ATÂT DE PUŢIN
În măsura în care îndrăzneşti să spui că o înţelegi, fericirea pare o problemă a liberului arbitru.
Putem renunţa la orice, mândri, fericiţi chiar, cu condiţia să nu fim obligaţi de alţii să renunţăm.
Liberul arbitru (dreptul de a-ţi hotărâ singur soarta) este prin el însuşi o condiţie necesară- şi de multe ori suficientă- a fericirii.
Fericirea poate depinde doar de noi, de găsirea propriul nostru sens al vieţii.
I. Cum găsim sensul vieții?
1. Prin VALORI CREATOARE- dedicându-ne unei lucrări, unei activități, unei munci, înfăptuind ceva, realizând o operă, o misiune, făcând voluntariat- orice ni se potriveşte.
2. Prin VALORI EXPERIENȚIALE- trăind o experiență a binelui, frumosului, adevărului din natură/cultură sau cunoscând pe cineva în intimitatea ființei sale, iubindu-l; dedicându-ne unei persoane pe care o iubim și care ne împărtășește iubirea.
3. Prin VALORI ATITUDINALE- adică prin atitudinea pe care o putem lua în ciuda adversităților şi/sau a unei suferințe de neocolit, făcând apel la puterea sfidătoare a spiritului omenesc, care este capabil să transforme o nenorocire, o suferință, într-o realizare personală.
II. Cum știm că suferința nu poate fi evitată și că nu e lipsită de sens?
Suferința nu este necesară pentru a găsi un sens în viață, dar când ea este inevitabilă, omul poate găsi sens în viața sa în pofida suferinței; sigur, dacă este posibil, cauza suferinței trebuie îndepărtată.
A SUFERI (ÎNSĂ) FĂRĂ SĂ FIE NEVOIE NU ESTE UN ACT DE EROISM, CI UNUL MASOCHIST!
III. Cum găsim sensul momentului în situații caracterizate printr-un conflict în ce privește valorile?
"Trăiește ca și cum ai trăi a doua oară, în condiţiile în care prima oară ai acționat la fel de greșit, pe cât ești acum pe cale să o faci."
Omul trebuie să acționeze responsabil, în acord cu conștiința sa morală, să-și imagineze consecințele faptelor pe care e pe cale să le săvârșească și să acționeze cât poate el de bine la momentul prezent.
E prea mult? Nu cred, pentru că depinde doar de tine.
DE ATÂT DE PUŢIN.
A fost încă o zi din care am avut cu toții de învățat... Lecția de azi e despre greșeli. Știm că există o convingere în popor care spune că "din greșeli învățăm". În realitate, lucrurile sunt puțin diferite față de percepția generală. Când experimentăm o situație, indicat este să analizăm dacă rezultatul ne este benefic. În caz contrar, să ne focusăm pe ceea ce putem schimba pentru a îmbunătăți rezultatul. Dacă suntem focusați pe eșec sau pe greșeli, atunci pierdem focusul asupra rezultatului. Doar așa putem învăța cum să devenim conștienți de ceea ce ne dorim cu adevărat. Când îți cunoști adevărata valoare și te prețuiești cu adevărat pe tine însuți (în loc să cauți validare în exterior) poți schimba lumea. Ceea ce înveți ca urmare a propriilor experiențe de viață devine Înțelepciune.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.