luni, 1 ianuarie 2024

Vasilopita anul nou


 „Vasilopita” sau „plăcinta Sfântului Vasilie” este un preparat gastronomic de nelipsit de pe mesele de Anul Nou ale elenilor.

Plăcinta, care este un fel de chec aromat, amintește de un episod din trecutul zbuciumat, când cotropitorii obișnuiau să invadeze satele și să le ia oamenilor bunurile de preț, animalele de pe lângă casă, uneori chiar și viețile.

Speriați de vestea unei noi invazii, locuitorii Cezareei, acolo unde slujea Sfântul Vasilie cel Mare, au venit la el ca să-i ceară sfatul.

Pretențiile dușmanilor erau destul de mari: oamenii trebuiau să plătească o sumă importantă de bani pentru a-și răscumpăra libertatea.

Sfătuiți de Sfântul Vasilie, care le era arhiepiscop, au adunat bani și bijuterii pentru a colecta suma necesară.

Legenda mai spune că invadatorii, rușinați de fapta lor, au renunțat la pradă, lăsând Cezareea în pace pentru o perioadă.



O tradiție grecească: Vasilopita, prăjitura Sfântului Vasile cel Mare


În apropierea sărbătorii Sfinților Trei Ierarhi, printre care se numără și Sfântul Vasile cel Mare, unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți sfinți ai Bisericii, vă prezentăm tradiția pregătirii unei prăjituri speciale, vasilopita.

Aceasta se pregătește îndeosebi pentru data de 1 ianuarie, sărbătoarea Sfântului Vasile și începutul Anului Nou civil, dar poate fi făcută pe tot parcursul lunii ianuarie.

Sfântul Vasile cel Mare, episcop și filantrop din secolul al IV-lea, a construit primele așezăminte sociale, orfelinate și spitale, reunite sub numele de „vasiliada”.

Cum a apărut vasilopita?

Tradiția vasilopitei este legată de momentul în care poporului păstorit de Sfântul Vasile i s-a impus plătirea unei taxe împovărătoare, în timpul unei foamete. Familiile au fost nevoite să renunțe la bijuterii, monede și obiecte de valoare.

Sfântul Vasile a mers la împărat, apărând cauza poporului. La rugămintea sa, împăratul a anulat taxa și i-a returnat episcopului averea oamenilor.

Neștiind cui i se cuvenea fiecare obiect în parte, Sfântul Vasile a decis să fie pregătită o mare plăcintă în care să fie puse toate obiectele.

După Sfânta Liturghie a binecuvântat și a tăiat plăcinta, dând fiecărui om câte o felie. În mod miraculos, fiecare și-a primit lucrurile la care fusese nevoit să renunțe.

Binecuvântarea Sfântului Vasile „într-o felie”

Această tradiție, a tăierii vasilopitei, este întâlnită cu precădere în Grecia de Anul Nou. Prăjitura, în care este ascunsă înainte de coacere o monedă, este tăiată și distribuită membrilor familiei.

Cel căruia îi revine felia cu moneda va avea parte de binecuvântarea Sfântului Vasile tot anul.

Rețetele și obiceiurile variază în funcție de regiune și de familie. În mare, există două feluri de vasilopita, una asemănătoare unei prăjituri și una asemănătoare unui cozonac grecesc (tsoureki).

Se poate folosi o monedă obișnuită învelită în folie de aluminiu, dar există și monede speciale care îl înfățisează pe Sfântul Vasile. Noi am ales prima variantă.
Ingredientele necesare pentru prepararea vasilopitei adaptate după rețeta de pe blogul culinar Mia Kouppa.
Vasilopita poate fi împărțită săracilor, amintind de faptul că Sfântul Vasile și-a dat averea pentru ajutorarea semenilor.
Primele felii tăiate sunt pentru Mântuitorul, Maica Domnului sau sfântul ocrotitor al casei.



 











Timp preparare: 15 minute

Timp de gatit: 45 minute

Durata totala: 15 minute

Portii: 10

 


Ingrediente:
  • 300 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 130 gr margarina
  • 250 g zahar
  • 250 g iaurt din soia
  • 250 g vin alb dulce
  • 120 g migdale macinate fin
  • 50 g migdale macinate gros
  • zahar pudra pentru ornare
  •  

    Pregătire:

  • Preîncălziți cuptorul la 180°C.
  • Ungeți cu unt o tavă de copt rotundă și așezați hârtie de copt pe fundul ei.
  • Cerneți făina într-un bol.
  • Adăugați sarea și praful de copt.
  • Într-un alt bol, bați albușurile și o jumătate din cantitatea de zahăr până când amestecul se deschide la culoare și e pufos.
  • Separat, amestecați gălbenușurile cu cealaltă jumătate din cantitatea de zahăr și cu untul. Încorporați-l bine.
  • Fără a opri mixerul din funcționare, turnați peste amestec laptele bătut, sucul și coaja de portocală și fisticul.
  • Cu o spatulă, amestecați albușurile bătute în acest amestec.
  • Adăugați ingredientele uscate puțin câte puțin, până la încorporare.
  • Turnați aluatul în forma de copt, ascundeți moneda în aluat și bateți ușor tava de blat pentru a nivela suprafața aluatului.
  • Coaceți aluatul timp de 40-45 minute în cuptorul preîncălzit.
  • Scoateți prăjitura din cuptor și lăsați-o la răcit.
  • Scoateți prăjitura din forma de copt, transferați-o pe un platou și decorați-o cu zahărul praf.

 

Instructiuni:

Pentru inceput, amestecam intr-un bol faina, praful de copt si migdalele macinate gros. Intr-un alt vas mixam margarina cu zaharul pana se omogenizeaza dupa care adaugam iaurtul de soia amestecand usor cu o spatula. Peste aceasta compozitie se adauga treptat faina alternand cu vinul. Compozitia se toarna intr-o tava rotunda unsa si presarata in prealabil cu faina. Se tine la cuptor timp de 45 de minute. Dupa ce prajitura este scoasa din cuptor, se lasa la racit si apoi este presarata cu zahar pudra.

Tot de la Sfantul Vasile provine si obiceiul « banului norocos » de Anul Nou si sa va povestesc de ce. Imparatul Iulian, cand Bizantul a declarat razboi Persiei, a trecut cu armata in drum spre Persia prin provincia Kesaria unde traia Sfantul Vasile si a ordonat sa se adune impozite de la toti oamenii, bani si bijuterii, urmand sa le ia cand s-ar fi intors de la razboi. Dar iata ca in lupte a murit si atunci Sfantul Vasile a dat ordin ca jumatate din impozite sa se imparta la saraci si restul sa se imparta locuitorilor intr-un mod deosebit si original: sa se faca paini si in fiecare paine sa fie puse bani sau bijuterii, astfel incat fiecare sa gaseasca in paine cate ceva cand o taie.  Dupa mica incursiune istorica, sa revenim insa la prezent. De ziua Sfantului Vasile se fac placintele Sfantului Vasile sau « Vasilopita ». Acestea sunt sau cozonaci rotunzi sau placinte cu diferite umpluturi (de obicei de carne sau de branza) in care se pun banii norocosi. Taierea placintelor se face dupa un intreg ritual. Se aduna toata familia in jurul mesei iar capul familiei taie placinta in modul urmator:   invarteste tava de trei ori spre dreapta, formeaza semnul crucii pe deasupra cu cutitul si o taie apoi in cruce in patru bucati. In continuare mai taie bucatile astfel incat sa rezulte opt sau saisprezece bucati, in functie de numarul membrilor familiei. Prima bucata este destinata lui Hristos, iar restul se imparte la restul familiei in ordinea varstei, chiar daca nu sunt prezenti la masa. Daca mai raman bucati sunt dedicate belsugului, casei, prosperitatii. In continuare toti cauta banul norocos si persoana care il gaseste este considerata norocoasa de-a lungul intregului an care urmeaza.

Inainte de toate va urez La Multi Ani, sa aveti parte numai de lucruri bune, sa fiti cei mai fericiti, sa vi se indeplineasca toate dorintele si sa aveti parte de mult noroc si succes in 2014! Cu ambitie, perseverenta, credinta si oameni buni alaturi de voi nu aveti cum sa dati gres.
As vrea totodata sa multumesc foarte mult familiei mele extinse, prietenilor mei buni, colegilor, bloggerilor culinari si tuturor celor care mi-au fost aproape si in acest an si care au contribuit la realizarile mele. Din fericire sunt foarte norocoasa pentru ca am alaturi de mine oameni frumosi iar asta ma ajuta sa merg mai departe, ceea ce va doresc si voua!
Va mai doresc multa intelepciune, putere sa treceti peste orice obstacol si sa vedeti mereu partea pozitiva a fiecarui lucru, cu optimism si incredere!

Pentru azi v-am pregatit Vasilopita, o prajitura traditionala greceasca ce are la baza o frumoasa  legenda, se serveste in noaptea de Anul Nou si este dedicata sarbatorii Sfantului Vasile cel Mare.
In traditia populara, Vasilopita este asociata cu legenda Sfantului Vasile. Pe scurt, potrivit acestei legende, Sfantul Vasile a solicitat cetatenilor din Cezareea  strangerea  unei recompense  pentru a opri asediul orasului. Fiecare membru al orasului a cedat tot aurul si bijuteriile pe care le avea. Cand rascumpararea a fost stransa, inamicul a fost atat de jenat de actul colectiv incat a declarat asediul fara insa a mai colecta si plata. Sfantul Vasile a avut apoi sarcina de a returna rascumpararea neplatita, dar fara a sti ce produs a apartinut fiecarei familii. Astfel, el a copt paini in care a introdus aurul si bijuteriile si a distribuit painile in oras. Printr-un miracol, fiecare cetatean a primit exact ceea ce adusese.
Taierea si impartirea Vasilopitei este un ritual in familiile grecesti iar prajitura se taie mai intai in 3 felii pentru casa, Biserica si Hristos. Restul este impartita intre membrii familiei si celor ce iau parte la aceasta traditie.
Conform traditiei, Vasilopita poate lua forma unei paini dulci sau a unei prajituri / placinte sau chiar tort. Dulcele simbolizeaza bucuria vietii vesnice, speranta, libertate, sanatate si fericire pentru toti cei care participa la acest ritual. Inainte de coacerea aluatului, o moneda este introdusa.
Se spune ca cel care primeste felia cu moneda este binecuvantat.

Pentru ingredientele masurate cu cana am folosit o cana mare de ceai.

Ingrediente tava 26/ 30 cm:
250 g margarina
2 cani zahar
6 oua, separate albusurile de galbenusuri
1 cana lapte
500 g faina
1 praf de sare
1 lingurita praf de copt
1 pahar coniac
coaja rasa de la 1 portocala
esenta de vanilie
100 g migdale tocate/ fulgi
zahar pudra pentru decor
1 moneda invelita in folie de aluminiu

Modalitate de preparare:
  • Se cerne faina impreuna cu un praf de sare si praful de copt si se amesteca.
  • Separat, se mixeaza margarina impreuna cu zaharul pana ce compozitia se deschide la culoare si devine cremoasa.
  • Se adauga pe rand galbenusurile, laptele, coniacul, coaja de portocala si esenta de vanilie.
  • Se inglobeaza apoi faina.
  • Albusurile se bat spuma cu un praf de sare si se adauga compozitiei de mai sus, amestecand incet cu o spatula apoi se adauga si migdalele.
  • Se toarna compozitia in tava rotunda tapetata cu hartie de copt, se introduce moneda si se da tava la cuptorul preincalzit la 180 g C pentru aproximativ 1 ora si 20 de minute sau pana ce o scobitoare introdusa in mijlocul prajiturii iese curata.
  • Dupa ce prajitura s-a racit complet si a fost scoasa din tava, se pudreaza cu zahar.
Eu am decupat un fulg si cifrele anului care tocmai bate la usa, le-am pus pe prajitura apoi am pudrat cu zahar. 

La Multi Ani , La Multi Ani celor ce poarta numele Vasile si sa ne revedem cu bine!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor