Timp preparare:
15 minute
Timp de gatit:
45 minute
Durata totala:
15 minute
Portii: 10
Ingrediente:
- 300 g faina
- 1 lingurita praf de copt
- 130 gr margarina
- 250 g zahar
- 250 g iaurt din soia
- 250 g vin alb dulce
- 120 g migdale macinate fin
- 50 g migdale macinate gros
- zahar pudra pentru ornare
-
Pregătire:
- Preîncălziți cuptorul la 180°C.
- Ungeți cu unt o tavă de copt rotundă și așezați hârtie de copt pe fundul ei.
- Cerneți făina într-un bol.
- Adăugați sarea și praful de copt.
- Într-un alt bol, bați albușurile și o jumătate din cantitatea de zahăr până când amestecul se deschide la culoare și e pufos.
- Separat, amestecați gălbenușurile cu cealaltă jumătate din cantitatea de zahăr și cu untul. Încorporați-l bine.
- Fără a opri mixerul din funcționare, turnați peste amestec laptele bătut, sucul și coaja de portocală și fisticul.
- Cu o spatulă, amestecați albușurile bătute în acest amestec.
- Adăugați ingredientele uscate puțin câte puțin, până la încorporare.
- Turnați aluatul în forma de copt, ascundeți moneda în aluat și bateți ușor tava de blat pentru a nivela suprafața aluatului.
- Coaceți aluatul timp de 40-45 minute în cuptorul preîncălzit.
- Scoateți prăjitura din cuptor și lăsați-o la răcit.
- Scoateți prăjitura din forma de copt, transferați-o pe un platou și decorați-o cu zahărul praf.
Instructiuni:
Pentru inceput, amestecam intr-un bol faina, praful de copt si migdalele
macinate gros. Intr-un alt vas mixam margarina cu zaharul pana se
omogenizeaza dupa care adaugam iaurtul de soia amestecand usor cu o
spatula. Peste aceasta compozitie se adauga treptat faina alternand cu
vinul. Compozitia se toarna intr-o tava rotunda unsa si presarata in
prealabil cu faina. Se tine la cuptor timp de 45 de minute. Dupa ce
prajitura este scoasa din cuptor, se lasa la racit si apoi este
presarata cu zahar pudra.
Tot de la Sfantul Vasile provine si obiceiul « banului norocos »
de Anul Nou si sa va povestesc de ce. Imparatul Iulian, cand Bizantul a
declarat razboi Persiei, a trecut cu armata in drum spre Persia prin
provincia Kesaria unde traia Sfantul Vasile si a ordonat sa se adune
impozite de la toti oamenii, bani si bijuterii, urmand sa le ia cand
s-ar fi intors de la razboi. Dar iata ca in lupte a murit si atunci
Sfantul Vasile a dat ordin ca jumatate din impozite sa se imparta la
saraci si restul sa se imparta locuitorilor intr-un mod deosebit si
original: sa se faca paini si in fiecare paine sa fie puse bani sau
bijuterii, astfel incat fiecare sa gaseasca in paine cate ceva cand o
taie. Dupa mica incursiune istorica, sa revenim insa la prezent. De ziua Sfantului Vasile se fac placintele Sfantului Vasile sau « Vasilopita ».
Acestea sunt sau cozonaci rotunzi sau placinte cu diferite umpluturi
(de obicei de carne sau de branza) in care se pun banii norocosi.
Taierea placintelor se face dupa un intreg ritual. Se aduna toata
familia in jurul mesei iar capul familiei taie placinta in modul
urmator: invarteste tava de trei ori spre dreapta, formeaza semnul
crucii pe deasupra cu cutitul si o taie apoi in cruce in patru bucati.
In continuare mai taie bucatile astfel incat sa rezulte opt sau
saisprezece bucati, in functie de numarul membrilor familiei. Prima
bucata este destinata lui Hristos, iar restul se imparte la restul
familiei in ordinea varstei, chiar daca nu sunt prezenti la masa. Daca
mai raman bucati sunt dedicate belsugului, casei, prosperitatii. In
continuare toti cauta banul norocos si persoana care il gaseste este
considerata norocoasa de-a lungul intregului an care urmeaza.
Inainte de toate va urez La Multi Ani,
sa aveti parte numai de lucruri bune, sa fiti cei mai fericiti, sa vi
se indeplineasca toate dorintele si sa aveti parte de mult noroc si
succes in 2014! Cu ambitie, perseverenta, credinta si oameni buni
alaturi de voi nu aveti cum sa dati gres.
As vrea totodata sa multumesc foarte mult
familiei mele extinse, prietenilor mei buni, colegilor, bloggerilor
culinari si tuturor celor care mi-au fost aproape si in acest an si care
au contribuit la realizarile mele. Din fericire sunt foarte norocoasa
pentru ca am alaturi de mine oameni frumosi iar asta ma ajuta sa merg
mai departe, ceea ce va doresc si voua!
Va mai doresc
multa intelepciune, putere sa treceti peste orice obstacol si sa vedeti
mereu partea pozitiva a fiecarui lucru, cu optimism si incredere!
Pentru azi v-am pregatit Vasilopita,
o prajitura traditionala greceasca ce are la baza o frumoasa legenda,
se serveste in noaptea de Anul Nou si este dedicata sarbatorii Sfantului
Vasile cel Mare.
In traditia
populara, Vasilopita este asociata cu legenda Sfantului Vasile. Pe
scurt, potrivit acestei legende, Sfantul Vasile a solicitat cetatenilor
din Cezareea strangerea unei recompense pentru a opri asediul
orasului. Fiecare membru al orasului a cedat tot aurul si bijuteriile pe
care le avea. Cand rascumpararea a fost stransa, inamicul a fost atat
de jenat de actul colectiv incat a declarat asediul fara insa a mai
colecta si plata. Sfantul Vasile a avut apoi sarcina de a returna
rascumpararea neplatita, dar fara a sti ce produs a apartinut fiecarei
familii. Astfel, el a copt paini in care a introdus aurul si bijuteriile
si a distribuit painile in oras. Printr-un miracol, fiecare cetatean a
primit exact ceea ce adusese.
Taierea si
impartirea Vasilopitei este un ritual in familiile grecesti iar
prajitura se taie mai intai in 3 felii pentru casa, Biserica si Hristos.
Restul este impartita intre membrii familiei si celor ce iau parte la
aceasta traditie.
Conform
traditiei, Vasilopita poate lua forma unei paini dulci sau a unei
prajituri / placinte sau chiar tort. Dulcele simbolizeaza bucuria vietii
vesnice, speranta, libertate, sanatate si fericire pentru toti cei care
participa la acest ritual. Inainte de coacerea aluatului, o moneda este
introdusa.
Se spune ca cel care primeste felia cu moneda este binecuvantat.
Pentru ingredientele masurate cu cana am folosit o cana mare de ceai.
Ingrediente tava 26/ 30 cm:
250 g margarina
2 cani zahar
6 oua, separate albusurile de galbenusuri
1 cana lapte
500 g faina
1 praf de sare
1 lingurita praf de copt
1 pahar coniac
coaja rasa de la 1 portocala
esenta de vanilie
100 g migdale tocate/ fulgi
zahar pudra pentru decor
1 moneda invelita in folie de aluminiu
Modalitate de preparare:
- Se cerne faina impreuna cu un praf de sare si praful de copt si se amesteca.
- Separat, se mixeaza margarina impreuna cu zaharul pana ce compozitia se deschide la culoare si devine cremoasa.
- Se adauga pe rand galbenusurile, laptele, coniacul, coaja de portocala si esenta de vanilie.
- Se inglobeaza apoi faina.
- Albusurile
se bat spuma cu un praf de sare si se adauga compozitiei de mai sus,
amestecand incet cu o spatula apoi se adauga si migdalele.
- Se
toarna compozitia in tava rotunda tapetata cu hartie de copt, se
introduce moneda si se da tava la cuptorul preincalzit la 180 g C pentru
aproximativ 1 ora si 20 de minute sau pana ce o scobitoare introdusa in
mijlocul prajiturii iese curata.
- Dupa ce prajitura s-a racit complet si a fost scoasa din tava, se pudreaza cu zahar.
Eu am decupat un fulg si cifrele anului care tocmai bate la usa, le-am pus pe prajitura apoi am pudrat cu zahar.
La Multi Ani , La Multi Ani celor ce poarta numele Vasile si sa ne revedem cu bine!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.