duminică, 3 ianuarie 2021

5 motive bune pentru a manca usturoi

 


Usturoiul e asociat cu respiratia urat mirositoare si cu vampirii. Dar este, de fapt, un adevarat aliment sanatos! Folosit de milenii, face acum obiectul a numeroase studii si continua sa uimeasca prin beneficiile sale. Iubeste-l sau uraste-l, trebuie sa recunoastem: usturoiul este esential in bucatarie. Folosit drept condiment, acest aliment face parte din multe feluri de mancare regionale traditionale. Dar nu doar aroma il face special. Cultivat inca din Antichitate, usturoiul (Allium sativum) este o planta banala care isi ascunde bine jocul. In spatele gustului puternic, are multe beneficii pentru sanatate.

Un aliat impotriva infectiilor
Timp de secole, usturoiului i se atribuie capacitatea de a ne apara impotriva infectiilor virale, bacteriene, fungice si chiar a infectiilor parazitare. Ar trebui sa credem? Cel putin partial. Cateii lui contin fenoli cu proprietati antiseptice, dar si alini care se vor transforma in diversi compusi ai sulfului. Datorita compozitiei sale, usturoiul are proprietati antibacteriene, antivirale si de deparazitare. In medicina naturista, este utilizat in principal in prevenire, dar si in tratamente si pentru dezinfectare. Literatura stiintifica nu clarifica lucrurile, atunci cand vine vorba de a indica un efect terapeutic specific. In raceala obisnuita, de exemplu, usturoiul nu reduce durata infectiei si are un efect modest in prevenirea acesteia. Autoritatile sanitare admit insa utilizarea acestui aliment pe langa medicamentele recunoscute.

Un probiotic eficient
Usturoiul, ca multe alte condimente, este un potentiator de aroma. Pe langa calitatile sale gustative, se crede ca are si un efect benefic asupra florei intestinale, formata din miliarde de bacterii. Ar trebui consumat regulat, dar moderat, deoarece ar avea un efect probiotic, conform unor studii. Unii merg chiar mai departe si il considera un probiotic. Acest termen se refera la fibre care vor stimula cresterea si activitatea bacteriilor "bune” din microbiota noastra. Inulina este responsabila in special de acest fenomen.

Un protector cardiovascular
Avantajul consumului de usturoi este ca aduce beneficii intregului corp, odata digerat. Acest lucru se datoreaza faptului ca unii nutrienti trec in sange din intestine. Acesta este cazul componentelor usturoiului. Este prezentat ca un vasodilatator, adica ar dilata vasele de sange, iar acest lucru ar fi benefic in special in reducerea tensiunii arteriale. Si asta nu este tot. Mai multe studii au sugerat ca usturoiul are un efect benefic asupra aterosclerozei (pierderea elasticitatii arterelor si ingustarea acestora), precum si asupra coagularii sangelui. Si din motive intemeiate: este un agent antiplachetar, ceea ce inseamna ca participa la fluiditatea lichidului nostru vital, sangele. Astfel, consumatorii ar fi mai putin expusi riscului de infarct miocardic sau al altor boli, cum ar fi aritmia.

Un efect benefic asupra colesterolului
Mai putin direct, usturoiul poate avea un efect interesant asupra nivelului de colesterol si trigliceride. Acest condiment ar avea, de fapt, tendinta de a participa la metabolismul grasimilor. Stim ca are un efect benefic prin cresterea nivelului HDL (colesterolul bun), dar pentru asta este mai bine sa il consumam crud. Pe de alta parte, LDL nu este cu adevarat afectat de consumul de usturoi, acesta fiind cel mai daunator colesterol pentru corpul nostru.

Multe beneficii pentru piele
Chiar si fara sa il consumam, usturoiul are multe alte virtuti pentru sanatatea noastra. Mai ales cea a epidermei. Este recomandat adesea ca masca, amestecat cu uleiuri vegetale, aloe vera sau chiar otet de mere. Desigur, nu trebuie lasat prea mult timp, deoarece este foarte puternic. Rani, eczeme, acnee... Exista multe aplicatii traditionale si retete la fel de multe. Este un bun aliat, cu conditia sa aveti rabdare. Crema cu usturoi trebuie sa stii cum sa o pui, dar poate fi utila. La momentul respectiv, poate sa nu fie foarte placut, dar este foarte eficient.

Trucul pentru a nu avea respiratie urat mirositoare
Principala problema cu usturoiul este ca vine cu un miros persistent. Pe degete dar si in gura. In primul caz, este suficient sa va clatiti mainile cu apa rece si apoi sa le spalati in apa fierbinte cu sapun. Dupa ce ati mancat usturoi, trebuie sa o taiati foarte subtire si sa muscati in cateva seminte de cardamom sau patrunjel. Periajul dintilor nu este suficient: gazele care emana din stomac sunt cele care provoaca respiratia urat mirositoare.
Aveti grija sa nu exagerati cu usturoiul, care poate irita stomacul si tractul urinar. Aceasta planta puternica poate interactiona, de asemenea, cu mai multe tratamente:
- medicamentele anticoagulante (care subtiaza sangele), precum si plantele cu efect similar (ginkgo, eleutherococcus, salcie alba etc.);
- tratamente pentru tulburari tiroidiene;
- anumite tratamente pentru infectia cu HIV / SIDA;
- unele tratamente pentru hiperplazia benigna de prostata.
Daca aveti o boala cronica si sunteti in tratament, amintiti-va intotdeauna sa discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a lua orice planta sau aliment ce contine un ingredient activ care poate interactiona cu medicamentul dumneavoastra.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor