marți, 21 februarie 2023

Prizonieri în lanțuri invizibile....

 Trauma bonding se referă la un tip de legătură afectivă intensă și dureroasă care apare între două persoane în contextul unei traume, a unui abuz, fizic sau emoțional. Acest concept a fost dezvoltat de psihologul american Patrick Carnes, psiholog american specializat în domeniul dependenței sexuale și al recuperării traumei.

Victima poate ajunge la punctul în care își asumă vina pentru abuzul suferit, simțind că nu a făcut suficient, că ar trebui să facă mai mult, sau că situația se datorează propriilor defecte.

Abuzul intermitent poate fi responsabil de crearea unei conexiuni emoționale între victimă și agresor, conexiune care ține victima captivă într-o relație toxică. Acest atașament paradoxal, a fost observat prima dată la animale. Mai exact, într-un experiment efectuat pe maimuțe, Harlow a demonstrat cum respingerea din partea mamei duce la intensificarea dorinței puilor de a-i fi alături. Aceștia încearcă să caute proximitatea cu mama lor, chiar și în situația în care aceasta este agresivă sau indiferență.

 În astfel de legături pot intra cei ce au trăit în copilărie într -o familie disfuncțională, dovedind astfel o loialitate inconștiență față de un membru al familiei.

 Iată câteva semne care pot indica faptul că experimentezi o legătură de traumă.

📌 Atracție puternică și rapidă - simți o conexiune profundă cu persoana într-un timp foarte scurt. Poate fi vorba de o relație romantică sau de o prietenie foarte strânsă.

📌 Simți că persoana respectivă te înțelege perfect - chiar dacă nu aveți multe lucruri în comun, simți că persoana respectivă te cunoaște foarte bine și știe exact ce ai nevoie.

📌 Cicluri de tensiune și relaxare - relația ta este caracterizată de momente foarte intense și emoționale, urmate de perioade de relaxare și de apropiere.

📌 Dependență emoțională - simți că acea persoană este vitală pentru tine și că exiști pur și simplu prin ea.

📌 Confuzie emoțională - simți că relația ta este complicată și nu ești sigur dacă este sănătoasă sau nu.

📌 Te simțiți blocat sau paralizat atunci când te gândești la acea persoană sau atunci când ești în prezența ei.

📌 Ai încercat să te separi de acea persoană, dar simți că ești atras înapoi către ea, chiar dacă știi că nu îți face bine.

📌Te simțit rușinat și vinovat pentru dinamica relației și pentru faptul că ești atras/a cu precădere de astfel de relații intense.

📌 Simți că intensitatea acestei relații este greu de regăsit în alte relații. De aceea poți avea tendința de a vedea restul relațiilor ca fiind superficiale

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor