marți, 2 noiembrie 2021

Gavriil, mesagerul vestilor de bucurie

 

Gavriil este forma greceasca a vechiului nume propriu ebraic Gavri'el. Folosit inca de la inceputurile crestinismului, numele Gavriil, sarbatorit in calendarul ortodox in 8 noiembrie, s-a raspandit, prin intermediar grecesc si latinesc, in intreaga Europa, unde, in prezent, predomina forma Gabriel. Cea mai importanta personalitate a culturii romane cu acest nume este compozitorul, muzicologul si dirijorul Gavriil Musicescu. Nascut pe 20 martie 1847, la Ismail, in sudul Basarabiei, Gavriil Musicescu a pus bazele uneia dintre cele mai prestigioase formatii corale din Romania, Corul Mitropolitan din Iasi. Tot Gavriil Musicescu este unul dintre primii muzicologi care au pus in valoare comorile folclorului romanesc.

Personalitate polivalenta, Gavriil Musicescu a fost Director al Conservatorului din Iasi, calitate in care a initiat mai multe programe menite sa educe publicul larg din punct de vedere muzical. Creatia sa artistica include muzica corala religioasa si laica, dar si multe cantece patriotice: Cantecul lui Stefan cel Mare, Fiii Romaniei, Moartea viteaza, Osteanul roman, Hora de la Plevna (pe versuri de Vasile Alecsandri). Gavriil Musicescu s-a stins din viata pe 8 decembrie 1903, fiind inmormantat in cimitirul Eternitatea din Iasi. Gavriil Musicescu este bunicul scriitorilor Ionel Teodoreanu si Alexandru O. Teodoreanu (cunoscut sub pseudonimul Pastorel).

Sfantul Arhanghel Gavriil este considerat, in traditia crestina, arhanghelul vestilor de bucurie, fiind mesagerul catre oameni al marilor taine dumnezeiesti. Spre deosebire de Arhanghelul Mihail, Arhanghelul Gavriil poarta in mana un crin, simbol al bucuriei, chipul sau fiind de o blandete dumnezeiasca. El este binevestitorul Nasterii Domnului si al nasterii Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul. Tot Arhanghelul Gavriil le-a adus Sfintilor Parinti Ioachim si Ana vestea nasterii Fecioarei Maria. Sfantul Arhanghel Gavriil este considerat ocrotitorul fecioarelor, al mamelor si pruncilor, el inalta rugaciunile oamenilor catre Dumnezeu si ajuta neamul omenesc pe calea spre mantuire.

Etimologie
Numele Gavriil (Gabriel) este de origine ebraica. Este format din gabar – putere si -el – de la Elohim (unul dintre numele divinitatii). S-ar traduce prin Dumnezeu este puternic. Intr-o interpretare mai veche, Gavriil (Gabriel) a fost apropiat de cuvantul ebraic gheber – barbat. De altfel, in Septuaginta si in Vulgata apare expresia barbatul Gabriel. Potrivit unei alte interpretari, numele inseamna barbat-Dumnezeu, amintind de firea umana si dumnezeiasca a Mantuitorului Iisus Hristos si, totodata, de vestea adusa de Sfantul Arhanghel Gavriil, aceea ca Dumnezeu Se va face barbat, adica se va intrupa, asumandu-si firea omeneasca.

Derivate de la prenumele Gavriil (Gabriel):
Gavrila, Gavrilut, Gabriela, Gabi

Personalitati cu numele Gavriil (Gabriel) sau cu nume derivate:
Gavriil Musicescu (1847-1903), Gabriel Dorobantu (n. 1953), Gabriel Cotabita (n. 1955), Gabriela Vranceanu-Firea (n. 1972), Gabriela Szabo (n. 1975)
Dante Gabriel Rosetti (1828-1882), Gabriel Fauré (1845-1924), Gabriele D'Annunzio (1863-1938),  Gabriel Garcia Marquez (n. 1926), Gabriela Sabatini (n. 1970)

Predispozitii ale persoanelor cu numele Gavriil (Gabriel):
Comunicativi, mereu cu zambetul pe buze, cei cu numele Gavriil (Gabriel) stiu, cu siguranta, sa se faca placuti celor din jur. Despre ei se se crede, in general, ca sunt firi sensibile si idealiste. Simt nevoia sa fie mereu inconjurati de frumusete, arta, confort. In viata de cuplu, se spune ca sunt persoane tandre, iubitoare, pentru care familia joaca un rol deosebit de important. Devotati, sunt capabili de sacrificii personale, insa, in acelasi timp, sunt si foarte exigenti. Pot manifesta inclinatii catre profesiile care au legatura cu exprimarea orala sau scrisa. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor