Cecilia Caragea: Dragii mei, ma bucur tare mult sa ne intalnim din nou in cadrul rubricii noastre Arena Sanatatii! Asa cum stiti, in rubrica noastra am discutat despre mai multe retete sanatoase, cu ingrediente naturale, care ne intaresc imunitatea. Am discutat despre celebra reteta de usturoi cu miere – de ce e bine sa iei un catel de usturoi cu miere in fiecare dimineata, am discutat despre cum se prepara siropul de ceapa cu miere, ca sa facem fata episoadelor suparatoare de tuse, am discutat despre cum se prepara berea de ghimbir cu miere si… cate si mai cate!
Acum, la sugestia dumneavoastra, am hotarat sa discutam despre hidromel, despre aceasta bautura slab alcoolizata cu miere, care era o bautura traditionala la noi inca de pe vremea dacilor. Hidromelul, care mai este cunoscut si sub numele de mied, era, dupa cum spuneam, o bautura foarte apreciata inca din antichitate. Si era apreciata nu numai de geto-daci, ci era apreciata si de greci, si de romani, si de celti si asa mai departe. Era o bautura care se prepara foarte simplu: cu miere, cu putin polen si cu apa. Se presupune ca aceasta bautura era atat de apreciata pentru ca avea un gust placut si, in plus, era slab alcoolizata. Era cam ca un vin, cu o concentratie alcoolica de 12-13%. Dar se considera ca aceasta bautura are si proprietati deosebite pentru sanatate. Ba, mai mult, se considera ca aceasta bautura, consumata regulat, putea aduce chiar nemurirea! Stim cu totii ca anticii erau in cautarea nemuririi…
Dar, ca sa revenim la hidromel… se considera ca este o bautura foarte sanatoasa, ca este un bun digestiv, pentru ca ar ajuta digestia, ar usura digestia si ar reface flora intestinala. Trebuie sa spunem ca e normal sa fie asa, deoarece hidromelul vine cu intreg aportul de enzime, vitamine si minerale pe care il au mierea si polenul.
Si acum sa vedem, concret, care este reteta, ca sa ne preparam hidromel, pentru ca hidromelul nu-l prea putem cumpara noi din magazine, pentru ca este o bautura care nu are conservanti, este o bautura naturala, pe care ne-o facem noi singuri acasa. In fine, este foarte simplu sa ne facem hidromel! Avem nevoie doar de miere poliflora (si, asa cu stiti, eu sunt un fan al mierii APIDAVA, mierea cea buna si dulce din inima Transilvaniei) si, bineinteles, de putin polen si de apa. Este foarte simplu! Haideti sa vedem cum se face hidromelul!
Hidromel
Ingrediente: 8 linguri de miere poliflora, 1/2 lingurita de polen, apa.
Mod de preparare: Intr-o sticla de 1 litru se pun mierea si polenul, se amesteca bine si se lasa la macerat, timp de 2-3 zile, la temperatura camerei, intr-un loc intunecat.
Nu-i asa ca este foarte simplu? Asadar, putem sa ne facem cu totii, fiecare dintre noi, aceasta bautura. Si putem, mai ales intr-un week-end sau in zilele de vacanta, cand avem timp si chef sa incercam ceva nou, putem sa ne preparam acest hidromel.
Asa cum spuneam, hidromelul era o bautura preferata la noi inca de pe vremea dacilor. Scriitorii greci, calatori greci din antichitate care treceau dincolo de Istru, dincolo de Dunare, consemnau ca erau serviti cu mied si cu mei. Se stie ca dacii beau mied, adica hidromel, si mei, preferau meiul. Trecand mai departe, miedul a continuat sa fie consumat cu mare placere. In 1413 are loc prima atestare documentara a hidromelului. In ce context? Negustorii brasoveni trebuia sa plateasca un impozit pentru comercializarea hidromelului si asa a aparut prima atestare documentara a hidromelului. Mai apoi, pe la 1500, toti calatorii italieni care treceau prin Moldova consemnau, cu uimire, aceasta bautura atat de placuta, atat de savuroasa, slab alcoolizata, care facea foarte bine digestiei.
Dar exista si alte diferite sortimente de hidromel, pentru ca hidromelul poate fi preparat si cu fructe si, atunci, poate avea savori diferite. Haideti sa vedem cum se prepara si hidromelul cu fructe!
Hidromel cu fructe
Ingrediente: 300 g miere la 1 litru de apa plata, fructe (de exemplu, zmeura).
Mod de preparare: Intai se amesteca apa cu mierea. Separat, se iau fructele, se spala bine si se zdrobesc. Se pun in vasul in care urmeaza sa aiba loc fermentarea si se adauga dupa cum urmeaza: la 1 kilogram de fructe zdrobite – 3 litri de apa cu miere. Amestecul se lasa la fermentat timp de 2 luni, la o temperatura de aproximativ 20 de grade Celsius.
Dupa 2 luni, ne putem rasfata cu acest hidromel cu aroma de fructe, de exemplu cu aroma de zmeura daca am ales sa punem zmeura. Din cand in cand, avem nevoie de cate o bautura slab alcoolizata, pentru petrecerile din familie, pentru petrecerile cu prietenii si asa mai departe… Si, atunci, de ce sa nu incercam o bautura slab alcoolizata preparata chiar de noi? Si, in plus, o bautura care este si un bun digestiv! Pentru ca, asa cum am vazut, hidromelul este un foarte bun digestiv. Asadar, eu va invit sa incercati sa va preparati aceasta reteta. Este foarte simpla – nu are de ce sa nu va iasa! O sa vedeti ca o sa fiti foarte incantati de aceasta bautura!
Bineinteles, va astept in continuare cu sugestii, cu idei despre ce ati vrea sa abordam in aceasta rubrica, Arena Sanatatii. Si, asa cum stiti, ca de obicei, va invit pe www.accmediachannel.ro, canalul nostru media online cu emisiuni de sanatate, de medicina, de stomatologie, unde aveti intalnire cu cei mai buni specialisti din domeniul sanatatii si unde gasiti si tot felul de sfaturi, de trucuri, de retete pentru un stil de viata sanatos. Va multumesc tare mult si nu uitati sa va abonati la canalul nostru de YouTube ACC Media Channel si, bineinteles, sa urmariti si pagina noastra de Facebook. Multa sanatate!
Multumiri companiei APIDAVA.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.