Stim cu totii ca portocala este unul dintre cele mai populare si cautate fructe de pe glob. Si nu e de mirare: gustul sau parfumat ne incanta pe toti, iar calitatile sale nutritionale ne sunt deosebit de utile! Portocalul face parte din familia citricelor si s-ar parea ca e originar din Asia de Sud-Est, unde era cunoscut si cultivat inca de acum 6 milenii. De acolo s-a raspandit mai intai spre India. In Orientul Mijlociu si in Europa a ajuns din China, dar foarte tarziu. De aceea, tablourile renascentiste cu Cina cea de Taina care prezinta portocale pe masa nu sunt corecte din punct de vedere istoric, caci portocalul a fost cultivat in Orientul Mijlociu abia din secolul al IX-lea. Un lucru interesant este ca culoarea portocalie și-a primit numele de la portocala. Inainte ca acest fruct sa ajunga in Europa, in secolul al XV-lea, acestei culori i se spunea galben-rosu sau doar rosu.
Portocalul este un arbust semitropical, cu frunze mereu verzi, care face flori albe parfumate și care atinge intre 5 si 8 metri in inaltime. Exista doua varietati principale: una cu fructe dulci si una cu fructe amarui. Portocalele dulci sunt consumate ca atare, in general, in timp ce portocalele amarui sunt folosite la prepararea gemurilor si a marmeladelor, iar coaja lor este ingredient in lichioruri renumite, precum Cointreau sau Grand Marnier. Insa 85% din toate portocalele cultivate sunt folosite pentru obtinerea sucului.
Desigur, portocala e folosita ca ingredient si in dulciuri sanatoase. Jeleurile cu miere, portocale si scortisoara din portofoliul Apidava sunt atat de bune, incat nu ai cum sa nu le iubesti, indiferent ca esti copil sau adult! Aroma de miere este destul de discreta, fiind acoperita de cea a fructelor, mai pregnanta. Jeleurile asigura si vitamina C, atat de utila pentru intarirea imunitatii. Aceste dulciuri sanatoase nu contin arome artificiale.Portocala este o sursa sanatoasa de fibre, vitamina C, thiamina, folati si antioxidanti, avand multe beneficii pentru sanatate. O portocala intreagă are doar 50-60 de calorii, contine 87% apa, carbohidrati, zahar, fibre si nu contine aproape deloc grasimi, proteine, colesterol sau sodiu. Desi contine zahar, portocala are un indice glicemic foarte mic, de 31–51. Acest indice glicemic arata cat de rapid intra zaharul in sange dupa consumarea unui aliment, iar valorile sale scazute se datoreaza fibrelor si polifenolilor continuti. In plus, la fel ca toate fructele din familia citricelor, portocala e incarcata cu vitamina C, un antioxidant puternic.
O portocala mare ne furnizeaza, practic, necesarul zilnic recomandat de vitamina C. Datorita acestor atuuri, acest fruct ne ofera multe beneficii nutriționale. Ne creste imunitatea, ne imbunatateste aspectul pielii, mentine sanatatea inimii si regleaza nivelurile de colesterol. Mai mult, se pare ca prin consumul de portocale reducem riscul afectiunilor respiratorii, riscul de artrite reumatoide, ulcere si riscul aparitiei pietrelor la rinichi. Potasiul pe care il contine portocala ajuta la scaderea tensiunii arteriale si la prevenirea bolilor cardiovasculare, iar folatii (o vitamina din grupa B) scad nivelul de homocisteina, un aminoacid intalnit in carnea rosie si care afectează sanatatea inimii.
De asemenea, portocala contine doua grupe de compusi vegetali, fenoli si carotenoide. Fenolii sunt mai ales flavonoizi, care au puternica actiune antioxidanta, iar carotenoidele sunt tot antioxidanti, ele dand si culoarea fructului. Desigur, portocala contine, la fel ca toate citricele, acid citric, care dau si gustul dulce-acrisor. Cercetarile indica faptul ca acest acid citric si citratii previn formarea calculilor renali.
Sucul de portocale e incarcat cu nutrienti, dar el nu contine fibrele pe care le gasim in substanta alba din interiorul fructului, plasata intre coaja si miez. Trebuie sa mai stim, de asemenea, ca daca bem suc de portocale vom consuma mult mai multe calorii decat atunci cand mancam o portocala intreaga.
Mai trebuie sa stim ca aproape toate portocalele pe care le gasim in comert au o culoare stralucitoare deoarece coaja lor e injectata cu un colorant artificial, Citrus Red Number 2.
Astazi exista peste 600 de varietati de portocal pe mapamond, in principal in regiunile cu clima calda, iar cei mai mari producatori sunt Brazilia, Statele Unite ale Americii, China, India si Mexic.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.