Spanacul este una dintre legumele cele mai bogate in proprietati, iar cea mai importanta dintre acestea este capacitatea de stimulare a regenerarii celulare. Consumul spanacului, in special in stare cruda, aduce numeroase beneficii, reintinerind organismul si ajutandu-l sa capete o imunitate suficient de solida, astfel incat bolile sa fie tinute departe. Dupa cum se stie, o alimentatie bogata in legume proaspete, de sezon, ajuta la stimularea sistemului imunitar.
Compozitia spanacului si proprietatile sale. Cunoscut sub denumirea stiintifica de Spinacia oleracea, spanacul este o planta originara din Persia si face parte din familia Chenopodiaceae, impreuna cu sfecla rosie si quinoa. Spanacul este bogat in vitamine, minerale si antioxidanti. Frunzele de spanac contin vitaminele din grupa B, vitamina C, acid folic, saruri minerale, fier. Astfel, spanacul are proprietati antianemice, depurative, remineralizante si antioxidante, utile in preventia sau combaterea afectiunilor precum cele oculare, boli cronice, carente de vitamine si minerale, dar si in sustinerea sistemului nervos.
Consumul de spanac este foarte important, mai ales pentru ca 100 g de spanac crud asigura doza zilnica de vitamina A si vitamina K, dar si o treime din cantitatea recomandata de fier. Se estimeaza ca 100 g de spanac are 30 de kcal, de aceea poate fi inclus cu succes si in cazul celor care tin un regim alimentar de scadere in greutate. Iata cateva detalii despre compozitia spanacului:
• Cea mai mare parte din cantitatea de carbohidrati existenti in spanac sunt fibre insolubile, care ajuta la reglarea tranzitului intestinal. De asemenea, spanacul contine carotenoizi, substante pe care organismul le poate transforma in vitamina A, utila pentru prevenirea infectiilor si pentru mentinerea sanatatii ochilor.
• Vitamina C este un puternic antioxidant care ajuta la sanatatea pielii, la sustinerea sistemului imunitar si la absorbtia fierului.
• Vitamina K prezenta in spanac este esentiala in coagularea sangelui, dar si in preventia osteoporozei.
• Vitamina B9 este esentiala pentru buna functionare a celulelor, cresterea celulelor si reducerea oboselii mentale.
• Fierul ajuta la transportul oxigenului in corp, iar calciul mentine sanatatea osoasa, in timp ce potasiul sustine sanatatea cardiaca, musculara, dar si buna functionalitate a sistemului nervos.
• Luteina si quercitina sunt alte substante care ajuta la mentinerea sanatatii, asadar consumul de spanac este de un real folos.
Cu un astfel de continut bogat in substante nutritive, spanacul are numeroase beneficii.
Iata cateva dintre acestea:
• ajuta in preventia afectiunilor cardiovasculare, previne infarctul si atacurile vasculare cerebrale;
• actioneaza asupra metabolismului lipidic si ajuta la scaderea colesterolului rau;
• este un aliat de nadejde in procesul de detoxifiere;
• ajuta in preventia cancerului de colon, a celui digestiv, dar si a altor tipuri de cancer, datorita continutului bogat in antioxidanti;
• contribuie la preventia cataractei;
• regleaza digestia;
• stimuleaza sistemul imunitar;
• protejeaza activitatea sistemului nervos;
• stimuleaza regenerarea celulara.
Spanacul poate fi consumat in stare cruda, in salate, insa el poate fi si ingredient in numeroase preparate culinare delicioase. Pentru proprietatile sale nutritive, este recomandat copiilor si persoanelor de varsta inaintata, dar si celor care sunt in perioade de convalescenta, dupa diverse operatii chirurgicale sau perioade indelungate de suferinta. Sucul de spanac, facut din frunze proaspete, este un adevarat mineralizant al organismului. Spanacul poate fi folosit si extern, sub forma de cataplasme in cazul arsurilor.
https://www.daciccool.ro/sanatate-si-frumusete/sanatate/9884-beneficiile-spanacului-pentru-sanatate
Compozitia spanacului si proprietatile sale. Cunoscut sub denumirea stiintifica de Spinacia oleracea, spanacul este o planta originara din Persia si face parte din familia Chenopodiaceae, impreuna cu sfecla rosie si quinoa. Spanacul este bogat in vitamine, minerale si antioxidanti. Frunzele de spanac contin vitaminele din grupa B, vitamina C, acid folic, saruri minerale, fier. Astfel, spanacul are proprietati antianemice, depurative, remineralizante si antioxidante, utile in preventia sau combaterea afectiunilor precum cele oculare, boli cronice, carente de vitamine si minerale, dar si in sustinerea sistemului nervos.
Consumul de spanac este foarte important, mai ales pentru ca 100 g de spanac crud asigura doza zilnica de vitamina A si vitamina K, dar si o treime din cantitatea recomandata de fier. Se estimeaza ca 100 g de spanac are 30 de kcal, de aceea poate fi inclus cu succes si in cazul celor care tin un regim alimentar de scadere in greutate. Iata cateva detalii despre compozitia spanacului:
• Cea mai mare parte din cantitatea de carbohidrati existenti in spanac sunt fibre insolubile, care ajuta la reglarea tranzitului intestinal. De asemenea, spanacul contine carotenoizi, substante pe care organismul le poate transforma in vitamina A, utila pentru prevenirea infectiilor si pentru mentinerea sanatatii ochilor.
• Vitamina C este un puternic antioxidant care ajuta la sanatatea pielii, la sustinerea sistemului imunitar si la absorbtia fierului.
• Vitamina K prezenta in spanac este esentiala in coagularea sangelui, dar si in preventia osteoporozei.
• Vitamina B9 este esentiala pentru buna functionare a celulelor, cresterea celulelor si reducerea oboselii mentale.
• Fierul ajuta la transportul oxigenului in corp, iar calciul mentine sanatatea osoasa, in timp ce potasiul sustine sanatatea cardiaca, musculara, dar si buna functionalitate a sistemului nervos.
• Luteina si quercitina sunt alte substante care ajuta la mentinerea sanatatii, asadar consumul de spanac este de un real folos.
Cu un astfel de continut bogat in substante nutritive, spanacul are numeroase beneficii.
Iata cateva dintre acestea:
• ajuta in preventia afectiunilor cardiovasculare, previne infarctul si atacurile vasculare cerebrale;
• actioneaza asupra metabolismului lipidic si ajuta la scaderea colesterolului rau;
• este un aliat de nadejde in procesul de detoxifiere;
• ajuta in preventia cancerului de colon, a celui digestiv, dar si a altor tipuri de cancer, datorita continutului bogat in antioxidanti;
• contribuie la preventia cataractei;
• regleaza digestia;
• stimuleaza sistemul imunitar;
• protejeaza activitatea sistemului nervos;
• stimuleaza regenerarea celulara.
Spanacul poate fi consumat in stare cruda, in salate, insa el poate fi si ingredient in numeroase preparate culinare delicioase. Pentru proprietatile sale nutritive, este recomandat copiilor si persoanelor de varsta inaintata, dar si celor care sunt in perioade de convalescenta, dupa diverse operatii chirurgicale sau perioade indelungate de suferinta. Sucul de spanac, facut din frunze proaspete, este un adevarat mineralizant al organismului. Spanacul poate fi folosit si extern, sub forma de cataplasme in cazul arsurilor.
https://www.daciccool.ro/sanatate-si-frumusete/sanatate/9884-beneficiile-spanacului-pentru-sanatate
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.