Tamaia
numita si rasina sfanta este, de fapt, rasina unui arbore exotic din
specia Boswellia, arbore care creste in Africa si in Orientul Mijlociu.
Arborele care da tamaia este inalt 3-6 metri, cu flori mici, albe, si
creste prin crapaturile stancilor din munti si prin pietrisurile de la
bazele colinare din vecinatatea marii. Colectarea se face prin crestarea
scoartei copacilor, „lacrimile” arbustului fiind culese dupa doua
saptamani
Pana aici nicio diferenta.
Pe
modelul tamaiei folosite in manastirile de pe muntele Athos, diverse
alte manastiri si intreprinderi private, dupa niste retete secrete,
realizeaza amestecuri cu mirosuri diferite atat cu rasina boswellia, cat
si cu rasina de fistic, ienupar, pin, chiparos, dammara agathis si alti
copaci. Stiati asta?
Rasina
este macinata pana devine “faina”, i se adauga uleiuri esentiale, alte
substante aromatice si apa calda. „Aluatul” gros este framantat. Se
presoara cu praf de carbonat de magneziu (pentru a preveni lipirea),
aluatul se ruleaza si se taie cuburi, care se lasa sa se usuce timp de
doua saptamani, dupa care se ambaleaza. Acesta ar fi standartul de
“tamaie” pentru toate bisericile ortodoxe, care a fost propus, sau mai
bine zis preluat de la manastirile grecesti athonite incepand cu
sec.XVII.
Deja vedem o mare diferenta intre ceea ce numim tamaie bisericeasca si uleiul esential, despre care vorbim mai tarziu.
De
pe vremea vechii religii egiptene pana la sfarsitul Evului Mediu,
rasinile de tamaie au fost folosite in forma lor originala sau au fost
supuse doar macinarii.
Crestinii
foloseau tamaia pura sau amestecul acesteia cu smirna sau styrax
(Styrax officinalis - un arbust cu frunze albe, din care se obtinea un
extract rasinoid cu aroma balsamica, impletita cu note orientale de
vanilie si de migdale amare). Una dintre retete este data in Cartea a
II-a a lui Moise (30:34) Asadar, aceasta rasina era folosita in starea
sa pura sau in combinatie cu alte bobite rasinoase de mir, pin etc, dar
fiecare separat, nu prin amestec. Dupa ce se extragea din scoarta
copacilor, seva intarita era expusa la uscat apoi folosita, adica arsa.
Cele
mai rare boabe de tamaie au culoare argintie clara sau cu o usoara
tenta de verde. Cea mai accesibila este cea de culoare
galbuie-rosiatica. Prin ardere produce un miros patrunzator de lamaie si
mosc. Mirosul pe care il emana este total diferit de cel al rasinei de
brad, de exemplu... In Oman, tamaia cea mai rara este pastrata special
pentru sultan si este aproape imposibil de scos din tara.
In
zilele noastre, exista mai multe utilizari ale tamaii, iar acest produs
se regaseste in mai multe forme: conuri de tamaie, ulei esential de
tamaie, bastoane, pulbere etc.
Tamaia este folosita in mod traditional pentru ardere in timpul inchinarii si rugaciunii.
Si
in Rusia pre-revolutionara existau traditii de fabricare a tamaiei
pentru slujbele bisericesti - prepararea tamaiei prin metoda
“gatitului”. Una dintre aceste retete este data in editia Jurnalul
Patriarhiei Moscovei din 1946 : colofonul (numit si sacaz) si ceara sunt
topite intr-o cratita la foc mic, se adauga ulei de trandafir (diluat
in alcool). Amestecul rezultat este turnat pe masa, in centrul unui cerc
din praf de alabastru. Acest aluat se framanta si se lasa la racit.
Dupa solidificare, tamaia obtinuta este taiata in bucati si ambalata.
Deci
dupa cum puteti vedea, nu mai exista demult in biserici lacrimi de
tamaie pura si a ramas doar denumirea mai mult generica a amestecului
din mai multe rasini care este prelucrat in diferite moduri.
Cuvantul
englez Frankincense - tamaie deriva din expresia franceza veche franc
encens , care inseamna „tamaie de inalta calitate”. Cuvantul franc in
franceza veche insemna „nobil” sau „pur” iar in zilele noastre si
“sincer” si “adevarat”
FRANKINCENSE zis si Regele este considerat unul dintre cele mai pretioase uleiuri esentiale.
Cum se obtine uleiul esențial de tămâie?
Tamaia
este hidrodistilata sau distilata cu abur din rasina arborelui
Boswellia. Arborele in sine este originar din regiunile Africii de nord.
doTerra isi extrage tamaia din Somalia, Etiopia si Oman. Prin
aprovizionarea din mai multe locuri, dōTERRA se poate asigura ca rasina
este obtinuta in mod responsabil unde speciile de arbori Boswellia cresc
cel mai bine.
Toate
bucatile de tamaie se sparg in bucatele marunte si se distileaza.
Distilarea cu aburi va extrage aproape toate moleculele benefice din
rasina. Ele vor forma uleiul esential de Tamaie, iar apa din distilare
va da hidrolatul de Tamaie sau apa de tamaie (cunoscut si ca apa
florala).
Copacii
Boswellia infloresc din octombrie pana in februarie si pot trai cel
putin 100 de ani, dupa ce reusesc sa treaca de faza de arbusti cand pot
fi pascuti foarte usor de catre animale.
De ce aceste zone?
Uleiul
esential de tamaie de la dōTERRA este un amestec de patru specii
diferite de rasini Boswellia: Boswellia carterii, Boswellia papyrifera,
Boswellia frereana si Boswellia sacra. De exemplu, copacii Boswellia
carterii cresc cel mai bine in solurile nisipoase, in timp ce Boswellia
frereana creste cel mai bine pe teren uscat si stancos. Copacii
Boswellia frereana produc si cele mai mari lacrimi de rasina din specia
Boswellia.
E nevoie de 100 de kilograme de rasina pentru a produce 8 – 10 kilograme de ulei esential.
Poate fi utilizat aromatic, topic si intern.
Calitatile sale acopera atat echilibrarea starii noastre emotionale cat si a celei fizice.
Este
excelent pentru: relaxare, echilibrarea starilor de anxietate,
insomnii, meditatie, parfumarea casei, purificarea aerului si a
suprafetelor din casa, repelent pentru insecte, dureri musculare sau
incheieturi, imbunatatirea circulatiei sanguine, dureri de stomac,
eliberarea cailor respiratorii, ameliorarea alergiilor, igiena orala,
par, riduri, acnee, eczeme, etc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.