu toate aceste proiecte initiate si realizate de noi aveti intalnire in perioada urmatoare doar in online. Va asteptam in continuare cu emisiunile #DiferenteSiEsente#ProfesionistiiZambetului si cu alte proiecte carora le-am dat viata si pe care le gasiti pe www.accmediachannel.ro in mediul online. Zile usoare, rabdare si curaj!
https://www.facebook.com/diferentesiesente/photos/a.927368067350014/2863035297116605/?type=3&theater

miercuri, 18 martie 2020

Exfolierea – o conditie esentiala pentru pastrarea frumusetii

A venit primavara si odata cu revenirea la viata a naturii, ne dorim si noi sa avem un ten proaspat, luminos, care sa emane tinerete si frumusete. Exfolierea este una dintre etapele esentiale prin care tenul isi pastreaza prospetimea si stralucirea. Conform specialistilor, acesta nu este un mit: exfolierea, adica procesul de indepartare a celulelor moarte, este o etapa importanta in procesul de regenerare celulara.

Ce este exfolierea? Procesul de exfoliere presupune nu doar indepartarea celulelor moarte, ci si migrarea celulelor din profunzime catre suprafata. Celulele de la suprafata sufera transformari in timp, in functie de factorii nocivi la care sunt supuse. Gradul de imbatranire a acestora depinde de alimentatie, poluare, vicii etc. Stratul de celule cornoase de la suprafata pielii poate fi indepartat periodic, prin procesul de exfoliere. Astfel, procesul de regenerare celulara este stimulat. Noile celule vor lua locul celor indepartate, lasand tenul proaspat, cu un aspect natural, frumos si sanatos. Este important ca, periodic, pielea sa fie supusa procesului de exfoliere, intrucat mentinerea celulelor moarte va impiedica pielea sa respire, favorizand aparitia punctelor negre.
Un ten care nu a fost exfoliat va avea un aspect imbatranit, deshidratat, predispus la aparitia ridurilor.

Frecventa procesului de exfoliere. De regula, exfolierea se face de doua ori pe saptamana, insa, in cazul persoanelor care au tenul sensibil, acest proces se face o data la zece zile, in functie de necesitate. Tenul gras poate fi exfoliat de doua ori pe saptamana. Pentru corp se aplica aceleasi reguli, in functie de tipul de piele. In cazul pielii sensibile este important ca aplicarea exfoliantului sa nu fie insotita de miscari dure, pentru a nu produce iritatii. Este indicat ca exfolierea sa se faca cu produse cat mai naturale, pentru a nu agresa pielea si pentru a nu o imbiba cu substante nocive. Exista pe piata o gama larga de produse destinate acestui procedeu, insa nu toate ofera siguranta si eficienta. Solutiile naturale sunt alternativele sigure care pot fi folosite fara efecte secundare nedorite. Astfel, exista retete de exfoliante care se pot face acasa, cu miere, zat de cafea, zahar sau alte ingrediente la indemana oricui.

De ce este necesara exfolierea? Traim intr-o lume in care frecventa factorilor nocivi accelereaza procesul de imbatranire celulara. Astfel, ritmul natural de imbatranire a celulelor este accelerat sub influenta poluarii, a alimentatiei dezechilibrate sau a altor factori. Celulele se deterioreaza mai repede si devin cornoase, iar pielea isi pierde aspectul natural. Iata care sunt beneficiile exfolierii: curata porii; restabileste culoarea naturala a pielii si luminozitatea acesteia; permite pielii sa respire; imbunatateste textura pielii si o catifeleaza; imbunatateste circulatia. In plus, produsele cosmetice de ingrijire vor avea o eficienta mai mare dupa un proces de exfoliere, deoarece vor patrunde in stratul de profunzime.

Exfolierea la spa. In functie de tipul de ten, specialistii vor stabili care vor fi tratamentul adecvat si produsele potrivite care sa ajute la obtinerea rezultatului dorit. La saloanele de ingrijire corporala, exfolierea se realizeaza in doua feluri: mecanic si enzimatic.
Exfolierea mecanica este procedeul de indepartare a celulelor moarte si a impuritatilor prin frecare cu un material abraziv, cum ar fi sare, zahar, granule de cafea etc. Procedeul acesta mai poarta denumirea de gomaj si este una din etapele de debut al oricarei sedinte de cosmetica. Exfolierea chimica se bazeaza pe folosirea acizilor alfahidroxiacizi, betahidroxiacizi, lipohidroxiacizi. Aceste substante determina desprinderea celulelor imbatranite.

Exfolierea acasa. Exista si varianta exfolierii acasa, folosind produse naturale, sigure, care nu agreseaza pielea. Astfel, cafea, zahar, sare sau malai sunt cateva din ingredientele cu care se poate realiza exfolierea acasa. Iata una din retetele de scrub cu ingrediente din bucatarie: se amesteca zatul de la cafea cu zahar brun, ulei de masline si miere. Se amesteca pana cand se obtine consistenta unei paste, apoi se maseaza tenul (sau corpul) cu miscari usoare. Se clateste cu apa din abundenta. (Sursa: donnamoderna.it, Foto: pixabay)

luni, 16 martie 2020

Durere noua

Sunt multe suferintele si necazurile oamenilor. Sunt cruci sub a caror povara fiinta pare ca n-are nici o sansa, sunt dureri ce sapa santuri adanci in obraji si-n inimi, sunt povesti ce inunda ochii de lacrimi si sufletul de groaza, insa, mai presus de toate, sunt lupte castigate prin credinta si nadejde, demne de notat in paterice. Lupta cu boala nu a fost niciodata usoara, insa lupta cu cea mai grea dintre boli te poate face erou, biruitor al temerilor si durerilor lumesti, iar in final, castigator al Raiului. Cancerul, boala secolului nostru, este, pentru cel ce intelege suferinta ca plata a pacatelor, o baie binecuvantata, care spala orice intinare a trupului, a mintii si a sufletului. Este o pregatire pentru a intra curat in Imparatia lui Dumnezeu.
Cand Constantina a aflat ca e insarcinata pentru a doua oara, s-a cutremurat. Avea deja un copil de crescut, un sot bolnav si o situatie materiala destul de precara pentru un oras costisitor cum este Bucurestiul. S-a speriat ca nu va face fata cresterii a inca unui copil. Nu credea ca are puterea sa duca aceasta cruce. Planurile lui Dumnezeu insa erau cu totul altele, iar Constantina avea sa duca o cruce mult mai grea decat si-ar fi putut inchipui vreodata. S-a imbarbatat impreuna cu sotul ei si si-au promis ca vor face toate eforturile pentru a le asigura copiilor toate cele necesare. A avut o sarcina fara complicatii, nu a fost la medici si nici la controale. Nici nu si-ar fi permis. Nu se ruga decat sa aduca pe lume un copil sanatos.
Si asa s-a intamplat! Sanatosi au fost, caci au fost doi! Nu mai intelegea nimic. Nu stia cum va face fata, dar bucuria de a fi mama era dubla, tripla, infinita. I-a fost greu, insa copiii meritau orice efort. Se simtea mandra pe strada cu trei baieti in jurul ei si, chiar daca traiau modest, ea se simtea bogata in fiecare seara cand isi punea puii la somn si-I multumea Domnului pentru tot binele din viata lor. Si boala sotului stagnase, iar acum toate pareau ca intra pe un fagas normal. Copiii cresteau si se bucurau de cele mai mici atentii, pe care parintii le ofereau cu greu. Au avut un Craciun tare fericit cand au primit de la Mosu’ un catelus pe care tatal lor l-a gasit pe strada chiar in Ajun, cand se intorcea cam trist acasa, ducand cu sine doar cateva napolitane si o plasuta cu portocale. Era un catelus fara adapost, care a gasit multa dragoste in casa lor. Un cadou nemaipomenit pentru trei baietei nazdravani!
Era si greu si frumos, iar Constantina se impartea cu bucurie intre serviciu si familie, fiind prezenta in toate. Pe cand cei mici aveau vreo 4-5 anisori, ea a inceput sa aiba ceva probleme de sanatate. Nu le dadea mare importanta. Nu avea nici timp, si nu dispunea nici de resurse materiale. Cu timpul insa s-au agravat, iar Constantina a ajuns la operatie. S-a refacut repede si si-a reluat rolurile, caci boala nu te scuteste de datoria de mama si nici nu-ti plateste facturile. Inca vreo trei ani si a urmat alta operatie. Apoi, la putin timp, a treia operatie. Vizitele la medic se indeseau, pana cand au devenit o rutina. Incet, incet, sotul a fost nevoit sa preia mai toate activitatile. Doar el muncea, el se ocupa de casa si de cumparaturi, el facea lectiile cu copiii. Constantina abia daca mai reusea, in zilele ei bune, sa faca ceva de mancare. O durere noua avea in piept de fiecare data cand pleca la spital. Uneori se gandea ca poate nici nu se mai intoarce acasa.
Anii au trecut cu tratamente, lacrimi, nadejde, deznadejde si ajutor de la rude, prieteni, colegi de serviciu. Nu de putine ori au ramas fara resurse. Copiii au crescut. Fiul cel mare a intrat la liceu. In vacanta de vara s-a angajat pentru a mai suplimenta veniturile familiei. Cei mici erau la gimnaziu si invatau surprinzator de bine. Pentru ei lupta Constantina. Se ruga cu toata fiinta sa ajunga sa-i vada mari. Cand durerile o copleseau, se ascundea in camera ei. Poate uneori ii era rusine, poate se simtea inutila sau o prea mare povara. Cine stie cate dureri, cate framantari, cate intrebari fara raspuns or fi fost in inima ei? Cancerul ii musca nemilos din trup, macinand tot, iar nu dupa mult timp a venit si verdictul: maximum 6 luni.
Singura certitudine pe care omul o are in viata e faptul ca intr-o zi va muri si, cu toate acestea, nimeni nu vrea sa creada ca moartea e aproape. Nici ea nu a crezut. Si-a pus nadejdea in Sfinti si-n Maica Domnului, convinsa fiind ca nu vor lasa sa fie luata de langa copii. A acceptat chiar si testarea unor tratamente noi, in speranta ca starea i se va imbunatati. A luptat mult, valorificand fiecare clipa. A plans cand sotul ei i-a adus la spital cateva floricele. Se gandea ca, poate, doctorii au spus ca sfarsitul e tot mai aproape. Avea din ce in ce mai des suspiciunea ca cei din jur ii ascund ceva. Spaima de moarte o sleia de puteri. Se imbarbata cu rugaciunea, se intarea cu fiecare cuminecatura, insa firea o biruia curand, iar frica repede-si facea culcus in inima sa. Petrecea foarte mult timp in spital. Aproape ca se temea sa mai plece acasa. Cu voia Domnului, au mai trecut doi ani si jumatate, timp in care Constantina a trait cat altii in zece.
A respirat cu pofta fiecare secunda, a pretuit fiecare zi, s-a hranit cu fiecare clipa petrecuta alaturi de sot si de copii, a iubit fiecare cuvant, gest si privire, s-a rugat cu toata puterea, s-a bucurat de fiecare lacrima, s-a lasat deplin in voia lui Dumnezeu, traind cu minunata convingere ca toate-i sunt spre mantuire. A suferit cumplit, suportand noi si noi interventii chirurgicale. De fiecare data pierdea cate o bucatica din trupul ei, dar mai castiga cateva luni de viata. I se parea un schimb corect si ar fi dat orice pentru inca putin timp alaturi de familie. In prima dimineata din Postul Pastelui, dupa aproape 10 ani de lupta cu boala, Constantina si-a dat ultima suflare. A luptat lupta cea buna, reusind sa castige timp. Un timp pamantesc, in care a invatat cum sa traiasca acceptandu-si crucea, renuntand la cele lumesti si iubind lucrarea curatitoare pe care Domnul i-a randuit-o. Un timp al despatimirii, un timp al mantuirii pe care l-a fructificat cu credinta, nadejde si dragoste. (Bianca Sarbu - Marturie publicata in revista Familia Ortodoxa/martie 2020, Foto: Ziarul Lumina)
https://www.daciccool.ro/romania-mea/parerea-mea/9845-durere-noua

Purifica aerul din locuinta cu ajutorul plantelor!

Pentru a avea o sanatate optima, este important ca incaperile in care locuim sa fie bine aerisite. Daca exista senzatia de aer insuficient, atunci este indicat sa decoram locuinta cu plante care vor elibera o cantitate mai mare de oxigen. Pe langa aspectul frumos pe care il va avea locuinta, plantele ne asigura aerul curat de care avem atata nevoie, mai ales in conditiile poluarii actuale. Iata cateva plante care asigura o buna oxigenare a aerului din locuinta: Afla mai multe detalii aici:
#plante #oxigen #aercurat #oxigenare
https://www.daciccool.ro/stil-de-viata/casa-si-gradina/9846-purifica-aerul-din-locuinta-cu-ajutorul-plantelor

sâmbătă, 14 martie 2020

Stresul la volan

Ora pranzului. Intersectia este aglomerata. In fata semaforului, participantii la trafic par sa astepte rabdatori schimbarea culorii. Par, insa realitatea e alta. Pentru ca masina din fata nu porneste in aceeasi clipa cu schimbarea culorii, claxoanele si apostrofarile nu contenesc sa apara. Aglomeratia urbana este, astfel, strabatuta de urlete, portiere trantite, demarari in tromba si nervi intinsi la maximum. Stresul, aceasta maladie a epocii in care traim, tinde sa se insinueze in toate momentele vietii noastre. In teorie, totul e usor, inclusiv asteptarea cu calm si gasirea unor solutii rapide pentru evitarea reactiilor nedorite, spontane in trafic.

In practica realitatii stresante, lucrurile stau altfel si pastrarea calmului devine tot mai dificila. Scaparea de sub control a furiei la volan este una din cauzele accidentelor rutiere, iar traficul intens pare sa fie mereu culpabilizat de crearea acestor circumstante. Indiferent ca vorbim de femei sau de barbati, se pare ca stresul ne face la fel de vulnerabili si de predispusi la reactii acide atunci cand suntem la volan. Conform parerii psihologilor, fiecare sursa de agresivitate se afla in interiorul nostru si tot acolo se regasesc si resursele cu care sa combatem efectele stresului.

Iata cateva din modalitatile prin care putem reduce sau chiar elimina complet stresul la volan:
1. Organizarea eficienta a timpului. Dupa cum se stie, exista ore de varf, adica perioadele in care probabilitatea sa ne pierdem cumpatul la volan este destul de mare. Daca este posibil, evita-le sau gaseste rute ocolitoare, unde sa nu regasesti o presiune atat de mare. Buna organizare a timpului ofera premisele unei desfasurari optime a zilei, in timp ce dezorganizarea lasa loc neprevazutului sa se desfasoare… cu tot ceea ce implica acest proces: situatii de criza, nervi, stres. Cu alte cuvinte, dezorganizarea face ca lucrurile sa ne scape de sub control, iar pe acest fundal, stresul capata dimensiuni colosale, mai ales la volan.

2. Odihneste-te sufficient! Lipsa somnului ne face irascibili si ne impiedica sa ne concentram, sa gasim solutii rapide si eficiente in situatii inedite. De aceea, dupa o noapte lipsita de somn, sansele ca stresul in trafic sa devina o adevarata tortura sunt maxime. In plus, o persoana care nu s-a odihnit suficient va avea o stare de irascilibilitate, va fi ostil si nu va comunica util cu cei din jurul sau, astfel incat totul sa se desfasoare in conditii optime.

3. Izoleaza-te de tensiunea exterioara! Daca esti in trafic si lucrurile afara scapa de sub control, tensiunea celorlalti e mare, nervii sunt intinsi la maximum, cuvintele grele curg in valuri din toate directiile, ei bine, tu poti fi zen… daca alegi sa fii asa! Poti inchide geamurile masinii si poti asculta o melodie lenta, cu volumul destul de mic, poti astepta ca lucrurile din jur sa redevina linistite, fara ca tu sa intri in jocul stresului. Observa-i pe ceilalti! Vezi daca comportamentul lor, agitatia, nervii, venele care le pulseaza la tample in timp ce trantesc portierele sunt elemente care te-ar putea afecta. Ia totul ca pe o lectie. Nu te implica! Invata - observandu-i pe ceilalti - cum sa faci fata tu insuti/insati stresului.

4. Elibereaza-te de problemele de la munca! Avem tendinta sa caram cu noi toate problemele, fie ca sunt legate de familie sau de acasa, iar cand suntem implicati intr-o situatie complicata la volan, tindem sa refulam toate frustrarile pe cel care ne-a iesit primul in cale. Daca el poarta aceeasi incarcatura emotionala ca si noi, atunci avem bazele unui conflict de proportii.

5. Fii tolerant! In ultima vreme se vorbeste foarte mult despre toleranta, ca modalitate de evitare a conflictului. Teoretic, suntem experti in toate, practic, ne iesim din fire imediat ce masina din fata noastra nu porneste concomitent cu schimbarea culorii semaforului. Sa nu mai vorbim de incepatori! Toleranta pentru acestia pare sa fie intr-o continua scadere.

6. Respira si nu lua nimic in nume personal! Viata e un sir interminabil de lectii. Uneori ele sunt despre stapanirea de sine, alteori despre rabdare… indiferent de situatie, aminteste-ti sa nu iei nimic in nume personal. Ceilalti au - cel mai probabil - o viata la fel de supusa la stres ca si a ta, asadar respira. Fa cateva respiratii ample si gandeste-te ca, dincolo de toate, vrei sa-ti pastrezi sanatatea cat mai mult. Nu uita ca furia este una din cauzele principale ale atacului de cord. Pastreaza-ti bunele maniere, echilibrul si atitudinea pozitiva… chiar daca esti la volan! (Sursa: italiasalute.it, Foto: pixabay)

vineri, 13 martie 2020

Uleiul de ricin si beneficiile sale

Inca din cele mai vechi timpuri, uleiul de ricin a fost folosit pentru frumusete, chiar si de catre regina Cleopatra. Astazi, uleiul de ricin este folosit in domeniul cosmeticii, mai ales pentru proprietatile sale de regenerare a parului, iar in trecut, egiptenii il foloseau la vindecarea ranilor si pentru accelerarea procesului de regenerare celulara, dar si pentru proprietatile sale laxative. Cunoscut sub denumirea de castor oil, uleiul de ricin se obtine prin presarea la rece a semintelor plantei denumite Ricinus Communis. In prezent, acest ulei este foarte popular in randul iubitorilor de remedii naturale.
Iata cateva beneficii ale uleiului de ricin:

Combate acneea si vindeca ranile si cicatricile.
 Datorita continutului sau bogat in acizi grasi, uleiul de ricin reduce cantitatea de sebum. Pentru cei care au tenul gras si predispus la acnee, este bine de stiut faptul ca uleiul de ricin ajuta la hidratarea pielii, curatand tenul si lasandu-l curat si neted. Masajul bland cu ulei de ricin, va avea ca rezultat combaterea acneei, dar si diminuarea ridurilor. Spre deosebire de mastile pentru ten, uleiul de ricin nu se spala imediat, ci se poate lasa sa actioneze chiar si peste noapte, rezultatele fiind vizibile intr-un timp foarte scurt.
Datorita proprietatilor sale antimicrobiene, uleiul de ricin s-a folosit inca din timpuri stravechi si pentru ingrijirea ranilor. Astazi, numeroase creme pentru combaterea arsurilor, dar si creme pentru protectia solara au ca ingredient principal uleiul de ricin.

Este un excelent remediu pentru podoaba capilara. Una dintre cele mai frecvente utilizari ale uleiului de ricin este aceea de remediu impotriva caderii parului. Datorita factorilor nocivi atat de prezenti astazi, parul se deterioreaza si isi pierde aspectul frumos. Mastile cu ulei de ricin revitalizeaza firul de par, il face mai puternic si ajuta scalpul sa se echilibreze, astfel incat podoaba capilara sa isi recapete vitalitatea si stralucirea. De asemenea, uleiul de ricin este foarte bun si in indepartarea matretii. Mastile cu ulei de ricin se pot aplica de 3-4 ori pe saptamana, in functie de gradul de deteriorare a parului. Dupa masarea scalpului si intinderea uleiului pe toata lungimea parului, se asteapta circa 30 de minute, apoi se spala cu sampon sau sapun natural.

Indepartarea ridurilor. Masajul cu ulei de ricin ajuta la stimularea productiei de colagen, astfel incat masajul cu acest ulei, repetat de cateva ori pe saptamana, va avea rezultate foarte bune in combaterea ridurilor. Pentru rezultate mai bune, se poate lasa uleiul sa actioneze si pe timpul noptii, iar dimineata se va spala tenul cu apa din abundenta. Buzele crapate isi pot recapata aspectul natural cu ajutorul uleiului de ricin. Datorita continutului bogat de vitamina E, uleiul de ricin va reda buzelor aspectul sanatos.

Ingrijirea unghiilor si a mainilor uscate. Unul dintre cele mai eficiente remedii pentru ingrijirea mainilor si a unghiilor este uleiul de ricin. Datorita vitaminelor si mineralelor continute, acesta face adevarate minuni, ajutand unghiile sa isi recapete aspectul sanatos. Pentru ca are proprietati antifungice și antibacteriene, uleiul de ricin ajuta unghiile sa creasca frumos si sa isi pastreze aspectul natural. Se aplica cate o picatura direct pe unghie, se maseaza, se lasa sa actioneze un sfert de ora, apoi se clatesc mainile cu apa din abundenta. Pentru rezultate maxime, uleiul de ricin se poate amesteca cu miere.

Remediu pentru gene. Datorita acidului ricinoleic, uleiul de ricin este excelent pentru ingrijirea genelor. Se aplica pe gene cu ajutorul unei periute, se lasa sa actioneze timp de un sfert de ora si apoi se clateste cu apa din abundenta. (Sursa: tutogreen.it, Foto: pixabay.com)
https://www.daciccool.ro/sanatate-si-frumusete/remedii-naturale/9843-uleiul-de-ricin-si-beneficiile-sale

Spot Diferente si Esente - Calitatile mierii romanesti

Relaxare in Parcul Simion Barnutiu din Cluj-Napoca

Parcul Central Simion Barnutiu, denumit si Parcul Mare, este o adevarata oaza de relaxare pentru clujeni. Amenajarea parcului a inceput in anul 1827, la initiativa Asociatiei de Binefacere a Femeilor, fiind deschis publicului in anul 1830. Pe atunci se numea Gradina Populara. Parcul a fost inclus in lista monumentelor istorice din judetul Cluj, in anul 2010. Pe langa spatiul verde, frumos amenajat al parcului, un punct de atractie il reprezinta Lacul Chios, unde exista posibilitatea unei placute si romantice plimbari cu barca sau hidrobicicleta, in care sa admiri mica insula din mijlocul acestuia, salciile pletoase sau ratele ce parca plutesc pe luciul apei.
In plus, pe malul lacului este amplasat Cazinoul, un monument istoric exceptional, construit la sfarsitul secolului al XIX-lea, in stil eclectic de inspiratie vieneza. Cladirea gazduieste astazi Centrul de Cultura Urbana, fiind renovata complet, respectand planurile din secolul al XIX-lea. In fata Cazinoului se afla o fantana arteziana superba, decorata cu statuete albe, realizata in acelasi stil eclectic. In foisorul amplasat langa fantana arteziana, sunt organizate, in timpul verii, concerte de muzica simfonica si se oficiaza ceremonii de casatorie civila.
Exista mai multe intrari in parc, dar cele mai importante sunt cele dinspre Teatrul Maghiar de Stat si Cluj Arena. Langa Teatrul Maghiar de Stat a fost amplasat Monumentul Rezistentei Anticomuniste, realizat in anul 2006. Are forma unui cub de beton, placat cu marmura alba, pe lateral regasindu-se numele inchisorilor in care au suferit detinutii anticomunisti. Cladirea Teatrului Maghiar de Stat, care astazi dispune de o capacitate de 1000 de locuri, s-a construit intre anii 1909 si 1910 pe locul fostului Teatru de Vara, care data din anul 1874. Opera Maghiara de Stat functioneaza in aceeasi cladire.
Daca va aflati in Cluj-Napoca, indreptati-va pasii si catre Parcul Simion Barnutiu si imprejurimile sale! Puteti participa la evenimente, sa va relaxati intr-o barcuta pe lac, sa va retrageti pe o bancuta la umbra unui copac batran si sa va molipsiti de buna dispozitie!

marți, 10 martie 2020

Bio Life & Style 2020 – evenimentul care promoveaza un stil de viata sanatos si sustenabil

Interesul oamenilor pentru sanatate si pentru produsele naturale nu este o practica recenta, dar a inceput sa devina o preocupare generalizata in tara noastra. Romanii au incredere in produsele certificate bio si sunt in cautarea lor, fiind apreciate atat pentru gust, cat si pentru standardul inalt de calitate. Sunteti furnizor de alimente bio sau cosmetice naturiste? Aveti un magazin de produse fara gluten? Produceti vinuri, branzeturi sau uleiuri in conditii ecologice? Sunteti distribuitori de superalimente, bauturi vegetale, dulciuri naturale, produse apicole, detergenti ecologici, suplimente naturale sau echipamente pentru un stil de viata sanatos?
Sunteti asteptati ca expozant la Bio Life & Style 2020! Manifestarea are loc in perioada 28-31 mai, in Pavilionul B1 din Centrul Expozitional Romexpo. Puteti sa oferiti solutii pentru o viata sustenabila si o alimentatie sanatoasa!

De ce sa participati la Bio Life & Style 2020
- Sunteti la curent cu ultimele tendinte din industria produselor premium, bio si cu impact redus asupra mediului.
- Aveti contact direct cu cei care sunt interesati sa aiba o alimentatie echilibrata.
- Faceti parte dintr-un eveniment care beneficiaza de o promovare intensa in social media, TV si print.
- Organizati conferinte si seminarii despre problemele societatii moderne in ceea ce priveste nutritia si abordarea unui stil de viata sanatos.
- Aveti o viziune clara despre oferta firmelor competitoare.

Feedback-ul expozantilor despre Bio Life & Style 2019
Prin organizarea Expozitiei pentru o viata verde – Bio Life & Style –, Romexpo isi propune sa contribuie la educarea societatii romanesti in vederea adoptarii unui regim alimentar sanatos.

Program de vizitare:
- 28-30 mai 2020, interval orar 10.00-20:00 (joi-sambata);
- 31 mai 2020, interval orar 10.00-16.00 (duminica).

Despre Romexpo
Romexpo SA, societate comerciala cu capital privat, are ca actionar majoritar Camera de Comert si Industrie a Romaniei, unul dintre cele mai importante foruri de reprezentare a oamenilor de afaceri romani.
Mai multe detalii gasiti pe www.romexpo.ro
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si canalul media online www.accmediachannel.ro

sâmbătă, 7 martie 2020

Expuneti la TIBCO 2020 – targul pentru intreaga familie!

Romexpo organizeaza la finalul lunii mai trei manifestari dedicate publicului larg: TIBCO - targ international de bunuri de larg consum, Bio Life & Style - expozitie pentru o viata verde si Senior Expo - targ dedicat seniorilor. Nu ratati ocazia de a expune la TIBCO, care va avea loc intre 28 si 31 mai, eveniment special destinat prezentarii, promovarii si vanzarii de bunuri de larg consum pentru intreaga familie. Expozitia este ocazia ideala de a intalni potentiali clienti si parteneri din domeniu si de a incheia noi contracte.
Aflati in mod direct impactul produselor si serviciilor noi in randul vizitatorilor targului si testati oferta firmelor concurente.

Ce puteti expune la TIBCO 2020?

- produse pentru intreaga familie: cosmetice, bijuterii, imbracaminte, incaltaminte, produse alimentare, bauturi, produse de artizanat;
- produse pentru casa: electronice si electrocasnice, decoratiuni interioare;
- servicii: de consultanta, financiare, logistice.

Cum a fost editia din 2019
- 65 de firme expozante;
- 1.070 mp suprafata expozitionala ocupata;
- 4 tari participante;
- 20 de evenimente conexe.
TIBCO este evenimentul perfect pentru micii si marii intreprinzatori. La editia din 2019, 84% dintre expozanti si-au consolidat relatiile cu partenerii traditionali, 83% au lansat noi produse si 75% dintre firmele participante au stabilit noi contacte de afaceri.
Printre vizitatorii traditionali ai TIBCO se numara investitori, retaileri, agenti de vanzari si distributie, persoane fizice interesate de achizitia de bunuri de larg consum.
TIBCO nu este numai un targ cu vanzare, ci si locul in care timp de 4 zile se vor desfasura o multime de evenimente conexe: ateliere de creatie si activitati sportive pentru copii si parinti, workshopuri pe teme de parenting. Echipa Romexpo incurajeaza si sprijina toti expozantii sa organizeze, la standarde de inalta calitate, propriile evenimente conexe in cadrul TIBCO 2020.
Nu ezitati! Rezervati-va acum participarea TIBCO 2020 si ajutati-i pe vizitatorii in cautare de noutati si oferte sa descopere afacerea voastra!
Mai multe detalii gasiti pe www.romexpo.ro

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor