7 lucruri pe care poate nu le știați despre Sfânta Lumină de la Ierusalim
Sfânta Lumină care se pogoară în fiecare an la Ierusalim este un eveniment de maximă importanţă pentru Biserica noastră Ortodoxă. Este, mai exact, cea mai veche minune care se petrece anual, de două milenii încoace.
1. Sfânta Lumină se aprinde anual pe Mormântul Domnului nostru Iisus Hristos în Sâmbata Mare, ziua, după ora 12:30, în timpul oficierii slujbei Vecerniei Mari.
2. În seara Vinerii Mari, după Prohod, Mormântul Domnului este controlat pentru a certifica faptul că nu ascunde vreo sursă de foc și se verifică inclusiv piatra de la gura Sfântului Mormânt. Apoi, persoane autorizate sigilează ușa Sfântului Mormânt cu două benzi confecționate din pânză albă aplicându-le în formă de X și punându-le sigilii cu ceară la capete.
3. A doua zi, în Sâmbăta Mare, în jurul orei 12:00 în Biserica Sfântului Mormânt intră Patriarhul Ierusalimului, care înconjoară de trei ori Sfântul Mormânt, alături de soborul de preoți și diaconi.
4. La finalul acestei mici procesiuni, Patriarhul Ierusalimului ia patru mănunchiuri de câte 33 de lumânări fiecare și intră în Mormânt.
5. Îmediat se sting toate lumânarile, candelele și toate luminile, iar în Biserica Sfântului Mormânt începe să se simtă emoția creștinilor veniți din toate capetele lumii ca să asiste măcar o dată în viață la această mare minune. Este cunoscut faptul că cei care vor să prindă un loc în apropierea Mormântului, se pun la rând în biserică măcar cu una sau două zile înaintea Sâmbetei Mari.
6. Aflat în încăperea propriu-zisă a Sfântului Mormânt, Patriarhul Ierusalimului se așază în genunchi și citește rugăciunea specială, prin care Îl roagă pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos să dăruiască din nou Sfânta Lumină ca binecuvântare și sfințire pentru toți cei ce cred în El.
7. La finalul rugăciunii, Sfânta Lumină se pogoară deasupra Bisericii Sfântului Mormânt asemenea unui glob și, în câteva momente, se sfărâmă în mici bucăți, aprinzând vata presărată peste lespede. Tot atunci se aprinde şi candela „neadormită” din interiorul Mormântului. Patriarhul iese afară și strigă de trei ori: „Veniți de luați Lumină!”, dăruind credincioșilor acest foc sfânt, care pentru câteva clipe nu arde.
Tradiţia aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim în țara noastră a fost instituită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în anul 2009. De atunci, în fiecare an, o delegaţie a Patriarhiei Române participă la slujba săvârșită la Mormântul Domnului şi aduce Lumina Sfântă în România, în noaptea de înviere, cu ajutorul unei aeronave.
Sfânta Lumină de la Ierusalim va ajunge și în acest an în toate parohiile din țara noastră.
Hristos a Înviat și ne-a dăruit nouă viață veșnică!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.