Lao-Tzu a fost autorul celebrului Tao Te Ching, o capodoperă a taoismului; de fapt este considerat întemeietorul acelui curent al gândirii orientale . Acest mare filosof a dorit să sintetizeze o bună parte a învățăturii sale în ceea ce el a numit cele 4 virtuți cardinale. Ele corespund axelor a ceea ce în opinia sa a fost o viață armonioasă și semnificativă.
Lao-Tzu, al cărui nume înseamnă „învățător vechi”, a propagat o doctrină în care scopul final este să obțină armonie, atât în sine, cât și în raport cu tot ceea ce există în univers. Cele patru virtuți cardinale sunt calea de a atinge acea stare de pace și de a ajunge la „cele trei comori” ale taoismului: compasiune, smerenie și simplitate.
„Înțeleptul nu învață cu cuvinte, ci cu acțiuni”.
-Lao Tzu-
Pentru Lao-Tzu și adepții săi, cele patru virtuți cardinale nu sunt o dogmă, ci o cale. Cu alte cuvinte, nu este o „datorie” să realizezi aceste virtuți, ci mai degrabă, acestea sunt premisa pentru a putea trăi în pace. Aceasta înseamnă că acestea nu sunt un obiectiv de atins , ci un mod de a fi. Astfel, marile virtuți pentru această filozofie sunt următoarele.
1. Reverență pentru toate formele de viață
Prima dintre virtuțile cardinale, potrivit lui Lao-Tzu, este respectul pentru toate formele de viață. Rețineți că nu vorbește despre respectul față de viață, ci despre respectul pentru toate formele de viață.
Această venerare, pe lângă respect , include considerație și admirație . În acest caz, nu este vorba pur și simplu de a nu pune capăt oricărei forme de viață, ci și de a o valoriza în dimensiunile sale multiple.
Unul dintre aspectele interesante este că Lao-tzu subliniază că primul mod de viață care trebuie venerat este al său . Acest sentiment de respect și admirație se naște din dragoste. Deci, nu este suficient să nu interferați cu diferitele forme de viață, ci trebuie să existe un sentiment esențial de afecțiune pentru ele.
2. Sinceritatea firească
Lao-tzu numește sinceritatea naturală capacitatea de a fi cinstiți și autentici, mai ales cu noi înșine . Sarcina este de a cunoaște și a înțelege cine suntem cu adevărat, deoarece aceasta este o condiție absolut necesară pentru a putea fi cinstiți cu ceilalți. Deschiderea este construită mai întâi în noi și apoi se va exprima în mod natural cu ceilalți.
Când ne găsim propriul adevăr, ceea ce urmează rămâne fidel cu cine suntem și în ce credem . Despre asta este autenticitatea : a fi, mai degrabă decât a apărea. Când ne acceptăm pe noi înșine, autenticitatea apare și spontan. De aceea Lao-Tzu vorbește despre „sinceritatea naturală” și nu doar despre sinceritatea simplă.
3. Blândețea, una dintre cele 4 virtuți cardinale
Uneori blândețea este confundată cu slăbiciunea sau servilitatea. În realitate, nu are nimic de-a face cu acest lucru și poate fi chiar opusul său.
Blândețea este o consecință a armoniei și a liniștii interioare. Se exprimă ca bunătate și considerație în relațiile cu ceilalți și se naște din bunătate, care, la rândul său, se naște numai atunci când cineva este plin de iubire.
Blândețea presupune renunțarea la dorința de a controla, manipula sau impune altora. Aceste dorințe sunt cele care duc la dezvoltarea unei atitudini beligerante față de ceilalți.
Cine nu are nevoie să facă din alții un obiect al furiei sale sau un mijloc de a-și atinge scopurile, reușește să fie și docil și amabil.
4. Atitudine utilă
Pentru Lao-Tzu, atitudinea de ajutor este cea mai înaltă dintre cele patru virtuți cardinale . Această virtute este atinsă numai atunci când există respect, sinceritate și bunătate. Practic înseamnă a fi solidar cu alte persoane, fără a încerca să beneficiezi în vreun fel de acest lucru și fără a aștepta ca în schimbul acestui ajutor să ne acorde unul similar. Esența acestei atitudini este altruismul.
Cel care are o atitudine sinceră de ajutor, trăiește în pace cu sine și are o existență mai fericită. Aceasta este virtutea care ne conduce să ne simțim plini și care dă un sens de transcendență vieții noastre. Reprezintă cel mai înalt nivel al evoluției umane la o persoană.
Lao-Tzu credea că cele patru virtuți cardinale sunt modul natural de a fi al tuturor oamenilor. În gândirea sa, când ne apropiem de acele virtuți, ne simțim mai aproape de adevărata noastră natură.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.