joi, 11 august 2022

7 Plante care poartă numele Maicii Domnului

 

Plantele de leac ale Maicii Domnului

În acatiste şi rugăciuni, noi, creştinii, o numim pe Maica Domnului Floarea cea mai aleasă şi înmiresmată, cea care l-a născut şi l-a purtat în braţe pe Domnul nostru, Iisus Hristos.

papucul-doamneiNu întâmplător, în 1999, când a fost în vizită în România, Papa Ioan Paul al doilea a spus despre ţara noastră că este Gradina Maicii Domnului. În tradiţia poporului nostru, dar şi în limbajul nostru popular, mai multe flori şi plante poartă numele Maicii Domnului, multe dintre ele având efecte tămăduitoare atât pentru bolile trupeşti, cât şi pentru cele sufleteşti.

Cea mai cunoscută plantă din această categoria este salvia, numită popular şi palma Maicii Domnului. Un vechi proverb roman, ajuns până la noi, spune “Cum să moară omul, dacă are salvie în grădină”, făcând referire la proprietăţile vindecătoare pentru multe boli şi afecţiuni.

Legenda spune că Maica Domnului cu micul Iisus în braţe a căutat adăpost la mai multe plante ca să scape de soldaţii lui Irod când aceştia o hărţuiau. Singura plantă care a primit-o, oferindu-i adăpost în acele grele momente, a fost salvia. La plecare, Maica Domnului a binecuvântat-o menind-o să aibă puteri vindecătoare:

“De azi înainte şi până în eternitate, tu vei fi floarea preferată a oamenilor. Îţi dau puterea să vindeci pe om de toate bolile şi să-l salvezi de la moarte aşa cum ai făcut tu pentru mine”.

Preparatele din salvie, pulberea, tinctura, oţetul, uleiul volatil, infuzia, vinul, au efecte antimicrobiene, antihipertensive şi antiinflamatoare, contribuind, în acelaşi timp, şi la scăderea nivelului de zahăr din sânge, calitate care o recomandă în terapia diabetului. Salvia ajută şi la curăţarea sângelui şi poate să prevină boala Alzheimer.

Ceaiul din salvie, câte două ceşti pe zi, este un foarte bun fortifiant. Se prepară dintr-o linguriţă de frunze la o ceaşcă de apă clocotită. Se lăsă câteva minute la infuzat, se strecoară, se îndulceşte cu miere de albine, de preferinţă polifloră, şi se bea cu înghiţituri mici şi rare, pe parcursul a 10-15 minute.

Ceea ce se ştie mai puţin despre salvie este că această plantă cu beneficii atât de numeroase este un ingredient des folosit în industria cosmetică datorită proprietăţilor sale în cicatrizarea rănilor care o recomandă tenurilor cu probleme. E bine de ştiut că tinctura de salvie stimulează creşterea părului şi-i întăreşte rădăcină.

Brâul Maicii Domnului, o altă plantă medicinală, creşte în grădină sub forma unor ghirlande de frunze ovale, de un verde deschis.

Dorul Maicii Precista creşte în sălbăticie, pe lângă lacuri. Este o plantă înaltă, cu formă de spic, de culoare verde închis şi frunze late şi ascuţite.

Inima Maicii Domnului şi Papucul Maicii Domnului sunt două flori de ghiveci, deosebit de frumoase, de care oamenii se bucură să le aibă în casă.

Florile de salcâm simbolizează lacrimile, dar şi puritatea Sfintei Maria, iar florile de portocal castitatea, puritatea şi generozitatea Maicii Domnului.

 

1 .Palma Maicii Domnului -Capriciul
Această plantă este cunoscută în popor ca „Salvia”, o plantă medicinală des folosită la ceaiuri şi în medicina naturistă. Conform legendelor, Maica Domnului, ținându-l pe Iisus în brațe, își căuta un adăpost ferit de soldații lui Irod, care o hărțuiau. Planta pe care a primit-o și care i-a oferit protecție a fost caprifoiul. Atunci când a plecat, Maica Domnului a binecuvântat-o cu proprietăți tămăduitoare.
2. Brâul Maicii Domnului
Plantă creşte în grădini şi parcuri, fiind recunoscută pentru culoarea verde deschis şi firma interesantă de ghirlandă, întocmai ca brâul pictat în Icoana „Brâul Maicii Domnului”. Frunzulițele au formă ovală și ascuţite, lucru care face planta și mai ușor de recunoscut. şi pot fi recunoscute dintr-o mie.
3. Părul Maicii Domnului
Mai este denumită şi „Adianthum Capillus Veneris” şi este o plantă sălbatică care creşte pe suprafeţe pietroase; are frunzuliţe de formă ovaidală, aşezate sub formă de ciorchini.
4. Papucul Maicii Domnului
Denumirea sa științifică este „Cypripedium Calcedus”, fiind o plantă de ghiveci, cu are frunze late şi ascuţite de culoare verde închis. Florile pot îmbrăca diferite nuanțe de alb, galben şi portocaliu. Este superbă!
5. Inima Maicii Domnului
Este numită şi „Dicentra Specabilis”, fiind tot o plantă de ghiveci. Florile sale se deschid în formă de inimă, de unde și denumirea sa. Exprimă dragostea Maicii Domnului pentru credincioşi şi rugile Sale din inimă pentru omenire.
6. Lacrima Maicii Domnului
Se mai numeşte şi „Hoya” sau „Floarea de ceară” și are un aspect unic și parfum îmbietor. Planta de culoare alb-rozalie elimină, la atingere, un lichid incolor, ca lacrima, parfumat și foarte bun la gust. De altfel, floarea de ceară este folosită cu precădere la confecționarea de metanii pentru călugări și creștini.
7. Dorul Maicii Domnului
Se mai numeşte şi „Asplenium Trichomanes” şi este o plantă sălbatică, înaltă, care seamănă cu un spic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor